Chec aperitiv tip pizza

17 ianuarie 2011Diva in Bucatarie

Chec aperitiv. Reteta de chec aperitiv tip pizza, simpla, rapida si usor de pregatit.

Reteta de chec aperitiv tip pizza este foarte simpla, rapida si usor de pregatit. Acest chec merge perfect pe post de mic dejun, gustare sau aperitiv la o masa festiva.

Reteta o am de la un fost coleg de birou. Ii placea sa gateasca si pregatea o multime de bunatati.

La un moment dat mi-a imprumutat caietul lui de retete si am fost foarte incantata sa descopar aceasta reteta de aperitiv pentru care nu avem nevoie de ingrediente sau tehnici de preparare speciale.

O parte din retete aveau in dreptul lor numele doamnelor de la care fusese luata reteta.

Erau acolo matusi, vecine, prietene si majoritatea retetelor erau scrise la masina de scris.

Cu fiecare pagina pe care o citeam simteam cumva ca imi fac niste prietene imaginare si vroiam sa le multumesc cumva pentru ca i-au daruit lui Mircea retetele lor, iar el mi-a dat ocazia sa descopar cateva retete delicioase ce au incantat apoi prietenii, musafirii si cititorii acestui blog.

As spune ca este una din cele mai banale retete, dar rezultatul este unul savuros pe care il putem manca atat pe post de aperitiv la o masa cu prietenii, la o masa festiva si chiar de sarbatori sau, pur si simplu, la micul dejun, in pachetel sau la picnic.

Pentru a pregati un chec aperitiv tip pizza avem nevoie de o sunca slaba (gen sunca de Praga sau jambon) de buna calitate. Amatorii de mezeluri picante pot inlocui jumatate din cantitatea de sunca cu acesta.

Spuneam ca nu avem nevoie de tehnici speciale. Ei bine, nu ne chinuim sa separam ouale si sa batem albusurile spuma tare separat.

Le spargem si le punem intr-un bol incapator, apoi le mixam 3-4 minute, pana devin ca o spuma si isi dubleaza volumul. Chiar daca poarta denumirea de „chec” acest preparat nu are nevoie de praf de copt. Nici nu trebuie sa fie „crescut” sau pufos.

Moda checurile sarate nu stiu cand a aparut, dar cu siguranta dupa 2000 acestea s-au diversificat si, odata cu descoperirea unor ingrediente noi si a unor bucatarii internationale, au devenit din ce in ce mai complexe si mai gustoase.

Colectia mea de retete de chec aperitiv – chec sarat –  o puteti decoperi aici: de la checuri simple cu branza sau iaurt, pana la cele cu influente spaniole (cu chorizo si masline), frantuzesti (cu branza de capra si rosii uscate), italiene (cu mozzarella si rosii), grecesti (cu feta si menta).

Sunt convinsa ca oricare dintre aceste retete o sa va incante, dar ar fi bine sa incepeti cu reteta aceasta. In acest fel o sa va deschideti apetitul catre experiente si gusturi noi.

Reteta fiind inca de la inceputurile blogului va las si prima poza, chiar daca nu este cea mai reusita.

Aceasta este 2011, cand faceam poze cu un aparat mai putin performant, dar care mi-a fost de mare ajutor sa invat cum sa lucrez cu acesta si sa fac poze.

Iata de ce avem nevoie si modul de preparare pentru un chec aperitiv tip pizza.

INGREDIENTE:

(pentru o tava patrata 22*22 cm sau forma de chec

300 g sunca taiata cuburi

300 g cascaval ras

4 oua crude

4 oua fierte de consistenta tare

40 g smantana grasa

60 g faina

sare

piper proaspat macinat

verdeturi (1/4 legatura marar si 1/4 legatura patrunjel)

PREPARARE:

Taiem sunca cuburi, apoi curatam ouale fierte si le tocam si pe acestea cuburi de marime mica-medie.

Radem cascavalul, tocam verdeata, apoi mixam ouale pana devin o spuma si isi dubleza volumul. Turnam peste oua smantana, amestecam, asezonam cu sare si piper si amestecam.

Incorporam in compozitia de oua faina, sunca, cascavalul, ouale si verdeata si amestecam bine, pana se omogenizeaza compozitia. O punem in tava tapetata cu hartie de copt si coacem checul tip pizza 35-45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. 

Pe vremuri pregateam checul doar in tava speciala pentru acesta.

Sper ca v-am facut pofta si veti incerca aceasta reteta.

Va astept pozele. 🙂

Multumesc mult pentru poza draga mea, Sanda!

Multumesc mult, Viorica Tomescu!

Multumesc, Georgi Ghi pentru poza!

Multumesc pentru poza, Nicoleta Calefariu!

Multumesc, Liliana Onuta pentru poza!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. L-am facut; am pus in plus masline taiate maruntel si am uitat de smantana. A iesit bun si asa. Ne-a placut mult. Super sunt retetele tale.
    La Multi Ani!

  2. si eu fac checul asta cand am cate un eveniment, dar eu pun in el de toate (cascaval, sunca, salam, ciuperci, ardei rosu, galben si verde, masline negre, ou fiert si verdeata tocata marunt) incercati asa , arata super colorat si e bune de nu te mai poti opri din mancat

    1. Daria, iti multumesc. Sunt sigura ca este foarte bun si foarte frumos (am incercat cu ardei), doar ca sotul si fiul meu nu se impaca bine cu ardeii in acest chec. O sa mai fac unul pentru mine si il postez….

  3. Multumesc pt reteta, am facut checul de paste exact cum ai spus. A iesit super, il repet sambata in cantitati duble. Vreau sa fac si muffins cu ciuperci, dar te rog sa mi spui daca le pot face vineri si sa le servesc sambata. daca se poate, la ce temperature le pot pastra? multumesc

    1. Le poti face, le pastrezi in camara, dar nu vor fi la fel ca in ziua in care le-ai pregatit! Iti recomand sa le pregatesti in ziua in care le vei servi.

  4. l-am facut in week-end si e foarte gustos! se poate incerca si cu cascaval afumat, ii da un gust deosebit!
    sotul meu a fost foarte incantat, multumim de reteta

  5. Eu l-am facut de multe ori e foarte ok doar ca eu il fac in forma de triunghi si la mijloc pun un fir de carnat, arata foarte bine!!

  6. Mai ai retete din caietul colegului…nu le tine doar pentru tine….eu in checul adta pun si cuburi de gogosar…crud sau murat dupa anotimp

  7. Arata foarte frumos si sunt sigura caci este f.f.bun ,mii de multumiri pentru reteta,abia astept sa o fac si euș

  8. Rețetă este super. Așa făceam cind a dar cu ficatei înăbușit în loc de șuncă și la verdeață adăugăm și ceva ceapă verde subtirica Acesta este mai mai deosebit și fin ca aspect și sunt sigura f gustos. Îl fac neapărat acum de Paște. Mulțumesc mult pt rețetă. Multă sănătate!

  9. Este foarte bun si mai ales usor de facut, asa cum fiecare gospidina a mentionat aici, este foarte diversificat, poti folosi nenumarate ingrediente (dupa gust si idei) . In concluzie va multumesc tuturor pentru conentarii dar in special tie draga si buna gospidina care ne incinti cu bunatatile prezentate aici. Eu nu am camera buna ca sa pot pune poza checkului meu,oricum nu conteaza acum ca nu s-a descoperit inca poza cu arome 🙄,credeti-ma pe cuvint a iesit si arata EXTRA 🥰👍

  10. Poate stie cineva o reteta asemanatoare (experimentata si reusita) fara nici un pic de faina, adica si in varianta keto, pentru diabetici.
    Multumesc in avans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *