Babka pufoasa cu ciocolata, nuca si fistic, impletita in straturi spectaculoase si insiropata usor pentru un gust intens.
Este un desert spectaculos, perfect pentru sarbatori.
Un desert care spune o poveste
Babka nu este doar un desert spectaculos, ci si o experienta completa, construita din straturi fine de aluat, ciocolata intensa si nuca crocanta. Este genul de preparat care aduce oamenii impreuna la masa si care transforma o simpla felie intr-un moment de rasfat. Pentru aceasta reteta, fiecare detaliu conteaza, inclusiv aromele care completeaza perfect gustul bogat al desertului.
Aroma care face diferenta
Siropul care insoteste aceasta Babka a fost aromatizat cu Miorita VSOP de la Beciul Domnesc. Acest vinars fin adauga profunzime si note calde, rotunde, care se potrivesc perfect cu ciocolata, nuca si fisticul. Folosit cu masura in sirop, Miorita VSOP intensifica gustul fara a-l domina.
Cum se savureaza Babka
Pe langa faptul ca ofera o aroma deosebita siropului, Miorita VSOP de la Beciul Domnesc poate fi servit si alaturi de Babka, intr-un pahar mic, la temperatura camerei. Asocierea dintre desertul bogat si vinars creeaza un final elegant pentru orice masa festiva.
Acesta are nuante de chihlimbar cu accente splendide de arama. Tusele fructate se topesc in caldura vaniliei si scortisoarei, intr-un postgust echilibrat, revigorant si plin de personalitate.
Ce caracterizeaza o Babka reusita
Aluat elastic si bine dospit
Un aluat de Babka trebuie sa fie moale, aerat si suficient de elastic pentru a sustine umplutura generoasa. Alegerea unei faini cu procent mare de proteina este esentiala pentru a obtine structura potrivita si straturi bine definite.
Umplutura intensa si echilibrata
Crema de ciocolata trebuie sa fie bogata, dar echilibrata, fara a fi excesiv de dulce. Ciocolata neagra, impreuna cu nuca si fisticul, adauga contrast de texturi si arome care transforma Babka intr-un desert complex si rafinat.
Insiroparea
Babka frageda si aromata. Aplicat imediat dupa coacere, acesta se absoarbe rapid si ofera desertului suculenta, fara a-l imbiba excesiv.
Daca ai nevoie de inspiratie iti mai las cateva retete de cozonac:
Babka este ideala pentru mese festive, dar si pentru weekendurile in care vrei sa pregatesti ceva cu adevarat special. Iti las pentru inceput reteta video. Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de Youtube.
Mai jos gasesti explicatiile scrise pas cu pas.
Pentru inceput am cernut faina de doua ori. Am incalzit usor laptele, apoi am adaugat drojdia si zaharul si am amestecat pana cand acesta s-a topit. In continuare am batut doua oua intregi cu sare.
Am pus faina in bolul mixerului si am adaugat laptele, apoi am pornit mixerul pe treapta a doua.
In bol am adaugat ouale batute, pasta de vanilie, coaja rasa de lamaie si de portocala. Am lasat mixerul sa framante in jur de 10 minute, apoi am incorporat untul in trei transe, fiecare bucata fiind adaugata dupa ce bucata anterioara a fost complet absorbita in aluat. Mixerul a continuat sa lucreze pana cand aluatul s-a desprins de pe peretii vasului.
Cand a fost gata l-am mutat intr-un vas uns cu putin ulei. L-am acoperit si la-m lasat sa creasca in jur de 90 minute sau pana cand si-a triplat volumul.
In acest timp am pregatit umplutura. Am inceput cu nucile, pe care le-am prajit la foc mediu 4 minute, apoi le-am luat de pe foc. In continuare am macinat pana am obtinut o textura mai mare. Nucile le-am maruntit cat mai fin. Pentru a prepara crema de ciocolata am pus untul intr-o tigaie cu pereti inalti. Am adaugat zaharul si ciocolata si le-am lasat pe foc pana cand acestea s-au topit. Apoi am oprit focul si am adaugat pudra de cacao si am amestecat rapid. La final am incorporat nuca si fisticul si am omogenizat compozitia.
Cand aluatul a crescut am scos aerul din el, apoi l-am scos din vas si l-am impartit in jumatate. Are multe bule de aer, asa ca sunt sigura ca va fi foarte moale si pufos la final. Am presarat faina pe masa de lucru si pe aluat si l-am intins intr-un dreptunghi de 50*40cm. Peste acesta am intins jumatate din cantitatea de crema de ciocolata, lasand la margini cate un cm de aluat neacoperit. Am rulat fara sa strang foarte tare si am sigilat capetele. Am repetat operatiunea si cu a doua bucata de aluat. Am pus rulourile de aluat la frigider pentru 30 minute, timp in care crema se va intari.
Dupa ce au stat la frigider am taiat fiecare sul pe lungime, obtinand doua fasii in care se vad straturi frumoase de aluat si crema. Le-am pus in forma de cuce, cu partea cu ciocolata in sus, apoi le-am impletit si am introdus capetele sub impletitura.
Le-am pus in tavile tapetate, apoi le-am acoperit cu folie alimentara si le-am lasat sa dospeasca in jur de o ora. Inainte sa le pun la copt am preincalzit cuptorul pe ventilatie, la 160°C. Babka cu crema de ciocolata a fost gata in 50 de minute.
In acest timp timp am pregatit siropul. Pentru aroma rafinata si gust echilibrat siropul de Babka se recomanda a fi realizat cu Miorita VSOP, care confera profunzime si finete cozonacului. Miorița V.S.O.P. este un vinars in nuanțe de chihlimbar cu accente splendide de arama. Notele fructate se topesc in caldura vaniliei si scortisoarei intr-un post gust echilibrat, revigorant si plin de personalitate. Intr-un ibric am fiert apa cu zaharul in jur de minute. Am oprit foc ul si am adaugat vinarsul.
Cand cozonacii au fost gata i-am lasat sa se raceasca 10 minute pe un gratar. Cu mare grija i-am scufundat in sirop. Daca vi se pare ca este dificil sa ii rotiti ii puteti unge pe toate partile cu o pensula. Raman in continuare sa se raceasca pe gratar, apoi se pot felia.