August 6, 2012
Pentru ca este luna lui cuptor si pentru ca ne-a coplesit caldura, JUST-T ne ajuta sa ne racorim. Luna aceasta ne vom rasfata cu o prajitura cu fructe, alaturi de un ice-tea.
Diva in Bucatarie si Just t Romania, va invita la un concurs in care trebuie sa aratati cat de bine stiti sa preparati o reteta de prajitura cu fructe. Castigatorul va primi 2 cutii de ceai Business Class (10 plicuri x 3.5 gr) si o carafa termorezistenta de 500 ml (in care veti putea prepara ice-tea).
Cred ca stiti deja ce aveti de facut… preparati o prajitura cu fructe (orice fruct va place), apoi trimiteti reteta si poza preparatului final pana duminica 12 august, ora 24.00, pe adresa de email office@divainbucatarie.ro.
In concurs nu vor fi acceptate poze care apartin altor site-uri!
Retetele vor fi afisate in continuarea postarii prezente iar anuntarea castigatorului, o vom face in cursul zilei de luni 13 august, tot pe aceasta pagina.
Va doresc sa aveti inspiratie!
Mult succes!
Retetele inscrise in concurs:
1. Rocsy Ciobanu
Tarta cu crema de iaurt si caise
Ingrediente:
Blat:
* 3 oua
* 5 linguri zahar
* 3 linguri apa minerala
* 3 linguri ulei
* 1 lingurita praf de copt
* 1 lingurita extract de vanilie
* 1 lingura cacao
* 5-6 linguri faina
* 4 patratele ciocolata cu lapte
Crema:
* 500 gr iaurt simplu
* 4 -5 linguri zahar pudra
* 1 lingura zahar pudra cu gust de vanilie
* 1 lime
* 1 1/2 lingurita extract de vanilie
* 1 castron caise
* 15 gr gelatina
Mod de preparare:
Blat:
Intr-un bol punem ouale si le mixam spuma impreuna cu zaharul pana se albesc. Incorporam apa minerala si uleiul, apoi praful de copt. Incepem sa punem faina, cacaoa si extractul de vanilie. Ciocolata o taiem bucatele foarte mici si o punem in compozitie. Ungem o tava de tarta cu unt si o tapetam cu faina.
Turnam compozitia si o bagam in cuptorul incins. Cand blatul este copt (facem testul cu scobitoarea), il scoatem si il lasam sa se raceasca.
Crema:
Iaurtul il amestecam cu zaharu pudra simpu si cel vanilat. Radem coaja de lime si o punem peste iaurt, la fel facem si cu extractul de vanilie.
Gelatina o amestecam cu 140 ml apa rece si o lasam 10 minute asa. Rasturnam gelatina intr-un ibric si o dam cateva secunde pe foc, doar pana se dizolva.
O incorporam treptat in iaurt. Dam acest amestec la frigider pentru 20-30 minute. Caisele le spalam, le scoatem samburii si le taiem in 6 felii (daca sunt prea mici le taiati doar in 4 bucati). Imbracam o tava detasabila in folie. Punem blatul si turnam putina crema de iaurt. Asezam un rand de caise, apoi turnam restul de crema si deasupra iar caise. Dam tarta la frigider pana a doua zi.
Sa aveti pofta!
2. Chirica Laura
Reteta prajitura de ciocolata cu visine
Ingrediente:
1 lingurita praf de copt
30 gr cacao pudra
6 oua
1 gr sare
350 gr zahar
2 cesti apa
100 gr faina
250 gr ciocolata cu lapte
250 ml frisca lichida
300 gr visine
1 lingurita amidon
1 buc. esenta de rom
Preparare:
Se face mai intai crema de ciocolata. Se topeste ciocolata impreuna cu frisca lichida. Se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se amesteca foarte bine cu mixerul si se da la frigider.
Pentru blatul prajiturii luam ouale, 150 gr de zahar, 100 gr de faina, sarea si praful de copt stins cu putin suc de lamaie. Se separa albusurile de galbenus.Se bat albusurile spuma, se adauga galbenusurile unul cate unul, se adauga zaharul, faina, praful de copt si sarea. Dupa ce s-au incorporat toate ingredientele, se ia
compozitia si se pune intr-o forma de copt tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute. Dupa ce s-a racit, se taie in 3.
Se prepara si sosul de visine: se iau visinile (proaspete, inghetate, din compot) se toarna 100 gr de zahar peste visine si se da pe foc mic circa 15 minute. La final, inainte de a stinge focul se adauga lingurita de amidon si se amesteca energic. Se lasa sa se raceasca. Se face un caramel din zahar si apa. Se pune restul de zahar si se lasa la topit.Cand s-a topit zaharul se adauga si apa si se mai lasa sa mai fiarba putin.Se lasa sa se raceasca si se adauga esenta de rom.
Se aseaza prima foaie de pandispan, se insiropeaza cu caramelul facut, 1/3 din cantitatea de crema si cateva visine, apoi se ia alta foaie de pandispan si se insiropeaza, se adauga crema si cateva visine, se ia si a treia foaie, se insiropeaza si se imbraca tortul cu crema ramasa.Deasupra se toarna sosul de visine
si se glazureaza cu ciocolata topita.
Se lasa la frigider peste noapte.
3. Andreea Matache
Prajitura cu cirese
Ingrediente aluat
250g faina
180 g margarina/unt rece
1 lingurita sare
1-2 linguri zahar
1 galbenus
50 ml lapte
Ingrediente pentru umplutura
Ingrediente pentru uns:1 albus sau un galbenus diluat cu putin lapte
800 g cirese
100 g zahar
1 plic zahar vanilat sau cateva picaturi esenta de vanilie
4 linguri gris sau amidon
Se amesteca faina+margarina rece taiata cubulete+sarea si zaharul,se adauga laptele. Se amesteca pana se obtine un aluat omogen.Eu am adaugat totul in robotul de
bucatarie si am procesat de cateva ori pana s-au adunat ingredientele. Se acopera cu folie de plastic si sa da la frigider pentru cca 45 min- 1 ora.
Ciresele se spala, scoatem samburii dupa care amestecam cu zaharul si grisul/amidonul. Aluatul se scoate de la rece se imparte in doua parti. Se intinde o parte si se pune intr-o forma rotunda cu peretii detasabili cu diametrul de 22 cm, in cazul meu un vas termorezistent. Se adauga ciresele si se acopera cu cealalta parte
de aluat de asemenea intinsa. Se unge cu albusul (am folosit eu)batut, se poate presara cu zahar brun.Se da la cuptorul preincalzit.Se coace cca 40 min la180°C. Se
scoate din cuptor se lasa sa se raceasca,se taie si se serveste pudrata cu zahar dupa preferinta.
Reteta este adunata de pe internet si dat fiind faptul ca sezonul cireselor a cam trecut, mentionez ca am incercat-o si cu visine din compot reducand cantitatea de
zahar insa presupun ca iese ceva foarte bun si cu visine congelate.
4. Paula Gafitescu
BlueBerry Cheesecake
Ingrediente baza
200 gr biscuiti
80 gr unt
Umplutura
200 gr afine
400 gr crema de branza
300 ml iaurt
300 ml frisca lichida
200 gr zahar
1/2 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita zahar vanilat
15 gr gelatina
Pentru inceput pregatim baza. Tapetam baza unei tavi cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt. Biscuitii ii macinam la robot, si peste ei turnam untul topit. Punem compozitia pe fundul tavii si apasam bine ajutande-ne de un pahar, sau de dosul palmei. Baza o punem la rece pana ne apucam de umplutura.
Pentru a realiza acest model de cheesecake avem nevoie de un inel ajustabil, pe care sa-l strangem pana la diametrul de 16 cm. Daca nu aveti inel, puteti sa alternati
cele doua compozitii dupa preferinta. Afinele le spalam bine si le scurgem de apa, dupa care le predam blenderului si le pasam. Lasam deoparte piureul.
Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri de apa rece. Incepem sa mixam crema de branza cu zaharul si adaugam jumatate din cantitatea de iaurt. Omogenizam, adaugam sarea si mai mixam 1 minut.
Incalzim cealalta jumatate de iaurt la foc mic, adaugam gelatina si amestecam bine ca sa o distribuim uniform. Lasam la racorit. Cand a ajuns la temperatura camerei o adaugam peste amestecul de branza cu iaurt si amestecam din nou cu ajutorul unui mixerului la viteza mai mica.
Frisca rece (de la frigider) o mixam 1 minut la viteza medie, adaugam lingurita (sau doua depinde de cat de bine se intareste frisca) de zahar vanilat si mai mixam pana
cand frisca devine pufoasa si e suficient de intarita. In amestecul cu branza si iaurt incorporam usor frisca cu miscari de jos in sus, ajutandu-ne de o spatula. Impartim compozitia in doua, intr-una din ele punem piureul de afine.
Punem inelul ajustabil in mijlocul tavii si turnam compozitia cu afine, nivelam si dam la congelator pentru jumatate de ora. Cealalta compozitie o punem la rece.
Dupa o ora, scoatem tava de la congelator, si luam inelul cu grija ca sa nu stricam forma. Umplem tava cu compozitia de la frigider, nivelam si dam din nou la rece
pentru cel putin doua ore. Dupa ce s-a intarit crema putem sa ornam dupa preferinta si inspiratie, apoi feliem si servim cu pofta.
Este un cheesecake destul de usor de facut. Partea mai delicata e cu inelul, care nu trebuie scos in caz ca nu e intarita suficient compozitia cu afine. Daca mai are
nevoie de timp, mai lasati-o sa se odihneasca la congelator 😉
Enjoy!
5. Irina Olariu
Muffins cu banane
Ingrediente:
– 200 g banane (curatate)
– 2 linguri zeama de lamaie
– 250 g faina
– 2 lingurite praf de copt
– o jumatate lingurita bicarbonat de sodiu
– un ou
– 125 g zahar
– un plic zahar vanilat
– 80 ml ulei
– 260 g iaurt (eu am folosit cu 2.8% grasime, garantez ca e bun si mai
slab)
Mod de preparare:
Bateti oul cu ambele tipuri de zahar. Adaugati uleiul apoi iaurtul si mixati.
Amestecati faina cu praful de copt si cu bicarbonatul de sodiu. Taiati bananele feliute, stropiti-le cu zeama de lamaie apoi amestecati-le cu faina.
Adaugati faina si bananele in compozitia lichida si amestecati usor cu o spatula pana se omogenizeaza.
Distribuiti amestecul in formele de muffins si dati tava la cuptor (preincalzit – 180 grade) pentru 25 minute.
6. Elena Angheluta
Prajitura cu prune
Ingrediente:
1 lingurita praf de copt
4 buc. oua
100 ml lapte
1 varf sare
250 gr zahar
100 ml ulei de floarea soarelui
250 gr faina alba
2 buc. plicuri de zahar vanilat
500 gr prune
Galbenusurile de la cele 4 oua le batem cu 250 g zahar dupa care adaugam pe rand cei 100 ml ulei si 100 ml lapte continuand sa mixam usor . La cei 250 g faina adaugam lingurita de praf de copt si zaharul vanilat impreuna se adauga la compozitia de galbenus mixand in continuare. Albusurile le batem spuma cu 1 praf de sare dupa care o adaugam la compozitia de galbenus. Amestecam usor pana se omogenizeaza apoi compozitia rezultata o turnam in tava tapetata cu hartie de copt. Asezam peste compozitie prunele taiate pe jumate una langa alta , cat mai strans ,dupa care dam tava la cuptor. Lasam initial la foc mare timp de 5 minute pana incepe blatul sa se ridice , apoi reducem focul la minim si lasam sa se coaca. Dupa ce sa racit o taiem cuburi si o pudram cu zahar vanilat.
7. Ioana Campean
Prajitura cu fructe „All Seasons”
Ingrediente:
300 grame Piscoturi
2 cutii Ricotta
1 cutie Mascarpone
200 ml. Smantana (continut de grasime de 12-15%)
Zahar pudra dupa gust (100-150 grame)
O pastaie vanilie
O farfurie adanca plina cu afine, zmeura, mure proaspete
500 ml. Apa plata
Mod de preparare:
Branza Ricotta, Mascarpone, smantana, miezul pastaii de vanilie si zaharul pudra se mixeaza, astfel incat se obtine o compozitie cremoasa si aromata.
O cratita cu diametrul de 25 cm. si adancime de 7 cm. se imbraca in interior cu folie alimentara. Se pun doua bucati de folie asezate una peste alta in cruce astfel incat tot interiorul sa fie tapetat. Piscoturile se inmoaie doar pentru o secunda in apa plata. In interiorul vasului, de jur imprejur, se aseaza vertical piscoturi la distanta de aproximativ 1,5 – 2 cm. Se rup partile din piscoturi care ies din cratita, astfel incat sa ramana la inaltime de nivelul adancimii vasului.
In continuare, se pune pe fundul vasului jumatate din cantitatea de fructe, peste care se intinde cu o lingura jumatate din crema de branza. Deasupra se pune (orizontal) un strat de piscoturi inmuiate de asemenea in apa plata. Se pun fructele ramase, peste care restul de crema si din nou piscoturi.
Prajitura se tine la frigider aproximativ 8 ore. Se scoate apoi din frigider, se pune un platou peste cratita si se rastoarna prajitura. Va iesi fara nicio problema din cratita datorita foliei alimentare. Se ia folia de pe prajitura.
Pofta buna!
Am denumit aceasta prajitura „All Seasons” pentru ca poate fi facuta in orice anotimp: primavara cu capsune, vara in varianta prezentata mai sus, toamna cu struguri fara samburi, iar iarna cu portocale, kiwi, ananas. In acest ultim caz, in loc de piscoturile asezate la inceput in interiorul vasului, de jur imprejur, in pozitie verticala, puteti aseza felii rotunde de portocale, kiwi sau ananas.
8. Carmen-Ana Dobrica
Briose Padurea Neagra.
Ingrediente:
briose:
3 oua
100 ml unt topit
200 g faina
6 linguri pudra
2 linguri cacao
50 g ciocolata amaruie
1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita bicarbonat
7-8 cirese tari
un praf de sare
crema ganache:
100 g ciocolata amaruie (peste 55% cacao)
50 ml frisca lichida
ornare:
300 g frisca lichida
1 plic intaritor frisca
o lingura zahar pudra
ciocolata amaruie
zahar tos
cirese
Pregatire:
briose:
Ciresele le-am spalat ,le-am scos samburii si le-am taiat marunt. Albusurile in care am pus un praf de sare ,le-am batut spuma cu 4 linguri de zahar pudra si zaharul vanilat. Galbenusurile batute spuma cu 2 linguri de zahar pudra, le-am amestecat cu faina alternand cu untul topit ,am adaugat bicarbonatul stins cu putin otet, ciresele taiate marunt,cacaua si ciocolata topita,apoi albusurile spuma amestecand lejer. Am uns forma de briose cu putin unt topit,am umplut fiecare lacas doar 3/4 ,apoi briosele le-am copt in cuptorul (preincalzit) 20 de minute.
Dupa ce le-am racit 10 minute,le-am scobit cu o lingurita si le-am umplut cu crema ganache.
crema ganache:
intr-un vas asezat la bain marie,am topit ciocolata,apoi tragand vasul de pe foc am amestecat-o cu frisca lichida.
ornare;
Am batut frisca bine,i-am adaugat intaritorul si zaharul pudra,apoi cu un poche cu varf stelat am ornat deasupra brioselor . Deasupra fiecaruia,am asezat cate o
cireasa scaldata in ciocolata topita si presarata cu zahar tos.
Am presarat cu ciocolata amaruie data prin razatoare.
Multumesc !
Multumesc tururor pentru participare, dar ca in orice concurs avem doar un castigator, iar acesta este… PAULA GAFITESCU.
Felicitari Paula!
Astept pe adresa de email office@divainbucatarie.ro datele de contact si tipul de ceai cu care ai dori sa te racoresti.
Va doresc tuturor o vara frumoasa in continuare!