Cozonac umplut cu crema de nuci si ciocolata

24 mai 2012Diva in Bucatarie

Cozonac umplut cu crema de nuci si ciocolata. Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca:

Daca vreti un cozonac ultra-mega-super bun (expresia fiului meu dupa ce l-a gustat), umplut cu nuca din belsug, dar si cu ciocolata, acesta este alegerea perfecta!!! Nu il laud fara motiv, trebuie sa il incercati si veti vedea ca am dreptate…

INGREDIENTE:

Pentru cozonac:
600 g faina
150 ml lapte +1 lingura lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus pentru uns
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja la o portocala

Pentru crema:
3 albusuri
3 linguri zahar
250 g nuca macinata
100 g nuca tocata grosolan
50 g ciocolata cu alune
1 lingurita cacao neagra
3 linguri nutella

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca:

Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut (1/2 de cana), drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min.
Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia. Batem si albusurile cu un praf de sare pana devin o spuma tare.

Punem maiaua in faina amestecata cu un praf de sare si amestecam.

Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de vanilie. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini (cam 20 de minute). Presaram putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu) – l-am lasat 45 minute iar volumul a fost triplu, a iesit aproape cu totul din vas.

Cat timp aluatul sta la crescut pregatim crema: punem mixerul sa bata spuma tare albusurile amestecate cu zahar. Le amestecam usor apoi cu nuca (cea macinata si nuca tocata grosolan), ciocolata taiata cuburi mici si cacao.

Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom intinde crema de nutella, apoi crema de nuca.

Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi umplutura. Punem cozonacul in tava si il lasam in loc cald inca 15 minute sa creasca.
Coacem cozonacul in cuptorul preancalzit la 180°C pentru 45 minute. Cand este copt il scoatem din cuptor, il ungem cu galbenus batut cu o lingura de lapte si pudram cu zahar, apoi il mai lasam la cuptor inca 2 minute.

Absolut delicios!!!

Cine vrea o felie?

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. E chiar alegerea perfecta, atatea epitete se potrivesc de minune cu ceva bun intr-o zi de sarbatoare ca cea de azi, chiar daca ploua. Un motiv in plus sa ne facem ziua mai dulce ! EXTRA !

    1. Da, un cozonac mare… forma are dimensiunile: 12*35 cm -n daca mai ramane aluat mai fac niste pui de cozonaci umpluti cu nutella 😉

  2. Mie nu cred ca imi iese… Nu s-a dezlipit compozitia de pe maini si a trebuit sa adaug faina apoi nu s-a dospit… Mai repede faceai un video… Crema asa m-i se pare uscata rau😴

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *