fbpx

RETETE RECENTE

SARMALE IN FRUNZE DE STEVIE

April 13, 2011 | CATEGORIA

Sarmalutele in frunze de stevie se potrivesc acestei primaveri. Ar fi pacat sa nu ne rasfatam cu explozia de verdeturi sanatoase din piata sau gradina. Daca in aceasta perioada nu avem frunze de vita de vie, stevia o inlocuieste cu succes, iar sarmalutele sunt parca mai delicioase.

Stevia este cunoscuscuta si sub denumirile populare de dragavei, dragavaeica, limba boului, hrenut, macrisul-cucului. Previne si combate astenia de primavara, regleaza zaharul din sange, este indicata pentru cei care au pietre la rinichi sau bila.

Sarmalele in frunza de stevie sunt foarte gustoase. Ai spune ca nu exista mari diferente fata de cele in frunza de vita. Gustul putin acrisor ne place foarte mult. Le mancam insotite de smantana grasa, iar sosul de rosii in care au fost gatite le insoteste in farfurie pentru ca il el ajunge o bucatica de paine. Este tare bun! Imi place la anumite mancaruri sa arunc o felie de paine in sos si sa savurez gustul acestuia. Daca stau bine sa ma gandesc in copilarie eram disperata sa fiu eu cea care lasa painea sa innoate in sosul de salata. Mi se parea cel mai bun lucru de la masa respectiva.

Revenind la sarmalele in frunze de stevie, eu le-am facut cu carne amestec, dar fiecare foloseste ce carne prefera: pui, curcan, porc sau vita, ied, miel. Daca folositi tipul de carne care va place nu au cum sa nu iasa sarmale foarte bune.

Modul de impachetare al sarmalelor este acelasi ca la cele in frunza de vita sau in varza. Capetele trebuie sa fie bagate in interior, iar frunza nu trebuie stransa foarte tare peste amestecul de carne cu orez, caci prin fierbere orezul se umfla si are nevoie de putin spatiu.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru a pregati si voi cele mai bune sarmale in frunze de stevie:

INGREDIENTE:

600 de grame de carne tocata (porc si vita)
frunze de stevie – 4 -5 legaturi
2 linguri de orez
2 cepe
1 lingura faina
100 ml vin alb sec
1 telina mica
4 linguri de ulei de masline
1 legatura patrunjel verde
sare
piper
1 varf cimbru
1/2 litru suc de rosii
200 ml supa de legume

PREPARARE:

Am spalat stevia bine in mai multe ape, am curatat-o de cotoare si am oparit-o in apa cu sare, apoi am lasat-o sa se raceasca. Am calit o ceapa tocata marunt in ulei de masline, apoi am pus-o intr-un bol impreuna cu carnea, patrunjelul tocat si orezul. Am condimentat cu sare si piper, cimbru, am adaugat o lingura de apa si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia.
Cu aceasta paste de carne am pregatit sarmalele – impachetandu-le ca si pe cele de varza sau din vita de vie, apoi le-am pus intr-o oala, peste cateva frunze de stevie pastrate special ca sa acopar fundul vasului. Am turnat apa pana au fost acoperite si le-am fiert in jur de 25 de minute.

Cat timp acestea se fierb am pregatit un sos: am calit a doua ceapa in ulei de masline, am adaugat telina rasa si faina diluata cu putina apa, apoi sosul de rosii si vinul. Am lasat sa fiarba 4-5 minute, apoi am oprit focul. Am scurs apa in care au fiert sarmalutele si am pus peste ele sosul de rosii si supa de legume. Le-am pust la cuptor pentru 30-40 de minute.

Le-am mancat fierbinti cu smantana sau iaurt.

Puteti face sarmale in frunze de spanac si vor fi la fel de bune.
Pofta buna!

Comentarii

  • Sigur is delicioase! si ce e interesant, e ca eu nu am folosit niciodata telina la sarmale…

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *