decembrie 8, 2012
Just t Romania si Diva in Bucatarie va invita la un concurs in care trebuie sa aratati ce cozonaci veti pregati pentru Mos Craciun.
De data aceasta vom avea 3 premii:
Premiul I – o cutie de lemn cu ceaiuri (6 sortimenteX10) + 1 cana
Premiul II – ceainic + 1 cutie ceai 27 portii+ 30 portii miere
Premiul III – cana +1 cutie ceai 27 sortimente+ 30 portii miere
Cred ca stiti deja ce aveti de facut… preparati un cozonac, apoi trimiteti reteta si poza preparatului final (cu o sectiune astfel incat sa vedem cum arata feliile delicioase de cozonac) pana in data 17 decembrie 2012, ora 20.00, pe adresa de email office@divainbucatarie.ro.
In concurs nu vor fi acceptate poze care apartin altor site-uri!
Retetele vor fi afisate in continuarea postarii prezente, in ordinea in care vor fi primite, iar anuntarea castigatorului, o vom face in cursul zilei de marti 18 decembrie 2012, tot pe aceasta pagina.
Va doresc spor la lucru!
Imi pare rau ca v-am lasat sa asteptati dar acum 10 minute am ajuns acasa dupa ce am alergat prin oras, cautand sa termin cumparaturile pentru sarbatori.
Din suflet vreau sa va multumesc si sa va felicit pentru participare! Si nu in ultimul rand multumiri celor de la Just-t pentru cadourile minunate care vor pleca catre unii din voi! Mi-ar fi placut sa ofer tuturor participantilor premiile dorite, dar din pacate nu am cum, asa ca nu-mi ramane decat speranta ca vor fi castigate anul viitor.
Iata castigatorii acestui concurs:
Premiul I – o cutie de lemn cu ceaiuri (6 sortimenteX10) + 1 cana – reteta nr. 2: “Cozonac cu nuca si caramel” – Angelica Nistor
Premiul II – ceainic + 1 cutie ceai 27 portii+ 30 portii miere – reteta nr. 6 “Cozonac cu nuca” – Licuta Marin
Premiul III – cana +1 cutie ceai 27 sortimente+ 30 portii miere – reteta nr. 11 – “Cozonac cu migdale” – Loredana Carp
Mentiuni speciale (ceainic Just t + ceai – 10 retete Business Class si First Class + 10 portii de miere) :
Reteta nr 4 – “Cozonac cu nuca” – SARA & MIKI
Reteta nr. 20 – Coronita cu mac – Dohotariu Avram Alina
Reteta nr. 26 – Christmas Stollen – Dobrin Isabela
Reteta nr. 18 – “Cozonac cu nuca si rahat” – Roxi Ciobanu
Felicitari tuturor!
1. MADALINA MARIN
Cozonac cu ciocolată, papaya şi merişoare confiate
Sărbătorile nu pot trece fară ca măcar o dată aroma fără de pereche a cozonacului proaspăt scos din cuptor să inunde casa caldă în care străluceşte un brăduţ împodobit în
aşteptarea lui Moş Crăciun.
Ingrediente
* 600 g făină
* 1 cubuleţ de drojdie proaspătă
* 150 g zahăr
* 250 ml lapte
* 100 g unt sau margarină
* 2 gălbenuşuri
* un praf de sare
* coaja rasă de lămâie
* coaja rasă de portocală
* esenţă de vanilie
* esenţă de rom
* papaia confiată
* merişoare confiate
Pentru cremă:
* 75 g ciocolată amăruie
* 50 ml frişcă lichidă
* 50 g unt
Pentru uns:
* 1 gălbenuş
* 2 linguri cu lapte
* zahăr
Mod de preparare
Eu am făcut aluatul la maşina de pâine. Ingredientele le-am pus în această ordine: am încălzit laptele, am topit margarina. Le-am pus împreună cu gălbenuşurile şi esenţele. Am adăugat zahărul, un praf de sare, jumătate din cantitatea de făină cernută, apoi coaja rasă de lămâie şi portocală, merişoarele confiate, restul de făină cernută şi drojdia dizolvată în 2 linguri de apă caldă. Am selectat programul de frământare şi dospire care durează o oră şi 30 de minute (în manualul maşinii mele e nr.6, cel de la aluatul de pizza).
Între timp am tăiat papaia confiată în bucăţele mai mici (se găsesc la cutiuţe la Kaufland), apoi am pregătit crema de ciocolată: am pus într-un vas la foc mic ciocolata ruptă în bucăţele, frişca lichidă şi margarina. Am amestecat câteva minute până am obţinut o cremă cu o consistenţă mai lichidă. Am dat la rece.
Când aluatul a fost gata, pe masa tapetată cu făină l-am întins în foaie nu foarte subţire. Am uns cu crema de ciocolată răcită şi pe marginile care n-aveau cremă am presărat cubuleţe de papaia confiată. Am rulat şi am pus la crescut în tava tapetată cu hârtie de copt pentru 30 de minute.L-am uns cu gălbenuşul frecat cu laptele şi am presărat deasupra cristale de zahăr. Am copt la foc micuţ. Am lăsat la răcit şi
l-am tăiat a doua zi. A ieşit foarte pufos, aromat şi delicios!
Poftă bună!
2. ANGELICA NISTOR
Va prezint un cozonac cu nuca si caramel sau ,as putea spune acestei retete: nuca cu cozonac pentru ca are nuca foarte multa,care mie imi place tare mult 😉 Am adaugat
acestui cozonac si caramel,un detaliu in plus care face diferenta…!!!A iesit foarte bun,aportul caramelului este foarte reusit!
Ingrediente:
Aluat:
-750 gr.faina
-1 cana de lapte
-5 linguri de zahar
-drojdie cat o nuca(cam 40 de gr.)
-3 oua
-1 margarina Rama
-1 galbenus de ou pentru uns cozonacii
-putin unt pentru uns tava
Umplutura:
-500 gr.nuca
-zahar cat de dulce doriti sa fie(eu am pus cam 200 grame)
Caramel:
-200 g zahar
-70 g unt
-150 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)
Mod de preparare:
Aluat:
1.Amestecam usor ingredientele uscate,adaugam apoi laptele caldut in care am dizolvat drojdia si apoi ouale usor batute si amestecate cu margarina topita.
2.Framantam totul bine pana ne rezulta un aluat elastic,pufos si potrivit de moale.
3.Il lasam la dospit cam 30-40 de minute,timp in care pregatimcaramelul asa:
4.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
5.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana pana
toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.
6.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam frisca.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia balonasele si aburi care
sunt fierbinti.
7.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet,consintenta caramelului devine una mai groasa moment in care il luam de pe
foc si il lasam sa stea pana se termina si cozonacii.
8.Luam aluatul si il impartim in 10 parti egale.Intindem fiecare parte intr-o foaie foarte subtire.Ungem foaia cu un strat subtire de caramel si apoi presaram deasupra
nuca macinata si amestecata cu zaharul.
9.Rulam fiecare foaie si asezam prin suprapunere intr-o tava de cozonac unsa cu unt cate 5 sucituri.Ne vor iesi doi cozonaci.
10.Ungem cozonacii cu galbenus de ou si ii dam la cuptor, la foc potrivit, pana devin aurii si sunt patrunsi.
11.Cand sunt copti,ii scoatem din cuptor,ii lasam sa se tempereze si apoi turnam desupra caramel .Cine doreste poate sa puna peste caramel si nuca intreaga sau macinata.
Nota:
*Inainte de a pune caramelul peste cozonaci inclziti-l putin in cuptorul cu microunde,va fi mai fluid si vom putea acoperi mai bine toata suprafata.
*Putem sa pregatim cozonacul fara caramel, sau numai dintr-o sucitura simpla.In acest caz ne vor iesi 3 sucituri.
Atat a fost…pofta mare tuturor!
3. TIMEA POP
Iata si reteta:
Nimic nu se compara cu un cozonac facut acasa. Si nu exista sarbatoare mare fara un cozonac pe masa. Si cat de frumos miroase in casa atunci cand se coc cozonacii!!!
Ingrediente pt 2 cozonaci:
– 1 kg faina
– 4 oua (puteti pune daca doriti doar galbenusurile)
– 200 gr zahar
– 150 ml ulei
– 500 ml lapte
– 2 pliculete drojdie uscata
– 1/4 lingurita sare
– coaja rasa de la o portocala
Pt umplutura:
– 1 albus ou
– 7 linguri zahar
– 300-400 gr nuca macinata
– 1 esenta rom
– 7-8 linguri lapte
Pt uns: 1 galbenus de ou cu 2 lingurite lapte
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut si o lingurita de zahar.
Cernem faina intr-un bol mare, adaugam sarea si cojile de portocala, apoi turnam drojdia dospita si amestecam cu faina adaugand pe rand ouale batute si laptele caldut amestecat cu zaharul. Framantam bine cu mana adaugand spre final si uleiul. Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini. Toata operatiunea nu tine mai
mult de 20 min.
Acoperim si punem la cald pt aprox 1 ora. In acest timp pregatim umplutura. Batem spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele. Daca aluatul si-a dublat volumul, trecem la treaba.
Intindem doua foi (se intinde foarte usor cu mana cu putin ulei), ungem cu umplutura de nuci si rulam.
Ungem tavile cu ulei, punem aluatul rulat si mai lasam aprox 30-45 min la dospit. Ungem cu galbenusul de ou si dam la cuptor timp de 35-40 minute.
Scoatem din tava si lasam sa se raceasca, apoi servim.
Pofta mare!
4. SARA & MIKI / Culorile din farfurie
Ingrediente maia:
* 60 gr drojdie proaspata
* cca. 150 g faina
* 100 ml lapte caldut
* 1 lingura zahar
Ingrediente aluat
* maia
* 800 g faina Dobrogea (pentru cozonac)
* 300 g de zahar
* 2 oua intregi + 3 galbenusuri
* 400 ml lapte
* 200 gr unt
* 50 ml ulei
* coaja rasa de la o lamaie
* coaja rasa de la o portocala
* 1 fiola de esenta de vanilie
Umplutura:
* 250 g nuci pisate
* 1 lingura de zahar
* 2-3 linguri de cacao pudra
* 1 lingurita scotisoara
* 3 albusuri
Mod de preparare:
Maiaua:
Se faramiteaza drojdia si se dizolva impreuna cu zaharul in apa calduta. Temperatura apei este un pas important, deoarece in cazul in care apa este prea fierbinte, aceasta va opri efectul drojdiei, iar daca este prea rece, nu o va activa. Se adauga apoi si faina si se lasa la dospit o ora. Se ia din nou la lucrat si se mai lasa iar sa creasca inca o ora. Se poate face maiuaua si de seara pana a doua zi.
Aluatul:
Intr-o cratita medie, se pune la fiert laptele impreuna cu zaharul. Focul trebuie sa fie mediu, nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca, cat sa topeasca zaharul. Se inchide flacara si se adauga untul taiat cubulete, vanilia si coaja rasa de lamaie si de portocala. Se lasa apoi sa se raceasca pana ajunge la o temperatura calduta, la fel ca la maia.
Faina se va cerne in vasul unde vom framanta. In centru punem maiaua, cele doua oua intregi si cele trei galbenusuri frecate cu putina sare, ca sa le intareasca culoarea. Incepem framantatul adaugand putin cate putin laptele cu untul caldut si framantam pana se va incorpora toata faina.
Daca aluatul este lipicios, se mai adauga pana la max. 50 g faina, apoi framantam adaung uleiul. Ar trebui sa rezulte un aluat neted si elastic. Se unge un bol cu ulei, se pune aluatul, se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se pune la dospit pentru cca 2 ore, intr-un loc caldut.
Umplutura:
Nucile se piseaza in piulita, se adauga o lingura de zahar, 2 linguri de cacao si o lingurita de scortisoara. Cele trei albusuri ramase de la aluat, se bat tare si se amesteca cu nucile.
Pregatim o forma rotunda pentru copt, o tapetam cu ulei si faina sau cu hartie de copt. Forma in care am facut eu cozonacul, nu e aspectoasa, dar e perfecta pentru paine sau diverse aluaturi dulci.
Cand aluatul este gata, se imparte in doua. Pe masa de lucru fainata, se intind pe rand doua dreptunghiuri, pe care intindem cate o jumatate din umplutura de nuca.
Dupa se rulam primul aluat, il asezam pe marginile formei. Repetam operatia cu al doilea aluat, pe care il asezam sub forma de melc, pornind din centru primului rulou. Imaginile vorbesc de la sine.
Lasam 15 minute sa mai creasca, apoi cu ajutorul unei pensule il ungem cu galbenus de ou frecat cu o lingura de lapte. Presaram deasupra zahar tos si dam la cuptorul preincalzit ca 200 de grade, iar dupa 20 de minute se coboara la 170 de grade. In functie si de cuptorul fiecaruia se lasa la cuptor pentru cca. 1 h 20 minute. Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca acopetit cu un prosop mare curat.
5. SISTER’S KITCHEN
Pentru prepararea cozonacului s-a dovedit din nou un ajutor de nadejde cartea lui Radu Anton Roman – „Bucate, vinuri si obiceiuri românesti”. În carte sunt prezentate mai multe retete de cozonac, dintre care noi am ales una pe gustul nostru. Aceasta este a doua experienta a noastra cu framântatul cozonacilor si ne iese din ce în ce mai bine, pe cuvânt! Acum stim deja ce au nevoie ca sa cresca mari, pufosi si sa iasa gustosi!
***Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,se pot scoate din frigider cu o seara inainte.
Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios si elastic, dar sa nu se lipeasca de vas sau de mâini. *Foarte important*: În bucatarie trebuie sa fie foarte cald si sa nu fie
deloc curent. O regula de aur spune ca usa cuptorului nu se deschide sub nici o forma în primele 15 minute de coacere. Altfel, cozonacul va „da înapoi” si toata
munca depusa va fi zadarnica.
*Ingrediente pentru aluat:*(4 cozonaci)
1 kg faina
600 ml lapte + 200 ml pentru maia
1 lingura mare extract de vanilie
1 lingura mare esenta de rom
1 pachet unt (200 g) + 50 g pentru uns tavile
2 linguri coaja rasa de lamaie si portocala (proaspete)
8 galbenusuri
2 linguri ulei
1 lingurita rasa de sare
200 g zahar
60 g drojdie proaspata
*Ingrediente pentru umplutura:*
8 albusuri
400 g zahar
2 linguri de rom
1 lingura extract de vanilie
4 linguri cacao
300 g nuca macinata
*1.* Se desfac 3 linguri de faina într-un pahar cu lapte clocotit, se lasa la racit. Drojdia se amesteca cu 1 lingurita de zahar si se freaca pâna devine pasta. Se lasa 5 minute sa creasca, dupa care se pune peste amestecul de faina si lapte. Se lasa sa creasca la cald, 20 de minute, pâna îsi dubleaza volumul.
*2.* Se separa galbenusurile, se freaca întâi cu sare, apoi cu zahar, coaja de citrice, esenta si extractul, uleiul si 1/2 pachet de unt (topit).
*3.* Se toarna maiaua peste toate acestea, se adauga si laptele caldut si iar se amesteca.
*4.* Se cerne faina si se adauga, putin câte putin, peste amestecul de galbenusuri.
*5.* Se framânta aproximativ 40 de minute, pâna se desprinde aluatul de mâini.
*6.* Se adauga si untul ramas, tot topit.
*7.* Acum aluatul nu se mai framânta, ci se tot împatureste, sa adune aer, pâna s-a incorporat tot untul.
*8.* Se lasa sa creasca la cald, 1/2 de ora, pâna îsi dubleaza volumul
Între timp ne apucam de umplutura.
*-* Se bat spuma tare albusurile.
*-* Se combina cu zaharul,cele 4 linguri cu cacao,esenta si extractul de vanilie si se bat pâna se întaresc iar.
*- *Se amesteca si cu miezul de nuca.
*9.* Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se împarte în 4, se întind cu mâna foi dreptunghiulare, cât tava. Se ung tavile cu unt.
*10.* Se întinde umplutura pe fiecare foaie, se ruleaza si se rastoarna în forme.Noi am folosit tavi cu diametrul de 26 cm lungime/înaltimea de 7 cm.
*11.* Se mai lasa sa creasca 15 minute, se ung cu ou batut si se presara zahar granulat si se dau la cuptorul încins bine, la foc potrivit, pentru aproximativ 50 de minute.
*12.* Când sunt gata, se lasa sa se raceasca bine 2-3 ore.
6. LICUTA MARIN
Ingrediente pt. un cozonac:
500 gr faina tip 000
4 galbenusuri
1 albus
25 gr drojdie
250 ml lapte
150 gr zahar
75 gr unt topit
un praf de sare
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
30-50 ml ulei pt. framantat aluatul
Pentru umplutura:
150 gr nuca macinata
3 albusuri
150 gr zahar
esenta de rom.
Pentru decorat:
un ou batut
mac
Preparare:
1. Intr-un castron preparam drojdia astfel: punem 5-6 linguri cu lapte caldut, 3 linguri cu faina, drojdia si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, dupa
care o punem sa creasca la cald, pana isi dubleza volumul.
2. Intre timp punem la fiert laptele impreuna cu zaharul si fierbem pana se topeste complet, apoi lasam sa se raceasca si adaugam coaja rasa de lamaie si esenta de
vanilie.
3. Intr-un alt castron punem faina si in ordinea urmatoare ingredientele, amestecand cu faina dupa fiecare: compozitia cu drojdia, galbenusurile batute impreuna cu
albusul si sarea, compozitia cu lapte si zahar si la urma untul topit. Atentie!
Este posibil ca faina sa nu incorporeaza tot laptele, si in acest caz nu turnam tot laptele deodata. Il turnam treptat si atunci cand vedem ca aluatul este potrivit de
moale si inca mai avem lapte, il dam deoparte (laptele) si continuam cu celelalalt ingredient (untul topit).
4. Ne ungem mainile cu ulei si framantam aluatul circa 15-20 de minute. Obtinem un aluat omogen, consistent si elastic pe care il lasam sa creasca la caldura, pana
isi dubleaza volumul, circa 40-45 de minute.
5.Pana ce aluatul creste, preparam umplutura cu nuca astfel: batem spuma albusurile cu zaharul adaugat treptat, apoi adaugam nuca macinata si esenta de rom.
6. Aluatul crescut il impartim in doua foi, adaugam pe fiecare cate jumatate din compozitia cu nuca, rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de
cozonac unsa cu unt. Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care ungem cozonacul cu oul batut si presaram putin mac.
7. Dam la cuptorul preincalzit pentru circa 50-55 de minute, la foc mic. Facem testul cu scobitoarea. Scoatem cozonacul pe un gratar, lasam sa se raceasca dupa
care il putem servi.
7. DRAGOS FLORICA
COZONACI BEIGLI:
Ingrediente aluat:
0.500 kg.faina
125 gr.untura(sau 250 gr. unt sau margarina)
2 linguri zahar
1 galbenus de ou
1 ou intreg
20 g drojdie proaspata
1/2 cana lapte(150 ml lapte)
1/4 lingurita sare
Umplutura de nuca:
500 g nuca macinata
zahar dupa gust
coaja rasa de la o lamaie
100 ml lapte
Umplutura mac:
400 g mac macinat
zahar dupa gust
coaja rasa de la o lamaie
1-2 linguri dulceata caise
Ies 3 bucati de beigli cu o singura umplutura,cu nuca,sau cu mac.Daca doriti de
amandoua,trebuie dublata cantitatea de aluat.
Modul de preparare:
Punem drojdia intr-un vas si adaugam laptele caldut,zaharul si sarea si omogenizam bine pana se dizolva drojdia. Separat in alt castron punem faina,untura sau margarina, galbenusul de ou,oul si le amestecam usor.
Adaugam amestecul de drojdie la cel de faina si framantam bine pana obtinem un aluat potrivit. Punem vasul la dospit pentru 30 de minute.
Intre timp pregatim umplutura de nuca: Punem intr-un vas nuca macinata,adaugam zahar dupa gust,coaja de lamaie si laptele fierbinte.Amestecam bine pana la omogenizare.
Sau cine doreste si umplutura de mac: Punem macul macinat intr-un vas,adaugam zahar dupa gust,punem coaja de lamaie si dulceata.Amestecam bine pana ne rezulta o compozitie omogena.
Luam aluatul apoi si il impartim in 3 bucati.
Intindem pe o masa pe care am presarat putina faina,fiecare bucata in foaie subtire,cam de 3 mm.
Pe fiecare foaie de aluat ,intindem o treime din umplutura dorita. Rulam foaia si cozonacii rezultati ii asezam in tava.Ii lasam la dospit cam 15 minute,apoi ii ungem cu ou si ii dam la cuptor pana sunt aurii.
Pofta mare!
9. TONCEAN SIDY
In preajma sarbatorilor ne amintim cu totii de traditionalul cozonac pufos si ne apucam sa cautam retete de cozonaci. Cozonacii nelipsiti dau nota finala unei sarbatori, iar reusita lor aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei. Fiecare gospodina,de-a lungul anilor ,isi capata o anumita reteta de
cozonac. Dar cel mai bun si mai gustos cozonac este cel facut dupa reteta maicutei mele…
Ingrediente:
Pentru aluat:
1,700 kg faina
500 g zahar
1 lingurita sare
3 oua
2 galbenusuri
1 lingurita turmenic sau un varf cutit sofran
esenta rom
esenta vanilie
coaja rasa de la o lamaie
50 g drojdie
2 linguri untura
Umplutura:
300 g nuca macinata
250 g zahar
250 g mac
130 g zahar
coaja rasa de lamaie
100 g rahat
100 g stafide
2 linguri cacao
1 ou pentru uns deasupra
Mod de preparare:
Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ o ora.
In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.
Se ia 1/3 din aluat si se framanta cu cacaoa inmuiata in putin lapte, pina se omogenizeaza bine.
Se lasa la cald la dospit o ora.
Se pune pe masa presarata cu faina si partea fara cacao se imparte in 9 parti egale iar cea cu cacao in 3.
Se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute.
Se intinde apoi cu sucitorul, fiecare bucata si se umple o parte cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de
rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.
A doua parte se umple cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie, esenta de vanilie.
A treia parte se intinde o foaie cu cacao peste una simpla, apoi se umple cu stafide si rahat.
Impletim cele 3 suluri in trei si le asezam in forme unse.
Dupa ce s-au pus cozonacii in formele unse, se lasa la cald la dospit 20 minute, apoi se ung cu ou batut, inainte de a-i da la copt, la cuptor.
Se lasa la copt pina fac o crusta frumos rumenita, cam 50 de minute, depinde si de cuptor.
Cand ii scoatem copti din cuptor, ii ungem cu apa cu zahar pentru a capata luciu.Ii lasam sa se raceasca in forme 15-20 minute.
Pofta buna !
10. MIRC MIRE
Aluat :
500 g faina
un praf de sare
7 g drojdie uscata (1 plic)
180 ml lapte
100 g zahar
100 g unt
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
3 galbenusuri
1 ou
Umplutura :
200 g nuci macinate
2 albusuri
4 lg zahar
1 lg cacao
1 lg rom
Uns deasupra :
1 galbenus
3 lg lapte
Mod de preparare :
Aluat : punem intr-o craticioara, pe foc, laptele amestecat cu zaharul si zaharul vanilat. Lasam pe foc pana fierbe putin laptele si zaharul se topeste. Dam deoparte si adaugam coaja rasa de lamaie. Lasam sa se racoreasca putin. Intr-un lighenus de plastic cernem faina, adaugam praful de sare, drojdia uscata, laptele racorit (dar nu fierbinte ), esenta de vanilie, untul topit si racorit si el, cele 3 galbenusuri, oul intreg si framantam pana cand obtinem un aluat elastic. Ungem cu ulei aluatul si il asezam in lighenasul de plastic. Il acoperim cu un prosopel curat si apoi il asezam intr-un loc ferit de curentii de aer.
Lasam sa dospeasca 1 ora.
Umplutura : mixam spuma tare cele 2 albusuri, adaugam apoi zaharul, mixand pana se topeste . Aceasta bezea o amestecam cu nucile macinate, cu rom-ul si pudra de cacao. Omogenizam cu grija, amestecand cu o lingura , prin rasturnare.
Aluatul dospit, il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 2. Fiecare parte o intindem cu mainile si asezam umplutura. Rulam cele 2 parti, apoi le impletim si le asezam in tr-o tava de cozonac (31*16 cm) tapetata cu hartie pentru copt.
Lasam cozonacul in tava sa creasca, pentru inca 1 ora, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linfuri de lapte, apoi il dam la cuptor.
(cuptorul trebuie sa fie pornit cu 15 minute inainte )
Dupa 20 minute , daca observati ca se rumeneste prea tare coaja cozonacului, asezati o hartie de copt peste el si lasati mai departe la cuptor. (cam 40-45 minute in total).
Lasam cozonacul sa se raceasca, acoperit cu un prosopel curat, apoi putem felia si servi.
Un cozonac cu nuca absolut delicios si pufos !
11. LOREDANA CARP
ALUAT:
1 kg faina tip 000 ,
200gr zahar,
8 galbenusuri,
1 lingurita de sare,
400ml lapte,
30 gr unt,
50 gr drojdie proaspata ,
100 ml ulei,
o lg razatura de lamaie,
o lg razatura de portocala,
1 fiola esenta de rom,
1 fiola esenta vanilie,
CREMA:
8 albusuri,
25 gr cacao,
150 gr zahar,
esenta rom si vanilie,
esenta de migdale (foarte putina),
400 gr migdale maruntite,
un galbenus pentru uns deasupra.
MOD DE PREPARARE:
Se face o maia din 200gr de faina drojdia inmuiata cu 2 lg de zahar si lapte cald. Se amesteca pana devine un aluat cu o consistenta moale ,moale.Se lasa sa creasca bine, apoi se adauga restul de faina, galbenusurile batute bine cu sarea,zaharul,esentele iar la sfarsit laptele cald si se framanta pana devine un aluat cu o consistenta elastica. Se adauga untul topit, uleiul si se mai framanta pana ce apar ,,besicute” pe aluat. Se lasa la crescut intr-un loc cald ferit de curent.
Intre timp preparam crema:batem bine albusurile cu zahar adaugam cacao, esentele si migdalele maruntite cu ajutorul robotului.
Aluatul dupa ce a crescut se imparte in doua(obtinem doi cozonaci dintr-un kg de faina),se intinde cu mana intr-o foaie dreptunghiulara se pune deasupra crema de migdale se ruleaza dupa care cu ajutorul unui cutit bine ascutit taiem ruloul pe lung . Impletim cele doua bucati si asezam in tava la crescut.Se coace la foc potrivit timp de 50 min.
Sarbatori fericite cu sanatate si numai bucurii!!
12. MERYLN LIA
Aluat
500ml lapte caldut
200g unt topit
100g zahar
1/2 lingurita sare
4 galbenusuri
2 plicuri zahar vanilat
Coaja de portocala rasa
50g cacao
1 lingurita esenta de rom
1kg faina
2 pliculete drojdie uscata
Umplutura
Nutella/finety
Pt deasupra
1 ou
1 lingura smantana grasa
Framantam doua aluaturi unul alb si unul maro. Eu am pus jumatate din cantitate la framantat in masina de paine, in care am pus cacao, iar cealalta jumatate, cea alba, am framantat-o cu mana si tot aluatul a crescut deodata.
Am rasturnat cele doua aluaturi pe planseta infainata, am impartit fiecare aluat in patru (obtinand 8 bulgarasi, 4 albi si 4 maro) si cu sucitorul am intins pe rand formand dreptunchiuri. Le-m uns intre ele cu nutella si le-am suprapus unul alb/unul maro si invers, unul maro peste unul alb. Sulurile obtinute le-am rasucit doua cate doua alb/maro si le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt.
Le-am lasat la crescut inca 30’. In acest timp, am pornit cuptorul si l-am lasat la incins, iar oul pentru uns deasupra, l-am batut bine impreuna cu smantana si un praf de sare.
Dupa cele 30’, aluatul si-a dublat volumul si cu o pensula, l-am uns bine cu oul batut, dupa care l-am pus la copt, la foc moderat, pentru 50’.
L-am lasat la racit, apoi l-am taiat in felii si l-am servit . Delicios !
Pofta buna!
13. LUMI BUC
Cozonac
500 gr faina
– un cub de drojdie proaspata (25 gr)
– 1 ou + 2 galbenusuri
– 50 ml de ulei
– 50 gr unt topit
– 2 pliculete de zahar vanilat
– o esenta de vanilie
– o lingurita coaja de lamaie
– o lingurita coaja de portocale
– un pahar de lapte caldut (200 ml)
– 120 gr zahar
– 500 gr rahat
Punem drojdia in lapte cald si le amestecam, apoi punem si zaharul si 1-2 linguri de faina. Omogenizam si lasam putin sa creasca la cald, aproximativ 15 minute. Punem restul de faina, untul si uleiul intr-un vas adanc si facem o gropita in mijloc. Rasturnam in gropita amestecul de drojdie.Adaugam si oul intreg. Framantam un aluat elastic. Adaugam si galbenusul si aromele. Lasam aluatul obtinut sa creasca la cald aproximativ o ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
Impartim in 4 parti egale. Intindem 4 foi egale, cu grosimea de cca 1-1,5 cm si de lungimea tavii in care coacem cozonacul. Punem rahatul peste foaie si rulam astfel
incat la final sa avem 4 role de aluat umplut cu rahat. Le impletim doua cate doua, pentru a avea 2 cozonaci. Folosim al doilea galbenus pentru a le unge inainte de a le da la cuptor.
Cozonacul se coace in cuptorul preincins la 180 gr, timp de 45-60 de minute. Se va rumeni frumos pe dinafara si va fi pufos inauntru.
14. DOHOTARIU-AVRAM ALINA
Cozonac cu nucă și alune de pădure.
Rețeta:
Ingrediente pentru aluat:
600 g de făină
100 g de zahăr
un praf de sare
42 g de drojdie proaspătă
o cană de lapte călduț
o linguriță de coajă de lămâie
2 ouă
100 g de unt topit
Pentru compoziție:
200 g de amestec nuci plus alune de pădure
6 linguri de zahăr
2 linguri de cacao
5 linguri de lapte
câteva picături de esență de rom
Pentru nuci și alune caramelizate:
100 g de amestec nuci și alune
4 linguri de zahăr
2 pahare mici de apă
În plus:
un gălbenuș pentru uns cozonacii
zahăr pudră pentru presărat deasupra
Mod de preparare:
Pentru aluat se amestecă făina cu zahărul și praful de sare. Se adaugă drojdia dizolvată în laptele călduț, ouăle, coaja de lămâie și se frământă până rezultă un aluat moale. La final se adaugă puțin câte puțin untul topit, până aluatul capătă formă și se desprinde de pe mână. Nu am mai pus ulei la frământat și l-am înlocuit
cu untul topit. Mai este varianta cu untul moale, adăugat de la început în aluat și uleiul adăugat la final, puțin câte puțin. De această dată, eu am renunțat la ulei.
Se lasă aluatul la crescut, acoperit cu un șervet, la loc cald.
Se pregătește compoziția: alunele și nucile măcinate se amestecă cu zahărul, cacao, esența de rom și laptele. Se încorporează bine până rezultă o pastă numai bună de
întins pe foaia de aluat. Dacă aluatul a crescut și și-a dublat volumul, se transferă pe masa de lucru unsă cu ulei. Se împarte aluatul în două și se întinde în două foi grosuțe, cu mâna. Puteți face doar unul împletit, dacă aveți tăvi mai mari, eu am tăvi mai mici și din această cauză am făcut doi cozonaci. Întindeți compoziția pe cele două foi de aluat, rulați-le și puneți-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Se mai lasă la crescut pentru încă jumătate de oră. Înainte de a da tăvile în cuptorul preîncălzit, se ung cozonacii cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte. Se introduc apoi cozonacii în cuptor, la temperatură moderată, până se rumenesc atât deasupra cât și dedesubt.
Se pregătesc nucile și alunele caramelizate. Această operațiune este opțională, dar sunt foarte gustoase oleaginoasele cu caramel. Le puteți savura ca pe bomboane. Cu
alte cuvinte, se pun nucile și alunele într-o tigaie de teflon, încinsă, se lasă puțin și se adaugă lingurile de zahăr. Se amestecă bine până se topește zahărul și
de adaugă apa, la final. După ce s-a evaporat tot lichidul, se pot lua de pe foc pentru că s-au caramelizat. Dacă vreți să le folosiți ca decor pentru cozonaci, ar
fi indicat să le pregătiți după ce cozonacii s-au răcit, altfel se întăresc. Dacă nu reușiți să vă sincronizați, le puteți încălzi, înainte de a le utiliza.
Așadar, după ce s-au rumenit cozonacii, se scot din cuptor și se lasă la răcit bine de tot înainte de a-i tăia. Bineînțeles, dacă nu rezistați, puteți savura o felie de
cozonac caldă și aburindă. Cine nu face acest lucru!? Decorați cozonacii cu zahăr pudră și cu nucile și alunele caramelizate.
15.ANCA BUNEA
Ingrediente pentru un cozonac de 750 g:
2 oua
140 g unt topit
80 ml lapte
½ lingurita sare
85 g zahar
350 g faina
1 pliculet drojdie granule
100 g fructe confiate/ stafide
esenta de migdale
100 g gem de caise
fulgi de migdale pentru ornat
Pentru framantare eu am folosit masina de paine dar puteti framanta si cu mainile acest tip de aluat pentru ca este foarte elastic.
Se amesteca in cuva ingredientele lichide: laptele, untul topit, ouale si esenta de migdale.
Se adauga apoi zaharul, sarea, faina si drojdia, fara a amesteca.
Se introduce cuva in masina de paine si se selecteaza programul aferent aluatului dospit.
La sfarsitul primului ciclu de framantare se adauga fructele confiate/ stafidele.
In cazul in care nu folositi masina de paine, se incorporeaza ingredientele lichide in faina amestecata cu sarea, zaharul si drojdia si se framanta aluatul pana ce devine elastic.
Se adaugai fructele confiate/ stafidele si se lasa aluatul la dospit cca 1 ora intr-un castron acoperit cu un servet, intr-un loc cald.
Eu am pus cam 60 g de fructe confiate dar mi s-a parut destul de mica aceasta cantitate, va recomand 100 g.
La finalul procesului de dospire (in ambele situatii), aluatul se framanta putin (1-2 minute) si se pune in forma pentru copt (eu am folosit o forma cilindrica cu fundul detasabil, diametru de 15 cm si inaltime de 11 cm), tapetata pe fund cu hartie de copt si unsa cu unt pe margini.
Se mai lasa la dospit inca 30 – 40 de minute, pana ce aluatul ajunge la marginea superioara a formei.
Se introduce forma pe raftul de jos al cuptorului incalzit in prealabil la 180 gr C si se coace 30-40 de minute.
Daca suprafata devine prea inchisa la culoare, se acopera la jumatatea timpului de coacere cu hartie pentru copt (la mine de exemplu nu a fost cazul dar depinde foarte mult de cuptor).
Se scoate panettone din cuptor si se lasa 5 minute la racit, in forma.
Se desface forma si se lasa apoi la racit pe un gratar de bucatarie.
Se freaca gemul de caise pana se face pasta si se intinde pe panettone cu ajutorul unei pensule.
Se presara fulgi de migdale pentru decor.
16. ANCA BUNEA
Ingrediente:
150 g unt topit
150 ml lapte
450 g faina
60 g faina de migdale
1 plic si ½ drojdie
75 g zahar
1 plic zahar vanilat
1 varf de cutit de sare
1 lingurita coaja de lamaie
rasa
esenta de migdale
1 varf de cutit praf de nucsoara
1 varf de cutit scortisoara
150 g merisoare
75 g stafide
60 g coaja de lamaie confiata,
tocata marunt
Se pune in cuva masinii untul topit, zaharul, laptele cald, zaharul vanilat, esenta de migdale, sarea si coaja de lamaie, fix in aceasta ordine.
Se adauga faina, nucsoara, scortisoara, faina de migdale si drojdia. Se selecteaza programul pentru aluatul dospit.
Dupa primul ciclu de framantare se adauga merisoarele, stafidele si coaja de lamaie confiata.
Pentru a forma cozonacul se intinde aluatul intr-o foaie rotunda si se pliaza una dintre parti peste mijloc ca sa obtineti forma tipica a acestui fel de cozonac.
Se tapeteaza cu hartie de copt o tava si se pune cozonacul in ea.
Se acopera si se tine la cald pana ce cozonacul creste in inaltime si latime cam cu jumatate fata de dimensiunile initiale.
Se incalzeste cuptorul la 160 de gr C si se introduce tava.
Se coace aproximativ 40 – 45 de minute.
Dupa ce se scoate diin cuptor se unge cu unt topit si se pudreaza cu un strat subtire de zahar.
Inainte de a fi servit insa se pudreaza cu zahar din belsug.
17. ADINA CIOCALAU
Ingrediente:
120 ml lapte caldut
1 lingurita de zahar
1/2 cub de drojdie (de 25 gr)
1 ou mic
30 gr de unt, la temperatura camerei
300 gr faina
un varf de cutit de sare
Ptr uns:
50 gr unt
3 linguri zahar
2 linguri scortisoara
Intr-un bol punem drojdia,zaharul si laptele caldut. Lasam deoparte 5 minute,adaugam faina si framantam.
Apoi adaugam oul si untul si framantam 10 minute. La sfarsit adaugam sarea si mai framantam putin.
Se acopera bolul cu un prosop umed (am vazut la Jamie Oliver,de cand fac asa creste mai bine si mai pufos aluatul) si se pune intr-u loc caldut si ferit de caldura. De
obicei,folosesc cuptorul cu microunde,este un loc foarte ferit de curent.
Scoatem aluatul si il intindem pe masa de lucru,intr-un dreptunghi care sa aiba grosimea de 1 cm.Ingredientele pentru uns le amestecam si ungem dreptunghiul cu 3/4
din compozitie.
Rulam si taiem de-a lungul,apoi impletim cele doua bucati si le unim.
Aplicam restul compozitiei deasupra kringleului si dam la cuptor cam 25 de minute in cuptorul preincalzit.
Sper ca nu-i rezistati nici voi!
18. ROXI CIOBANU
Ingrediente:
Aluat:
* 1 kg faina
* 4 oua
* 2 linguri untura cu varf
* 4-5 linguri smantana
* 1/2 cana de zahar
* 1 cub drojdie (25 gr)
* apa minerala pentru framantat
* coaja de portocala rasa
* 1 praf de sare
* 1 esenta vanilie
* 2 linguri uleiUmplutura:
* un castron nuca macinata
* 1 lingura cu varf de cacao
* 2 albusuri de ou
* 4-5 linguri zahar
* 1 esenta rom
* coaja rasa de lamaie
* putin lapte (daca nu se inmoaie nuca doar cu albusul de ou,puneti si putin lapte)
* rahat
* 1 ou pentru uns
* mac
* 1 lingura miere
Aluatul:
Untura o topim pe baie de aburi (sa nu fie fierbinte.cand e topita o si luam de pe aburi) sau la microunde 10 secunde. Ouale (de la temperatura camerei) le batem spuma cu zaharul.
Drojdia o frecam cu o lingurita de zahar. Punem circa 3 sferturi de cana cu apa minerala la incalzit, cat sa fie calduta.
Faina o punem intr-un bol mai mare. Facem in mijlocul ei o gaura in care turnam drojdia si o lasam vreo 10 minute asa.
Deasupra punem ouale batute, smantana si untura topita. Amestecam putin, apoi adaugam praful de sare, coaja rasa de portocala, esenta de vanilie.
Incorporam toate acestea apoi punem cate putina apa minerala calduta si framantam bine.
Am obtinut consistenta aluatului dorita (trebuie sa iasa un aluat elastic ,dar nelipicios).
Framantam la urma 1 minut cu ulei apoi punem bolul jos, luam aluatul si tot il trantim in bol de mai multe ori (ajuta ca aluatul sa devina mai pufos.nici eu nu stiam trucul asta pana acum vreo 2 ani).
Il acoperim si il lasam la crescut, pana isi dubleaza volumul, dar intr-un loc cald.
Umplutura:
Mixam albusurile cu zaharul. Nuca o amestecam cu albusul batut, esenta de rom, cacaoa, coaja rasa de lamaie. Amestecam bine pana obtinem o crema de nuca (daca nu s-a inmuiat suficient ,atunci
punem putin lapte).
Rahatul il taiem cubulete.
Asadar ne apucam de modelat cozonacii. Presaram pe masa de lucru putina faina alba.
Impartim aluatul in doua apoi fiecare jumatate in trei bucati. Intindem primele trei bucatatele cu sucitorul.
Punem pe fiecare umplutura de nuca si bucatele de rahat. Le rulam apoi impletim cozonacul din cele 3 suluri. La fel procedam si cu celalalt cozonac.
Tapetam doua tavi cu putin unt si punem hartie de copt.
Asezam cozonacii acolo si ii mai lasam cam 15 minute la crescut.
Intre timp incingem cuptorul. Dupa ce au mai crescut si in tava, ii ungem cu ou batut si ii presaram cu mac.
Ii dam in cuptorul incins,la o temperatura potrivita(eu la treapta 3 si jumatate i-am copt) si ii lasam acolo pana sunt copti (cam 50 de minute).
Mierea o amestecam cu 3-4 linguri de apa.
Cand sunt gata cozonacii ii scoatem din cuptor,ii ungem cu amestecul de miere, apoi ii acoperim cu un prosop curat de bucatarie.
Cand sunt reci incepem sa servim din ei.
19. DOHOTARIU AVRAM ALINA
Ingrediente:
200 g de făină
200 ml de lapte
150 g de unt
150 g de zahăr
4 ouă
2 lingurițe de coajă de lămâie rasă
1 praf de sare
1 praf de copt
2 linguri de fulgi de ciocolată
100 g de ciocolată albă
2 linguri de smântână dulce
Mod de preparare:
Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă cu zahărul. Se încorporează apoi gălbenușurile bătute separat cu un praf de sare. Se adaugă coaja de lămâie, untul
topit și se omogenizează bine compoziția, cu o spatulă. Peste această compoziție se toarnă puțin câte puțin laptele călduț și se încorporează ușor până la omogenizare.
La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se lasă aluatul să se odihnească 10 minute, se adaugă și fulgii de ciocolată în compoziție și apoi se
toarnă în forma de silicon. Eu nu am uns forma cu nimic și nu s-a prins aluatul deloc de ea.
Se coace guguluful în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru 35 de minute. Dacă are tendința de a se rumeni prea tare la suprafață acoperiți-l cu hârtie de
copt udă și stoarsă bine. Verificați dacă s-a copt suficient făcând un test cu scobitoarea. După ce s-a copt guguluful scoateți-l din cuptor, lăsați-l să se
răcească și apoi răsturnați-l pe o farfurie. Turnați deasupra lui ciocolata albă topită pe baie de aburi cu 2 linguri de smântână dulce.
Savurați-l cu mare poftă! E atât de bun!
20. DOHOTARIU AVRAM ALINA
Ingrediente pentru aluat:
400 g de făină
150-175 ml de lapte
20 g de drojdie proaspătă
un praf de sare
50 g de zahăr
2 lingurițe de coajă de lămâie
2 ouă
40 g de unt
50 ml de ulei
Pentru umplutura de mac:
75 g de mac
2-3 linguri de zahăr
100 ml de lapte
o esență de vanilie
un gălbenuș pentru uns aluatul
Mod de preparare:
Frământați un aluat din făina cernută și amestecată cu drojdia dizolvată în lapte călduț(jumătate din cantitatea indicată). Faceți o gaură în făină după ce ați
amestecat-o cu drojdia dizolvată și adăugați ouăle, sarea, coaja de lămâie și untul. Frământați cu mâna și adăugați pe rând cantitatea de lapte rămasă în care ați
dizolvat zahărul (50 g). Încorporați bine toate ingredientele și la final adăugați pe rând uleiul până aluatul se desprinde de pe mâini și devine elastic și uniform.
Lăsați aluatul la crescut la loc călduț pentru minim o oră.
Pregătiți umplutura de mac; puneți macul la fiert împreună cu laptele, zahărul și esența de vanilie. Lăsați pe foc până scade tot lichidul și dați-l deoparte apoi.
După ce a crescut aluatul, presărați făină pe masa de lucru și întindeți aluatul într-o foaie. Puneți compoziția de mac pe toată suprafața foii și rulați aluatul.
Tăiați apoi rulada în două pe lungime și împletiți-o. Uniți capetele împletite într-o coroniță. Puneți coronița în tava tapetată cu hârtie de copt, ungeți-o cu
gălbenuș pe toată suprafața ei și dați-o la cuptor, la foc mediu pentru 30-35 de minute. Lăsați-o să se rumenească bine să fie coaptă și la interior. Din cantitatea
aceasta de aluat mi-a ieșit o coroniță mare și frumoasă, ca pentru premianți :).
21. SANDA MARIUS
Cel mai bun cozonac
Ingrediente:
Pt aluat:
1kg faina
8 galbenuse
500 ml lapte
50 ml ulei
60g drojdie
200g unt
200g zahar
20 ml rom
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
1 lingurita rasa sare
1 plic zahar vanilat
50 – 100 g stafide
Pt crema:
500g miez de nuca, 150g zahar, 50g cacao, 8 albusuri, 100 ml lapte.
Mod de preparare:
Intr-un vas de 3 l pe o margine se oparesc 100 g faina cu 100 ml lapte, se amesteca pana se desfac toate cocoloasele si se rasfira pt racire. Separat intr-o alta
margine se freaca drojdia cu o lingurita de zahar si se amesteca cu aluatul oparit, dupa ce acesta s-a racit.
Lasam maiaua la crescut aproape de o sursa de caldura10 -15 min pana isi dubleaza volumul.
Intr-un alt vas se freaca galbenusurile cu sarea 1 min sa se dezvolte culoarea se adauga restul de zahar, coaja de lamaie si portocale, zaharul vanilat , 100 g unt
topit, esenta de rom si uleiul. Se amesteca bine cu lingura. Peste maiaua crescuta se toarna amestecul cu galbenusuri.
Se clateste castronul de galbenusuri cu laptele ramas si se toarna si acesta peste maia.
Se adauga restul de faina si se framanta 15 -20 min pana cand aluatul se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului. Se adauga restul de unt si stafidele.Din acest
moment nu se mai framanta doar se trage de pe margine spre interior pana se incorporeaza untul. Se lasa la crescut 15 – 20 min pana isi dubleza volumul.
Pt crema macinam 500 g miez de nuca peste care adaugam albusurile batute spuma cu zaharul. Se incorporeaza cacaoa si laptele.
Din aceste cantitati vor iesi 2 cozonaci. Se imparte aluatul in doua si se intinde fiecare jumatate pe rand si se adauga peste ele cate jumatate din crema. Se ruleaza
si se introduce in tava. Ungem deasupra cu ou si introducem tavile in cuptorul preincalzit pt 50 – 60 min.
Cand sunt gata se ung deasupra cu sirop de zahar si se acopera cu folie si cu un prosop. In jumatate de ora putem deja degusta acest cozonac gustos.
Pofta buna!
Secret: Nu folositi absolut niciodata in aluatul de cozonac albusurile, in caz contrar acestia vor deveni uscaciosi si nu pufosi cum ni i-am dori.
22. MIHAELA SIMINIUC
2 oua
10 g drojdie uscata
100 g zahar
200 ml lapte
60 g unt
550 g faina
1/2 lingurita sare
1 lingura coaja de portocale confiata
*Pentru umplutura:*
200 g nuca macinata
50 g cacao neagra
100 g zahar (sau mai mult, daca va place f dulce)
1 lingurita scortisoara macinata
esenta de rom
lapte (atat cat se “cere” pentru a obtine consistenta dorita)
Nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta de rom si scortisoara, apoi se toarna lapte fierbinte deasupra. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita.
*Pentru uns:*
1 galbenus
2 linguri lapte
Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar, 50 ml lapte caldut si putina faina. Omogenizam si lasam la loc caldut pana se umfla si apar basicute la suprafata.
Punem maiaua in cuva masinii de paine, adaugam apoi ouale, restul de zahar, sarea, untul topit si racit, coaja de portocale, laptele ramas si faina putin cate putin. Framantam pana se inglobeaza toate ingredientele si obtinem un aluat elastic. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
Scoatem aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 4. Fiecare parte o intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de cca 0.5 cm grosime si lunga cat tava in care vom coace cozonacul.
Repartizam nuca pe fiecare bucata de aluat, apoi rulam.
Vom avea astfel 4 rulouri, pe care le vom impleti 2 cate 2, obtinand astfel 2 cozonacei frumosi si dolofani. [image: :)] )
Punem in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, lasam la crescut la loc caldut pentru vreo 20 de minute. Ungem cu galbenus de ou desfacut cu
putin lapte si dam la cuptor la foc mediu pana se rumenesc frumos deasupra.
Se lasa la racit in tava, se scot pe un gratar. Se taie dupa ce s-au racit complet.
23. SIMONA S.
Ingrediente:
400 g faina
2 oua
esenta vanilie
coaja unei lamai rase
120 ml lapte dulce
1 plic drojdie uscata
3 linguri zahar ptr lapte
130 g unt
6 linguri zahar pentru unt
nuca macinata
8-9 linguri zahar pentru caramelizat
Am caramelizat intr-o cratita (21 cm) cele 12 linguri de zahar, tapetand bine-bine peretii si fundul vasului. Am lasat vasul de-o parte.
Laptele l-am incalzit impreuna cu cele 3 linguri de zahar. Am adaugat si coaza de lamaie, iar cand acesta s-a mai racorit, devenind caldut, am pus drojdia uscata si am lasat cateva minute.
Faina am cernut-o intr-un castrol peste care am adaugat ouale batute, esenta de vanilie si laptele impreuna cu drojdia.
Am framantat 15 minute un aluat usor elastic. Am intins aluatul, dandu-i o forma patrata, pe care l-am uns cu amestecul de unt + 6 linguri zahar. Am presarat deasupra nuca din abundenta, pe care am apasat-o usor cu mana pentru a adera la amestecul de unt.
Am rulat foaia si am taiat-o in 6 bucati egale. Am asezat rulourile in vasul cu zahar caramelizat, si am lasat la crescut 2 ore, intr-un loc caldut si fara curenti (cuptorul cu microunde oprit). Dupa aceasta perioada rulourile au crescut frumos, dublandu-si volumul. Am dat vasul la coptul preincalzit la 180 grade, pentru 45 minute.
Imediat cum l-am scos din cuptor, am rasturnat cozonacul. Daca se intareste caramelul, cozonacul nu mai poate fi scos.
24. PICA FLORI
Cozonac moldovenesc umplut cu crema de nuci
Ingrediente:
Aluat: 1 kg faina, 5 galbenusuri, 300 g zahar, 250 g unt sau margarina, 500 ml lapte, 40 g drojdie proaspata, esenta de rom, esenta de lamaie, un praf de sare.
Umplutura: 5 albusuri, 5-6 linguri zahar, 3-4 linguri cacao,
esenta de rom, 2 cani cu nuci macinate.
Mod de preparare
Aluat:
Se face maiaua din drojdie, 2 linguri zahar, 100 ml lapte si 1 lingura faina. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul. Se incalzeste laptele si se adauga zaharul, amestecand pana la dizolvarea completa. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca. Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare. Se cerne faina intr-un vas mai mare, se face o adancitura in mijloc si se pun: maiaua, galbenusurile, esenta si laptele, amestecand usor pana la incorporarea completa. Se adauga apoi untul topit, putin cate putin, impaturind aluatul si framantandu-l energic, timp de 30 minute. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Se bat spuma albusurile cu zaharul. Se adauga nuci, cacao si esenta de rom.
Asamblarea:
Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 6 bile egale. Fiecare se intinde in foaie subtire, se umple cu crema de nuci si se ruleaza. Sulurile obtinute se impletesc intre ele, trei cate trei. Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt, se ung deasupra cu ou batut si se presara cu zahar vanilat. Se lasa sa creasca si in tava inca 10-15 minute, apoi se coc in cuptorul bine incins inainte, timp de aprox 45 minute.
PICA FLORI
Ingrediente:
Aluat: 30 g drojdie uscata, 300 ml lapte, 3 linguri zahar, 100 g unt, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, esenta de vanilie, 1 praf de sare, 500 g faina.
Sirop: 200 g zahar, 100 ml apa, 2 linguri zeama de lamaie.
Glazura: 200 g nuci macinate, 7-8 linguri zahar tos.
Mod de preparare:
Sirop:
Se pun la fiert apa, zaharul si zeama de lamaie pana se formeaza un sirop mai gros; se lasa sa se raceasca.
Aluat:
Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zaharul, untul topit, esenta de vanilie si ouale batute cu un praf de sare. La sfarsit se pune faina si se framanta bine un aluat omogen, elastic si care se desprinde de peretii vasului. Se lasa la dospit 20-30 minute.
Formarea cozonacului:
Aluatul se intinde in foaie subtire si se taie in fasii lungi si inguste care se infasoara pe formele unse cu ulei. Se ung bine cu siropul racit si se tavalesc prin amestec de nuci si zahar. Se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc in cuptorul deja incins, timp de 35-40 minute. Cat timp este inca fierbinte, cozonacul se scoate de pe forme.
25. TIMEA POP
Avem nevoie de:
– 600 gr faina alba de grau
– 2 oua mari
– 100 gr zahar
– 220 -240 ml lapte cald
– 1/4 lingurita sare
– coaja rasa de la o portocala mica
– coaja rasa de la 1/2 lamaie
– 1 pliculet drojdie uscata
– 6 linguri ulei
Umplutura: 350 gr rahat
Pentru uns: un galbenus de ou + 1 lingurita lapte
Este important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte cald cu o lingurita de zahar si un pic de faina presarata deasupra.
Intr-un bol amestecam faina cu sarea si cojile de citrice. Drojdia dospita o turnam peste faina si amestecam cu mana. Adaugam apoi ouale batute si treptat restul de
lapte cald in care am topit zaharul, iar spre final uleiul. Framantam cu mana pana nu se mai lipeste aluatul de maini.
Acoperim cu un prosop si eventual o patura si lasam la dospit la loc cald, ferit de curenti de aer, timp de aprox. o ora.
In acest timp pregatim umplutura. Rahatul in culori diverse il taiem bucatele pe un carpator presarat cu zahar pudra. Dam si rahatul si cutitul prin zahar pudra pentru
a putea taia mai usor.
Impartim aluatul in trei parti egale. Ungem masa de lucru cu putin ulei si cu mainile unse la fel cu ulei, intindem pe rand trei foi pe care presaram bucatile de rahat si apoi le rulam.
Impletim cele trei rulouri si punem cozonacul impletit intr-o tava de cozonac uns cu ulei.
Lasam din nou la dospit aprox. 20-30 de minute.
Ungem cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu o lingurita de lapte si dam la cuptorul preincalzit la 175 de grade, timp de aprox 35-40 minute.
Dupa ce il scoatem din cuptor, lasam sa se raceasca putin, apoi feliem si servim.
26. DOBRIN ISABELA
*Ce ne trebuie:*
– 350 g faina
– 75 g zahar
– 1 ou mare
– 1/2 lingurita sare
– 175 ml lapte
– 10 g drojdie proaspata
– 75 g unt
– 1/2 lingurita scortisoara
– 1/2 lingurita nucsoara
– 1/2 lingurita coaja de portocale
– semintele de la jumatate baton de vanilie
*Umplutura:*
– 150 g stafide inmuiate bine in rom
– 100 g martipan
*Plus:* 50 g unt pentru uns si zahar pudra.
*Cum se face:* ingredientele toate sa fie la temperatura camerei. Framantati un aluat din toate ingredientele de mai sus. Adaugati si stafidele in aluat. Lasati alutul o ora la crescut, la loc cald.
Pe o suprafata de lucru intindeti alutul, adaugati martipanul, eu am gasit doar bilute, daca gasiti baton ar fi perfect. Rulati aluatul si il asezati intr-o tava unde il mai lasati 20 de minute sa creasca.
Il bagati la cuptorul preincalzit la 180 gradeC, pentru 45 de minute.
Cat inca este cald il ungeti cu untul topit si presarati mult zahar pudra!
Icredibil de bun!
27. MIHALACHE MARIA
Ingrediente
-400 g faina
-2 oua
-arome(eu am folosit esenta de rom si coaja rasa de portocala)
-110 ml lapte
-25 g drojdie
-3 linguri zahar pentru lapte
-130 g unt
-putina sare
-6 linguri zahar pentru unt
-10-12 linguri zahar pentru caramel
-pentru umplutura:
-nuca tocata, stafide, rahat,dupa preferinte
Mod de preparare:
Aluatul l-am facut la masina de paine. Deci “am aruncat” toate ingredientele(laptele in care s-a dizolvat zaharul,ouale, aromele,sarea,faina,drojdia) in cuva masinii de paine.Am lasat la framantat conform programului de facut aluat.Separat, intr-o oala cu peretii inalti si cu diametrul de 28 cm se caramelizeaza zaharul.Se intinde caramelul si pe peretii oalei.
Am scos aluatul din masina si l-am lasat la dospit .
Dupa ce aluatul s-a dospit se intinde o foaie dreptunghiulara de circa 1 cm grosime pe care o ungem cu untul amestecat in prealabil cu cele 6 linguri de zahar.
Presaram nuca din belsug si ce mai vrem noi(eu am pus si rahat de diverse culori si stafide),plus putina coaja de portocala.
Rulam.
Taiem ruloul in 6 bucati egale.
Asezam rulourile in picioare in oala cu caramel,avand grija sa lasam spatiu intre ele.Lasam la loc cald sa creasca pentru circa 1 ora .
Dam la cuptos si coacem circa 35-40 min.
Imediat ce am scos din cuptor, rasturnam cozonacul pe un platou.Daca intarziem cu scoaterea lui, zaharul caramel se va intari iar rasturnarea lui va fi imposibila.
Pudram cu zahar pudra .
28. BUJOR SORINA
Cozonac Pufos
Ingrediente:
1 kg faina
2 cubulete drojdie proaspata
500 ml lapte gras
200 grame unt
250 grame zahar tos
5 + 1 galbenusuri (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri)
o lingurita sare
esente
coaja de lamaie
3 plicuri zahar vanilinat
Preparare:
De cu seara, cernem faina … ideal de vreo trei ori …. eu doar o data. Parese ca devine mai pufoasa. Intr un vas incalzim laptele cu toata cantitatea de zahar si esentele. Lasam la racit.
Aprindem cuptorul …. in bucatarie tre sa fie cald … si bine. Pregatim maiaua ca la orice cocatura: drojdia se topeste cu o lingurita de zahar+ 2 linguri de faina+alte 2-3 de lapte. Lasam la crescut in mijlocul movilei de faina. Cand si a dublat volumul adaugam toata cantitatea de lapte si cinci galbenusuri frecate. Si acum incepe partea
cea mai interesanta: framantatul. Din cand in cand ne inmuiem mainile in untul topit (si racit). Nu turnam direct in aluat.
Treptat cu rabdare … framantam aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncam de colo colo:) vreme de juma de ceas. Apoi lasam la dospit in bucataria incalzita vreme de 40 de minute. Impartim aluatul in patru, le intindem cu mana pe masa unsa cu ulei … aluatul este minunant acum.
Umplem cu ce dorim. Facem patru suluri si le impletim doua cate doua …. si apoi hop in tava (tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei).
Ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte si presaram cu zahar.
Mai lasam sa cresca pana cand isi dubleaza volumul cozonaceii nostrii si dam la cuptor pentru 50 de minute (dupa al meu cuptor).
Mentiuni: Umplutura dupa preferinta: eu am combinat mac cu nuca si rahat cu fulgi de ciocolata si stafide.
Aceste cantitati sunt pentru 2 cozonaci
Timp Preparare: > 3 h
Complexitate: avansata
Comentarii