Ciolan de porc cu bere la cuptor

17 decembrie 2014Diva in Bucatarie

Ciolan de porc cu bere la cuptor. Reteta ciolan cu bere. Cum faci ciolan cu bere fraged si gustos

ciolan-de-porc-cu-bere-la-cuptor

Ciolan de porc cu bere la cuptor – combinatia perfecta intre traditie si modern

Ciolanul de porc cu bere la cuptor este unul dintre acele preparate rustice care reusesc sa aduca impreuna simplitatea bucatariei traditionale si savoarea intensa a tehnicilor moderne de gatire. Este un fel de mancare ce isi are radacinile in gastronomia central-europeana, unde carnea de porc, berea artizanala si aromele robuste sunt considerate ingrediente esentiale pentru o masa adevarata, cu personalitate. In timp, reteta a fost preluata si reinterpretata in multe regiuni, adaptata dupa tipul de bere preferat, dupa condimentele locale sau dupa modul de servire. Cu toate acestea, un aspect ramane constant: combinatia dintre ciolanul cu sorici crocant si berea care il fragezeste este una greu de egalat.

Despre bere

Gatit incet, la temperatura moderata, ciolanul isi pierde treptat duritatea fibrelor, devenind incredibil de fraged, in timp ce soriciul capata o crusta rumena, apetisanta. Berea – fie ea blonda, bruna sau nefiltrata – adauga o aroma aparte, usor caramelizata, care patrunde adanc in carne si formeaza un sos bogat, numai bun de servit alaturi de garnituri consistente. Aroma maltului se imbina discret cu usturoiul, ceapa si cimbrul, iar rezultatul este un preparat care umple casa cu un miros cald, reconfortant, asemenea mancarurilor gatite de bunicii nostri.

Servire

Ciolanul de porc cu bere la cuptor este ideal pentru mesele de weekend, cand ai timp sa-l lasi sa se gateasca incet, fara graba, dar si pentru ocazii speciale, cand vrei sa impresionezi printr-un preparat spectaculos, dar nu complicat. Este genul de reteta care se potriveste perfect cu o portie de piure pufos, cartofi copti, varza calita sau chiar o salata proaspata, in functie de preferinte. Fiecare felie se desprinde usor de pe os, iar gustul bogat si suculent transforma preparatul intr-un adevarat deliciu.

Daca iti doresti o mancare satioasa, cu arome profunde si un aspect demn de o cina festiva, ciolanul de porc cu bere la cuptor este alegerea ideala – o combinatie intre traditie, simplitate si rafinament culinar.

 

ciolan-de-porc-cu-bere-la-cuptor-2

INGREDIENTE:

  • 1 ciolan mare de porc (2.750 kg)
  • sare
  • piper
  • cateva boabe ienibahar
  • usturoi
  • 4-5 cepe mici
  • 1 capatana usturoi
  • 2 frunze dafin
  • crengute de rozmarin
  • ulei
  • 4-5 sticle bere

MOD DE PREPARARE:

Prepararea ciolanului de porc pentru o friptura frageda

Pentru a obtine un ciolan de porc fraged si aromat, primul pas este oparirea carnii. Punem ciolanul intr-o oala incapatoare, apoi adaugam frunzele de dafin, boabele de piper, boabele de ienibahar, ceapa taiata in jumatate si 3-4 catei de usturoi zdrobiti usor. Fierbem totul aproximativ 25 de minute, timp suficient pentru ca aromele sa patrunda in exteriorul carnii si pentru a scurta timpul de coacere la cuptor.

Dupa fierbere, scoatem ciolanul din apa si il lasam cateva minute sa se raceasca usor. Folosind un cutit subtire, il crestam sau il intepam cat mai des posibil, ideal pana aproape de os. Aceste incizii ajuta la patrunderea condimentelor si a caldurii in profunzime. In interiorul crestaturilor introducem felii de usturoi si frunzulite de rozmarin pentru un plus de savoare.

ciolan-de-porc-cu-bere-la-cuptor-1

 

Coacerea ciolanului in cuptor

Condimentare si pregatire

Asezam ciolanul intr-o tava incapatoare, il stropim generos cu ulei astfel incat fundul tavii sa fie bine acoperit, apoi il frecam cu sare si piper. Turnam berea in tava, adaugam cativa catei de usturoi intregi si acoperim totul cu folie de aluminiu.

Coacere si ingrijirea fripturii

Coacem ciolanul la 180°C, avand grija ca la fiecare 15-20 de minute sa ridicam folia si sa il stropim cu sosul format din bere si ulei. Cand usturoiul din tava devine auriu, il indepartam pentru a preveni aparitia unui gust amar.

Dupa aproximativ o ora, intoarcem ciolanul pe cealalta parte si il mai intepam in cateva locuri pentru a ajuta la coacerea in profunzime. Daca rozmarinul s-a uscat, il inlocuim cu frunze proaspete. Pe parcursul coacerii, rotim ciolanul de cateva ori si completam cu bere ori de cate ori lichidul se evapora.

 

ciolan-de-porc-cu-bere-la-cuptor-3

Cand este gata ciolanul de porc

Ciolanul este perfect copt atunci cand carnea se desprinde usor de pe os si nu mai iese sange atunci cand il intepam. Pentru un ciolan mare sunt necesare aproximativ 5 ore de coacere lenta, dar rezultatul merita din plin.

 

ciolan-de-porc-cu-bere-la-cuptor-2

Sugestii de servire

Aceasta friptura este ideala pentru masa de Craciun si se potriveste perfect cu varza calita, piure de cartofi sau cartofi copti.

Mai multe retete de friptura si rulade cu carne pentru Craciun gasesti aici.

Pofta buna!

 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Deci cu asta m-ai dat gata, singura problema este ca trebuie sa tin regim o perioada šŸ™ si nimic nu pare la fel de bun ca ciolanul :(((( deci de sarbatori cu siguranta o sa oftez dupa el.

  2. In pozele din prezentare nu prea pare intepat asa cum se specifica :), pare interesant insa daca ar trebui sa umblu la cuptor la 15-20 minute dupa cum recomandati, asta inseamna mult timp plus ca temperatura se pierde si din 5 ore facem 7-8 … Reteta pare ok dar as aprecia sa fie o postare cu situatia reala āœŒļø

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *