Just-t va premiaza pentru prajituri cu foi

octombrie 13, 2016

just-t-poza-concurs-toamna-2016

Indiferent de sezonul in care suntem, ceaiul este bautura care ne relaxeaza. Dar, dincolo de starea pe care o avem cand il bem, acesta vine la pachet cu multe avantaje in ceea ce priveste sanatatea noastra.

Are antioxidanti, mai putina cofeina, ne poate ajuta sa slabim, se spune ca poate creste imunitatea, asa ca avem toate motivele din lume sa consumam mai mult ceai.

Daca ne place ceaiul simplu sau cu zahar, miere, lapte, lamaie, la micul dejun sau in orice moment al zilei, cu siguranta il vom alege in functie de aroma lui. Si, cu certitudine, avem si o cana sau o ceasca preferata.

Just t si www.divainbucatarie.ro te ajuta sa incepi sezonul rece cu 100  portii diferite din cel mai bun ceai si 2 cani pictate manual (pentru amandoi sau doar pentru tine – le poti schimba in functie de dispozitie) .

Cum poti avea parte de acestea? Trimiti o reteta si poza unei prajituri cu foi ce va impresiona juriul Just-t prin compozitie si prezentare la adresa de email office@divainbucatarie.ro.

Pozele care nu va apartin nu vor fi publicate si va aduc descalificarea din concurs. In acest concurs veti putea participa cu maxim trei retete, asa ca alegeti prajiturile care va plac cu atentie! 😉

Concursul se desfasoara in perioada 13 – 27 octombrie 2016. Premiul vor fi livrat doar pe teritoriul Romaniei.

Retetele vor fi afisate in continuarea postarii prezente, in ordinea in care vor fi primite, iar anuntarea castigatorilor, o vom face in cursul zilei de 28 octombrie 2016, tot pe aceasta pagina.

Va doresc inspiratie si spor la lucru!

 

Multumim tuturor participantilor!

Ati facut alegerea grea, dar pana la urma castigatoare este reteta numarul 8. Felicitari! Asteptam pe email adresa, numarul de telefon si numele complet pentru a livra premiul.

Avand in vedere faptul ca premiul nu a fost revendicat pana azi, premiul merge catre a doua reteta clasata in topul juriului Just-t, respectiv reteta nr. 23. Felicitari! Asteptam pe email adresa, numarul de telefon si numele complet pentru a livra premiul.

 

1. Dobrin Isabela

Prajitura cu bulion si crema de lamaie
jt-16-oct-1

Ingrediente:
Pentru foile cu bulion ( 4 bucati):
250 ml ulei
250 ml bulion
250 g zahar
1 lingurita ammoniac, stins in putina zeama de lamiae
Faina cat cuprinde*

Pentru crema de lamaie:
800 ml apa
200 ml lapte
100 g zahar
200 g gris
200 g unt
Putina sare
Sucul de la doua lamai

In plus:
Un borcan mare gem de rubarba (800 g)
Zahar pudra
Seminte de dovleac
Mod de preparare: intr-un bol adaugati toate ingredientele pentru aluat, exceptand faina. Cu un tel para le amestecati. Treptat adaugati faina, pana rezulta un aluat neted si destul de vartos. Il impartiti
in patru bucati egale, de preferabil sa le cantariti si le dati la rece pentru o ora.
Luati o tava medie de aragaz si pe fundul acesteia intindeti prima bila de aluat. Excesul de aluat il taiati cu un cutit. Dati la cuptorul preincalzit la 180 grade Clesius, pentru 7-8 minute.
Repetati operatiunea de intins foile pe tava, pana terminati aluatul.
Foile le lasati la racit pe un gratar de sarma.
Intre timp, cat foile se racesc, pregatiti crema. Intr-o oala adaugati apa, lapte, in praf de sare si zaharul. Cand incepe sa fiarba adaugati grisul in ploaie, in timp ce amestecati. Dati focul la mic de tot si
fierbeti crema pana se ingroasa. O lasati sa se raceasca si cat este inca putin calduta, adaugati untul taiat cubuleti si omogenizati bine.
Adaugati sucul de lamaie.
Asamblare: pe un platou mare asezati prima foaie si jumatate din crema de lamaie, cea de-a doua foaie si toata cantitatea de gem de rubarba.
Urmeaza cea de-a treia foaie, restul de crema si ultima foaie. Dati prajitura la rece pentru cateva ore, dar cel mai bine e sa stea peste noapte.
O presarati cu zahar pudra si seminte de dovleac.

2. Anisoara Ursan

Foietaj insiropat cu portocala confiata
jt-16-oct-2
Ingrediente;
pentru 4 foi de foietaj;3 oua,150 g zahar pudra,150 ml ulei de floarea soarelui,coaja rasa de portocala,o lingurita de amoniac stins cu otet,faina cat cuprinde,cca.700 g ,un praf de sare
pentru crema;3 oua,3 linguri de amidon de porumb,750 ml lapte,200 g zahar,vanilie
coaja confiata;coaja de la o portocala,curatata de stratul alb apoi taiata cubulete mici,fiarta in sucul stors de la portocala si 250 g zahar.Se fierbe cca.15 minute ,amestecand usor
Preparare;
1.Ouale se freaca cu un praf de sare si zaharul apoi se toarna cate un pic,uleiul,se adauga coaja rasa de portocala,lingurita de amoniac stinsa cu un strop de otet apoi se adauga faina ,amestecand la inceput cu lingura apoi se framanta cu mana pana nu se mai lipeste de mana.Se imparte in 4 bucati egala care apoi se intind cu sucitorul in   foi subtiri care se coc pe dosul tavii.Foile se coc max.5 minute la foc potrivit.Se dau cu grija de pe tava pentru ca vor fi foarte fragede.
2.Se prepara crema separand albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si 3 linguri de zahar.Galbenusurile se freaca un pic cu restul de zahar,cu 100 ml lapte si amidonul,apoi se adauga treptat si restul de lapte.Se fierbe la bain marin,amestecandu-se continuu pana se ingoase.Se adauga si vanilia.
3.Se monteaza prajitura ungand foile cu crema calda,intinsa in strat uniform pe ele apoi se suprapun una peste alta ,presand usor cu mana.Deasupra prajiturii se toarna siropul cald in care am fiert coaja,putin cate putin pentru a fi absorbita de foaie,apoi se imparte uniform deasupra prajiturii cubuletele de coaja.Se lasa sa se raceasca bine prajitura,cel putin 2 ore apoi se taie in bubulete potrivit de mari.
        Pofta buna!
3. Ursan Anisoara
Prajitura cu miere si crema de lamaie
jt-16-oct-3
Ingrediente;
pentru foi;5 linguri de ulei,5 linguri de lapte,o cana de zahar,3 linguri miere de albine,o lingurita de bicarbonat alimentar,2 oua ,aprox. 500 g faina
pentru crema;o cana de lapte,o cana de zahar,6 linguri gris,200 g unt,o fiola esenta de lamaie,o lamaie
decor; zahar pudra vanilat
Preparare;
Pentru foi se pun la fiert uleiul cu laptele si zaharul iar dupa cateva clocote adaugi mierea,bicarbonatul si amesteci bine.Dai de pe flacara si adaugi cele 2 oua batute bine si turnate in fir subtire,amestecand in continuu.Adaugi si faina amestecand cu o lingura ,la inceput apoi se framanta bine cu mana pana obtinem un aluat vartos.
2.Se imparte aluatul in 4 bucati.Se intind foi de marimea unei tavi(25/35).Pe dosul tavii presarat cu faina se coace fiecare foaie cca 7 minute,la foc potrivit,in cuptorul preincalzit.
3.Pentru crema se fierbe laptele cu zaharul si o lingurita de coaja rasa de lamaie,apoi adaugam grisul si lasam sa fiarba pana se ingroasa bine,amestecand continuu.Dam la o parte de pe foc,lasam 10 minute sa se racoreasca apoi adaugam untul taiat cubulete,mixand la viteza maxima pana ce obtinem o crema care si-a dublat volumul.Se adauga si esenta si sucul de la o lamaie.
4.Se umplu foile cu crema si se lasa de seara pana a 2 a zi cand se portioneaza si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                              Pofta buna!
4. Ursan Anisoara

Prajitura cu foi si crema de zahar ars
jt-16-oct-4

Ingrediente;
4 foi: 450 g faina, 75 g zahar , 125 g unt sau margarina, 100 ml smantana , 1 ou, un varf de lingurita sare fina, coaja rasa de lamaie, o lingurita cu varf de praf de copt.
Crema: 200 g zahar, 200 g unt, 70 g amidon alimentar din porumb, 250 ml lapte, un pachetel cu zahar vanilat, 30 ml coniac,2 linguri smantana
Glazura: 100 gr margarina sau unt, 10 gr cacao, 100 gr zahar

Preparare foi;

  1. Intr-o cratita  zaharul se caramelizeaza pana ce capata culoare maro-deschis si dupa ce a aparut putina spuma deasupra, se stinge cu 150 ml apa fierbinte, lasandu-se la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se lasa sa se raceasca un pic.Margarina sau untul moale se amesteca cu oul ,  sarea , coaja de lamaie, smanatana sau iaurtul si se dilueaza cu siropul de zahar ars.Se adauga faina amestecata  cu praful de copt si apoi cernuta, amestecand la inceput apoi framantam cu mana.Se imparte aluatul in 4 parti .  Se intind foi pe planseta de lucru data cu faina apoi se ruleaza pe sucitor si se aseaza pe dosul tavii date cu faina(de dimensiunea de 25/34 .
  2. Preparare crema;100 gr de zahar se camarelizeaza intr-o cartita. Cand se formeaza putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc, lasand-o sa se raceasca 3 -4 minute.Se adauga tot untul, care se lasa sa se topeasca si 100 ml lapte. Se fierb la foc mic , ca sa se topeasca caramelul.Intre timp intr-un bol  se amesteca amidonul  cu restul de lapte , adaugat cate putin si omogenizand  compozitia cu ca sa nu ramana cocoloase. Cand compozitia de unt cu zaharul ars   a  dat in clocot, se adauga  amidonul  cu laptele si restul de zahar, amestecand in continuu pana se ingroase,la bain marin.Cand crema incepe sa se ingroase se adauga coniacul si 2 linguri de smantana si se amesteca incontinuu pana se ingroasa.
  3. Preparare glazura;Intr-un vas punem zaharul, margarina si cacaoa, se amesteca bine si se pune la foc mic .Se amesteca pana incepe sa fiarba, se lasa la fiert cca 3 minute pana obtinem o compozitie de consistenta unui sirop apoi il lasam sa se raceasca in voie.
  4. Se ansambleaza prajitura ungand foile cu un strat de crema uniform apoise aseaza una peste alta,presand usor cu mana.Deasupra se toarna glazura un pic calduta(de la centrul prajiturii spre margini).Se lasa peste noapte la rece si se taie a 2a zi,in forma dorita.

Pofta buna!

5. Cretu Veronica

Prajitura cu zmeura si crema mascarpone

jt-16-oct-5

Ingrediente:
Foi:
3 oua
180 gr unt
200 gr zahar
3 linguri miere
600 gr faina
1 plic praf de copt
Crema:
500 gr mascarpone
500 ml frisca
200 gr zahar pudra
1 lingura esenta de vanilie

3 borcane de gem de zmeura
Mod de preparare:

Foi:
Ouale se mixeaza bine cu zaharul.Adaugam untul moale si mierea.Incorporam apoi si faina cu praful de copt.Lasam aluatul impachetat in folie alimentara pentru o ora la frigider.
Impartim apoi aluatul in trei parti egale.Intindem trei foi egale pe care le punem pe hartie de copt pa dosul unei tavi.Se coc la foc rapid.
Lasam foile sa se raceasca.

Crema:
Crema mascarpone rece de la frigider se mixeaza cu zaharul si esenta de vanilie.Frisca se bate si apoi adaugam si crema mascarpone si mixam 4-5 sec.Crema se imparte in trei parti egale.
Gemul trebuie sa fie tinut in bucatarie la caldura pentru a fi mai usor de intins.
Pentru a monta prajitura intindem pe o foaie o paste de crema,apoi punem gemul dintr-un borcan si-l intindem usor.Asezam peste gem a doua foaie si procedam la fel.Asezam si cea de-a treia foaie peste care intindem crema cat mai uniform si deasupra gemul.
Prajitura de da la rece de preferat peste noapte.
Cand se portioneaza se poate decora cu zmeura proaspata si frunze de menta.
6. Cretu Veronica
Prajitura cu crema de dovleac copt
jt-16-oct-6
Ingrediente:  Foi: 450 gr faina 50 margarina lichida 10 gr drojdie 1 ou 100 ml lapte 2 linguri de zahar
Crema: 800 gr dovleac crud 130 gr zahar 200 gr  smantana 200 ml lapte 2 oua scortisoara  2 plicuri budinca de vanilie
Mod de preparare:
Foi:  Amestecam ingredientele  pentru foi pana obtinem un aluat omogen. Aluatul astfel framantat se lasa sa se odihneasca 40 min. Se imparte in doua parti insa nu la fel de mari.O parte va fi mai mare decat a doua. Din cea mai mare parte se intinde o foaie care se aseaza apoi cu grija in tava de copt si se ridica in sus pe pereti aprox 2-3 cm.A doua foaie se intinde exact cat tava.
Crema: Dovleacul curatat de samburi se pune la copt pentru o ora.Dupa ce s-a copt si s-a racorit se curata de pe coaja si se pune in blender impreuna cu laptele. Se face un piure foarte fin in care apoi se adauga smantana,ouale pe rand,zaharul,scortisoara si praful de budinca.Compozitia astfel obtinuta se toarna in tava peste foia intinsa. Se da la cuptor 30 min la foc mic pana cand crema se mai incheaga deasupra.Daca vom pune a doua foaie imediat s-ar  scufunda in crema deoarece este destul de lichida.
Deci dupa 30 min se scoate tava din cuptor si cu grija se aseaza ce-a de-a doua foaie si se da din nou la cuptor  20 min. Scoatem tava de la cuptor si lasam sa se raceasca prajitura si abia apoi o vom scoate din tava prin rasturnare de doua ori pentru a avea tot foaia de deasupra de la copt  in partea de sus a prajiturii.Se va pudra cu zahar pudra si scortisoara.  Se portioneaza cum dorim,in cuburi mai mari sau mai mici.
7. Cretu Veronica
Prajitura „Trandafirul negru”
jt-16-oct-7
Ingrediente:
Foi:
1 kg faina alba,
250 gr zahar,
100 gr margarina
3 galbenusuri
15 gr drojdie proaspata
250 ml lapte
1 esenta de rom
Umplutura:
250 gr mac
200 gr nuca macinata
200 gr zahar
100 ml lapte
100 gr ciocolata cu martipan
Crema:
750 ml lapte
2 plicuri budinca de caramel
200 gr zahar
250 margarina pentru crema
(data viitoare voi pune  1 l de lapte si 3 plicuri de budinca,pentru ca a fost cam
putina crema,dupa parerea mea)
Glazura:
200 gr ciocolata si 2-3 linguri de lapte sau frisca.
Mod de preparare:
Topim margarina,amestecam drojdia cu o lingura de zahar ca sa se lichefieze. Faina,zaharul,galbenusurile,esenta,drojdia,margarina topita si laptele caldut se framanta bine.
Lasam sa creasca 30 min. Aluatul se imparte apoi in 6 parti egale.
Umplutura: Macinam macul,adaugam nuca macinata,zaharul,ciocolata cu martipan taiata bucatele se  amesteca,tunam laptele cald si amestecam bine.Lasam pana creste si aluatul,astfel se va absorbi laptele.
Crema: Budinca si zaharul se pune in laptele rece.Punem pe foc,amestecam continuu pana se ingroasa.Acoperim cu folie alimentara si dam la rece.Cand budinca s-a racit o mixam apoi adaugam si margarina tinuta la temperatra din bucatarie si mixam bine pana se face cremoasa.
Aluatul crescut si impartit in 6 parti se coace astfel: din doua parti intindem foi pa masura tavii,punem hartie de copt pe dosul tavii si coacem foile.
Celelalte patru parti se intind foi tot de masura tavii dar se ung  fiecare dintre ele cu 1/4 din cantitatea de umplutura,se ruleaza bine.Cele patru sucituri se pun una langa alta si se coc in interiorul tavii,dupa ce am copt foile.Cand toate sunt coapte,racite bine, asamblam prajitura.
Punem in tava o foaie,jumatate din crema,suciturile peste care intindem cealalata jumatate de crema si a doua foaie.
Deasupra pune glazura din ciocolata topita.  Se lasa la rece cateva ore si apoi se portioneaza.
8. Andreea
prajitura cubulet de zahar
jt-16-oct-8
Foi :
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri faina
2 linguri cacao
1 praf de coptCrema :
4 oua
1 litru lapte
4 linguri faina
400 gr zahar
Esenta de vanilie
1 pachet unt
Foi:
Se separa ouăle,se bat albusurile spuma cu un praf de sare,pana când stau pe
batator,apoi se incorporeaza cate o lingura de zahar,dupa ce pui zaharul,se
incorporeaza galbenusurile unul cate unul,apoi faina,praful de copt si cacaua.
Se împarte in 3 parti egale,si se coc trei foi pe dosul tavi la temperatura mica.Crema:
Se pune laptele la fiert,ouăle se amesteca cu zaharul si faina,când laptele fierbe
se pune compozitia,se fierbe la ochi mic pana când se intareste.
Dupa ce s-a întărit se ia de pe foc si se lasa la racit,cand e calaie se pune untul
si se omogenizeaza bine,apoi esenta de vanilie!Se pune crema intre foi ,se pudreaza cu zahar farin si se poate servi!
9. Mihaela Negrescu
 
Smetannik
jt-16-oct-9
Ingrediente pentru un tort generos sau doua mai mici:

3 oua
200 gr.smantana
250 gr.zahar
60 gr.unt
1 pachet praf de copt
1 pachet zahar vanilat
faina (cca trei pahare)
25 gr. cacao (optional)

Pentru crema:
600 gr. smantana pentru frisca
250 gr. de zahar
300 gr. nuci

Incepem prepararea tortului cu foile/aluatul. Amestecam ouale,smantana, zaharul si zaharul vanilat. Untul il topim, eu am optat pentru cuptorul cu microunde (mi se pare mai comod si mai rapid). Il adaugam in compozitia obtinuta mai sus, urmat de praful de copt. Faina cat cuprinde (am adaugat cca 550 gr, dar nu e de referinta,depinde de grasimea untului folosit si de grasimea smantanei…eu am folosit smantana de casa care era mai grasa decat cea de magazin),se adauga astfel incat sa obtineti un aluat moale, nelipicios si elastic. Am impartit aluatul in mai mute parti egale, ganditi-va la ce forma veti folosi si dozati-va voi marimea bucatilor de aluat. De asemenea, puteti imparti aluatul in doua si adaugati intr-una din parti cacao, astfel veti avea un tort „zebrat” o foaie alba si una maro. Foile le-am copt 5-8 minute la 180 grade. Dupa ce am terminat de copt foile, am pus si nucile pentru putin timp in cuptor pentru a le rumeni si usca, dar atentie sa nu le ardeti pentru ca vor avea un gust amar.
Crema e un clasic, cu ajutorul unui mixer batem frisca cu zaharul, pana obtinem o crema ferma. Am uns foaie cu foaie si intre straturi am presarat nuca tocata marunt. Se lasa tortul circa 1-2 ore cca, intr-un loc racoros pentru a se imbiba crema in foi si ulterior in bagam la frigider pentru inca 4 ore cca. P.S. De asemenea puteti folosi si crema de patiserie pentru aceste foi si garantez ca veti obtine un tort la fel de gustos .
10 Mihaela Negrescu
Napoleon
jt-16-oct-10a
Ingrediente pentru foi:

250 gr. unt
1/2 lingura de bicarbonat
otet
100 gr apa rece
3 pahare faina (aprox. 600 grame)

Pentru crema:

1 litru de lapte
3 galbenusuri
150 gr unt
150 gr.zahar
3 linguri faina
1 lingura amidon alimentar
1 zahar vanilat

Se mixeaza faina cu untul (la temperatura camerei). Trebuie sa obtineti un aluat sfaramicios peste care se adauga apa si bicarbonatul stins cu putin otet. Aluatul obtinut se da la frigider aproximativ o ora.
Turnati intr-o cratita 900 gr. lapte si o puneti pe foc. Separat amestecati galbenusurile cu zaharul ,zaharul vanilat,faina si amidonul pana obtineti o compozitie omogena. La sfarsit se adauga 100 ml lapte pentru a dilua compozitia. Amestecul obtinut se toarna in cratita peste laptele fierbinte,amestecand continuu pana se ingroasa crema. Se ia de pe foc, se adauga untul, se amesteca pana la dizolvare si se lasa intr-un loc racoros sa se raceasca.
Aluatul scos din frigider se imparte in 7-8 bucati. Se intind , le dam forma cu ajutorul unei farfurii.
Se coc pe o hartie de copt la 180 de grade timp de 5-8 minute aproximativ. Nu le lasati sa se rumeneasca prea tare, deoarece vor prinde un gust amar.
Resturile de aluat ca va mai raman tot se coc, ele va vor servi pentru a orna tortul.
Dupa ce ati copt toate foile, ungeti-le cu crema fiecare in parte din interior spre lateral asigurandu-va ca toata foaia a fost acoperita cu crema.Se unge inclusiv si foaia superioara. Resturile de aluat coapte se sfarama si se presara deasupra si daca reusiti se tapeteaza si laterala tortului. Se tine la frigider cel putin 4 ore inainte de a-l servi.
Eu l-am servit la masa cu ceai negru, dar merge la fel de bine si cu o cafea!!
11. Curea Lucia MihaelaRețetă prăjitură Kinder – dieta Montignac
jt-16-oct-11
Zilele trecute am încercat prăjitura Kinder, varianta sănătoasă și iată ce a ieșit!Avem nevoie:
– *pentru blat* de 7 ouă,  80 grame de îndulcitor (eu am folosit pulbere de ștevie de la Green Sugar), 7 linguri
cacao, 2 linguri premix pentru patiserie,  un plic praf de copt, 5 linguri    lapte, 120 ml ulei de floarea soarelui.
– *pentru crema de ciocolată* de 200 grame ciocolată neagră, 100 grame    unt, 5 linguri lapte.
– *pentru cremă albă* de 500 grame cremă de brânză (Puk, mascarpone, Philadelphia), 300 ml frișcă lichidă, 150 grame îndulcitor, o fiolă esență
de vanilie.
– *pentru glazură* de 200 grame ciocolată neagră, 70 grame unt.Acum să trecem la treabă!- *Blatul* – Batem albușurile spumă, separat mixăm gălbenușurile cu    fructoza, adăugăm laptele și uleiul, iar treptat ingredientele uscate. La
final, încorporăm albușurile și mixăm bine pentru omogenizare. Puteți să coaceți două foi separate sau puteți coace o foaie mare în tava de cuptor
și o tăiați în două. Dăm blatul la cuptor la 180ºC, pentru 15 minute.
Scoatem blatul din tavă și lăsăm să se răcească.
– *Crema de ciocolată* – topim pe baie de aburi ciocolata cu untul și laptele, lăsăm să se răcească bine, amestecând din când în când.
– *Crema albă* – mixăm bine frișcă până se întărește, separat mixăm crema de brânză cu îndulcitorul și vanilia. Amestecăm cele două și mixăm
până obținem o cremă pufoasă.Trecem la asamblat prăjitura. Punem într-o tavă o foaie de prăjitură, punem crema de ciocolată, apoi crema albă și foaia deasupra. Dăm tava la frigider
câteva ore. Facem glazura – topim ciocolata cu untul – turnăm deasupra pe prăjitură și decorăm cu bomboane colorate. Dăm tava la frigier peste noapte.Această prăjitură este extrem de gustoasă, crema pufoasă este aromată, iar combinația de cacao, ciocolată neagră și cremă acrișoară este ideală. Dacă
doriți puteți face blat rotund, coaceți trei foi și obțineți un tort pufos, aspectuos și sănătos.Aceasta reteta a fost publicata si pe blogul meu.
12. Roxana CiobanuPrajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie cu mascarpone
jt-16-oct-12
Ingrediente:
Pentru foi:- 100 gr unt cu grasime de 80%
– 1 ou
– 100 gr iaurt
– 100 gr zahar
– 150 gr nuca macinata
– 1 lingurita praf de copt
– 1/2 lingurita cu bicarbonat
– vanilie
– 2-3 linguri zeama de lamaie
– 450-500 gr faina
Crema:

– 750 ml lapte
– 3 galbenusuri
– 8 linguri zahar
– 6 linguri amidon
– 250 gr mascarpone
– 3 linguri smantana groasa de tara
– 1 pastaie de vanilie
– crema de ciocolata la borcan Duo
– zahar pudra
Mod de preparare:
Foile:
Intr-un bol punem untul moale, oul, iaurtul si le mixam.
Adaugam nuca macinata si vanilia.
Bicarbonatul il amestecam cu praful de copt, punem zeama de lamaie si amestecam bine. Il turnam peste amestecul cu nuca. De acum incorporam faina cernuta, treptat.
Cand aluatul nu mai poate fi mixat, incepem si framantam cu mana si tot punem faina. Cand aluatul devine omogen, il invelim in folie si il dam la frigider 20-30 de
minute.Dupa acest timp, scoatem aluatul din frigider, il impartim in trei bucati egale.
Presaram faina pe masa de lucru, luam prima bucata de aluat si intindem o foaie
potrivit de subtire.Luam o tava cu dimensiunile de 24/37 cm, ungem dosul tavii cu unt, punem prima foaie.
Marginile care stau mai in jos de fundul tavii le taiem, iar foaia o intepam din loc in loc cu furculita.
O introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 10-12 minute, cat sa devina putin aurie.
La fel procedam si cu celelalte doua bucati de aluat.
Foile coapte le asezam pe un tocator curat.
Crema:
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul, amidonul, semintele de la pastaia de vanilie si putin din lapte.
Amestecam pana amidonul este bine dizolvat, apoi turnam si restul de lapte.
Amestecam bine totul.
Transferam amestecul intr-o cratita mai groasa, punem si pastaia de vanilie, o punem pe foc.
Focul sa fie potrivit, invartim cu un tel mereu sa nu faca cocoloase si cand s-a ingrosat ca o budinca,  luam crema de pe foc, scoatem pastaia de vanilie si o
aruncam. O acoperim cu folie alimentara sa nu intre aerul si o lasam sa se raceasca.
Intr-un vas mixam mascarponele cu smantana. Il adaugam in crema fiarta rece si mixam la viteza mica pana sunt bine incorporate.Intr-o tava punem prima foaia, o ungem cu
crema de ciocolata. Punem jumatate din crema de vanilie, o nivelam.
Asezam a doua foaie, o ungem cu crema de ciocolata, punem restul de crema.
Punem ultima foaie, apasam usor, punem un tocator si ceva greu peste.
Dam prajitura la frigider peste noapte.
O portionam, o pudram cu zahar si servim cu pofta.
Eu am terminat-o seara, iar dimineata cand sa o tai, foile inca nu erau suficient inmuiate, dar dupa vreo 4-5 ore era perfecta.
Sa aveti pofta!

13. Ciobanu Roxana

Prajitura cu crema de vanilie, mousse de visine si crema de mascarpone cu ciocolata alba

jt-16-oct-13
Ingrediente:
Blat alb:

– 3 oua
– 2 albusuri
– 4 linguri indulcitor Green Sugar (sau 5 linguri zahar)

– 4 linguri faina
– 4 linguri ulei
– 1 lingurita praf de copt
– 2 lingurite extract de vanilie
– un praf de sare
Blat de cacao:
– 4 oua
– 4 linguri indulcitor Green Sugar (sau 5 linguri zahar)

– 3 linguri ulei
– 3 linguri iaurt
– 3 linguri cacao
– 5 linguri faina
– 1 lingurita praf de copt
– 2 lingurite extract de vanilie
– un praf de sare
Crema de vanilie:
– 400 ml lapte
– 2 galbenusuri
– 3 linguri amidon
– 130 gr unt
– 4 linguri indulcitor Green Sugar (sau 5 lingui zahar)

– 3 lingurite extract de vanilie
Mousse de visine:
– 200 ml frisca lichida
– 150 gr visine decongelate (proaspete cand este sezonul lor)
– 1 lingura indulcitor Green Sugar (sau 2 linguri zahar)

– 2 foi de gelatina
Crema de mascarpone cu ciocolata alba:
– 250 gr mascarpone
– 100 gr ciocolata alba
– 150 gr smantana grasa
– 5 linguri zeama de lamaie
– 1 lingura coaja rasa de lamaie
– 2 lingurite extract de vanilie
Mod de preparare:Blatul alb:Galbenusurile le mixam spuma cu Green Sugar, apoi si cu uleiul.Adaugam praful de copt, faina si vanilia.Albusurile le batem cu un praf de
sare, pana devin spuma.Le incorporam in compozitia de galbenusuri, cu o paleta, cu miscari lente.Ungem cu unt o tava de 34/36 cm, o tapetam cu hartie de copt, turnam
compozitia.Nivelam blatul, il introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, 10-12 minute.Cand este gata, il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca si il taiem in doua pe lungime.

Blatul de cacao:Galbenusurile le mixam spuma cu Green Sugar.Adaugam uleiul, mixam, apoi iaurtul.Incorporam cacaoa, faina, praful de copt si extractul de vanilie. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, le incorporam in compozitia de mai sus, cu ajutorul unei palete.Tapetam aceeasi tava cu hartie de copt, turnam compozitia si o nivelam.Punem blatul in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 13-15 minute.Cand este gata, il scoatem, il lasam sa se raceasca si il taiem in doua pe lungime.

Crema de vanilie:Intr-un bol amestecam galbenusurile cu Green Sugar, cu ajutorul unui tel.Adaugam laptele treptat si amestecam, apoi amidonul. Batem usor cu telul pana amidonul este complet
dizolvat.Transferam compozitia intr-o cratita mai groasa (eu folosesc mereu tuciul), punem pe foc, dar focul sa fie mic.Amestecam pana se ingroasa ca o budinca, apoi o luam de pe foc. O acoperim cu folie si o lasam sa se raceasca.Cand s-a racit, o mixam putin apoi adaugam untul de la temperatura camerei. Mixam bine pana crema devine spumoasa.La final punem extractul de vanilie.Mousse-ul de visine:Visinele le
dam prin blender si le amestecam cu Green Sugar.Frisca lichida rece, o mixam, dar nu foarte tare.Adaugam piureul de visine, mai mixam putin cat sa fie incorporate.Foile de gelatina le punem la hidratat in apa rece cam 10 minute, apoi le scurgem bine si le topim pe baie de aburi.Gelatina topita o punem in fir subtire, in crema si amestecam continuu.Crema de mascarpone cu ciocolata alba:Smantana rece o mixam pana
devine spumoasa.Mascarponele il mixam, adaugam extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie.Ciocolata alba o topim pe baie de aburi, o lasam putin sa se rocoreasca, apoi o punem peste mascarpone.Frisca si zeama de lamaie, le incorporam in crema de mascarpone, cu ajutorul unei palete.Cum avem toate pregatite ne apucam de asamblat.
Eu am asamblat in tava in care am copt blaturile.Punem prima foaie de blat de cacao, jumatate din crema de vanilie si o nivelam.Venim cu blat alb, mousse-ul de visine, il nivelam si iar blat de cacao.Punem restul de crema de vanilie si blatul alb.Dam  prajitura la frigider 2-3 ore, apoi o scoatem si o portionam. Mie mi-au iesti 18 bucati!Ungem cu un strat subtire de crema de mascarpone fiecare prajitura, apoi
restul de crema o punem intr-un pos si ornam dupa preferinte.Decoram cu floricele din zahar si frunzulite de menta.Sa aveti pofta!

14. Timea Ildiko Kati  

Prajitura Kati

jt-16-oct-14

Pentru Prajitura Kati avem nevoie de:

– Pentru foi (3)
– 200 gr unt
– 100 gr zahar
– 3 galbenusuri
– 1 plic praf de copt
– aprox 450 fr faina
– 2 linguri smantana sau lapte
– un varf cutit sare
– Crema
– 1 foaie zdrobita
– 150 ml lapte
– 150 gr zahar pudra
– 1/2 pachet unt (125 gr)
– 2 linguri cacao
– 2 linguri gem de caise
– 1 sticluta esenta de rom
– Pentru spuma de albusuri
– 3 albusuri
– 200 gr zahar pudra
– Pentru ornat: 50 gr ciocolata neagra

Mod de preparare Prajitura Kati

– Pentru foi mixam untul cu zaharul si cele 3 galbenusuri, smantana/laptele apoi incorporam treptat faina amestecata cu sarea si praful de copt.
– Lasam aluatul la rece aprox o ora apoi intindem pe rand 3 foi pe care le coacem pe dosul tavii pe care o tapetam cu faina, in cuptorul preincalzit la 170 de
grade timp de aprox 10 minute.
– Foaia cea mai nereusita o zdrobim si o folosim la crema.
– Amestecam foaia zdrobita cu cele 2 linguri de cacao si adaugam laptele usor incalzit. Adaugam apoi esenta de rom si gemul si amestecam bine.
– Untul il mixam cu zaharul pudra pana devine spuma apoi  impreunam cele doua compozitii adaugand treptat cate o lingura de unt la compozitia de foi zdrobite.
– Asezam o foaie pe o plansa si punem toata crema niveland cu un cutit. Asezam peste crema cea de a doua foaie.
– Pentru spuma mixam cu un tel albusurile cu zaharul pudra la baine-marie. Cand bezeaua se intareste o intindem rapid peste prajitura.
– Ornam deasupra cu ciocolata rasa si lasam prajitura cateva ore la rece inainte de servire.

– Foile se vor inmuia de la crema, deci nu necesita nici o insiropare.

15. Dana Burlacu Visternicu

Prajitura Televizor

jt-16-oct-15
Ingrediente:Blat cacao (2 foi)– 2 oua– 2 linguri de cacao–  14 linguri zahar– 14 linguri de ulei– 14 linguri lapte– 20 linguri de faina–

1 lingura rasa de bicarbonat de sodiu stins cu otet sau lamaie

Blat pandispan– 4 oua– 4 linguri de zahar–  4 linguride faina

Crema–700ml lapte– 100g zahar–1 plic de praf de budinca de vanile–3 linguri faina–200g unt– 1 lingurita esenta de vanilie

Glazura–150 g ciocolata– 4-5 linguri de lapte– 1 lingura ulei
Mod de preparare:Pentru blatul maro amestecam ingredientele in ordinea data si din compozitia rezultata vom coace 2 foi, intr-o tava tapetata cu hartie . Temperatura
cuptorului va fi de 180 grade preincalzit.
Pentru blatul galben facem un pandispan din ingredientele mentionate, adica batem bine ouale cu zaharul, adaugand apoi usor faina.Pentru crema desfacem faina, praful
de budinca cu laptele rece. De regula e bine de folosit un tel pentru a preintampina aparitia cocoloaselor . Adaugam zaharul, vanilia si restul de lapte. Punem totul la
foc potrivit si amestecam pana compozitia se leaga . Se da la rece apoi se mixeaza impreuna cu untul aflat la temperatura camerei.
Asamblare:  o foaie maro, jumatate din crema, foaia de pandispan, cealalata jumatate de crema, foaia maro.Peste ultima foaie punem glazura. Adica topim la bain marie
ciocolata cu laptele si uleiul. Cand devine fluida o turnam peste prajitura si o intindem cu o spatula sau un cutit. Prajitura trebuie neaparat sa stea peste noapte la rece.

16. Gospodariu Daniela

Prajitura Kotányi

jt-16-oct-16
Ingrediente:
Pentru foi:
* 1 ou;
* 120g zahar;
* 80 g unt;
* 2 linguri miere de albine;
* 3 linguri lapte;
* 1 lingurita bicarbonat de sodiu;
* 2 linguri de cacao;
* 300 g faina;
Pentru crema:
*  400 g ciocolata alba Heidi;
* 400 ml frisca;
* 5 gr gelatina;
* coaja de lamaie de la Kotanyi;
Preparare:
Intr-un bol se freaca untul cu zaharul, se adauga apoi oul, mierea de albine, bicarbonatul stins cu lapte, cacaoa si la sfarsit faina cernuta. Se framanta pana se
obtine o compozitie omogena. Se imparte aluatul in 3 parti egale si se coc 3 foi pe fundul unei tavi de 20/30 cm.Se coc la foc potrivit cam 15 minute.
Pentru crema, frisca lichida se pune intr-o cratita pe baie de aburi si cand este foarte fierbinte se adauga ciocolata rupta bucatele; se amesteca pana se topeste
ciocolata si se omogenizeaza.
Se pune cratita direct pe foc mediu si se lasa sa fiarba aproximativ 4 – 5 minute, amestecand continuu, apoi se da deoparte sa se racoreasca; se adauga
gelatina dizolvata in putina apa, apoi pusa pe foc mic pana se topesc granulele.Pentru un gust mai bun,se poate adauga coaja de lamaie.
ATENTIE!  Gelatina nu se fierbe!
Crema astfel preparata se lasa de seara pana dimineata la frigider.Dimineata se bate bine cu mixerul pana ce devine o crema spumoasa si se ingroasa.
Dupa ce s-au racit foile si crema este gata, se pune cate o foaie pe o planseta, se unge cu crema , se acopera cu alta foaie apoi cu crema si tot asa pana se termina
foile. La final se pune o greutate pe prajitura si se lasa pana a doua zi sa se inmoaie foile.
Prajitura Kotányi se serveste glazurata deasupra cu „ciocolata alba cu merisor si portocala HEIDI”.

17. Gospodariu Daniela
Prajitura cu mascarpone si jeleu de zmeura

jt-16-oct-17

Ingrediente:

Pentru foi:
2 oua mici
30 g unt
3 linguri miere
3 linguri lapte
150 g zahar
450 g faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu

Pentru mouss-ul de mascarpone si vanilie:
3 galbenusuri
200 ml lapte
100 g zahar
1/2 lingurita extract de vanilie
250 g mascarpone
250 ml frisca lichida
7 g gelatina
30 ml apa rece
Pentru jeleul de zmeura:
400 g zmeura congelata
70 ml apa
150 g zahar
1 lingurita amidon
8 g gelatina
30 ml apa rece
Pentru decor:
nucca de cocos colorata
ciocolata alba

Mod de preparare

Punem mierea, zaharul, 1 ou batut, laptele si untul intr-un castron la fiert la bain-marie. Tinem pe foc pana compozitia devine lichida ,apoi luam de pe foc si
adaugam al doilea ou batut, incorporam faina si bicarbonatul. Aluatul  il impartim in patru bucati egale,intindem foi dreptunghiulare subtiri  care le coacem pe fundul
unei tavi pe care am pus hartie de copt, in jur de 6 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

Jeleu de zmeura:
Zmeura, apa si zaharul se pun intr-o cratita si se fierbe pe foc mic, se ia spuma din cand in cand. Cand se transforma intr-o dulceata mai lichida se trece amestecul
prin sita. Se pune rezultatul din nou in cratita si se toarna amidonul dizolvat in putina apa. Se amesteca pana incepe sa se lege.
Gelatina hidratata in apa rece se dizolva la microunde si se toarna peste sosul de zmeura.
O tava (24×24) se tapeteaza cu folie alimentara si se toarna 2/3 din jeleul de zmeura si se pune la congelator 1 ora, cel putin.

Mousse de mascarpone si vanilie:
Zaharul si laptele se toarna intr-o cratita si se pune pe foc. Galbenusurile se amesteca cu un tel, se toarna treptat laptele caldut si se pune din nou in cratita.
Se amesteca cu telul pana incepe sa se ingroase putin. Se ia de pe foc, se adauga extractul de vanilie  si se lasa deoparte.  Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi
se dizolva si se amesteca cu crema de oua.  Branza mascarpone se mixeaza putin.
Frisca se bate spuma tare.
In crema de oua se incorporeaza branza mascarpone, apoi frisca batuta.

Asamblare prajiturii:
Intr-un  inel reglabil dreptunghiular  se pune folie alimentara si se aseaza prima foaie , 1/3 din mousse-ul de mascarpone,  jeleul (de la congelator) si se repeta
pana se termina foile si crema.
Lasam la rece cel putin 2-3 ore, apoi decoram cu nuca de cocos colorata si ciocolata alba si o proportionam.

18. Chirita Alina

Prajitura cu foi cu miere si crema caramel

jt-16-oct-18 

Acestă prăjitură cu foi cu miere si crema caramel este inspirata din caietul meu de retete, pe care il am din copilarie.

Este o prajitura foarte gustoasa, deloc pretentioasa, fiind usor de preparat. O recomand cu încredere!

Ingrediente pentru foi

                     2 oua

                     220 g zahar

                     8 linguri lapte

                     3 linguri miere

                     100 g unt (folosiți un unt de bună calitate, cum ar fi acesta)

                     1 ½ lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie sau otet

                     750 g faina 

Preparare foi

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Intr-o cratita incapatoare punem pe foc mic ouale, zaharul, laptele, mierea, bicarbonatul stins si mai apoi untul.

Amestecam incontinuu pana cand zaharul s-a topit. Oprim focul si adaugam toata faina o data. Pentru inceput amestecam cu o lingura sau un tel  deoarece compozitia este fierbinte, apoi cu mana, dar nu mult. Va rezulta un aluat mai tare pe  care il impartim in 6 bucati. Ungem tava cu putin ulei, presaram faina. Aluatul trebuie sa stea in permanenta acoperit cu o folie de plastic ca sa nu se intareasca.

Presaram faina pe masa si cu grija si un pic de rabdare intindem fiecare foaie cat putem de subtire.

Transferam foaia pe dosul tavii, taiem marginile ca sa obtinem o foaie dreapta si coacem fiecare foaie 6 minute la 180 grade Celsius. Atentie sa nu se arda prea tare. Dupa fiecare foaie ungem tava cu putin ulei si presaram faina. Le lasam sa se raceasca foarte bine, apoi preparam crema caramel.

 ingrediente cremă caramel

                     370 g zahar + 210 g zahar

                     300 ml apa

                     325 ml lapte

                     5 linguri de faina

                     300 grame unt 82% grasime

                     vanilie (optional)

Preparare

Mai intai facem un amestec din lapte si faina. Omogenizam foarte bine sa nu ramana cocoloase.Intr-o cratita, punem 370 grame de zahar sa se caramelizeze. Cand a devenit auriu-brun, adaugam apa. Atentie !!! Va iesi abur si zaharul caramelizat se va intari. Lasam pe foc pana cand zaharul s-a dizolvat, apoi adaugam restul de zahar (210 grame). Dupa cateva minute, cand zaharul s-a topit, dam cratita jos de pe foc si adaugam amestecul de lapte si faina. Amestecam foarte bine si punem crema din nou pe foc, amestecand incontinuu, pana cand obtinem cu crema fina, si spuma de deasupra a disparut. Oprim focul si adaugam untul la temperatura camerei. Cu un tel, incorporam untul foarte bine.
Lasam cateva minute sa se raceasca, apoi asamblam prajitura : foaie,  crema, foaie, crema…pana terminam foile. Deasupra se unge cu un strat de crema si se poate razui ciocolata. Punem prajitura intr-un loc racoros, pana cand crema s-a racit, apoi o punem la frigider.

Se serveste a doua zi, sau daca nu mai avem rabdare, după minim 5-6 ore.

Poftă bună!

19. Chirita Alina

Prajitura Medovik

jt-16-oct-19 

Intotdeauna mi-au placut prajiturile de casa cu foi. Daca au si miere sunt si mai bune, iar in acest caz crema de smantana fermentata le completeaza perfect!

Este o prajitura fina, deosebita, care cred ca merita efortul si timpul necesare pregatirii foilor, care sunt mai aparte fata de cele pentru alte prajituri.

Foi:

Ingrediente foi

                     3 oua

       200 grame zahar

       3 linguri miere( aprox.130 grame)

       180 grame unt gras

       1 lingurita bicarbonat de sodiu

       500 grame faina

Preparare foi

Mai intai punem untul si mierea intr-o cratita la topit, la foc mic.

In vasul mixerului batem ouale spuma cu un praf de sare apoi adaugam zaharul (tot o data) si mixam pana obtinem o spuma. Peste oua, adaugam untul si mierea pe care le-am topit anterior. Mixam sa se omogenizeze, apoi punem bicarbonatul nestins, iar la final faina treptat. Atentie !! Aluatul este unul moale si lipicios. Nu va speriati si nu adaugati faina in plus. Asa trebuie sa fie.

Pregatim 8 pungi cu dimensiunea de 24×30 cm sau daca nu aveti, folositi folie alimentara ( eu asta am folosit pentru ca am constatat ca se terminasera  ).

Este ceva mai dificil de lucrat pe folie, dar cu putina rabdare o scoateti la capat.

In reteta originala scrie sa impartim aluatul in 6 portii de cate 180 grame fiecare. Am respectat reteta, dar la final am constatat ca am ramas cu aproximativ 80 de grame de aluat. Prin urmare va recomand sa faceti 5 foi a cate 190-195 grame fiecare.

Fiecare bucata de aluat o punem in punga sau pe folia alimentara, le presam cu palma usor si le punem la frigider cel putin 30 de minute.

Dupa 30 de minute, scoatem pe rand fiecare bucata de aluat si o intindem asa in folie la dimensiunea de aproximativ 24×30 cm. Procedam asa cu toate foile. Punem toate foile intinse in congelator pentru cel putin o ora. Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius si pregatim 6 foi de hartie de copt cu dimensiunea putin mai mare decat am intins foile. Scoatem o foaie, taiem folia/punga in lateral si o desprindem de pe suprafata foii. O intoarcem cu fata pe hartia de copt, apoi dezlipim si folia care a ramas.

Intepam usor cu o furculita, din loc in loc. Coacem fiecare foaie la 180 de grade timp de 7 minute.

Procedam la fel cu celelalte foi.

Dupa ce am copt foile, le lasam sa se raceasca.

Crema

Ingrediente crema

    1,200  kg smantana fermentata 30% grasime (atentie! nu smantana lichida!).

       300 grame zahar pudra

       3 pliculete zahar vanilat

Preparare crema

Intr-un castron punem smantana si adaugam zaharul.

Amestecam usor cu o spatula, cat sa se omogenizeze. O acoperim cu folie alimentara si o lasam la frigider 30 de minute. Dupa 30 de minute, o scoatem de la frigider si amestecam din nou. Crema va avea o consistenta mai lichida. E normal si aici ! 

Veti vedea a doua zi ca va deveni o crema foarte fina si cu o textura cremoasa.

Asamblare

Pe o tava asamblam prajitura. Punem foaie-crema-foaie-crema… pana epuizam foile si crema.

Acoperim prajitura cu folie film si o punem la frigider peste noapte.

Se pudreaza cu zahar pudra si se portioneaza in felii mai inguste.

Delicioasa aceasta prajitura! Pofta mare!

20. Chirita Alina

Prajitura Televizor

jt-16-oct-20

Aceasta reteta de prajitura o am din caietul de prajituri vechi de vreo 25 de ani si am mai descris-o. Imi amintesc ca se pregătea in mod special de Anul nou pe lângă alte prajituri delicioase. Disparea de pe platou printre primele datorita faptului ca este o prajitura usoara cu aromă de lamaie. Va invit sa o incercati daca va trezește nostalgia copilăriei! Si haideti sa incercam sa ne dam seama de ce ii spunea prajitura televizor :).

 Foi:

Ingrediente

•        1 ou

•        7 linguri zahar

•       7 linguri lapte

•       50 grame unt topit

•       1 lingurita amoniac stins cu otet sau zeama de lamaie

•       3 linguri cacao

•       1 zahar vanilat

•       1 praf  de sare

•       350-375 grame faina

Preparare

Intr-un bol, amestecam oul, zaharul, laptele, untul, cacaoa, amoniacul stins, zaharul vanilat.

Omogenizam foarte bine si adaugam faina.

Framantam alautul si il impartim in 2 bucati.

Preincalzim cuptorul  la 180 de grase, ungem dosul tavii de aragaz cu putin ulei si tapetam cu faina.

Presaram faina pe masa de lucru si intindem  fiecare foaie.

Transferam foaia pe tava unsa si tapetata si o coacem pentru aproximativ 10 minute (aveti grija sa nu se arda). Dupa ce coacem ambele foi, le lasam sa se raceasca, timp in care pregatim blatul. 

Blat :

Ingrediente

•                      6 oua

•       6 linguri de zahar

•       1 lingura ulei

•       7 linguri faina        

Preparare

Separam ouale si batem albusurile spuma cu un praf de sare.

Adaugam treptat zaharul si continuam sa mixam. Cand bezeaua este tare si zaharul nu  se mai simte, adaugam  galbenusurile amestecate cu ulei. Mixam 1-2 minute, apoi cu ajutorul unui tel incorporam usor faina. Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de  copt la 180 de grade (in aceeasi tava in care am copt foile) pana  cand  acesta se rumeneste usor. Dupa ce blatul  s-a copt, il lasam sa se raceasca. Cand blatul si foile s-au racit, pregatim crema.

 Crema de lamaie:

Ingrediente

•       5 galbenusuri

•       350 grame zahar

•       8 linguri faina

•       Coaja si zeama de la 2 lamai

•       1 l lapte

•       125 grame unt  80% grasime

•       1 zahar vanilat

•       Preparare

 Intr-o cratita mixam galbenusurile cu zaharul apoi adaugam alternativ faina si laptele.

Punem cratita pe foc mic si  amestecam in continuu cu un tel pana cand crema se ingroasa ca o  budinca. 

Dupa ce s-a ingrosat, o mai tinem la foc pentru inca 4-5 minute. Oprim focul si  adaugam untul,coaja si zeama  de lamaie. Omogenizam crema foarte bine si trecem la asamblare. Asezam prima foaie de prajitura, punem jumatate din crema, apoi blatul, restul de crema si acoperim cu foaie. Punem prajitura intr-un loc racoros (nu in frigider) pana cand se fragezeste.

Inainte de servire se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se portioneaza. Cand prajitura s-a fragezit o putem pune la frigider.

Pofta buna !

 

21.Dana Szocs

Prajitura cu fistic si caramel sarat

jt-16-oct-21
Ingrediente
7 buc oua
250 gr zahar
210 gr faina
7 gr praf de copt
2 buc pastaie de vanilie semintele
2 linguri apa de flori de portocal
2 buc lamaie zeama si coaja
500 gr mascarpone
4 linguri sirop de artar
8 linguri sos de caramel sarat
100 gr fistic crud
Etape
Am inceput evident cu blatul pe care am ales sa il fac foarte simplu, in robotul de bucatarie. Am pus in robot ouale intregi, semintele de la o pastaie de vanilie si 210 gr zahar (restul de 40 gr zahar este pentru
sirop).
Am mixat ouale cu zaharul aproximativ 20 minute, apoi am adaugat faina si praful de copt si am mixat pana cand s-au incorporat complet.
Am tapetat o tava cu ulei si faina si am copt blatul la foc mic aproximativ 30 minute. L-am lasat apoi 10 minute sa se raceasca in cuptor cu usa cuptorului intre-deschisa. Dupa acest interval, am scos blatul din
tava si l-am lasat sa se raceasca complet.
Intr-o craticioara am pus 2 linguri apa de flori de portocal, 40 gr zahar si zeama de la o lamaie si am dat totul la foc mic pana cand zaharul s-a topit si am obtinut un sirop gustos.
Dupa ce blatul s-a racit complet, l-am taiat in 2 pentru a obtine 2 foi, l-am insiropat cu siropul racit si am pregatit apoi crema.
Am pus intr-un castron 500 gr mascarpone, coaja si zeama de la o lamaie, semintele de la o pastaie de vanilie si 4 linguri sirop de aratar (pt a o indulci). Am amestecat totul bine cu o spatula si am obtinut o crema numai buna pentru prajitura mea.
Am curatat fisticul si l-am pus putin intr-o tigaie incinsa cat sa se coaca usor, apoi l-am tocat marunt.
Peste primul blat am pus un strat de sos de caramel sarat, aproximativ 4 linguri, peste el am pus jumatate din crema mascarpone, apoi celalalt blat, sos caramel si iarasi crema.
Deasupra prajiturii am presarat fistic tocat marunt si am dat prajitura la frigider aproximativ 1 ora inainte de a o taia. Am obtinut un desert simplu dar foarte aromat si gustos.
Notitele retetei
Sosul de caramel sarat il aveam in frigider de o saptamana, daca nu aveti sau nu va place puteti inlocui cu un gem de caise sau cu dulceata de lapte.

Sos de caramel sarat:

250 gr zahar

100 gr unt

300 ml smantana lichida

Puneti zaharul sa se caramelizeze la foc mediu spre mic, cand s-a topit complet, adaugati untul si amestecati cu un tel. Dupa ce untul a fost complet incorporat, adaugati 1 lingurita sare si smantana lichida. Smantana trebuie adaugata cu grija, eventual luati craticioara de pe foc pentru acest pas. Lasati apoi inca 5 minute pe foc si gata, lasati sa se raceasca si il puneti apoi la frigider sau il folositi. La frigider se
pastreaza aproximativ 1 luna.

Pofta mare!

22. Rita Ilies

Tort Dobos

jt-16-oct-22

INGREDIENTE PENTRU FOI:

7 buc ouă mari

7 linguri făină

7 linguri zahăr pudră

sare

INGREDIENTE PENTRU CREMA:

3 buc ouă întregi

200 g zahăr pudră

30 g cacao

100 g ciocolată cu un conținut mare de cacao

350 g unt 82%

INGREDIENTE PENTRU GLAZURA DE ZAHĂR ARS:

12 linguri zahăr

1 lingură oțet

50 g unt

DECOR:

cranț din zahăr ars

foiță de aur comestibil

 

MODUL DE PREPARARE AL FOILOR

Am separat albușurile pe care le-am bătut spumă împreună cu praful de sare. Am adăugat treptat zahărul și am mixat până când am obținut o spumă fermă.

Treptat am adăugat și gălbenușurile, apoi făina cernută, pe care le-am încorporat cu telul.

Am încins cuptorul. Într-o tavă rotundă ( 20 cm ø ), tapetată cu hârtie pergament, am copt 9 foi. Din restul compoziției am copt o foaie normală, dreptunghiulară. Foile se coc la 180°C timp de 5-6 minute, în funcție de cuptor. Sunt gata când devin aurii. 

MODUL DE PREPARARE AL CREMEI

Am amestecat ouăle întregi, zahărul și cacaoa într-o cratiță cu fund dublu. Am fiert amestecul pe bain-marie până când a început să capete o ușoară consistență. Am amestecat continuu pentru a împiedica oul să se separe. Când crema a prins consistență, am luat cratița de pe abur și am adăugat ciocolata pe care am încorporat-o cu grijă.

Am lăsat crema să se răcească iar între timp am mixat untul pentru a-l spuma. Peste aceasta am adăugat crema de ciocolată, mixând din nou câteva zeci de secunde. Am obținut o cremă densă și foarte pufoasă.

Am montat tortul alternând foile cu straturile de cremă. Am acoperit, apoi, întregul tort cu cremă, astfel încât să obțin un exterior ornat neglijent, însă aspectuos. Am decorat apoi cu foiță de aur.

Din foaia dreptunghiulară am decupat cu forma discuri potrivite pentru ornamentul final. 

MODUL DE PREPARARE AL GLAZURII

După ce am decupat discurile m-am ocupat de glazură.
Într-o cratiță cu fund dublu am amestecat zahărul împreună cu oțetul. Am topit zahărul la foc mic, amestecând din când în când. O dată ce glazura a prins culoare aurie am adăugat untul și am omogenizat totul, obținând o glazură ușor de lucrat.
Am glazurat discurile pregătite cu ajutorul unei lingurițe.

Am împărțit feliile de tort trasând ușor linii în cremă. Cu ajutorul poșului cu dui am creat bazele peste care am așezat discurile glazurate astfel încât să obțin un decor simetric. Am păstrat puțin zahăr ars pe care l-am pus într-o pungă și l-am spart cu un ciocănel. Cranțul obținut l-am presărat ici-colo. Am pus torul la rece pentru cel puțin o oră înainte de-al servi.

Poftă bună!

23. Valentina Pielaru

Prajitura cu miere si crema de lamaie si ciocolata

jt-16-oct-23 

Ingrediente pentru 18 portii 

Ingrediente foi cu miere:  

125 gr zahar tos

85 gr miere poliflora

60 g unt (80% grasime)

1 plic zahar vanilat

coaja rasa de la 1 lamaie

1 lingura rasa de bicarbonat de sodium – cca 8 gr

1 ou

50 ml lapte rece  

450 gr faina 

Ingrediente crema de lamaie:

500 ml lapte

75 gr zahar

75 gr miere poliflora

110 gr gris

coaja rasa de la 1 lamaie

esenta de lamaie

200 g unt moale (80% grasime), la temperatura camerei

colorant alimentar galben lamaie 

Ingrediente pentru crema de ciocolata:

100 gr ciocolata amaruie 

Decor:

20 gr zahar pudra

20 gr ciocolata amaruie

2 linguri din crema de lamaie


 MOD DE PREPARARE 
 

Foi cu miere:

Intr-o cratita am pus la topit mierea, untul, zaharul si laptele. Le-am incalzit pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Am tras cratita deoparte si am lasat-o la racorit. Am  adaugat zaharul vanilat, coaja rasa de la lamaie, oul si am amestecat bine cu o lingura de lemn. Am turnat faina in ploaie si bicarbonatul.

Aluatul rezultat l-am portionat in 2 bucati, i-am dat forma dreptunghiulara si asezat in folie alimentara, l-am lasat sa se odihneasca pentru cateva minute la rece.

Am scos aluatul de la rece si am pregatit 2 bucati de hartie cerata de dimensiunea tavii, respectiv 28 x 38 cm.

Am infainat masa de lucru, si am intins pe rand cate o foaie de dimensiunea tavii. Aluatul este elastic, usor de manevrat, asadar a fost destul de usor sa creez o suprafata perfect dreptunghiulara, exact pe forma tavii.

Am tras cu grija aluatul peste hartia cerata, si apoi le-am asezat in tava de copt. Foile le-am intepat usor cu furculita ca sa nu faca basici.

Am copt foile timp de cca 8 minute la 200 C (cuptor preincins). Au devenit aurii pe margini si au crescut in inaltime. In bucatarie miroase foarte placut a miere și lamaie.

Am lasat foile la racorit, iar apoi, cu un cutit bine ascutit, am taiat cele 2 foi pe jumatatea scurta, rezultand astfel 4 foi cu miere de dimensiunea 28 x 19 cm (38 cm : 2)  

Crema de lamaie:

Crema de lamaie se face rapid si usor. Am pus la fiert laptele impreuna cu mierea  si zaharul tos. Cand a ajuns la fierbere am turnat in ploaie grisul si am amestecat bine sa nu se formeze cocoloase. Am fiert grisul cu lapte timp de 3-4 minute, la foc mic, amestecandu-l continuu. Am tras craticioara deoparte, am asezat deasupra cremei folie alimentara pentru a nu prinde crusta si am lasat-o la racorit pana ce a ajuns la temperatura camerei.

Untul trebuie sa fie scos din frigider cu minim 30 minute inainte, ca sa fie moale si cremos.

Am amestecat usor cu lingura grisul, adaugand cate o bucatica de unt moale. Trebuie amestecat usor pentru omogenizare

Dupa aceasta operatiune  am separat crema dupa cum urmeaza: 2/3 din crema am pastrat-o in bol si i-am adaugat coaja de lamaie, esenta de lamaie si putin colorant alimentar galben lamaie.

Din restul de 1/3 crema, am preparat crema de ciocolata a acestei prajituri. 

Crema de ciocolata:

Topim ciocolata amaruie pe bain marie. Pastram o lingura din cicolata calda separat. Restul de cicolata amaruie se amesteca usor cu restul de 1/3 din crema de mai sus.  

Asadar ne rezulta 2/3 crema de lamaie si 1/3 crema de ciocolata.  

Asamblare prajitura:

Vom lua una dintre foi si vom intinde intr-un strat foarte subtire ciocolata pastrata., astfel nepermitandu-i  umezelii sa treaca in afara prajiturii. Lasam sa se intareasca putin statul subtire de ciocolata.

Intre timp, din crema de lamaie, pastram cca 2 linguri de crema, intr-un recipient mic cu capac, crema care se va pastra la rece pana in momentul decorarii prajiturii.

Restul de crema de lamaie il impartim in 2 parti egale.

Din restul de foi de prajitura, o vom pastra pe cea mai aspectuoasa deasupra.

 

Montajul prajiturii este unul simplu, respectiv:

–          foaie de jos cu stratul subtire de ciocolata

–          crema de lamaie

–          foaie

–          crema de ciocolata

–          foaie

–          crema de lamaie

–          foaie 

Am apasat usor cu palma ca sa se aseze bine foile, am asezat deasupra hartie cerata iar peste aceasta am asezat o greutate (un fund de lemn peste care am adaugat 2 carti). Am lasat prajitura la rece (in camara) pana a doua zi. 

Decorare:Ziua urmatoare am decupat frumos marginile prajiturii, iar dupa aceea am taiat-o pe jumatatea  lunga, iar apoi fiecare bucata  in prajiturici de forma dreptunghiulara. La mine  au rezultat 18 de portii (3 cm pe latura ingusta a prajiturii). Pentru decor folosim zahar pudra, putina ciocolata amaruie topita si crema de lamaie pastrata la rece.

 

24. Victoria Gabriela Pirsan

Prajitura cu foi fragede si mere

jt-16-oct-24

Ingrediente

Pentru FOI ( 3 bucăți):

  • 1 pachet de margarină
  • 2 ouă
  • 2 pahare zahăr farin
  • 2 lingurițe rase amoniac
  • 16 linguri lapte
  • făină cât cuprinde (cca 500-600 gr.)
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • un vârf cuțit sare 

Pentru UMPLUTURA DE MERE:

  • 2,0 – 2,5 kg mere
  • 8 linguri de zahăr (sau după gustul fiecăruia)
  • 1- 2 plicuri zahăr vanilat
  • zeama de la ½ lămâie (sau o lămâie)
  • 50 – 75 gr. unt (cca ¼ pachet)
  • 1 linguriță praf de scorțișoară

Mod de preparare

FOILE (3 foi):

  • – Se amestecă foarte bine margarina cu zahărul și zahărul vanilat.
  • – Se adaugă ouăle, apoi laptele și se omogenizează compoziția.
  • – Se adaugă amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat și modelat.
  • – Se împarte aluatul în trei părți egale și se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii.
  • – Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se așează foaia de aluat care se înțeapă cu furculița și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini. (Foaia trebuie să ramână albă).
  • – După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească.
  • – În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de umplutura de mere.

UMPLUTURA DE MERE:

  • – Se spală, se curăță și se dau merele pe răzătoarea mare. Pentru a nu-și schimba culoarea, până se termină de ras toate merele, din când în când, se picură deasupra merelor rase câte un strop de zeamă de lămâie.
  • – Se pun pe foc mic, într-o cratiță merele rase și se lasă să se călească, amestecând să nu se lipească.
  • – Se adaugă peste mere zahărul, untul și se călesc în continuare la foc mic, până scade tot siropul din mere.
  • – Când sunt gata, se dau la o parte de pe foc și se adaugă zahărul vanilat și praful de scorțișoară.
  • – Cât sunt încă fierbinți, merele se pun între foi.

ASAMBLARE:

  • – Merele călite se împart în două și se toarnă fierbinți peste primele două foi.
  • – Se așează prima foaie în tava de asamblat, se toarnă primul strat de mere care se nivelează, se așează foaia a doua, se presează puțin, se întinde restul de mere, peste care se pune ultima foaie.
  • – Peste prăjitura asamblată se pune o mică greutate care se ține cca 1 oră.
  • – Se ia greutatea și prăjitura se dă la rece pentru aproximativ o zi, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc.
  • – După 24 ore de stat la rece, prăjitura se poate servi.
  • – Înainte de servire se taie prăjitura și se decorează după preferință, sau doar se pudrează din belșug cu zahăr farin.

Poftă bună!

Notă:-Dacă vă hotărâți să pregătiți această prăjitură, trebuie să o faceți cu 1-2 zile înainte de consum, pentru a lăsa suficient timp foilor să se înmoaie și să devină extrem de fragede și pufoase.

 

25. Victoria Gabriela Pirsan

Prajitura de post cu foi, gem, nuci si crema din rahat

jt-16-oct-25

Ingrediente

Pentru FOI ( 3 bucăți):

  • 1 cană suc de roșii
  • 1 cană zahăr
  • 10 linguri ulei
  • 3 linguri miere
  • 1 linguriță amoniac stins
  • 1 – 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1/2 lamâie
  • făină cât cuprinde (cca 600 gr făină)

 

Pentru CREME/ UMPLUTURI:

  • 1 borcan de gem (după preferință) – cca. 350 gr.
  • 1 cană nucă
  • ½ kg rahat
  • zeama de la 1 lămâie
  • cană zahăr 

Mod de preparare

FOILE (3 foi):

  • – Se amestecă foarte bine sucul de roșii, uleiul, zahărul și zahărul vanilat până când zahărul se topește.
  • – Se adaugă mierea, amoniacul stins cu puțină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat și modelat.
  • – Se împarte aluatul în trei părți egale și se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii.
  • – Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se așează foaia de aluat care se înțeapă cu furculița și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini.
  • – După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească.
  • – În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de umpluturi.
  • CREMA DIN RAHAT:
  • – Se taie bucățile de rahat mai mici și se dau prin mașina de tocat, concomitent, picurând în timp ce mărunțiți rahatul, zeama de lămâie.
  • – După ce rahatul s-a dat prin mașina de tocat, se amestecă bine, până rezultă o cremă/ pastă omogenă. 

UMPLUTURA DE GEM:

  • – Într-un vas se amestecă gemul (eu am folosit un gem asortat de caise și piersici) cu nuca măcinată.
  • – De precizat, că gemul folosit trebuie să aibă o consistență mai densă (mai gros). 

ASAMBLARE:

  • – Ordinea este aleatorie și după dorința fiecăruia.
  • – Se așează prima foaie în tava de asamblat, se întinde în strat consistent umplutura de gem care se nivelează și se așează foaia a doua care se presează puțin.
  • – Peste foaia a doua se toarnă crema din rahat, se întinde uniform și se pune apoi ultima foaie care se presează deasemene puțin.
  • – Prăjitura asamblată se dă la rece și se ține acolo aproximativ 1-2 zile, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc.
  • – Înainte de a se servi, se taie prăjitura și se presară zahăr pudră. (Eu am ornat cu fructe de merișor).

Succes și …Poftă bună!

 

26. Victoria Gabriela Pirsan

Prajitura din foi cu miere

jt-16-oct-26

Ingrediente

Pentru FOI CU MIERE( 4 bucăți):

  • 200 gr. zahăr
  • 3 linguri de miere
  • 6 linguri de lapte
  • 50 gr. unt
  • 1 ou
  • 1 linguriță bicarbonat stins cu zeamă de lămâie (sau apă minerală)
  • făină cât cuprinde (cca. 750 gr.)
  • ½ linguriță esență vanilie
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • un vârf cuțit sare 

Pentru CREMA DE GRIȘ:

  • 1,0 l lapte
  • 10 linguri de griș (180 gr.)
  • 300 gr. zahăr pudră
  • 300 gr. unt (80% grăsime)
  • 1-2 lingurițe esență de vanilie (după gust)
  • coaja rasă de la 1 lămâie (sau după gust)
  • zeama de la 2 lămâi 

Pentru ASAMBLARE:

  • 1 borcan gem de caise (sau orice alt gem acrișor)

Pentru GLAZURA DE CIOCOLATĂ:

  • 100 gr. ciocolată neagră
  • 30 gr. unt
  • 2 linguri sirop de porumb

Pentru DECOR(opțional):

  • 2 linguri ornamente de ciocolată
  • 2 linguri coajă de portocală confiată 

Mod de preparare

FOILE CU MIERE(4 foi):

  • – Se pun împreună zahărul, mierea, laptele, untul, într-o crăticioară care se lasă la foc mic, până când se topesc toate ingredientele și se amestecă ușor cu o lingură de lemn/spatulă pentru omogenizare.
  • – Când ingredientele s-au topit, se ia crăticioara de pe foc și se dă deoparte pentru a se răci conținutul.
  • – Când amestecul s-a răcorit se pune oul și se amestecă până ce acesta se incorporează.
  • – Se adaugă apoi bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie, esența de vanilie, coaja rasă de lămâie, sarea, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare, elastic care să poată fi frământat și modelat.
  • – Se împarte aluatul în patru părți egale și se întind patru foi subțiri care se vor coace pe fundul tăvii. Eu am întins toate foile pe blatul de lucru presărat cu făină, după care le-am mutat cu grijă pe hârtie de copt tăiată pe dimensiunea tăvii.
  • – Se translatează hârtia de copt cu foaia de aluat pe fundul tăvii, se înțeapă aluatul cu furculița și se bagă în cuptorul preîncălzit la 175°C pentru cca. 8 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumenește ușor pe margini. La copt, foile își vor schimba culoarea în auriu, de la miere.
  • – După ce toate foile s-au copt, se lasă să se răcească fiecare, separat. În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de cremă.

CREMA:

  • – Se pune grișul într-un castron, se toarnă treptat lapte rece (cca. un pahar) și se amestecă cu o lingură de lemn/tel până se obține o compoziție fluidă ca o smântână mai subțire.
  • – Se pune restul de laptele la fiert.
  • – Când laptele începe să clocotească se toarnă în el, încet, amestecând continuu, compoziția de griș și se lasă să fiarbă la foc mic amestecînd în continuare, până când crema este fiartă și se îngroașă suficient. Vom obține astfel un griș cu lapte mai consistent și mai vârtos.
  • – Se dă crema la o parte de pe foc și se lasă să se răcească.
  • – Între timp se mixează untul cu zahărul pudră până când acesta devine cremos și își dublează volumul, iar zahărul nu se mai simte.
  • – Se adaugă treptat zeama de la cele două lămâi și se continuă mixarea cu mixerul la viteză mică.
  • – Peste crema rece de griș (la temperatura camerei) se adaugă spuma de unt cu lămâie, coaja de lămâie și esența de vanilie și se continuă mixarea la viteză medie, până când se obține o cremă de griș omogenă, fină, aerată și alifioasă.

GLAZURA DE CIOCOLATĂ:

-Glazura se pregătește a doua zi, după ce prăjitura a stat deja la rece.

-Într-un vas mic se pune ciocolata ruptă bucățele împreună cu untul, se lasă la foc mic, sau pe baie de abur, amestecând ușor până când acestea se topesc și rezultă o cremă fină.

-Se adaugă siropul de porumb, se omogenizează, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească. 

ASAMBLARE:

  • – Crema se împarte în trei părți și se întinde peste primele trei foi, care au fost unse mai întâi cu gem de caise.
  • – Se așează prima foaie în tava de asamblat, se unge cu gem de caise cu ajutorul unei pensule, se întinde primul strat de cremă care se nivelează, se așează foaia a doua și se presează puțin.
  • – Se procedează similar cu foaia a doua și a treia: se unge fiecare cu gem și se întinde crema de griș, peste care se așează foaia următoare și se presează.
  • – Peste ultima foaie, a patra, se va turna glazura de ciocolată a doua zi.
  • – Prăjitura astfel asamblată se dă la rece cu o mică greutate peste ea și se ține acolo cel puțin o zi, timp în care foile se înmoaie și se înfrăgezesc. (Aveți grijă să nu puneți o greutate prea mare, pentru că riscați să iasă crema dintre foi. După câteva ore, după ce crema se întărește, trebuie să luați ”greutatea” de pe prăjitură).
  • – După 24 ore de stat la rece, se prepară glazura de ciocolată care se toarnă puțin călduță peste prăjitură și se nivelează frumos.
  • – Se mai lasă prăjitura glazurată la rece încă vreo 4-5 ore, până se întărește glazura.
  • – Înainte de servire se taie prăjitura după preferință și se decorează opțional cu ornamente de ciocolată și fâșii fine de portocală confiată cum am procedat eu, sau…după dorința și inspirația fiecăruia.

Poftă bună!

 

27. Cristina Iuliana Pana

Foi fragede cu crema de lamaie

 jt-16-oct-27

INGREDIENTE:

Făină albă din grâu 450 g,

Unt 250 g,

Zahăr tos 100 g,

 Ouă 2 bucăți,

Sare iodată 2 g,

Zahăr vanilinat 1 plic,

Lapte 200 ml,

Amoniac alimentar 1 plic.

PENTRU CREMĂ:

Lapte 500 ml,

Amidon 4 linguri,

Lămâie 1 bucată,

Zahăr tos 200 g,

Unt 250 g.

MOD DE PREPARARE:

Se amestecă untul cu zahărul, zahărul vanilinat și sarea până ce se omogenizează. Laptele se încălzește un pic, apoi se adaugă amoniacul, atenție dacă e prea cald s-ar putea umfla, din acest motiv recomand folosirea unei căni mai mari, după ce s-a dizolvat se adaugă peste amestecul din unt și zahăr, omogenizându-se ușor. Se adaugă făina, în ploaie și se frământă aluatul obținut, până se înglobează toate ingredientel și se obține un aluat elastic, bun de întins. Se împarte în trei și se întind foi, ce se vor coace pe fundul tavii, sau dacă aveți o tavă specială și mai bine. Foile se pun la copt în cuptorul preîncins la 180 grade, cca. 10 minute, apoi se scot de pe tavă și se lasă la răcit pe un blat din lemn. Foile se pot umple a doua, chiar și a treia zi, atenție să fie acoperite cu un șervet de bucătărie, până la folosire.

Pentru cremă se pune laptele la fiert cu zahărul și amidonul, într-un vas special pentru budincă, adică un vas cu pereții dubli, între care intră apă, mai bine zis clasica oală de fiert lapte. După ce s-a obținut o budincă mai groasă, se adaugă zeama de lămâie și coaja rasă, lăsându-se la răcorit. După ce s-a răcit crema de lapte se adaugă, untul moale și se amestecă energic, până obținem o cremă fină. Cu această cremă se umplu foile, apoi, prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se punpe toată suprafața sa eventual pungi cu orez, faina sau altă greutate. Prăjitura se taie cel mai bine a doua zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit, apoi se pudrează cu zahăr praf. Poftă mare și spor la treabă. Sfat: Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor.

 

28. Cristina Iuliana Pana

Prajitura Budapesta

jt-16-oct-28

INGREDIENTE:

PENTRU FOI:

Făină albă din grâu 250 g,

Untură 50 g sau unt gras 65% 100 g,

Zahăr tos 100 g,

Ou 1 bucată,

Amoniac alimentar 1 linguriță,

Lapte cald 100 ml,

Pudră de cacao neagră 2 linguri.

PENTRU FOAIA DE MIJLOC:

Ouă 5 bucăți,

Zahăr tos 150 g,

Zahăr vanilinat 1 plic,

Apă rece 10 linguri,

Sare iodată 2 g,

Oțet 1 linguriță,

Făină albă din grâu 200g.

PENTRU CREMĂ:

Lapte 800 ml,

Zahăr tos 10 linguri,

Budincă de fistic Dr Oteker 2 plicuri,

Unt 300 g.

MOD DE PREPARARE:

Pentru foile de cacao:

Se amestecă făina cu untura moale, ca să se înglobeze, obținându-se un un aluat gen crumble. Se adaugă restul ingredientelor, și se frâmântă până ce se obține un aluat omogen și elastic. Aluatul se împarte în două bucăți, se întind două foi pe fundul tăvii și se dau la copt, în cuptorul preîncins, cca. 10 minute la 180 grade. Apoi se scot pe un blat de lemn, ca să se răcorească. Pentru blatul de pandișpan, se amestecă cele 5 gălbenușuri, cu zahărul tos și apa, până ce se obține o cremă pufoasă. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și o linguriță de oțet. Se unesc cele două compoziții, apoi se amestecă ușor, cât să se înglobeze toate ingredientele, apoi se adaugă făina în ploaie, și se amestecă ușor, pâne se obține un blat pufos. Aluatul obținut se toarnă în tavă tapetată cu foaie de pergament, și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce a trecut testul scobitorii, blatul pufos, se scoate și se răstoarnă pe un grilaj ca să se răcorească.

Pentru cremă se pune la fiert cca. 600 ml lapte, într-un vas cu pereții dubli. Praful de budincă se dizolvă în 200 ml lapte cu zahărul, apoi se adaugă în laptele fierbinte, și se amestecă energic cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. După ce s-a îngroșat budinca, se lasă la răcit, cca. 20 de minute. După ce s-a răcit se adaugă untul moaleși se amestecă energic, până se înglobează și se obține o cremă pufoasă. A doua zi se trece la montarea prăjiturii. Prima foaie de cacao, cremă de fistic, apoi foaia de pandișpan, cremă de fistic și a doua foaie de cacao. Prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua, chiar a treia zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se punpe toată suprafața sau eventual pungi cu orez, făină sau altă greutate. Prăjitura se taie cel mai bine a treia zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit, apoi se pudrează cu zahăr praf. Poftă mare și spor la treabă. Sfat: Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor.

29. Cristina Iuliana Pana

Foi de napolitane umplute cu cremă de biscuiți

jt-16-oct-29

Ingrediente: 

·         Foi de napolitane 5 bucăți,

·         Biscuiți populari 300 g,

·         Lapte 300 ml,

·         Zahăr 300 g,

·         Pudră de cacao 2 linguri,

·         Esență de rom ½ fiolă,

·         Unt 200 g,

·         Dulceață  de merișoare 1 borcan.

 Mod de preparare:

Se pune laptele  împreună cu zahărul, la fiert într-un vas cu fundul dublu, la foc mic, amestecându-se continuu, lăsându-se la fiert până ce se obține consistența unui sirop. Se adaugă biscuții mărunțiți cu ajutorul robotului, lăsându-se la fiert cca. 3 minute, amestecându-se continuu până ce se înglobează. Se adaugă unutul frecat spumă, esența de rom, pudra de cacao și dulceața, amestecându-se ușor până se înglobează toate ingredientele. Foile de napolitane se ung cu această cremă, așezându-se unele peste celelalte. Deasupra prăjiturii se așează o greutate și se dă la rece până a doua zi, când se taie în pătrățele sau romburi.

Spor, răbdare și poftă bună! 😉

30.  Claudia Vasilache

Prajitura cu foi de pandispan si crema de mascarpone cu unt de arahide

jt-16-oct-30

Ingrediente:

 foi din blat umed cu cafea 2 oua 70 grame de faina de migdale 140 grame de faina alba de grau 100 ml iaurt cu 3,5% grasime 100 ml cafea 70 ml ulei de floarea soarelui 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu 1/2 lingurita de praf de copt 1/4 lingurita de sare o lingurita de esenta de vanilie

 crema din unt de arahide: 400 grame de frisca din smantana de minim 20% grasime 250 grame de mascarpone 100 grame de unt de arahide de la Solaris 4 linguri de zahar pudra 15 grame de gelatina 75 ml apa rece

 caramel: trei linguri de zahar

pentru decor: fulgi de migdale

Mod de preparare

  1. Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de copt cu dimensiunile de 20/23 cm.
  2. Cernem faina, o punem intr-un bol si peste ea adaugam restul ingredientelor uscate: zaharul, faina de migdale, bicarbonatul, sarea, praful de copt.
  3. In alt bol punem ouale impreuna cu uleiul si iaurtul si le amestecam bine cu telul.
  4. Adaugam ingredientele uscate peste cele umede si amestecam pana la incorporare. La sfarsit adaugam si cafeaua fierbinte si amestecam usor.
  5. Punem compozitia in tava pregatita in prealabil.
  6. Dam la cuptor pentru aproximativ 25 de minute (in functie de cuptor). Facem testul cu scobitoarea si daca iese curata, oprim focul si scoatem tava din cuptor.
  7. Lasam la racit dupa care scoatem blatul din tava, il desprindem de pe hartia de copt si il taiem in doua pe orizontala, obtinand astfel doua foi de pandișpan mai subtiri.
  8. Caramelizam patru linguri de zahar si cand acesta e topit si are culoarea chihlimbarului turnam rapid caramelul pe o hartie de copt. Intindem rapid totul si dam la rece. Dupa ce s-a racit bine zdrobim caramelul cu ajutorul unui sucitor de bucatarie.
  9. Frecam branza mascarpone cu zaharul pana cand obtinem o crema in care punem untul de arahide. Amestecam in continuare pana la completa omogenizare.
  10. Luam doua-trei linguri de frisca si le amestecam cu crema de mascarpone si unt de arahide. Omogenizam bine si apoi punem totul inapoi peste frisca, amestecand cu miscari usoare, de jos in sus, pana la incorporare.
  11. Punem la hidratat gelatina impreuna cu apa rece pentru zece minute.
  12. Topim gelatina pe baie de aburi si cand aceasta este topita o temperam luand doua, trei linguri din crema cu unt de arahide si o adaugam in gelatina.
  13. Amestecam bine si apoi turnam toata gelatina astfel combinata in bolul in care avem compozita de frisca, mascarpone si unt de arahide si omogenizam.
  14. Montam prajitura astfel: punem folie alimentara pe fundul tavii in care am copt foile si asezam una din ele.
  15. Impartim crema in doua si o parte o punem peste foaia din tava. Peste crema presaram jumatate din cantitatea de caramel sfaramat, apoi asezam al doilea blat, restul de crema si peste aceasta, in final, restul de caramel sfaramat.
  16. Dam la rece pana a doua zi cand taiem prajitura in bucati de marimea dorita pe care le putem decora simplu prasarand cativa fulgi de migdale pe deasupra.

Sa aveti pofta!

31. Sara&Mike

Prajitura cu scortisoara

jt-16-oct-31

Ingrediente 3 foi:
5 albusuri
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
4 linguri de miere
1 lingura cacao
1 farf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara
sare
Ingrediente Crema:
4 oua
200 g zahar
200 g unt
scortisoara (dupa gust)
Mod de pregatire:
Pregatirea foilor:
Intr-un bol albusurile se bat spuma tare cu un mixer. Se adauga treptat zaharul si mierea. Faina se cerne impreuna cu cacao, bicarbonatul de sodiu si scortisoara, apoi se incorporeaza in aluat.
Se coc pe rand 3 foi pe fundul unei tavi de 20 x 32 cm. unse cu putin ulei. Ca sa se obtina aceasi grosime la foi, aluatul se imparte de la inceput in trei boluri egale.
Se da tava la cuptorul incins la 170 °C pentru 8-10 minute. Cand sunt gata se desprind de tava cu un cutit lung, apoi se pun pe un gratar la racit.
 
Pregatirea cremei cu scortisoara:
Cele 4 oua si 200 zaharul se amesteca intr-o oala cu fund dublu si se pun pe foc. Se mesteca incontinu avand grija la foc, sa nu faca ouale omleta. Cand se ingroasa si se desprinde de fundul oalei crema de oua este gata.
Separat intr-un bol se bate untul cu nnixerul pana se face spuma, apoi se adauga in 3-4 reprize crema de oua racita. Se adauga si scortisoara, cca 1 lingurita cu varf sau dupa gustul fiecaruia.
 
Asamblarea prajituri:
Se aseaza prima foaie si deasupra se intinde jumatate din crema de scortisoara. Se intinde uniform cu un cutit apoi se acopera cu cea de-a doua foaie. Se intinde si restul de crema si se acopera cu ultima foaie. Se apasa usor cu mainile sa adere bine pe crema si se da prajitura la rece cateva ore sau de seara pama dimineata.
Cand taiati bucatile de prajitura, aceasta trebuie sa fie rece de la frigider. In plus, folositi un cutit ascutit si aveti grija ca foile care sunt putin … „gumate”, se taie mai greu, dar tocmai asta le face speciale. Delectati-va!
32. Sara&Mike
Prajitura Arlechino cu rahat si nuca
jt-16-oct-32
Ingrediente tava de 21 x 21 cm:
Aluat de foi:
500 g faina
200 g unt
5 g drojdie uscata
1 plic praf de copt
120 g zahar pudra
2 oua
2 linguri de smantana
sare
Umplutura:
3-4 linguri de gem sau dulceata (de preferat zmeura)
500 g rahat colorat
200-220 g nuca pisata
2 albusuri
60 g zahar pudra
Glazura:
2 galbenusuri
80 g zahar pudra
Mod de pregatire:
Pregatim aluatul de foi. Intr-un bol incapator amestecam faina cernuta cu drojdia uscata, praful de copt si sarea.
Untul rece il taiem in cuburi si cu degetele il incorporam in faina, pana obtinem un aluat ca nisipul.
Intr-un bol separat amestecam cele 2 oua cu 2-3 linguri de smantana si zaharul pudra.
Se face o adancitura in aluatul nisipos, se pun ingredientele umede si se amesteca pana obtinem un aluat. Se infasoara aluatul in folie de plastic si se da la frigider 30 de minute.
Rahatul se taie in felii dar nu subtiri, ca sa se vada bine cand prajitura va fii taiata in bucati.
Cele 2 albuse se bat cu zaharul si se adauga nucite pisate, nu date prin masina.
Se tapeteaza o tava de 21 x 21 cm cu hartie de copt. Se scoate aluatul de la rece si se imparte in 4. Se intinde prima foaie si se aseaza in tava. Se unde cu gem sau dulceata mai groasa, de preferat de zmeura ca va iesi un strat frumos colorat. Eu nu am avut si am folisit dulceata de visine.
Se acopera cu o noua foaie si deasupra se aseaza cat mai variat feliile de rahat.
Se aseaza a treia foaie si umplutura de nuci.
Se acopera cu cea de-a patra foaie. Se inteapa din loc in loc si se da la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 40-45 de minute.
Se scoate si se unge cu cele 2 galbenusuri frecate cu zaharul pudra. Se pune inapoi pentru 8-10 minute in cuptorul oprit. Se taie in bucati inainte de servire. Delectati-va!
33. Daniela Andrei
Prajitura Alba ca Zapada
jt-16-oct-33
Ne sunt necesare urmatoarele ingrediente:
Foi
– 600 g faina
– 2 oua
– 12 linguri cu ulei
– 12 linguri de zahar
– 12 linguri de lapte
– 1 lingurita rasa de amoniac
– 1 lingura zeama de lamaie
– 1 lingurita coaja de lamaie
– un plic cu zahar vanilat
Crema:
– 1l lapte
– 400 g unt
– 12 linguri de zahar
– 6 linguri de faina
– 4 linguri amidon
– zeama de la o lamaie
– coaja rasa de lamaie
– o pastaie de vanilie
Pentru foi:
Ouale se mixeaza impreuna cu zaharul (inclusiv cel vanilat) pana ce se obtine o spuma cremoasa. Se presara coaja de lamaie si se amesteca pentru incorporare.Se adauga uleiul, putin cate putin, laptele si amoniacul stins cu zeama de lamaie. Se omogenizeaza si se adauga treptat faina.
Se obtine un aluat moale, nelipicios. Il impartim in bucati egale (mie mi-au iesit 6) , pe care le vom intinde in foaie subtire, cu ajutorul unui sucitor. Le intepam din loc in loc cu o furculita si le coacem, pe rand, pe dosul unei tavi de cuptor. (Recomand o temperatura medie de 160 grade, pentru 5-6 minute)
Pentru crema procedam astfel:  Fierbem laptele impreuna cu o pastaie de vanilie, taiata in doua, pe lung.
Amestecam faina cu amidonul si cu zaharul, presaram coaja rasa de lamaie si turnam laptele, amestecand continuu pentru a evita formarea cocoloaselor. Crema astfel obtinuta, o punem pe foc, pana se ingroasa. Adaugam zeama de lamaie si omogenizam.  Dupa ce se raceste complet, adaugam untul moale (la temperatura camerei), mixand pana la incorporarea completa.Pe fiecare foaie se adauga cateva linguri de crema
(se asaza foaie/crema/foaie/crema), ce se uniformizeaza pe intreaga suprafata. Se acopera apoi cu o folie alimentara si se pastreaza la rece peste noapte.
34. Iuliana Sbirnea
Prăjitura cu ciocolată şi cremă straciatella
jt-16-oct-34
LISTA DE INGREDIENTE
blatul
– 5 ouă
– 4 linguri de zahăr
– 2 pliculeţe de zahăr vanilat
– 4 linguri de făină
– 1 lingură de cacao
– 2 linguri de ulei
– 1 linguriţă de praf de copt
– un praf de sare
crema
– 400 ml de smântână pentru frişcă (32% grăsime)
– 4 linguri de zahăr pudră
– 1 linguriţă de extract de vanilie
– 1 pliculeţ de gelatină
– 70 g picături de ciocolatăglazura
– 120 g ciocolată (neagră am pus eu, dar poate fi şi cu lapte)
– 30 g unt (cam o lingură)
– 2 linguri de lapte
– fulgi de ciocolată albă – opţionalMOD DE PREPARARE
*blatul*1. Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim tava de la aragaz în care punem o foaie de hârtie de copt.
2. Batem gălbenuşurile împreună cu zahărul, zahărul vanilat şi uleiul  până îşi măresc volumul, iar zahărul este dizolvat.
3. Adăugăm făina cernută, pudra de cacao şi praful de copt şi încorporăm.
4. Batem albuşurile spumă cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri. Eu am folosit un mixer de mână, nu mă descurc la fel de bine cu telul.
5. Încorporăm compoziţia de gălbenuşuri în spuma de albuş, amestecând uşor cu o spatulă mai lată pentru a nu scoate aerul încorporat în  albuşurile bătute.
6. Coacem blatul timp de 15-20 minute până când devine ferm şi elastic, dacă îl apăsaţi cu degetele, îşi revine la forma iniţială. Faceţi şi testul cu scobitoarea pentru siguranţă.
7. Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l la răcit până e gata crema.*crema straciatella*1. În prealabil smântâna pentru frişcă trebuie ţinută la rece cel puţin    4 ore. Ar trebui să aibă o temperatură sub 10 grade ca să fiţi siguri că se   bate frumos, dar banuiesc nu aveţi cu ce măsura temperatura (nici eu nu am ) aşa că cel puţin vă puteţi asigura că a stat suficient de mult la    frigider. De asemenea, şi castronul şi telurile mixerului trebuie să fie reci şi uscate, aşa că băgaţi-le şi pe ele jumatate de oră la rece.
2. Bateţi frişca doar până se îngroaşă şi se cunosc bine „valurile”   lăsate de teluri. Adăugaţi zahărul pudră şi extractul de vanilie şi mai  bateţi 1 minut cât să se omogenizeze şi să se dizolve zahărul. Nu bateţi
mai mult pentru că riscaţi să transformaţi frişca în unt!
3. Puneţi gelatina la hidratat în aprox. 100 ml de apă, conform instrucţiunilor de pe plic. Încălziţi-o puţin la bain marie doar până se dizolvă şi atât. Aveţi grijă să nu fiarbă, căci prin fierbere îşi pierde    proprietăţile.
4. Lăsaţi gelatina să se răcorească puţin, apoi încorporaţi-o în frişca bătută. Tot acum adăugaţi şi picăturile de ciocolată. Daţi crema la frigider pentru 15 minute ca să se închege.
5. Tăiaţi blatul pe lungime în două jumătăti. Puneţi crema peste una dintre jumătăţi şi nivelaţi. Aşezati deasupra cealaltă jumătate şi presaţi uşor cu palmele ca să se lipească. Daţi prăjitura la rece cât timp vă
ocupaţi de glazură.*glazura*
1. Rupeţi ciocolata bucăţi mici şi o puneţi la topit împreună cu untul si laptele.
2. Când ciocolata e topită şi fluidă, turnaţi glazura peste prăjitură şi  o nivelaţi.
3. Presăraţi cu fulgi de ciocolată albă.Lăsaţi prăjitura la rece minim două ore înainte de servire. Tăiaţi prăjitura pătrate sau romburi folosind un cuţit bine ascuţit, cu lama subţire şi ştergeţi lama înainte de fiecare tăiere pentru a obţine cuburi
frumoase şi curate.

35. Monica Horoiu

Prajitura cu crema de unt

jt-16-oct-34
Ingrediente:
blat:10 ouă, 10 linguri ulei, 10 linguri făină, 10 linguri zahăr, 1/2 lingurită sare.
crema de unt:300 g unt moale dar nu topit350 g zahar praf ,100 gr nuci macinate,½ lingurita de sare2 lingurite esenta de vanilie,frisca lichida sau smantana (cat este nevoie)50 gr cacao
sirop pentru blat :1 esenta de migdale,200 ml apă,200 gr zahăr
pt adulti:vişine in alcool.
pt.decor:100 gr ciocolata ,100 gr frisca lichida sau smantana.

Preparare:Blat:Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Treptat se adauga zaharul.Faina se amesteca cu praful de copt.

Galbenusurile se amesteca cu uleiul.Dupa obtinerea unei spume tari  din albusuri, se adauga galbenusurile si faina, amestecand in continuare, de aceasta data, de jos in sus, cu lingura.Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se baga in cuptorul incins in prealabil, pentru 30 minute.Dupa ce trece testul scobitorii, se lasa la racit pe un gratar si se taie in 3 „felii”.
Crema de unt:  Intr-un bol incapator, se bate untul cu un mixer la viteza medie. Se opreste mixerul si se adauga zaharul praf si nuca. Se amesteca intai cu o lingura ca untul sa cuprinda zaharul si sa nu riscati sa aveti o bucataria plina de zahar, apoi dati drumul iar la mixer.Se mareste viteza mixerului si se bate pâna zaharul si nuca devin o crema. Se adauga si esenta de vanilie. Daca glazura are o consistenta rigida
se adauga frisca sau smantana lichida. Se adauga atat cat e nevoie pentru a obtine consistenta care o dorim.Se imparte crema in doua portii egale. In una din portii se adauga cacaoa si se omogenizeaza.
Sirop:Se pune la fiert apa cu zaharul pana obtinem un sirop mai consistent. Se adauga esenta si se lasa la racit.Se insiropeaza fiecare blat.
Asamblare:Pe primul blat se intinde un strat generos de crema de unt cu cacao.Se aseaza al doilea blat si urmatorul strat de crema de unt (alba, de data asta) .Se adauga si visinele din alcool si ultimul blat.
Decoram cu un strat de crema de unt cu cacao si floricele din frisca , iar motoc cate o visina.

36. Laura Seicean

Prajitura Gabriela

jt-16-oct-36

– 10 oua
– 400 gr. zahar
– 300 gr. nuca macinata.
– 10 galbenusuri
– 400 ml lapte
– 400 gr. unt
– 200 gr. zahar
– 4 linguri de faina
– doua lamai
– un praf de sare
– o fiola de esenta de vanilie.

1. Incingem cuptorul la 190 grade C.
2. Separam 5 din oua: galbenusurile intr-un bol, albusurile in alt bol.
3. Batem albusurile spuma teapana, adaugam si 200 gr zahar si 150 grame
nuca.
4. Pregatim tava: o ungem cu unt, punem harsie de copt pe care o mai  ungem o data cu unt. Turnam compozitia din albusuri in tava, nivelam frumos si bagam la cuptor 50 de minute la 190 grade C.
5. Abia scos din cuptor, rasturnam blatul cu grija pe masa, desprindem hartia de copt si ungem cu unt. Asa avem prima foaie. Procedam identic pentru a doua foaie. Simplu, nu?
6. Crema:
7. Intr-o oala, amestecam galbenusurile, faina, zaharul, sarea; cand s-au omogenizat, turnam in fir subtire laptele dupa care punem compozitia la bain marie, la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa crema.
8. Luam de pe foc si lasam  sa se raceasca.
9. Intr-un bol, mixam untul cu lamaile stoarse.
10. Adaugam si nitica coaja galbena in untul mixat.
11. Amestecam cele doua compozitii: untul cu lamaie si crema de galbenusuri, mixam bine sa se omogenizeze, adaugam si esenta de vanilie.
12. Previzibil, intindem crema intre cele doua blaturi (in prealabil racite dupa ce s-au facut la cuptor).
13. Punem la frigider pentru o zi sa se aseze.

 

37. Angelica Nistor

Tort compus din blat cu susan negru, ciocolata cu piper si mousse de matcha, pregatit cu Green Sugar

jt-16-oct-37

Ingrediente:Blaturi:Blat cu susan negru (2 foi):-155 gr. faina-1 1/4  plic praf de copt-1/4 linguriță sare de mare fină-3 linguri de susan negru-2 linguri pasta de susan (susan negru+ulei de susan presat la rece)-1/2
linguriță esență de vanilie-1 ou mare la temperatura camerei-85 gr. unt moale-150 gr. zahar Green Sugar-120 ml. lapte de cocos neindulcit
Blat negru (2 foi):-170 gr. unt la temperatura camerei-200 gr. zahar Green Sugar pulbere-2 oua (la temperatura camerei)-1/2 lingurita esenta de vanilie-140 gr. faina-1/2 lingurita bicarbonat-1/4 lingurita de sare-125 gr. iaurt gras-40 gr. cacao neagra cu continut mare de grasime
Angel’s cake cu matcha (2 foi):-70 gr. făină-80 gr. zahar pudra Green Sugar-1/4 linguriță de sare-7 albușuri la temperatura camerei-1 linguriță cream o tartar-1/2 lingurița matcha-inca 80 gr. zahar Green Sugar
Foaia pandispan de cacao (1 bucata):-40 gr. unt-3 oua mari-75 ml. lapte-1/2 lingurita esenta de vanilie-30 gr. faina-30 gr. cacao-75 gr. zahar pudra Green Sugar
Creme si mousse:Crema ganache de ciocolata alba cu piper lung (1 strat):-300 gr. ciocolata neagra, fara zahar-250 ml. frisca neindulcita-2 bucati de piper lung, sau 7-8 bucati de piper negru
Crema ganache de ciocolata neagra cu piper lung (1 strat):-300 gr. ciocolata alba, fara zahar, cu stevie-250 ml. frisca neindulcita-2 bucati de piper lung, sau 7-8 bucati de piper negru
Mousse de matcha (1 strat):-4 gălbenușuri-70 gr. zahar Green Sugar-1 lingura esență de vanilie-120 ml. +2 linguri lapte de cocos neindulcit-1 lingura de gelatina pudra (granule)-1 lingura de lichior-2 linguri de apa-1 linguriță pudra de matcha-400 ml.
frișcă neindulcita-un vârf de cuțit sare de mare fina
Mousse de susan (1 strat)-4 gălbenușuri-70 gr. zahăr Green Sugar-2 linguri pasta de susan-1/4 linguriță de sare de mare fina-2 linguri lapte de cocos-2 linguri de apă-1 lingură de gelatină pudra (granule)-1 linguriță esență de vanilie-180 ml. lapte gras-400 ml. frișcă neindulcita-1 lingură zahar Green Sugar pulbere

Mod de preparare:

*Tava in care am copt toate blaturile si am asamblat tortul a fost  de 27/38 cm.

*Blaturi:*Pentru început pregatim blatul negru de susan;1.Într-un bol  cernem faina, praful de copt si sarea.Punem bolul deoparte.2.Pregătim la îndemână  laptele de cocos.3.Punem semințele de susan într-o tigaie și le prăjim la foc lejer  cam doua minute.4.Le răsturnam apoi din tigaie intr-un castron și le lăsăm să se  tempereze.5.Când sunt răcite, punem semințele de susan într-o rasnita de cafea și le
măcinam bine pana au un aspect nisipos.Pudra rezultata o punem intr-un vas.6.Adăugăm  la pulberea de susan: oul, esența de vanilie, pasta de susan.Amestecam bine pana la  omogenizarea completa.Punem deoparte.7.In vasul unui mixer punem untul împreună cu  zaharul Green Sugar.8.Pornim aparatul și mixam la viteza mica cam 30 de secunde pana  untul începe sa se inmoaie.9.Mărim viteza la mare și mai mixam încă 3 minute pana  untul începe sa devină spumos.10.Reducem acum viteza la mediu și adăugăm în doua  transe amestecul de susan.Mixam 1-2 minute pana amestecul este omogen.11.Reducem
viteza din nou la minim și adăugăm ingredientele uscate in 3 transe, alternând cu  laptele de cocos în 2 transe.Nota:-Ținem cont ca trebuie sa începem cu ingredientele  uscate și sa terminam tot cu cele uscate.-Dupa fiecare tranșă mixam bine pana la  omogenizarea completa și abia apoi o adăugăm pe urmatoarea.12.Oprim mixerul, luam  bolul și cu o spatula răsturnam conținutul în mod egal în doua tăvi.13.Dam tava la  cuptor, la foc mediu pentru 20-30 de minute, sau pana trece testul  scobitorii.14.Când blatul este pătruns, îl lăsăm să se tempereze cam 20 de minute,  apoi îl răsturnam din tava pe un grătar usor gresat.15.Îndepărtăm hartia de copt si  apoi lasam blatul să se răcească complet timp de 1 ora.Nota:-Daca nu avem la  indemana, sau nu gasim sa cumparam pasta de susan negru, o putem pregati chiar
noi.Punem 6 linguri de susan intr-o rasnita de cafea si le macinam bine pana ne  rezulta o pulbere fina.-Punem pulberea intr-un castron si adaugam putin cate putin  ulei de susan presat la rece.-Amestecam bine cu o lingura pana cand compozitia  incepe sa se lege si sa devina usor fluida.-Gata, am terminat de pregatit pasta de  susan care este cam acelasi lucru ca si cea cumparata din comert.
*Blatul negru:1.Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta.Tapetam cu hartie cerata  o tava si o punem deoparte.2.Intr-un bol punem untul, zaharul pudra Green Sugar,  esenta de vanilie si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute3.Adaugam apoi pe  rand ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe  urmatorul.4.Amestecam intr-un bol faina si bicarbonatul .5.In alt bol omogenizam  bine iaurtul si cacaua.6.Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le;  incepem cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate  sunt bine incorporate.7.Impartim compozitia in doua (eu ca sa fiu sigura ca foile  vor fi egale, am cantarit compozitia sa fie cat mai la fix) si apoi turnam o  jumatate in tava pregatita anterior.8.Dam tava la cuptor la foc iute pana este  patrunsa. Facem testul scobitorii.Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea  mult la cuptor, se amareste .Cand este copt, scoatem blatul din tava si il lasam sa  se raceasca.Turnam si cea de-a doua jumatate si o dam la cuptor.9.Le lasam apoi sa  se raceasca complet.
*Angel’s food cake cu matcha;1.Pregatim 1 tava tapetata cu hartie de copt.2.Cernem  faina împreună cu zaharul pudra (80 de grame) și sarea de 4 ori.O punem  deoparte.3.Pregătim un bol pe care îl ștergem foarte,  foarte bine cu un șervet  înmuiat în zeama de lămâie ca sa îndepărtăm orice urma de grăsime.4.Punem în bol  albușurile și incepem să le batem la viteza mica pana încep sa se spumeze.5.Oprim
mixerul și presăram deasupra cream of tartar.6.Pornim din nou mixerul, de data  aceasta la viteza medie și continuam mixarea cam 1 minut.7.Din acest moment mărim  viteza la maxim si începem să adăugăm pe rând câte o linguriță de zahar ( 80 de  grame).8.Mixam bine după fiecare priză de zahar adăugată și abia apoi o punem pe  următoarea.9.Reducem din nou viteza la minim și începem sa adăugăm ingredientele
uscate în 4 prize, amestecând bine după fiecare pana la omogenizare.10.Oprim mixerul si punem pudra de matcha desfacuta intr-o lingura de apa rece și amestecam usor cu  un tel.12.Impartim compozitia in doua si turnam o parte în tava pregătită anterior  și o coacem la foc mediu pentru 25-30 de minute, sau pana blatul trece testul  scobitorii.13.Scoatem tava din cuptor, lăsăm să se tempereze 10 minute după care
răsturnam foaia de blat pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet.14.Coacem si  ce-a de-a doua foaie, dupa care le punem deoparte.
*Foaia pandispan de ciocolata:1.Tapetam fundul tavii cu hartie de copt si ungem  marginile cu putin ulei.2.Punem untul intr-o craticioara la foc mic sa se topeasca,  dar sa nu se infierbante.3.Intr-un castron punem galbenusurile de ou, laptele,  esenta de vanilie si le batem usor cu un tel.4.In alt castron punem faina si  cacaua.Le amestecam sa se omogenizeze.5.Incorporam in untul topit amestecul de faina
si cacao si amestecam bine pana ne rezulta o pasta.6.Treptat adaugam compozitia cu  galbenusuri si amestecam bine cu un tel.7.Seaparat intr-un castron mixam spuma,  albusurile de oua.Cand spuma este tare, adaugam zaharul si mai mixam pana acesta  este topit, spuma este teapa si stralucitoare .8.Punem o lingura mare de bezea in  compozitia de ciocolata si amestecam usor, va incepe sa fie mai aerata.Treptat
incorporam si restul bezelei de ou la fel omgenizand lejer cu un tel.9.Turnam  amestecul rezultat in tava pregatita anterior si il nivelam cu o spatula.Dam tava la  cuptor pentru 12 minute.10.Cand o scoatem, rasturnam foaia de blat pe o hartie de  copt pudrata cu putin zahar praf, indepartam hartia de copt de pe fundul blatului si  o acoperim cu un prosop de bucatarie.11.Lasam sa se raceasca complet.
*Creme si mousse;*Mousse de matcha;1.Într-un bol punem gălbenușurile, sarea, zaharul  și amestecam energic cu un tel (sau mixer) pana zaharul este topit, amestecul se  albește și devine spumos.2.Punem separat într-un vas mic cele 2 linguri de lapte de  cocos, apa si gelatina.Lăsăm totul sa actioneze cam 10 minute pana gelatina se  hidratează.3.Punem vasul la foc mic si  lasam pana lichidul incepe sa se
incalzeasca, dar avem mare grija sa nu dea in fiert.4.Tragem de pe foc si amestecam  pana la topirea completa a gelatinei.Dam deoparte.5.Punem lichiorul într-un bol mic  și adăugăm pudra de matcha.Amestecăm bine pana pudra se diluează complet.Punem  deoparte.6.Adăugăm laptele de cocos și 3/4 din cantitatea de frișcă (aprox. 100 ml.)  într-o cratiță și o dam pe foc pana ajunge în punctul de fierbere.7.Îndepărtăm de pe  foc și turnam în fir subțire amestecul de gălbenușuri.Amestecăm energic și constant  pentru a evita coagularea ouălor.8.Dam din nou cratița la foc mic și lăsăm pana
amestecul începe sa se subțieze și îmbracă dosul unei linguri.9.Luam cratița de pe  foc și adăugăm gelatina amestecând pana la dizolvarea completă.10.Punem și esența de  vanilie, mai amestecam puțin și apoi dam totul printr-o sita fina.11.Acoperim vasul  în care am strecurat compoziția cu folie alimentara și îl dam la rece.12.Intr-un bol  de mixer punem frișcă rămasă și mixam pana se face spuma.13.Adăugăm frișcă la
compoziția de oua amestecând lejer pana la omogenizarea completă.Dam la rece.
*Mousse de susan negru;1.Într-un bol punem gălbenușurile, sarea, zaharul, pasta de  susan și amestecam energic cu un tel (sau mixer) pana zaharul este topit.2.Punem  separat într-un vas mic cele 2 linguri de lapte de cocos, apa si gelatina.Lăsăm  totul sa actioneze cam 5 minute pana gelatina se hidratează.3.Punem vasul la foc mic  si  lasam pana lichidul incepe sa se incalzeasca, dar avem mare grija sa nu dea in
fiert,Tragem de pe foc si amestecam pana la topirea completa a gelatinei.Dam  deoparte.4.Adăugăm laptele și 3/4 din cantitatea de frișcă (aprox. 100 ml.) într-o  cratiță și o dam pe foc pana ajunge în punctul de fierbere.5.Îndepărtăm de pe foc și  turnam în fir subțire amestecul de gălbenușuri.Amestecăm energic și constant pentru  a evita coagularea ouălor.6.Dam din nou cratița la foc mic și lăsăm pana amestecul
începe sa se subțieze și îmbracă dosul unei linguri.7.Luam cratița de pe foc și  adăugăm gelatina amestecând pana la dizolvarea completă.8.Punem și esența de  vanilie, mai amestecam puțin și apoi dam totul printr-o sita fina.9.Acoperim vasul  în care am strecurat compoziția cu folie alimentara și îl dam la rece.10.Intr-un bol  de mixer punem frișcă rămasă, lingura de zahar pulbere și mixam pana se face
spuma.11.Adăugăm frișcă la compoziția de oua si susan negru amestecând lejer pana la  omogenizarea completă.Dam la rece.
*Crema ganache de ciocolata alba si neagra cu piper lung:1.Punem piperul in rasnita   pentru cafea si il macinam foarte fin.2.Intr-o cratita punem frisca, piperul si  ciocolata alba rupta bucatele marunte.3.In alta cratita punem frisca, piperul si  ciocolata neagra rupta la fel, bucatele marunte.4.Punem ambele cratite la foc domol  si le lasam pana se topeste ciocolata, dar avem grija ca amestecul sa nu dea in
fiert.Trebuie doar sa se infierbante putin si ciocolata sa inceapa sa se  inmoaie.5.Cand ciocolata este moale si lichidul infierbantat, luam cratitele de pe  foc si amestecam energic cu un tel pana obtinem o pasta mai vascoasa.6.Le punem  deoparte si le lasam sa se tempereze.

*Asamblare:*Pentru a asambla tortul trebuie sa avem la îndemână toate foile de blat,  toate cremele și toate mousse-urile.1.Începem prin a aseza in tava în care am copt  folie de blat un cadru reglabil dreptunghiular. Il potrivim la aceeasi dimensiune cu  tava si apoi tapetam totul foarte bine cu folie alimentara.2.Așezăm pe rand fiecare  foaie de blat, fiecare crema și fiecare fel de mousse niveland și presând ușor cand  este cazul.3.Le puteți așeza cum doriți,  dar eu am sa va enumăr ordinea straturilor  așa cum le- am pus eu.Am început cu:-1 foaie de blat neagra-1 strat ganache de  ciocolata alba cu piper-1 foaie de blat cu matcha angel’s cake-1 strat fin ganache  de ciocolata neagra cu piper-1 foaie de blat cu susan negru-1 strat de ganache de  ciocolata neagra cu piper-1 foaie de blat negru cu ciocolata-1 strat de mousse de
matcha-1 foaie de blat cu susan negru-1 strat mousse cu susan negru-1 foaie de blat  cu matcha angel’s cake-1strat fin ganache cu ciocolata neagră cu piper-1strat foaie  de pandișpan cu cacao
4.Când am terminat, îmbrăcăm toată tava în folie alimentara și asezam deasupra un  blat de lemn mai greu pentru a presa uniform tortul.5.Dam totul la rece pana a doua  zi.6.Scoatem tava de la rece, desfacem folia si rasturnam tortul pe un blat de  lemn.Indreptam marginile, daca este cazul chiar taiem surplusul.7.Tăiem apoi tortul  în 3 bucati pe lung și apoi în 4-5 bucăți pe lățime.În final rezulta cam 12-15
bucăți.8.Luam fiecare bucata și o îmbrăcăm în frișcă dacă vrem sa o decoram in vreun  fel anume, dacă nu o lăsăm așa.Pofta mare va doresc!

38. Angelica Nistor

Prajitura cu cocos si visine

jt-16-oct-38

Ingrediente:Foi:-2 oua-7 linguri de ulei-7 linguri de zahar-7 linguri de lapte-1/2 lingurita de amoniu-faina cat cuprindeCrema:-1 litru de lapte-3 plicuri budinca de frisca-2oo gr. nuca de cocos-150 gr. zahar-400 ml. friscaEsenta de cocos:-100 gr. nuca de cocos-50-70 ml. de apa-50 gr. zahar

Mai avem nevoie de:-300 gr. visine fara samburi congelate si bine scurse de zeama-100 gr. zahar-2 lingurite de coniac Decor:-nuca de cocos-visine intregi
Mod de preparare:*Pregatim foile asa:1.Punem putin faina pe fundul unui castron si
apoi adaugam restul ingredientelor.2.Invartim lejer cu o lingura pana ingredientele
incep sa se combine si se formeaza o pasta groasa.3.Cand amestecul este prea gros ca
sa il mai invartim, scoatem lingura si incepem sa framantam cu mana adaugand incet
si pe rand cate putina faina pana obtinem o consistenta a aluatului potrivit de
moale.4.Cand am terminat de framantat bine aluatul, il impartim in 4 bucati
egale.5.Intindem pe dosul unei tavi unsa lejer cu ulei cate o foaie pe rand.6.Dam
fiecare foaie la cuptor, la foc iute pana se rumeste frumos si este
aurie.Atentie!… sa urmariti constant cuptorul pentru ca se rumenesc foarte
repede.Cand am terminat de copt foile le punem deoparte si le lasam sa se raceasca.
*Acum incepem sa pregatim esenta de cocos.Procedam asa:1.Punem intr-o craticioara
apa, zaharul si nuca de cocos.2.Lasam sa fiarba la foc mic pana lichidul scade putin
si incepe sa devina mai grosut.3.In acest moment strecuram totul printr-o sita
fina.Nuca de cocos o punem deoparte.
*Pregatim crema de cocos asa:1.Punem laptele intr-o cratita, adaugam esenta de
cocos, cocosul uscat si cel pe care l-am fiert in esenta.Lasam sa fiarba totul la
foc mic pentru aproximativ 15 minute.2.Cand timpul a trecut, adaugam budinca
amestecata cu zaharul si putin lapte rece.3.Invartim bine cu un tel pana totul se
ingroasa, dupa care tragem cratita deoparte si lasa crema sa se racesca
complet.4.Cand este rece amestecam totul cu frisca batuta spuma.Impartim compozitia
in trei parti si ne lasam putin deoparte pentru a unge foaia de deasupra.
*Pregatim visinele asa:1.Intr-un castron amestecam visinele cu zaharul si
coniacul.2.Jumatate din cantitatea de visine o tocam foarte marunt cu un cutit bine
ascutit, iar ce-a de-a doua jumatate o tocam mai mare.3.Amestecam totul impreuna
foarte bine, dupa care impartim compozitia in 3.
*Asamblare:1.Ungem fiecare foaie cu cate o portie de visine apoi punem un strat
generos de crema de cocos.2.La fel procedam cu restul foilor.3.Deasupra ungem un
strat fin de crema si presaram deasupra nuca de cocos.4.Decoram cu visine
intregi.Pofta mare tuturor!

39. Angelica Nistor

Prajitura cu mac si caramel

jt-16-oct-39
Ingrediente:Blatul cu mac:-3 oua-100 gr. mac macinat-1/2 cana cu lapte-1/2 cana cu ulei-1 cana de zahar-1 cana de faina-1 praf de copt-3 plicuri de zahar vaniliat

Nota:Cana cu care masurati un ingredient, sa fie aceeasi pentru toate.

Foile  albe:-6 oua-8 linguri zahar-6 linguri faina-1 lingurita esenta de rom

Crema de cafea:-450 ml. smantana pentru frisca(30-32 % grasime)-2 galbenusuri de ou-100 gr. zahar brun-2 linguri de cacao-1 lingura amidon-1 lingura cu varf granule de cafea
ness-1/2 lingurita de nucsoara macinata-2 linguri lichior Bailey’s-1 lingurita rasa de gelatinaCaramel:-200 gr. zahar-70 gr. unt-150 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)-1/2 pastaie de vanilie
Mod de preparare:*Blatul cu mac:1.Intr-un bol punem galbenusurile si le batem bine  cu uleiul adaugat treptat ca si la maioneza.2.Punem apoi jumatate din cantitatea de  zahar si continuam sa batem pana devine totul spuma.3.Adaugam laptele, macul si  zaharul vaniliat amestecand usor.4.Separat batem albusurile spuma si adaugam  jumatate din cantitatea de zahar ramasa.Continuam sa batem pana se topeste tot  zaharul si spuma devine sticloasa si teapana.5.Combinam cele doua amestecuri,  adaugam praful de copt amestecat cu faina si cu miscari de jos in sus omogenizam  bine compozitia.6.Turnam totul intr-o tava tapetata (40/28 cm.) si dam tava la  cuptor la foc mediu pana prajitura este patrunsa.Facem testul scobitorii.7.Cand este  gata, scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca si apoi rasturnam usor
pe un blat de lemn sau gratar.
*Acum incepem sa pregatim foile albe.Procedam asa:1.Intr-un castron punem albusurile  si le batem spuma cu jumatate din cantitatea de zahar pana devin o spuma tare.2.In  alt castron batem spuma galbenusurile cu restul de zahar si esenta de rom.3.Turnam  galbenusurile batute peste albusuri si le amestecam lejer cu un tel de sus in  jos.4.Turnam apoi faina cernuta amestecata cu cacao si amestecam, la fel cu miscari  usoare de sus in jos,pana totul este bine incorporat.5.Compozitia rezultata o  impartim 2 parti.6.Turnam fiecare parte pe rand intr-o tava tapetata cu hartie de  copt.7.Dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 15-20 de minute, sau pana foaia este  aurie.8.Dupa ce s-a copt, scoatem tava, luam hartia din tava si lasam foaia de blat  sa se racesaca pe hartie.Abia dupa ce s-a racit o desprindem cu grija.9.Punem la
copt si ce-a de-a doua foaie.
*Pregatim crema de cafea asa:1.Punem smantana pentru frisca intr-o cratita si o  punem la foc mic si o lasam pana se infierbanta, dar avem grija sa nu dea in  fiert.2.Intr-un castronel dizolvam cafeaua intr-o lingura de apa clocotita, adaugam  nucsoara, lichiorul, cacaua si amestecam lejer pana obtinem o pasta.Daca amestecul  vi se pare prea gros mai adaugati putin lichior, sau putina apa fierbinte pana ne
rezulta un aspect cremos.3.Adaugam continutul castronului la amestecul din cratita  si amestecam usor cu un tel.2.Intr-un alt castron batem galbenusul cu zaharul si cu  amidonul de porumb.3.Turnam si amestecul de galbenus in cratita cu smantana in fir  subtire si amestecam.5.Lasam pe foc amestecand constant pana compozitia se ingroasa  si devine neteda.Cand are acest aspect o luam de pe foc.6.Dizolvam gelatina in  putina apa pana lichidul absoarbe apa si o adaugam la crema de cafea.Amestecam bine  cu un tel pana aceasta este bine dizolvata, dupa care dam crema la rece cam o ora.
*Pregatim si caramelul asa:1.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu  amestecand ocazional cu o spatula.2.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa  il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea  lui.Continuam sa lasam pe foc pana pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem  grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie
si amestecul foarte fluid.3.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam frisca  amestecata cu semintele pastaii de vanilie.Procedam cu atentie deoarece zaharul  caramelizat va fierbe si va imprastia balonasele si aburi care sunt  fierbinti. 4.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet, consintenta caramelului devine una mai groasa moment in care il  luam de pe foc.
*Asamblare:1.Punem pe un blat de lemn o foaie alba si o ungem cu o jumatate din cantitatea de crema.2.Asezam cu grija blatul cu mac si deasupra intindem cel de-al doilea strat de crema.3.Punem ultima foaie alba si turnam deasupra caramelul.Il intindem in strat foarte subtire pe toata suprafata prajiturii si netezim usor cu o spatula.Cine doreste poate presara pentru decor si putin mac intreg, sau macinat. 4.Dam prajitura la rece pentru cel putin 1 ora, apoi o taiem si servim. Pofta mare tuturor!

 

40. Anastasiu Stefania

Prajitura Eszter Hazi

jt-16-oct-40

*Foaia alba:*

– 5 oua

– 5 linguri faina

– 5 linguri zahar

*Foaia de nuci:*

– 5 albusuri

– 230 gr zahar

– 120 gr nuci macinate

– 2 linguri faina

*Crema:*

– 5 galbenusuri

– 500 ml lapte

– 200 gr unt

– 150 gr zahar

– 5 linguri faina

– 2 plicuri zahar vanilat

– o lingura amidon

*Sirop:*

– 100 ml apa

– 3 linguri zahar

– 1 lingura esenta vanilie

*Glazura de ciocolata:*

– 200 g ciocolata cu lapte

– 60 ml frisca lichida

*Mod de preparare:*

*Foaia alba*

– se separa albusurile de galbensuri

– albusurile se bat spuma tare cu zaharul ca de bezea, apoi se adauga  galbenusurile si se amesteca

– se adauga faina si se amesteca cu o spatula pana ce se incorporeaza in amestec

– compozitia rezultata se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si  se da la cuptorul incins la 180°C pana trece testul scobitorii

– cand este gata se lasa la racit

*Foaia de cacao*

– albusurile se bat spuma cu zaharul si apoi se adauga nucile si se mixeaza

– se adauga si faina si se omogenizeaza

– compozitia rezultata se toarna in aceeasi tava in care s-a copt primul blat si se coace la 180 de grade pana trece testul scobitoarea

– cand este gata se lasa la racit

*Crema*

– galbenusurile se mixeaza bine cu zaharul si zaharul vanilat pana pana isi dulbeaza volumul si devin albicioase

– separat se amesteca faina si amidonul cu 200 ml lapte caldut si amestecul de faina se adauga la crema de galbenusuri si se omogenizeaza bine

– restul de 300 ml de lapte se pun la foc mic cat sa dea un clocot, apoi se toarna in fir subtire peste compozitia pregatita mai devreme, mixand incontinuu

– compozitia se pune la bain-marie si se amesteca incontinuu pana se ingroasa ca o budinca

– se lasa sa se raceasca complet

– separat se mixeaza untul spuma (la temperatura camerei), apoi se adauga cate o lingura din crema de galbenusuri racita, mixand pana se omogenizeaza
bine

*Siropul

– apa se fierbe cu zaharul, apoi cand se mai raceste se adauga esenta de vanilie

*Glazura de ciocolata:*

– ciocolata rupta bucati impreuna cu frisca se pun la foc mic si se lasa pana se topeste ciocolata – fara a fierbe amestecul!!

*Asamblarea*

– foaia alba se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop, apoi se pune crema, foaia de nuci care apoi se insiropeaza cu restul de sirop iar peste el se adauga glazura de ciocolata partial racita

– eu am ornat si cu ornamente de la dr oetker

 

41. Anastasiu Stefania

Prajitura cu mere si gem de gutui

jt-16-oct-41

*Ingrediente:*

*Blat (*pentru o tava de 35x27cm*):*

– 5 oua

– 100 g zahar

– 1/2 plic praf de copt

– 150 g faina

*Umplutura 1:*

– 6 mere mai mari

– 100 g zahar

– 100 g unt

– 1 pliculet zahar vanilat

– 3 linguri de gris

– esenta de rom

*Umplutura 2*

– 400 – 500 g gem de gutui

*Mod de preparare:*

*Blat:*

– se separa albusurile de galbenusuri

– albusurile se mixeaza cu zaharul pana devin spuma ca de bezea

– galbenusurile se mixeaza pana isi dubleaza volumul si devin albicioase, apoi se adauga peste spuma de albusuri

– se amesteca pana la omogenizare si treptat se adauga faina amestecata cu praful de copt

– se amesteca usor cu o lingura (nu!! cu mixerul!!) pana la incorporarea fainii, apoi compozitia obtinuta se imparte in 3 parti egale si se coc trei foi, la foc potrivit (170 de grade) pana cand sunt usor rumene – puteti coace un singur blat, pe care apoi il taiati in 3 foi

– cele trei foi se lasa la racit

*Umplutura:*

– merele se curata, se rad, apoi se pun la calit impreuna cu untul si zaharul

– se amesteca din cand in cand si se lasa pe foc cca 5-8 min

– spre final, se adauga si grisul, zaharul vanilat, esenta de rom, se ia de pe foc si se lasa la racit

*Asamblare:*

– pe o tava se pune prima foaie se intinde compozitia de mere in strat uniform

– se adauga a doua foaie si peste ea se pune gemul de gutui, se niveleaza si se adauga ultima foaie de blat

– se lasa la rece pentru 2-3 ore, se pudreaza cu zahar pudra si se portioneaza dupa preferinta

 

42. Anastasiu Stefania

Prajitura televizor

jt-16-oct-42

*Ingrediente*:

*Foi de cacao* (2 buc. pentru o tava de 20×30 cm):

– 1 ou

– 100 g zahar

– 300 g faina

– 5 linguri lapte

– 5 linguri ulei

– 2 linguri cacao

– o lingurita esenta de rom

– 1/2 lingurita bicarbonat de amoniu stins cu putin otet

*Blat pandispan:*

*-* 4 oua

– 175 g zahar

– 5 linguri ulei

– 6 linguri faina

– putina esenta de rom

*Crema:*

*- *400 ml lapte

– 10 linguri zahar

– 4 linguri amidon (puteti inlocui amidonul cu faina)

– 200 g unt (un pachet)

*Glazura:*

– 4 linguri apa

– 2 linguri cacao

– 200 g zahar

– 3 linguri ulei

– putina esenta de rom

*Mod de preparare:*

*Foi de cacao:*

– oul se amesteca cu zaharul si cacao

– se adauga bicarbonatul de amoniu stins cu putin otet si se amesteca

– se adauga laptele, uleiul, esenta de rom si se amesteca bine pana se  topeste zaharul

– se adauga treptat faina pana se obtine un aluat tare dar care poate fi  intins usor sub forma de foaie

– blatul de lucru se tapeteaza cu faina, se imparte aluatul in doua parti  egale si se intinde fiecare bucata de aluat sub forma de foaie, cu ajutorul  sucitorului, intorcandu-le pe ambele parti pentru a nu se lipi de blat (a  doua foaie se intinde in momentul in care e coapta prima, pentru ca riscati  sa se lipeasca de masa pana se coace prima foaie-va spun din experienta)

– foile trebuie sa fie de marimea tavii in care le coaceti

– se tapeteaza tava cu hartie de copt si se coc pe rand cele doua foi  (puteti sa le coaceti si pe spatele tavii-eu le-am copt clasic in tava)

– se baga tava in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 10 minute-foile  sunt subtiri si se coc imediat

– cand sunt gata, se lasa la racit si se trece la prepararea blatului de  pandispan

*Blat pandispan:*

– se separa albusurile de galbenusuri

– albusurile se mixeaza spuma cu zaharul, adaugat treptat, pana capata  consistenta ca de bezea

– galbenusurile se amesteca cu uleiul

– peste galbenusuri se adauga spuma de albusuri si se amesteca cu o lingura

– se adauga si esenta si se omogenizeaza

– la finals e adauga faina, si se amesteca cu o lingura de jos in sus, pana  la incorporarea totala a fainii

– compozitia rezultata se toarna in tava de 20×30 cm, tapetata cu hartie de  copt, si se da la cuptor, la 150 de grade, circa 30 de minute

– cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit

*Crema:*

– intr-un vas se adauga laptele, amidonul si zaharul si se amesteca pana se
omogenizeaza

– amestecul se pune pe aragaz, pe foc mic, amestecand incontinuu, pana ce  se ingroasa ca o budinca -la mine a durat circa 15 minute

– se lasa la racit

– cand s-a racit, untul se mixeaza separat pana capata aspect cremos, si se adauga peste crema

– acum se adauga si esenta de rom si se mixeaza pentru omogenizare

*Glazura:*

– se pun ingredientele intr-un vas, pe foc mic, amestecand pana cand incepe  sa fiarba si devine putin cremoasa – aceasta se prepara la final, dupa ce  se asambleaza prajitura, pentru ca se torna fierbinte peste blaturi

*Asamblare:*

– in tava in care am copt foile, se pune hartie de copt (optional)

– se pune prima foaie de cacao si se adauga jumatate din cantitatea de  crema si se niveleaza

– se adauga blatul pandispan, apoi se pune restul de crema si se niveleaza

– in final se adauga a doua foaie de cacao si peste ea se toran glazura

– se da la rece 3-4 ore si apoi se serveste

– cand voi mai repeta reteta, voi insiropa foile de cacao, pentru ca cea de  deasupra, s-a intarit putin din cauza glazurii de cacao si a fost mai greu  la taiat, la inceput, pana s-au fragezit foile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *