Focaccia cu rosii si masline
Focaccia cu rosii si masline. Reteta focaccia. Cum faci foccacia cu rosii si masline. Focaccia barese. Reteta de paine italiana.

Focaccia cu rosii si masline – gustul autentic al Italiei in farfurie
Ce este focaccia barese si de ce este atat de iubita
Focaccia barese, cunoscuta si ca focaccia cu rosii si masline, este una dintre cele mai reprezentative retete ale regiunii Puglia, din sudul Italiei.
Aceasta paine pufoasa, aromata si usor crocanta la exterior a devenit un simbol al bucatariei italiene de coasta, fiind preparata cu ingrediente simple, dar de o calitate exceptionala.
Originara din orasul Bari, focaccia barese este mai mult decat o simpla paine – este o poveste despre traditie, familie si ospitalitate.
In Italia, ea se serveste atat ca gustare intre mese, cat si ca acompaniament pentru branzeturi, legume sau preparate din peste.
Traditia si originile focacciei barese
Istoria focaciei dateaza din Antichitate, fiind considerata o stramoasa a pizzei moderne.
In zona Bari, aceasta reteta s-a diferentiat prin adaugarea de rosii cherry dulci si masline negre, care aduc un echilibru perfect intre savoare si prospetime.
Pe vremuri, gospodinele din Puglia framantau aluatul dimineata devreme si il lasau sa creasca lent, la temperatura camerei.
Apoi il coceau in cuptoare de piatra, obtinand o crusta aurie si o miez moale, usor elastic.
Rezultatul era o focaccia care ramanea frageda si aromata chiar si dupa cateva ore.
De ce focaccia cu rosii si masline este speciala
Secretul focaciei barese sta in echilibrul dintre ingrediente si texturi. Aluatul moale, bogat in ulei de masline extravirgin, se combina cu suculenta rosiilor coapte si gustul usor sarat al maslinelor.
In cuptor, acestea se contopesc intr-un amestec inconfundabil de arome mediteraneene.
Rosiile ofera dulceata naturala si aciditate placuta, in timp ce maslinele adauga profunzime si un ton usor amar, perfect pentru a echilibra gustul.
Astfel, fiecare muscatura este o experienta completa, in care se simte soarele Italiei si pasiunea pentru gatitul autentic.
Focaccia barese – mai mult decat o gustare
Desi este excelenta ca gustare sau mic dejun, focaccia barese se potriveste perfect si in combinatii moderne.
Poate fi servita alaturi de antipasti, cu branzeturi maturate, legume la gratar sau chiar taiata in felii si folosita pentru sandvisuri gourmet.
In restaurantele italiene traditionale, focaccia se serveste adesea inainte de masa, alaturi de un pahar de vin alb sau rosé din regiune.
Este modul ideal de a deschide apetitul si de a savura o bucata din cultura culinara a Pugliei.
Sfaturi pentru o focaccia autentica
- Alege faina de calitate
O faina bogata in gluten ofera elasticitate si un miez pufos. Focaccia autentica trebuie sa aiba alveole mari si o textura aerata, dar in acelasi timp sa ramana moale la interior.
- Nu te zgarci la uleiul de masline
Uleiul de masline extravirgin este esential. El nu doar confera aroma, ci si mentine focaccia frageda. In traditia italiana, se foloseste ulei din prima presa, cu gust intens si nota usor fructata.
Pentru o experienta completa iti recomand uleiul de masline extra virgin Monini Classico
Fie ca este folosit in aluat, pentru uns tava sau pentru a stropi focaccia inainte de coacere, uleiul Monini Classico ofera echilibrul ideal intre delicatete și personalitate.
Este acel detaliu mic care transforma o simpla paine în experienta culinara mediteraneana autentica.
- Las-o sa creasca lent
Rabdarea face diferenta. Un aluat lasat sa dospeasca lent, la temperatura camerei, dezvolta mai multa aroma si o textura mai fina.
- Coacerea la temperatura inalta
Pentru o crusta aurie si crocanta, focaccia trebuie coapta la o temperatura ridicata. In cuptoarele traditionale de piatra, focaccia capata acel gust usor afumat, care aminteste de soarele arzator al Pugliei.
Fie ca o servesti simpla, calda, direct din cuptor, sau o transformi intr-o baza pentru alte preparate, focaccia barese ramane o declaratie de dragoste pentru gustul autentic italian.
Iti las pentru inceput reteta in format video.
Mai jos gasesti lista de ingrediente si explicatii scrise pas cu pas pentru reteta de foccacia cu rosii si masline.
Ingrediente
- Pentru uns tava Pentru topping
Instrucțiuni
- Pentru inceput am pus 100 g cartofi taiat in cuburi la fiert. Cand a fost gatit l-am scos din apa si l-am lasat sa se raceasca.
- Am masurat cantitatea de ulei pe care o voi folosi in aluat, apoi am trecut la pregatirea acestuia.
- Am amestecat cele doua tipuri de faina cu drojdia. Peste acestea am turnat apa calduta si am amestecat. Apoi am dat prin presa cartofii fierti. Dupa ce i-am incorporat in aluat am adaugat sarea si uleiul de masline. Am framantat aluatul in jur de 10 minute sau pana nu s-a mai lipit de mana. Daca continua sa fie lipicios presari inca 10 sau 20 g faina. Am acoperit aluatul si l-am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul.
- In acest timp am taiat rosiile cherry in jumatate. Am turnat putin ulei de masline extravirgin peste ele si le-am aromat cu 1/2 lingurita de oregano uscat.
- Cand aluatul a crescut l-am scos si i-am dat o forma de bila. Am turnat ulei de masline extravirgin in tava, apoi am pus aluatul si l-am acoperit pe ambele parti cu acesta. L-am lasat sa mai dospeasca in tava 30 de minute. Dupa acest interval am facut gauri in aluat, apasandu-l usor. Am aranjat rosiile cherry, apoi maslinele si am continuat cu pulpa de rosii, astfel incat sa acopar cat mai mult din aluat. Am presarat oregano uscat si flori de sare sau sare de mare, iar la final am mai turnat putin ulei de masline. Am preincalzit cuptorul la 250°C, timp in care focaccia a mai stat la dospit. Timpul de coacere este de 25-30 de minute, in functie de puterea cuptorului.
- Cand a fost gata am scos-o pe un gratar. Se poate manca calda sau calduta. A iesit o focaccia moale si pufoasa, foarte gustoasa.
Notă
Se pastreaza la temperatura camerei, acoperita cu un clopot de sticla, pana la doua zile. Testeaza blatul cu o scobitoare dupa 20 minute. Este posibil sa fie mai repede daca rosiile nu lasa multa apa.