Ciorba deasa de pui cu legume

12 septembrie 2013Diva in Bucatarie

Ciorba deasa de pui cu legume. pentru acrit: corcoduse, bors, lamaie, zeama de varza – in functie de sezon sau ce avem in casa

O ciorbita plina de legume cu pui este o incantare pentru masa!

INGREDIENTE:

1 pui mic-mediu
1 ceapa mare
1 buc. praz mediu
3 morcovi mari
1 bucata telina
1 gulie medie
1 ardei gras verde mic
1 ardei gras rosu mic
2 tulpini telina (apio)
1 catel usturoi
1 dovlecei
400 g pulpa de rosii decojite
2 linguri ulei
frunze de leustean
1 frunza mica dafin
pentru acrit: corcoduse, bors, lamaie, zeama de varza – in functie de sezon sau ce avem in casa
sare
boabe de piper

PREPARARE:

Transam puiul si il punem la fiert in apa cu sare – punem apa cam 2-3 degete peste carne. Luam spuma de cate ori va fi nevoie. In acest timp pregatim legumele. Tocam ceapa si prazul foare fin si le punem la calit. Cand acestea devin sticloase adaugam legumele tocate cuburi mici (morcovi, telina, gulie, ardei gras verde si rosu, tulpina de telina).

ciorba-deasa-de-pui-cu-legume-1

Cand toate legumele sunt calite le punem in zeama in care am fiert puiul – adaugam legumele in momentul in care nu mai avem spuma lasata de carne (carnea este aproape fiarta). Punem la fiert un catel de usturoi intreg, cateva boabe de piper si o frunza mica de dafin.

ciorba-deasa-de-pui-cu-legume-2

Lasam sa fiarba totul la foc mic, acoperit cu un capac pret de 10 minute. Dupa acest interval adaugam dovlecelul tocat cuburi mici, pulpa de rosii tocata marunt si frunzele de leustean. Scoatem puiul din zeama, dezlipim carnea de pe oase si o taiem in bucatele, apoi o punem inapoi in oala. In functie de marimea cuburilor de legume, sau cata apa am folosit initial pentru fiertul puiului ne orientam daca mai scoatem din lichid pentru a avea o ciorba foarte consistenta – zeama scoasa o punem in sticlute mici de plastic si o pastram in congelator pentru alte supe sau tocanite). Dupa aceasta operatiune adaugam si ce avem prin casa pentru acrit (500 ml bors sau zeama de varza acra – acestea se fierb in prealabil, sucul de la o lamaie mare sau 500 ml zeama de corcoduse fierte).

ciorba-deasa-de-pui-cu-legume-3

Fierbem totul inca 10 minute, apoi luam ciorba de pe foc.
Servim ciorba calda, cu putin patrunjel verde presarat si daca suntem dependeti de smantana (ca mine!) adaugam si o lingura din aceasta.

Sa aveti pofta!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *