JUST-T, MOS NICOLAE SI UN CONCURS

noiembrie 24, 2012

Just t Romania si Diva in Bucatarie va invita la un concurs in care trebuie sa aratati cu ce il asteptati voi pe Mos Nicolae: biscuiti, bomboane sau turta dulce. Castigatorul va primi 2 cutii de ceai Business Class (10 plicuri x 3.5 gr), miere de albine pentru indulcit ceaiul si o carafa termorezistenta de 500 ml (in care veti putea prepara ceaiul).

Cred ca stiti deja ce aveti de facut… preparati o dulcegarie mica si draguta, apoi trimiteti reteta si poza preparatului final pana sambata 1 decembrie 2012, ora 24.00, pe adresa de email office@divainbucatarie.ro.

In concurs nu vor fi acceptate poze care apartin altor site-uri!

Retetele vor fi afisate in continuarea postarii prezente, in ordinea in care vor fi primite, iar anuntarea castigatorului, o vom face in cursul zilei de luni 3 decembrie 2012, tot pe aceasta pagina.

Va doresc inspiratie si spor la lucru!

Iata retetele inscrise in concurs:

1. PRAJITURA CU PRUNE
(Durus Octavia)

Ingrediente:
1 cana de zahar, o cana de lapte, 2 oua, 1 jumatate de cana de ulei, 1 praf de copt stins cu zeama de lamaie sau otet, 1 praf de vanilie sau scortisoara, faina cat cuprinde

Mod de preparare:
Se bat bine albusurile, se adauga treptat galbenusurile, pe urma treptat in ploaie zaharul, laptele, uleiul, scortisoara, faina. Prunele se spala, se taie in doua, se aleg de samburi. Se toarna compozitia obtinuta in tava ceramica si apoi se aseaza un strat de prune peste ea. Se da la cuptor 30 de minute la foc mediu. Se scoate si se presara cu zahar praf.

Pofta buna!

2. CHOCOLATE CRINKLES
(Raluca Patrolea)

Ingrediente:
225 gr ciocolata neagra, 60 gr unt, 2 oua mari, 225 gr faina, 100 gr zahar, o lgt praf de copt, un praf de sare, esenta de vanilie, zahar si zahar pudra
pentru exterior.

Mod de preparare:
Ciocolata se rupe in bucatele si se pune impreuna cu untul la bain-marie sau la microunde pana se topeste, nu mai mult. Se mixeaza ouale impreuna cu zaharul, peste care se toarna ciocolata calduta. Se amesteca faina cu praful de sare si cu praful de copt si se adauga in compozitie, impreuna cu esenta de vanilie.
Se omogenizeaza bine, se inveleste aluatul format in folie de plastic si se da la frigider toata noaptea. A doua zi se modeleaza bilute mici, se tavalesc prin zahar
tos, apoi prin zahar pudra si se pun la congelator pe o farfurie cateva minute, apoi imediat in cuptorul preincalzit la 170 de grade, pentru maxim 10 minute. Se lasa la
racit in tava 10 minute.

3. BISCUITI JAFFA (Biscuiti cu jeleu de fructe)
(Andreea Dianu)

Ingrediente:

Biscuit:
2 oua
4 linguri zahar
60 g faina
Esenta vanilie

Jeleu:(puteti folosi jeleucumparat sau marmelada 🙂
100 g fructe congelate
200 ml apa
200 g zahar
20 g gelatina

Glazura:
150 g ciocolatacu lapte/neagra
30 g unt
2 linguri lapte

20 bucati

Mod de preparare:
Biscuit:
Albusurilese separa de galbenusuri; albusurilese bat spuma tarecu un praf de sare, apoise adauga treptat zaharul sise mixeaza pana avem o spuma densa si lucioasa.Se
adauga esenta si galbenusurile sise omogenizeaza.
Se cerne faina sise amestecacu o lingura de lemn, prin rasturnare pentru a nu se lasa spuma. Aluatul obtinutse pune intr-un pos sise spriteaza cerculete de marimi
egale in tava tapetata cu hartie (lasand spatiu intre ele). Daca nu aveti pos puteti pune cu o lingura, aluatul sta destul de bine :).
Se coc 8-10 minute la temperatura ridicata (aveti grija, fiti cu ochii pe cuptor caci se rumenesc foarte repede).
Se scot pe un platou si se lasa sa se raceasca.

Jeleu:
Gelatinase pune intr-o ceasca impreuna cu putin apa rece (cat sa acopere gelatina) si se lasa sase hidrateaze 10 minute.
Fructele de padure se spala bine si se fierb in apa cu zahar pana se inmoaie si se leaga siropul.Se pun intr-o strecuratoare sise paseaza pentru a elimina semintele.

Gelatinase dizolva la bain-marie sau la microunde, catevasecunde(nu trebuie sa fiarba). Gelatina dizolvatase pune peste sirpul de fructe sise amesteca bine.

O tava(18×18) se tapeteazacu hartie alimentara sise toarna jeleul. Se lasa la frigider peste noapte sau cateva ore. Jeleul se rastoarna pe un platou cu hartie
alimentara si se decupeaza cerculete mai mici decat biscuitii. Pe fiecare biscuit se aseaza cate un cerculet de jeleu.

Glazura:
Ciocolata rupta bucati se pune la bain-marie cu untul si laptele si se topeste. Se lasa sa se racoreasca( pentru a nuse topi jeleul).
Biscuitii cu jeleu se aseaza pe un grata de bucatarie( care a fost asezat pe o tava/farfurie) si se toarna glazura usoar racita peste fiecare biscuit.

Se lasa sa se intareasca putin, apoi se aseaza pe un platou si se dau la rece pana se intareste bine glazura.Se pot presara ornamente de ciocolata.

Dupa cum se poate vedea in poze, la mine nu a apucat sa se intareasca suficient glazura, deoarece aveam ceva de facut si mi-a fost frica sa le las pentru a doua zi
:)) nu as mai fi gasit nimic, asa cum s-a intamplat :P. Dar se intareste foarte bine ciocolata.

4. BOMBOANE DIN BISCUITI CU VISINE
(Evelina Nita)

Ingrediente:
300 g. biscuiti
200 ml. lapte de cocos
100-120 g. nuca de cocos proaspat rasa
80 g. margarina
100 g. zahar
100 g. ciocolata neagra (75 % cacao)
fulgi de nuca de cocos
visine din visinata

Mod de preparare:
Se pune laptele de cocos la fiert impreuna cu nuca de cocos proaspata, rasa, si zaharul. Se lasa pe foc mic 2-3 minute, amestecand des. Se adauga margarina si se amesteca pana se topeste. Se pune ciocolata rupta in bucatele si dupa ce s-a topit se mai lasa sa dea cateva clocote. Se toarna compozitia peste biscuitii macinati si se amesteca energic. Se lasa compozitia la racit cateva ore. Se poate aromatiza cu cateva picaturi de esenta de rom sau vanilie. Se formeaza apoi bile, se pune in centru visina apoi se dau prin fulgi de nuca de cocos.

5. FURSECURI CU STAFIDE
(Alice Beatu)

Ingrediente:
125gr unt, 125gr faina, 125 gr zahar, 2 oua, putina coaja de lamaie, 5 linguri lapte, 125 gr stafide, esenta de rom.

Preparare:
Punem stafidele intr-o cescuta si le acoperim cu laptele si esenta de rom. Le lasam sa se inmoaie 5 min. In acest timp amestecam cu mixerul zaharul cu untul pana se fac ca o pasta si cresc in volum, apoi incorporam ouale si faina continuand sa amestecam pana se omogenizeaza aluatul. Scoatem stafidele din lapte si le stoarcem putin cu mana si le amestecam in aluat. Intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt punen cate o lingurita de aluat lasand distanta intre ele pentru ca vor creste si se vor lipi. Le coacem la 200 grade cca. 10 min pana devin aurii. (sursa: www.divainbucatarie.ro)

6. COOKIES CU CIOCOLATA
(Roxana Radulescu)

Ingrediente:
100g unt
100g zahar alb
100g zahar brun
1 ou
1/2 lingurita praf de copt
1 esenta vanilie
175g faina alba
1 ciocolata cu alune si stafide (100g)

Preparare:
Frecam bine untul cu tot zaharul, alb si brun. Adaugam, oul, apoi vanilia si praful de copt si amestecam bine. Punem faina si omogenizam bine. Rupem tableta de ciocolata in bucatele mici, cel mai bine cu mana, pentru a pastra alune si stafidele intregi. Puteti incerca si cu cutitul, daca nu vreti sa va murdariti pe maini. Adaugam si bucatelele de ciocolata la compozitie si amestecam bine. Pe o tava cu hartie de copt, asezam cu o lingurita compozitia, la distanta intre ele. Le coacem la foc mic, pentru cca 18 min. Cand prind culoare pe margine, sunt bune de scos. Se scot pe un platou si se lasa la racit.

7. GOGOSELE
(Elena Angheluta)

500 g faina
25 g drojdie
150 ml lapte cald
150gr iaurt
70 g zahar
2 oua (doar galbenusul)
30 ml ulei un praf de sara
vanilie(1 pliculet)
coaja rasa de la o lamaie

Pentru decor am folosit o tableta de ciocolata si bombonele pentru ornat.

Jumatate din cantitatea de lapte se amesteca cu drojdia iar jumatate cu zaharul,zaharul vanilat,ouale,iaurtul,uleiul si coaja de lamaie.Acestea din urma se pun pe foc si se incalzesc putin amestecand cu telul.Se amesteca apoi cu drojdia, Se adauga treptat faina,se framanta bine,cu putin ulei caldut.
Se lasa la dospit 40 de minute.Se imparte coca in 2,apoi treceti la facut gogoselele in forma pe care o doriti,se coc in ulei incins.Cat sunt caldute le trecem prin ciocolata topita,apoi prin bombonele.
Sunt gustoase si pufoase .

Pofta buna!

8. FURSECURI CATELUS
(Dana Cristea)

Ingrediente:
pentru aluat:

100 g unt
150 g zahar
1 ou
esenta de vanilie
260 g faina
1 praf de copt
un praf de sare

pentru umplutura:
1 lingura cacao
4 linguri nuca de cocos
o mana de nuci macinate
o lingura de zahar
esenta de rom
lapte cat sa se omogenizeze umplutura

Mod de preparare:
Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pana devine spuma, dupa care adaugam oul si mixam pana se omogenizeaza compozitia.
Amestecam faina cu praful de copt si sarea, adaugam treptat peste spuma de unt pana se formeaza una luat moale, nelipicios. Oprim 3 linguri din acest aluat si le amestecam cu cacaoa, acest aluat il vom folosii pentru a forma nasul, ochii si urechiile. Dam cele 2 bile de aluat invelite in folie la frigider pentru 15 minute.

Intre timp pregatim umplutura: Amestecam toate ingredientele pentru umplutura si omogenizam.
Rupem bucatele mici din aluatul alb, formand o bilute pe care le vom apasa cu podul palmei, in mijlocul lor vom pune umplutura, apoi vom strange marginile catre interior, astfel formand din nou biluta. Din aluatul maro formam nasul pe care-l vom face dintr-o biluta mica, urechiile le vom face din bilute aplatizate, usor intoarse catre interior, iar ochii din bilute si mai mici.
Punem frusecurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt siunsa cu ulei si dam la cuptoru preincalzit app 10 minute la foc potrivit.
Sunt gata cand incep sa se rumeneasca la baza.

Pofta buna!

9. FAGURI
(Gabriela Lupu)

Ingrediente compozitie:

-250 gr. zahar tos
-250 ml. ulei
-5 oua
-un varf amoniac stins intr-un pahar lapte de un sfert
-faina cat cuprine (sa fie ca o smantana groasa)

Ingrediente crema:

-8 linguri zahar tos
-8 linguri faina cu varf
-cacao
-1 litru lapte
-un pachet de 250 gr. unt sau margarina
-esenta de rom

Preparare compozitie: Se amesteca zaharul si ouale apoi se adauga uleiul si amoniacul si la sfarsit faina.Se poate folosi mixerul sau robotul de bucatarie.Se unge forma de faguri cu ulei si se coc pe ochiul aragazului. Preparare crema:Se amesteca zaharul,faina,cacaua si laptele si se pun la fiert.Se mesteca continuu pana se intareste pentru a nu face cocoloase.Cand e gata se da la racit si cand este inca calduta se adauga esenta de rom si pachetul de unt sau margarina. Dupa ce am terminat se umplu fagurele cu crema si se serves reci de la frigider.Sunt foarte bune si apreciate de copii aceste prajiturele.

10. CUPCAKES PENTRU NIKI
(Diana Sirghi)

Suntem doar noi doi de ceva ani, eu si cu Niki, pe care-l vedeti in poza. Cum tocmai Mos Niculae este cel care trebuie sa vina (daca am fost cuminti, fireste…), le pregatesc in fiecare an amandurora un dulce…cu dedicatie

Iata reteta, alaturi de poza de anul trecut (promit ca anul acesta vor iesi mai frumos!)

Pentru 16-18 catelusi dulci, ingredientele necesare sunt: 120g unt moale, 200 g faina – in doua castronase, ½ lingurita praf de copt, 250g zahar, 2-3 linguri de ulei, 2 oua de tara, un praf de sare, 120 ml smantana – in doua castronase, o lingurita esenta de vanilie.

Se spumeaza untul cu zaharul pana la omogenizare totala. Se adauga amestecand continuu vanilia, uleiul si ouale, unul cate unul. Se pune continutul primului castronas de smantana alaturi de cel din primul castronas cu faina, se presara praf de copt, sare, apoi se rastoarna peste si cel de-al doilea castronas de smantana, plus restul de faina. Se omogenizeaza bine.

Se preincalzeste cuptorul la 180°C si se umplu formele speciale de hartie (cele mai haioase sunt cu modele de sezon), apoi se pun in tava lor speciala. Se pune compozitie cam trei sferturi din cat incape intr-o astfel de hartie, ca sa nu dea pe dinafara dupa ce creste compozitia la copt.
Se lasa un sfert de ceas, timp in care se prepara crema de vanilie:

Ingrediente trebuincioase: un castronas cu 150 g zahar si inca 3 linguri intr-un castronas separat, 3 oua separate albus de galbenus, ½ litru de lapte, 3 linguri de faina, esenta de vanilie.

Se amesteca galbenusurile cu zaharul din primul castronas, apoi se toarna cu grija laptele si se presara faina, este important sa se omogenizeze bine. Se strecoara zeama obtinuta printr-o sita fina si se lasa pe un vas la baie de aburi, ca sa se obtina o crema foarte consistenta. Se bat spuma albusurile cu zaharul din castronasul doi si se adauga usor in crema calda, iar la sfarsit se adauga si esenta de vanilie.

Dupa sfertul de ceas in care cuptorul a duduit, iar duduia a facut crema, se opreste focul, se lasa toate culcusurile de aluat dulce sa se raceasca, crema la fel, apoi se asambleaza catelusii haiosi (cu ajutorul unui posh – instrumentul acela pentru spritat pe care-l inlocuim mai-mereu cu punga de plastic dur taiata la colt…), iar ochisorii se fac din jumatati de boabe de struguri.

Ce zici Mosule, vii?

11. Briose cu stafide si nuca
(Bumbaru Daniel)

Ingrediente:
120g unt, 120g zahar pudra, 280g faina, 2 oua, 1/2ceasca de stafide, 2 lingurite de praf de copt, 6 linguride cacao, putina scortisoara, 2 lingurite
de, 50g nuci, putina sare.

Mod de preparare: Untul se freaca cu zaharul, se adauga cacaoa amestecata cu 2 linguri de lapte cald, ouale, scortisoara si stafidele. Se toarna si faina in ploaie
amestecand continuu. Pe tava unsa cu unt se pun cu lingutita gramajoare din compozitie, nu prea aproape una de alta (aluatul va mai creste). Se lasa la cuptor sa se rumeneasca circa 15 minute.

Bon appetit Mosule!

12. CUPCAKES CU FRISCA SI CAPSUNI
(Mary M)

Ingrediente:
Blat
5 oua
100 gr unt
250 gr zahar
2 pliculete zahar vanilat
50 ml ulei
100 ml lapte
2 pliculete praf de copt
300 gr faina

Crema
450 ml lapte
3 pliculete frisca instant

Decor
200 gr capsuni proaspete
Perle decorative comestibile

Hartiute pentru briose
Tava pentru briose

Se aprinde cuptorul lasandu-l la temperatura mica. Se introduce in cuptor un bol mic in care a fost pus untul pentru a se topi. Intr-un bol mare se adauga ouale si zaharul, zaharul vanilat si se mixeaza foarte bine pana se umfla compozitia si deivne mai albicioasa. Apoi se adauga untul topit, uleiul, laptele ,praful de copt
si faina treptat,mixand continuu pana se obtine compozitia asemanatoare unei smantani groase,se mai poate adauga faina pana la consistenta dorita.
Se pune cate o hartiuta de briose in fiecare forma a tavii si se adauga cu ajutorul a doua linguri compozitia,avand grija sa ajunga doar la 1/2 din inaltimea hartiutelor deoarece se va dubla la copt. Se introduce tava la cuptor (flacara mica) timp de 10-15 min pana briosele cresc frumos .Se scot din tava si se racesc.
Se bate frisca instant cu laptele si se introduce in posh. Se decoreaza briosele cu frisca , capsunile spalate si taiate in 4,precum si cu perlutele decorative.
Se dau la rece.
Pofta buna!

13. MACARONS CU CREMA DE CIOCOLATA ALBA
(Adriana H.)

Avem nevoie de :

225g zahar pudra
20g cacao
125g pudra migdale sau alune de padure
100g albus (cca 3 oua)
25g zahar

Crema:
100g ciocolata alba
140ml frisca lichida
20g unt

Se incalzeste cuptorul la 150 grade si se tapeteaza o tava cu hartie. Se pun zaharul, cacaoa si pudra de migdale in robot si se macina pana rezulta o pudra fina.
Se bat albusurile pana se intaresc apoi se adauga zaharul. Se pun peste ingredientele uscate si se amesteca usor pana rezulta o pasta. Se spriteaza in tava biscuitii si se lasa spatiu intre ei sa nu se lipeasca. Apoi se baga la cuptor si se coc 15 minute pana se intaresc si se dezlipesc usor.
Pentru crema se fierbe frisca, se ia de pe foc si se adauga ciocolata alba amestecand bine pana se topeste, apoi se adauga untul .Se lasa un pic sa se intareasca apoi se lipesc biscuitii cu crema la mijloc.

14. CUPCAKES INIMIOARE CU BANANE
(Andreea Lazar)

Daca iti doresti un dulce usor si parfumat, incearca aceste cupcakes.
Mi-au trebuit: 2 oua, 100 gr de unt, 4 banane, o ceasca si jumatate de faina, o ceasca si jumatate de zahar, un pliculet de zahar vanilat, o lingurita de praf de
copt, o portocala, 50 gr bomboane de ciocolata, un varf de sare.
Intr-un vas, am pus zaharul, ouale, zaharul vanilat si coaja rasa de portocala. Am mixat pana a crescut compozitia. Am topit untul si l-am lasat sa se raceasca, timp
in care am introdus in blender bananele si le-am mixat pana s-au facut un piure. Am adaugat untul topit la spuma de oua, apoi bananele pisate si la urma faina cu
sarea si praful de copt, in ploaie si amestecand de jos in sus cu o spatula sau o lingura de lemn pana a rezultat un aluat consistent. La sfarsit, am adaugat
bombonelele de ciocolata.

Am pregatim o forma speciala cu inimioare si am umplut inimioarele, dar nu pana sus.
Am lasat sa se coaca o jumatate de ora.
Se pot servi si reci si calde.

15. TAVALITE DELICIOASE
(Andreea Lazar)

Un desert cremos si savuros!

Am avut nevoie de: 3 oua (galbenusurile), 100 ml lapte, 3 linguri de cacao, 7 linguri de zahar, un pachet de unt, 100 g nuca macinata, 2 fiole de esenta de rom si
una de vanilie, o punga mica de lapte praf (130 gr).
Pentru umplutura (optional): afine din dulceata sau visine din visinata, alune, migdale (eu am umplut trufele cu afine din dulceata).
Pentru ornat: nuca de cocos si nuca macinata prin care tavalim trufele.
Mod de preparare:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga laptele, laptele praf si cacaua. Se lasa pe foc si se amesteca continuu pana capata consistenta mierii. Se ia de pe
foc si se lasa sa se raceasca. Untul se freaca spuma si se scoate apa din el. Punem cu lingura treptat din crema racita, peste unt, omogenizam, apoi adaugam esentele si o parte din nuca macinata (pastram si pentru decor). Dam la frigider 30 de minute. Din crema facem niste bilute pe care le umplem cu ce vrem (eu le-am umplut cu
afine), dupa care le tavalim prin nuca de cocos si nuca macinata.
Se dau la rece inainte de servire.

16. BANUTI CU NUCI SI CIOCOLATA
(Madalina Marin)

Ingrediente
Pentru bănuţi:
* 200 g făină
* 100 g nuci măcinate
* 120 g zahăr
* 1 vârf de cuţit de scorţişoară măcinată
* 1 ou rece
* 100 g unt rece
* esenţă de migdale
* coaja rasă de la o jumătate de portocală
Pentru umplutură şi decor:
* 120 g ciocolată cu lapte
* 50 g unt
* 70 ml frişcă lichidă
Mod de preparare
Într-un vas încăpător se amestecă făina cerută cu 50g nuci măcinate, zahăr, esenţă de migdale, coaja rasă de portocală, oul rece şi untul tăiat cubuleţe. Se frământă repede un aluat. I se dă formă de bilă şi se dă la frigider acoperit cu folie de plastic pentru 30 de minute.
Între timp se prepara crema: se pun la foc mic ciocolata ruptă în bucăţele, untul şi frişca lichidă. Se amestecă continuu până se obţine o cremă. Se lasă să se răcească.
După cele 30 de minute, aluatul se ăntinde ăn foaie nu prea subţire pe masa înfăinată. Se decupează cerculeţe cu un pahar cu gura mică.Se pun bănuţii pe tava tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptor pentru 10 – 12 minute. Când sunt gata se lasă să se răcească puşi unul lângă altul, nu suprapuşi.
Se lipesc doi câte doi cu cremă, deasupra se ornează cu linii de cremă (pentru asta e nevoie să mai fie înmuiată la foc mic crema care capătă consistenţă) şi se presară cu restul de nuci măcinate. Se servesc a doua zi când s-au înmuiat de la cremă şi aromele s-au întrepătruns.
Se pot păstra în cutii de metal pentru mai mult timp.
Poftă bună!

17. TURTA DULCE CU MARTIPAN
(Anca Bunea)

Ingrediente:
240 gr margarina vegetala
2 linguri zahar tos
1 lingura zahar brun
1 ou
240 ml apa fierbinte
240 gr melasa
540 gr faina alba simpla
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita ghimbir, macinat
1 lingurita scortisoara, macinata
¾ lingurita sare
1/8 lingurita nucsoara, macinata

Pasta de Migdale:
450 gr migdale
450 gr zahar pudra
½ lingura extract de vanilie
2 galbenusuri de ou
1 lingura zeama de lamaie

Optional flori de zahar/ fluturi de ciocolata pentru
decor

Intr-un castron mare, se bat margarina vegetala si cele doua tipuri de zahar pana cand se obtine o crema usoara, spumoasa. Se incorporeaza oul. Se adauga melasa dizolvata in prealabil in apa fierbinte. Separat, se combina faina, bicarbonatul, ghimbirul, scortisoara, sarea si nucsoara si se cern. Se adauga treptat in mixtura cremoasa.
Se toarna intr-o tava patrata, cu laturile de 22/ 24 cm, tapetata cu hartie de copt. Se coace la 175 gr C, timp de aproximativ 35 de minute sau pana cand o scobitoare infipta in mijlocul compozitiei este extrasa curata.
Se portioneaza in functie de preferinta.
Pasta de migdale:
Migdalele se mixeaza in blender pana se obtine un praf fin. Se amesteca cu zaharul pudra apoi se adauga vanilia, galbenusurile si zeama de lamaie pana se obtine o pasta densa. Se intinde cu sucitorul de lemn, se decupeaza si se pune peste turta dulce pregatita anterior. Se orneaza cu flori de zahar/ fluturi de ciocolata.

18. TURTA DULCE CU GHIMBIR
(Anca Bunea)

Ingrediente pentru 12-16
portii:
200 gr unt, moale
240 gr zahar
3 oua
240 gr melasa
180 ml apa fierbinte
600 gr faina alba
1 ½ lingurita ghimbir macinat
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara macinata
½ lingurita sare
½ lingurita nucsoara macinata

Frisca (optional):
240 gr smantana groasa pentru frisca
1-2 linguri zahar pudra
nucsoara

Intr-un
castron se bate untul cu zaharul pana se obtine o crema usoara. Se adauga pe rand ouale si se bat la viteza mica inca 2 minute. Se adauga treptat melasa dizolvata in prealabil in apa fierbinte. Se combina faina (daca vi se pare ca este prea multa nu va faceti probleme – este exact cat trebuie!), ghimbirul, bicarbonatul, scortisoara si sarea; se adauga treptat in mixtura. Se bat la viteza mica inca 1 minut. Se toarna intr-o tava de copt unsa cu unt si tapetata cu faina/ tapetata cu hartie
de copt si dimensiuni de 32cm x 22cm x 5cm. Se coace la 175 gr C, 30-35 de minute, sau pana cand o scobitoare infipta in mijlocul prajiturii iese curata.
Se raceste pe gratar si se taie in functie de preferinta. Optional se pregateste frisca (eu am ales sa fac turta dulce simpla):
Intr-un castronel racit se bate smantana pana cand incepe sa se ingroase. Se adauga zaharul pudra; se bate pana cand crema face creste moi. Se serveste cu turta
dulce si se presara cu nucsoara, dupa gust.

Pofta buna, Mosule!

Mult succes tuturor participantilor si multumesc frumos pentru oportunitate!

19. FURSECURI COLORATE
(Rocsana Ciobanu)

Mos Nicolae se apropie cu pasi repezi.Chiar daca am fost cuminti sau nu, el ne aduce mereu ceva, fie dulciuri, haine sau chiar o varguta.Cu ce sa il intampin? Bineinteles cu fursecuri colorate, fragede si bune, dar de post am ales eu si cu o cana de ceai fierbinte…Sunt foarte potrivite sa le pregatim chiar si pentru Mos Craciun pentru ca noi stim ca si lui ii plac mult fursecurile. Sper sa treaca si pe la voi si sa va aduca tot ce va doriti.

Ingrediente:

* 120 gr margarina la pachet
* 50 gr zahar pudra
* 20 gr zahar pudra cu pastai de vanilie
* 180 gr faina
* coaja rasa de lamaie
* 2 linguri zeama de lamaie
* 1 varf de lingurita bicarbonat
* 1/2 lingurita anason pudraPentru glazura:

* 120 gr zahar pudra
* 4-5 linguri zeama de lamaie
* colorant rosu
* colorant verde
* bombonele de decorMod de preparare:

Intr-un bol mixam margarina tinuta la temperatura camerei cu zaharul pudra simplu si cel cu pastai de vanilie.
Incorporam zeama de lamaie, bicarbonatul, si coaja rasa de lamaie. La final punem anasonul si faina treptat. Amestecam cu mana pana ingredientele sunt bine incorporate si aluatul devine nelipicios dar foarte usor de lucrat. Il lasam 15 minute in frigider invelit in folie. Presaram pe masa de lucru faina alba. Rupem bucatele de aluat si intindem pe rand cate o foaie subtire, apoi cu ajutorul formelor decupam fursecurile (tinan cont ca le-am pregatit pentru Mos Nicolae am decupat forme de sezon:braduti, stelute, ghetute, clopotei). Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam fursecurile in ea.
Le dam in cuptorul incins, la o tempetaruta potrivita 10-12 minute, doar cat sa se usuce putin.
Cand sunt gata le scoatem si le lasam sa se raceasca.
Glazura:
Intr-un bol amestecam zaharul pudra cu zeama de lamaie. Trebuie sa obtinem o pasta, dar foarte putin curgatoare. O impartin in doua, in una punem colorant rosu, iar in cealalta verde si incorporam bine culorile. Cu o lingurita intindem glazura peste fursecuri. Le decoram cu bombonele, nuca de cocos si ce mai doriti.
Au iesit 50 de fursecuri din aceasta cantitate. Pofta buna voua si bineinteles lui Mos Nicolae…

20. CHEC CU CIOCOLATA SI MERISOARE
(Mihaela Cercel)

Ingrediente:

* 4 oua
* 150 gr zahar
* 100 gr unt
* 250 gr faina
* 100 gr ciocolata
* esenta de cafea
* 1 praf de copt
* merisoare confiate
* un praf de sare
* 1 lingura cacao

Mod de preparare:Bateti spuma untul cu zaharul,apoi adaugati pe rand galbenusurile,unul cate unul,ciocolata topita la bain-marie,esenta de cafea.Cerneti deasupra faina amestecata cu praful de copt si cacaua .Omogenizati compozitia ,apoi adaugati albusurile batute spuma tare cu un praf de sare.Amestecti usor ,cu o lingura de lemn ,pana se
omogenizeaza ,apoi turnati compozitia intr-o tava de chec tapetata cu unt si faina.Presati merisoarele si dati la cuptor aproximativ 35-40 de minute.Lasati sa se raceasca, apoi pudrati-l cu zahar cu aroma de vanilie. Serviti-l langa o cescuta de cafea si sigur Mos Nicolae va fi fericit si va avea energie sa porneasca mai departe.

21. BISCUITI SPIRALATI
(Cornea Laurentia)

ingrediente:
150 g unt; 150 g zahar pudra; 300 g faina; 1 ou+1 galbenus; coaja de lamaie; 1 praf de sare; 3 linguri cacao; 1/2 praf de copt
mod de preparare:
Untul se freaca spuma cu zaharul, adaugam oul si restul de ingrediente, Impartim compozitia in 2 .In una adaugam cacao si framantam coca.
Eu in cea alba am adaugat si zeama de la 1 lamaie,framantam si amandoua bucati de coca le invelim in folie alimetara si dam la rece 1 ora.
Galbenusul il amestecam cu putina apa, Se intinde o foaie alba dupa care o ungem cu galbenusul,adaugam deasupra o foaie cu cacao,dupa care rulam strans si dam din nou la
frigider 30 min, Taiem ruloul in felii de cca 1/2 cm,le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor cca 15 min.

22. BRADUT DIN PANCAKES CU MENTA SI COCOS
(Avram Alina)

Ingrediente pentru pancakes:
3 ouă
150 ml de lapte
200 g de făină
5 lingurițe de zahăr
1 linguriță de praf de copt
1/2 linguriță de esență de lămâie
10 linguri de sirop de mentă
nucă de cocos pentru decor
fulgi de migdale pentru decor
miere de albine
unt pentru copt clătitele

Mod de preparare:
Separați ouăle, albușurile le bateți spumă cu un praf de sare, iar gălbenușurile cu zahărul până își dublează volumul. Adăugați gălbenușurile peste albușuri, încorporați ușor și apoi turnați laptele. Adăugați la final făina amestecată cu praful de copt, esența de vanilie și siropul de mentă. Eu am folosit cam 10 linguri de sirop. Nu e musai să folosiți la fel, depinde de cât de gros este siropul și ce putere de colorare are. Al meu fiind mai lichid a trebuit să adaug mai multă făină,
respectiv 200 de grame. S-ar putea ca voi să nu aveți nevoie de aceeași cantitate de făină. Nu trebuie să fie un aluat foarte gros, dar nici subțire. Oricum, este o
compoziție mai groasă decât la clătitele obișnuite, arhicunoscute. Adăugați puțin unt în tigaie și începeți să coaceți clătitele până capătă o culoare
maronie pe ambele părți. Eu le-am făcut mai micuțe pentru că oricum a trebuit să le decupez pe urmă. Din această cantitate mi-au ieșit nouă clătite americane. După ce
am terminat de copt clătitele le-am decupat în formă de stea, le-am uns cu miere de albine, am presărat nucă de cocos deasupra și le-am așezat în ordine descrescătoare
pe suportul de brăduț. Am ornat din loc în loc cu fulgi de migdale și gata brăduțul meu:)

23. PRAJITURA SNICKERS
(Daniela Megyesi)

Ingrediente:
Pt blat : 6 albusuri ,350 gr zahar,3oo gr nuca macinata ,1 praf copt ,2 linguri faina .
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare ,se adauga in ploaie zaharul ( ca spuma de bezea ) ,nuca macinata si faina amestecata cu praful de copt .Se amesteca toate cu lingura de jos in sus si se toarna in tava unsa si tapetata cu faina , se coace la foc mediu 45 minute .
Crema 1 :
300 gr de ciocolata alba de menaj ,6 linguri ulei .
Se topeste ciocolata la bain marie si se toarna peste blatul racit .
Crema 2 :
15 linguri zahar ,6 galbenusuri ,o budinca de caramel ,200 gr nuca taiata ,1 pachet margarina .
Se caramelizeaza 12 linguri de zahar ,se iau de pe foc si se adauga nuca taiata si margarina si galbenusurile frecate cu 3 linguri de zahar, se amesteca toate, dupa care compozitia se fierbe la foc mic pana se ingroasa .Compozitia se toarna peste ciocolata alba racita .
Crema 3:
300 gr ciocolata neagra de menaj ,6 linguri de ulei .
Se topeste amestecul pe bain marie , se toarna peste crema 2.
Dam la rece pana se intareste .
Cand portionam prajitura este bine sa folosim un cutit foarte bine ascutit si incalzit in apa fierbinte sau la flacara argazului .
Savureaza prajitura cu o cafea espresso .

24. TURTA DULCE
(Carmen Nadaban)

Ingrediente:
3 cani faina, 5 ling zahar, 6 ling. miere, 1 ou, 2 galbenusuri, 150 g unt, praf copt, scortisoara,
glazura: 1 cana zahar, 3 albusuri, 2 zahar vanilat, 4 ling zeama lamaie.

Mod de preparare:
Ouale se bat cu mixerul, apoi se adauga zaharul si mierea. cand sunt bine mixate se adauga untul topit, faina, praful de copt si scortisoara. se framanta un aluat potrivit dupa care se lasa la rece cca 1 h. aluatul se poate intinde pe masa infainata si se taie diferite forme care se coc in tava tapetata cu hartie de copt. se coc cca 20 min. dupa care se lasa sa se raceasca. pentru glazura se bat bine albusurile cu zaharul, zaharul vanilat si zeama de lamaie. turta dulce se introduce in glazura si se lasa apoi la uscat.

25. FURSECURI PIERSICI CU CREMA DE CACAO SI NESS
(Dana Leata)

Ingrediente:
Aluat piersici:
150 ml ulei’
150 g zahar,
150 ml apa calduta,
2 oua,
un praf sare,
zahar vanilat,
1 plic amoniac stins cu otet,
450- 500 g faina.
Crema:
250 g margarina,
100 g zahar pudra,
1 lingura cacao,
2 plicuri ness fin,
esenta de rom.

Mod de preparare:
Se mixeaza uleiul impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, amoniacul si sarea. Dupa ce s-a topit zaharul se pun ouale, apa calduta si apoi treptat faina. Trebuie sa
obtinem un aluat omogen, care sa se poata modela cu mana.
Formam bilute de aluat si le punem in tava. Se coc la foc mic 15, max 20 minute. Cat sunt inca mai calde se scobeste putin miezul si se umplu cu crema facuta din
margarina frecata cu zahar pudra, ness, cacao, esenta. Se lipesc cate 2 fursecuri, se trec prin suc de morcov si sfecla rosie, apoi prin zahar.
Se pot decora cu frunze verzi.

26. BOMBOANE CU BISCUITI, NUCA SU MURATA
(Simona S.)

Ingrediente:
8 linguri biscuiti pisati
5 linguri nuca macinata
3 lingurite cacao
1 lingura murata (sau visinata, afinata)
3 linguri zahar pudra
2 linguri nuca de cocos
cca 100 g unt
miez de nuca
fulgi de cocos ptr ornate

Am amestecat biscutii cu nuca, cacaoa, zaharul pudra. Am adugat apoi untul si murata, iar la final nuca de cocos. Daca aluatul este prea moala mai adaugati biscuiti sau nuca de cocos, daca-i prea tare mai subtiati-l cu alcool sau unt. Asta-i in functie de tipul de biscuiti. Cand aluatul a devenit la consistenta dorita, am luat cu mana
cat o nuca, am pus in mijloc miez de nuca, i-am dat forma rotunda, apoi am tavalit biluta prin nuca de cocos. Am procedat asemeni pana am terminat compozitia. Din aceste cantiati mi-au iesit 20 de bucati.

Simplu si delicious, nu?!

27. FURSECURI CU GHIMBIR
(Dana Burlacu)

Ingrediente:
1 ou mare
1/2 cana unt
1 cana zahar tos
1/4 melasa sau miere de albine
1 lingura ghimbir macinat (praf nu radacina prospata)
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita cuisoare macinate
1/4 lingurita sare
2 lingurite praf de copt
2 cani de faina

Mod de preparare:

Untul moale ( la temperatura camerei) se amesteca bine cu zaharul, melasa si oul. Cand sunt bine incorporate se adauga ghimbirul, scortisoara, cuisoarele si sarea. Se amesteca bine, iar la sfarsit punem praful de copt si faina. Adaugam faina cate un pic pentru a observa consistenta aluatului. Daca mai este nevoie mai adaugam faina asa incat sa ne dea un aluat pastos dar legat. Din aluat facem mingiute mici pe care le tavalim in zahar tos si le aplatizam cu mana. Le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt. Se coc in cuptorul incalzit la 180 grade timp de 10-13 min (atentie- se ard cu usurinta) sau pana se coloreaza pe margine. Ele se lasa in tava pana incep sa se raceasca deoarece sunt foarte fragile cand sunt fierbinti.
Fursecurile cu ghimbir se pot pastra timp de 2 saptamani in cutii metalice inchise.

28. BISCUITI MENTOLATI CU CREMA DE FRUCTE
(Alina Vicu)

Ingrediente:

Aluat:
430 g faina de grau
110 g zahar pudra
150 ml lapte de migdale
65 ml ulei de palmier
2 lgt esenta de menta
1 lgt esenta de vanilie
Crema:
2 banane potrivite
2 kiwi
3 lgt zeama de lamaie
1 lgt esenta de menta
4 lg cu varf faina de orez expandat
Decor:
60 g ciocolata amaruie (55% cacao)
2 lgt apa
2 picaturi de ulei

Cum procedam:

Aluat
1. Preincalzim cuptorul la 180
2. Intr-un vas amestecam faina cu zaharul. Incorporam laptele de migdale, uleiul de palmier si esentele si framantam bine.
3. Impartim aluatul in 5 bucati egale (ca sa fie mai simplu de lucrat) apoi il intindem intre doua hartii de copt pana ajunge la o grosime de 0.4 cm.
Taiem aluatul cu o forma cu diametrul de 8 cm (inainte de a taia aluatul, desprindeti-l de hartia de copt).
4. Confectionam 3 cilindri din folie de aluminiu. Eu am folosit pentru fiecare cilindru 30-40 cm de folie de aluminiu.
5. Luam fiecare disc si il intindem din nou pana la o grosime uniforma. Punem pe mijlocul discului un cilindru din folie de aluminiu si strangem
marginile discului, formand un cosulet (pe un cilindru incap 4 discuri).
6. Punem cilindrii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si introducem in
cuptor. Dupa 5 minute, scoatem tava din cuptor si mai strangem discurile daca e necesar apoi introducem din nou in cuptor pentru inca 10-15 min.
7. Cand scoatem din cuptor, cat sunt inca fierbinti, extragem cilindrul de aluminiu din cosulete / papioane. ATENTIE! Scoateti cate unul pe rand.
Crema:
Punem bananele si kiwi decojite intr-un vas si le pasam cu un blender vertical. Incorporam zeama de lamaie, esenta de menta si faina de orez expandat.
Decor
Puneti intr-un vas ciocolata, apa si uleiul si tineti vasul in mana deasupra facarii invartind continuu (puteti pune la bain-marie, dar asa e mai rapid :).
Asamblare:
Umpleti fiecare papion cu crema de fructe si decorati-l cu ciocolata topita.
Enjoy!

29. RULADA CU FRUCTE SI FRISCA
(Andreea Teca)

Ingrediente:
Pt blat:
– 4 oua
– 100gr de zahar pudra
– 4 linguri de făină
– esenta de rom
Pt crema:
-200 ml frisca
-600 gr iaurt
-1 banana
-2 kiwi
-2 nectarine
-100 gr zmeura

Plan de lucru:
Incepem prepararea blatului de rulada. Separam albusurile de galbenusuri , batem spuma albusurile cu un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul
Adaugam galbenusurile si faina peste albusurile batute spuma si omogenizam cu mixerul la viteza mica.
Se intinde compozitia intr-o tava tapetata cu foaie de copt si lasam la cuptor pana se rumeneste, aproximativ 15-20 min.
Cat timp sta rulada la cuptor, punem la inmuiat gelatina pt 10 min.
Intre timp taiem fructele. Batem frisca . Dizolvam gelatina pe foc, fara ca aceasta sa fiarba, apoi o aduagam treptat peste iaurt . Amestecul obtinut il turnam peste frisca si incorporam usor cu o lingura de lemn, apoi aduagam si fructele. Compozitia obtinuta se aseaza peste blat, rulam cat inca este calda si lasam la frigider pentru 3-4 ore. Se orneaza cu frisca si fructe.
Asa l-am asteptat anul trecut pe Mosul si a fost extrem de generos 🙂

30. BISCUITI PENTRU CRACIUN
(Adriana Belea)


Ingrediente: 500gr.unt, 2 cani zahar, o lingurita esenta de vanilie, 2 oua , 6-6.1/2 cani faina.
Pentru pasta de zahar:1800gr zahar pudra,1/4 cana apa,10 foi gelatina,1/2 cana glucoza.
Pentru crema de lipit:1 cana zahar pudra, 6-7 linguri apa.
Pentru crema de ornat:1.1/2 zahar pudra , un albus de ou.

Mod de preparare biscuiti: mixam untul la temp. camerei 2-3 minute pana i-si schimba culoarea, adaugam zaharul, vanilia si mai mixam 3-4 min.adaugam unul cate unul oualele si amestecam bine,adaugam faina cernuta. Taiem biscuiti in formele dorite si coacem la200C pt 10-12 min. Pt pasta de zahar:inmuiem foile de gelatina intr-un bol cu apa rece, incalzim apa intr-o craticioara si o lasam sa se raceasca, cand este caldut adaugam foile de gelatina si amestecam pana se topesc.Adaugam glucoza si amestecam
bine.Punem la mixer si incet , incet adaugam zaharul pudra pana devine o pasta.Cand este gata putem adauga colorant alimentar si sa ii dam ce culoare dorim.Pt
crema de lipit: intr-un boladaugam zaharul pudra si incet , incet adaugam apa,amestecam bine cu o lingura.Ungem biscuiti reci cu crema de lipit si deasupra
punem pasta de zahar.Pentru crema de ornat:mixam albusul foarte bine pana devine o crema, adaugam zaharul pudra si mai mixam2-3 minute. Ornam biscuitii cu diferite
modele.

Multumim tuturor pentru participare. Reteta care castiga acest concurs este cea cu numarul 3. Felicitari Andreea Dianu!
Juriul a fost impresionat si de alte retete, asa ca avem si 3 mentiuni (cate o cana de portelan cu farfurioara si ceai – 10 portii mixate) pentru retetele inscrise in concurs cu numerele 10,17 si 30.

Felicitari Diana Sirghi, Anca Bunea si Adriana Belea!

Astept datele de contact ale castigatorilor la office@divainbucatarie.ro.

Si pentru ca este luna cadourilor, Just -T va reveni cu o surpriza cat de curand.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *