Vin fiert
Vin fiert. Craciunul este deja trecut, frigul s-a instalat bine in Bucuresti, iar in anumite zone din tara zapada este deja de 1m.
Craciunul este deja trecut, frigul s-a instalat bine in Bucuresti, iar in anumite zone din tara zapada este deja de 1m.
In timp ce stau la caldura semineului invelita cu o paturica cu motive de iarna si muzica ce imi aduce aminte de apres ski-ul din Austria, ma gandesc la vinul fiert pe care il beam la munte asteptand baietii sa coboare de pe partia de ski.
Cred ca ca vinul fiert a fost prima mea bautura alcoolica, pe la 20 de ani, cand in vacanta de iarna ne-am oprit cu totii sa ne incalzim dupa cateva ture de sanius la -15 grade, in Predeal.
Am baut o cana mica si am simtit ca imi ard obrajii instant, insa nu am avut timp sa ma gandesc prea mult la asta caci a urmat o bataie cu bulgari de zapada.
Nu mi-a placut niciodata sa simt zapada rece pe fata sau alunecand pe gat, asa ca la un moment dat am reusit sa ma fac nevazuta si sa ma intorc in camera hotelului.
Peste mai putin de 2 luni mergem iar la ski, dar pana atunci atmosfera de sarbatoare ma indeamna sa pun la fiert niste vin si sa imi chem prietenii sa stam impreuna la povesti.
O cana de vin fiert, condimentat, de iarna, este pur si simplu delicioasa.
Usor indulcit şi condimentat, vinul este o alternativa perfecta pentru cidru fiert sau ciocolată calda.
Perfectiunea acestei retete nu consta neaparat in ingrediente sau in preparare, ci mai degraba in compania celor care ciocnesc si se incalzesc langa semineu cu o cana de vin fiert si o poveste.
Acesta umple camera de parfum si da o nota de veselie.
Dar, ca sa obti totusi un vin fiert bun trebuie sa tii cont de cateva sfaturi:
- 1. Alege un vin rosu bun, ce nu trebuie sa fie chiar un vin de top caci valoarea acestuia se va pierde la fierbere. Dar, nu lua nici cel mai ieftin si mai prost cotat dintre vinuri!
- Eu aleg de obicei un Merlot sau Cabernet Sauvignon.
- 2. Nu exagera cu condimentele.
- 3. Iti recomand condimente intregi (nu macinate), caci nu vrei sa simti pudra lor.
- 4. Fierbe vinul la foc mic
- 5. Daca vrei sa indulcesti natural, cu miere de albine, exista riscul ca gustul final sa nu fie chiar cel mai bun.
- 6. Portocala merge perfect si poti pune atat suc, cat si coaja la fiert, iar feliile vor da bine in cana. Poti adauga si felii de mar.
- 7. Poti adauga lichior de portocala (Cointreau, Grand Marnier) pentru cel mai bun gust
- 8. Daca adaugi putin Porto in vinul pe care il fierbi exista sanse mari ca toata lumea sa spuna ca faci cel mai bun fiert.
INGREDIENTE:
(4-6 portii)
1 l vin rosu
200-250 g zahar sau miere de albine
5 boabe piper
1 bat scortisoara
4 cuisoare
1 pastaie cardamom
2 felii coaja de portocala
50 ml suc de portocala
4-6 felii de portocale pentru decor / in functie de numarul de cani in care se imparte vinul
30 ml lichior de portocala
Optional: daca va place anasonul puteti sa adaugati maxim 1 steluta.
Se mai pot adauga, dupa gust, ghimbir si un praf de nucsoara.
PREPARARE:
Am pus vinul la fiert intr-un recipient de 2 l, la foc mediu, pana ce a inceput sa fiarba.
In acest moment am pus condimentele, zaharul, coaja de portocale si 2 felii de mar si am dat focul foarte incet. Am lasat sa fiarba 15 minute, timp in care condimentele vor infuza lichidul. Daca folosesti miere de albine o vei pune direct in cana.
Am oprit focul si am adaugat putin lichior de portocala. Daca nu aveti, nu-i bai. Este bun si fara acesta!
Am lasat vinul fiert sa se odihneasca cateva minute, apoi l-am pus cu ajutorul unui polonic in cani si l-am baut impreuna cu prietenii nostri.
Am avut alaturi un platou de branzeturi si strudel cu mere, ca sa ne simtim exact ca in Austria, cand Anita ne intimpina cu ceva bun.
Vinul fiert nu este doar bun pentru atmosfera de sarbatoare, dar este recoamndat si pentru a calma tusea si durerea din gat, ajuta si la desfundarea urechilor si rezolvarea problemelor legate de congestia nazala.
Noroc!
Cheers 🙂
Noroc! 🙂