Mancare de linte cu legume
Mancare de linte cu legume - reteta simpla, dar gustoasa si satioasa
Daca esti in cautarea unei retete de post rapide, consistente si foarte aromate, aceasta mancare de linte cu legume este alegerea ideala. Preparatul este vegan, se gateste usor si foloseste ingrediente simple: ceapa, morcov, o felie mica de telina, putin ardei gras, linte gata gatita din conserva si pasta de rosii pentru culoare. Aromele sunt completate de foi de dafin si usturoi, ceea ce transforma totul intr-un fel de mancare echilibrat, perfect pentru orice zi a saptamanii.
Mancare de linte cu legume – reteta de post usoara si potrivita pentru orice masa
De ce este aceasta reteta atat de populara in perioada de post
Preparatul este gata rapid, nu necesita tehnici complicate, iar lintea la conserva scurteaza timpul de gatire la minimum. Gustul bogat si textura cremoasa fac ca aceasta mancare de linte vegana sa fie pe placul tuturor, chiar si al celor care nu consuma in mod obisnuit mancaruri vegetale.
Ingredientele simple care construiesc aroma
Baza este formata din ceapa, morcov si telina – clasicele legume pentru supe si tocanite, perfecte pentru a crea o aroma rotunda. Putin ardei gras aduce o nota dulce si echilibreaza gustul, iar pasta de rosii imbogateste culoarea si consistenta sosului.
Cum sa pregatesti corect o mancare de linte cu legume
Folosirea lintei din conserva
Lintea gata gatita este ideala pentru retete rapide. Scurge-o bine si adaug-o spre finalul gatitului, astfel incat sa ramana intreaga si sa nu se sfarame in sos.
Sotarea legumelor – cheia gustului
Pentru un rezultat reusit, legumele trebuie sotate suficient cat sa devina moi si aromate. Ceapa trebuie sa fie usor sticloasa, iar morcovul si telina sa se inmoaie treptat, fara sa se arda.
Pasta de rosii – rol dublu: culoare si consistenta
Pasta de rosii nu numai ca intensifica nuanta preparatului, dar ajuta si la obtinerea unui sos legat. Adaug-o dupa ce legumele au inceput sa se inmoaie, pentru a-i permite sa se gateasca si sa-si piarda gustul crud.
Aromele finale care definesc reteta
Foile de dafin adaugate inca de la inceput accentueaza gustul general, in timp ce usturoiul, pus spre final, ofera o prospetime aromata specifica tocanitelor de post.
Sfaturi esentiale pentru cea mai reusita mancare de linte cu legume
Ajustarea consistentei sosului
– Vrei un sos gros si legat? Lasa-l sa scada mai mult.
– Preferi o textura mai fluida? Adauga treptat apa calda sau suc de rosii.
Totul depinde de modul in care vrei sa servesti preparatul.
Cum obtii un gust echilibrat
Lintea absoarbe bine aromele, asa ca necesita o cantitate corecta de sare. Completeaza totul cu piper proaspat macinat si, optional, cu un strop de lamaie la final pentru un plus de prospetime.
Tehnica de gatire ideala
Foloseste o oala cu fund gros pentru a evita lipirea si gateste la foc mediu. Astfel aromele se dezvolta treptat, iar textura finala este una catifelata si bine legata
Cum se serveste mancarea de linte cu legume pentru un rezultat perfect
Servire simpla sau cu garnituri
Preparatul poate fi servit ca fel principal, insa merge perfect si cu:
– orez simplu
– cartofi copti
– paine prajita
– salata verde proaspata
Adaugiri care imbunatatesc textura
Pentru un plus de savoare, presara deasupra:
– ceapa verde tocata
– patrunjel proaspat
Perfecta pentru meal prep (meniuri pregatite din timp)
Aceasta mancare de linte cu legume devine chiar mai gustoasa dupa cateva ore. Se pastreaza excelent la frigider si poate fi incalzita fara sa-si piarda textura, ceea ce o face ideala pentru meniuri pregatite din timp.
Porții:
4
porție(i)
Timp de pregătire:
10
mins
Timp de coacere:
20
mins
Timp total:
30
mins
Ingrediente
-
2
lingura
ulei de floarea soarelui
-
1
ceapa medie
-
1
morcov mic
-
1
felie mica telina
-
1/2
ardei gras rosu mic
-
400
ml
supa legume sau apa
-
265
g
linte fiarta din conserva de 400 g
-
1
frunza mica dafin
-
1/2
lingurita
sare
-
1/4
lingurita
piper proaspat macinat
-
8
fire patrunjel
-
1
lingura
pasta de rosii
-
80
ml
passata de rosii
-
1/4
lingurita
zahar
-
1
catel mare de usturoi
Instructions
-
In primul rand mi-am pregatit ingredientele la indemana. Am tocat ceapa marunt, apoi felia de telina, morcovul si ardeiul gras. Am incins uleiul intr-o tigaie larga si adanca. Apoi am adaugat ceapa si am calit-o pana a devenit moale si sticloasa. Am adaugat legumele si am contunat sa le sotez in jur de 3-4 minute, amestecand din cand in cand. Am adaugat 100 ml supa fierbinte si am lasat pe foc pana cand s-a evaporat complet.
-
Legumele s-au inmuiat, asa ca am adaugat pasta de rosii, putin zahar si catelul de usturoi dat prin presa. Am amestecat si am lasat inca 30 secunde sa se gateasca,
-
Am stins cu 300 ml supa fierbine si 80 ml passata de rosii, apoi am adaugat lintea scursa. In acest moment mancarea se poate asezona cu sare si piper proaspat macinat dupa gust.
-
Am lasat sa fiarba 15 minute la foc mediu spre mic. Cand sosul a capatat consistenta am oprit focul si am adaugat patrunjel proaspat tocat.