Bulz ciobanesc
Bulz ciobanesc. Reteta de bulz pe care o propun azi este simpla, gustoasa si cred ca este una din cele mai cunoscute retete.
Reteta de bulz pe care o propun azi este simpla, gustoasa si cred ca este una din cele mai cunoscute retete.
Bulzul ciobanesc nu este o mamaliga simpla cu branza si carnat, este un bulgare de aur, cu dantela din branza si o coronita de ou. Asteaspta fierbinte sa il descoperi, incet, cu toate papile gustative. Si cand te declari multumit de gustul lui, iei o dusca de tuica fiarta si treci la fapte mari, caci te asteapta inca unul in cuptor. Nu poti manca doar unul, ar fi curata nebunie sa te opresti din a savura imbucaturi faine de mamaliga cu carnat si branza topita. Si daca nu e cu suparare, inchin un paharel cu tuica, va spun „noroc” si va poftesc la masa!
INGREDIENTE:
450 g malai
1.5 l apa
1 lingura rasa de sare
500 g branza rasa (branza framantata amestecata cu branza afumata si cascaval)
150 g mezeluri si carnati afumati
2-3 linguri ulei
PREPARARE:
Pentru inceput pregatim umplutura bulzului: radem branzeturile si le amestecam, apoi prajim carnatii taiati felii si restul de mezeluri, slanina, sunca, orice afumatura avem la indemana. Toata savoarea bulzului se afla in aceasta tigaie, asa ca alegem ce ne place mai mult din aceasta categorie.
Continuam cu pregatirea mamaligii: punem apa la fiert cu sare, daca se poate intr-un ceaun (tuci). Cand apa da in clocot punem malaiul in ploaie si incepem sa amestecam cu un tel la inceput. In primele 5 minute amestecam fara intrerupere, astfel incat sa nu obtinem cocoloase. Cand mamaliga incepe sa sa fie mai consistenta, inlocuim telul cu o lingura de lemn. Din acest moment mai fierbem mamaliga in jur de 10 minute, amestecand cat de des putem, pentru a nu se lipi.
Rasturnam mamaliga pe un fund mare de lemn. O portionam in 6 bucati egale, pe care le intindem cu o lingura umezita. Le umplem cu branza si afumatura, apoi le modelam cu mainile umezite sub forma de bile. Le punem intr-un vas termorezistent, uns cu uleiul in care am prajit carnatii. Bulgarii de mamaliga ii stropim cu acelasi ulei si ii dam la cuptorul preancalzit la 200°C pentru 20-25 minute.
Punem tuica la fiert si asteptam sa se faca in cuptor minunea ce o vom servi cu branza rasa deasupra, putina slanina si eventual cu un ou ochi.
Pofta buna!
Hmm, Cristina salivez! Mai dat gata! 🙂 Puup!
Adela, hai la mine la masa. Pup
Doamne! Ce pofta mi-ai facut!
Multumesc Raluca.
E preferatul meu …mmm, ce pofta am!! 🙂
Multumesc, Dana!
De ce pui de-astea?Stii ca sunt sensibila la bunataturi,mai ales carnatii aia….,o nebunie!Pupici!
Multumesc Flory! Te pup
mmm ce pofta mi-ai facut,arata exceptional!Te pup!
Multumesc, Mimmi.
Ce pofta mi-ai facut… Si noua ne place foarte tare.. mai ales cu branza de burduf d-aia de la stana! 🙂 Pup
Simona, daca nu gasesti de la stana, pui ce ai si trece pofta.
Bun tare!!!Mmm, pot sa vin si eu?Pup!
Licuta, te astept. Pup
Daca nu mancam recent, nu stiu daca mai puteam dormi in noaptea asta…arata foarte bine!
Multumesc Viviana.
multumesc pt implicare.
mi-am facut si eu azi bulz :))
Alice eu iti multumesc pentru invitatie.
Pf , ce-mi faci tu mie? Iti dau adresa sa-mi trimiti si mie o portie …sau macar carnatii si afumatura , ca de restul ma ocup eu .
Cu mare drag, Dorina!
Cristinusu , tu mai si dormi ? … daca nu intru doua zile la tine pe blog , nici nu stiu la ce reteta sa ma uit prima data :):) … felicitari ptr toate bunatatile !!!!
Multumesc Adina. Din pacate ma culc din ce in ce mai tarziu…