septembrie 25, 2015
Oriunde te-ai afla in lume vei gasi o ceainarie in care poti sa te relaxezi avand in fata o licoare ce te poate determina uneori sa te simti vinovat de placerea imensa pe care o simti in acel moment. Ceaiul este o bautura magica, iti deschide porti spre lumi noi, iti aduce prieteni noi.
Daca alegi sa bei ceaiul in intimitatea casei tale sau la birou trebuie sa iti cumperi un ceai bun si o cana frumoasa. Just t si www.divainbucatarie.ro te ajuta sa incepi sezonul rece cu 100 portii din cel mai bun ceai si 2 cani (pentru ca ceaiul bun se bea in doi 🙂 ) ce te vor lasa sa te bucuri de culoarea frumoasa a ceaiului – de la galben-pal la culori bogate de cupru sau maro, trecand chiar si prin cele albastru- verde sau cele mai colorate ale fructelor de padure.
Cum poti avea parte de acestea? Trimite o reteta si poza unei prajituri cu fructe de toamna ce va impresiona juriul Just-t prin compozitie si prezentare la adresa de email office@divainbucatarie.ro si poti fi unul din cei 5 castigatori ai premiilor puse la dispozitie. Pozele care nu va apartin nu vor fi publicate si va aduc descalificarea din concurs. In acest concurs veti putea participa cu o singura reteta, asa ca alegeti prajitura cea mai buna! 😉
Concursul se desfasoara in perioada 25 septembrie – 10 octombrie 2015. Premiile vor fi livrate doar pe teritoriul Romaniei.
Retetele vor fi afisate in continuarea postarii prezente, in ordinea in care vor fi primite, iar anuntarea castigatorilor, o vom face in cursul zilei de 13 octombrie 2015, tot pe aceasta pagina.
Va doresc inspiratie si spor la lucru!
Juriul Just T a ales retetele castigatoare ale acestui concurs:
Reteta nr.1 – Galuste cu prune – Lavinia Petris
Reteta nr. 2 – Prajitura cu mere si bezea – Dieta Montignac – Mihaela Curea
Reteta nr. 16 – Tort cu crema mascarpone si smochine – Claudia Vasilache
Reteta nr. 19 – Prajitura fina cu ciocolata si pere posate – Paula Iulia Gafitescu
Reteta nr. 24 – Trandafiri din foietaj cu mar – Cretu Veronica
Multumim tuturor participantilor!!
Galuste cu prune
Prajitura cu mere si bezea – Dieta Montignac
Prajitura este printre cele mai noi retete incercate, a fost gustoasa mai ales pentru ca am folosit oua de casa si mere in gradina proprie. Sper sa va placa!
Fiecare anotimp are frumusețea lui, fiecare anotimp ne aduce fructe si legume de care ne putem bucura și pe care încercăm să le gătim cât mai variat.
Prăjiturile cu mere au fost mereu preferatele mele, an de an am încercat rețete variate, iar anul acesta a sosit momentul să încerc rețete de desert cu mere pentru dieta Montignac.
Cum mărul din grădină e plin de mere frumoase și sănătoase, m-a ispitit să încerc rețete noi. Ieri am făcut o prăjitură cu mere și bezea, iar acum revin
cu rețeta pentru cei care doresc un desert sănătos și rapid.
Avem nevoie de *5 ouă, 7 linguri de fructoză, 150 ml ulei de măsline, 125 ml apă clocotită, esență de vanilie, o linguriță scorțișoară, un praf de
copt, 5-6 linguri de făină premix pentru patiserie, 1,5 kg de mere*.
Am spălat merele, le-am decojit și le-am dat pe răzătoarea mare, le-am lăsăt 5 minute și apoi le-am stors de zeamă. Am pus merele într-o tigaie și
le-am călit împreună cu 2 linguri de fructoză. La sfârșit, am adăugat și scorțișoara și esența de vanilie.
Separăm gălbenușurile de albușuri, mixăm bine gălbenușurile cu 2 linguri de fructoză, adăugăm uleiul de măsline, apa clocotită, praful de copt, esența
de vanilie, făina. Am amestecat bine totul și am turnat compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Am pus merele călite peste aluat și am dat
tava la cuptor pentru 45 de minute la 160ºC.
Mixăm bine albușurile reci cu puțină sare, apoi adăugăm treptat cele 3 linguri de fructoză. Întindem uniform bezeaua pe prăjitură și mai dăm tava
la cuptor pentru 15 minute la 100ºC.
Un desert extrem de ușor de făcut, aromat și chiar dietetic! Profitați de aroma minunată a merelor!
3. Codruta Lucan
Portofele cu mere şi caramel sărat
Dacă e toamnă e vremea pentru un desert cu mere.Şi pentru că trebuia să fie special i-am adăugat şi un strop de caramel sărat!
Se simte toamnă şi îmi place tot la ea: culorile arămii, aerul ceva mai rece, soarele molcom şi căldura blândă, mirosul dulce de frunze uscate, conservele
pregătite cu dichis, dar mai ales roadele bogate: mere proaspte, nuci crocante, struguri dulci, gutui parfumate sau dovleacul copt.
Oh, cât mi-am dorit să sosească acest minunat anotimp pentru a avea pretext să gătesc ceva cu mere. Pentru că mere consum non-stop şi le iubesc din tot sufletul
indiferent de perioadă. Dar acum că e sezon şi putem să ne bucurăm de toată aroma şi prospeţimea merelor naturale româneşti, zic că ar fi păcat să nu profităm de
toată zemoşenia lor. Într-adevăr mere găsim în orice anotimp prin supermarketuri, dar sunt mere de import pline de te miri ce. De aceea vă invit cu drag să le
cumpăraţi din pieţele locale, cât mai proaspete, în sezonul lor natural.Că merele şi scorţişoara fac echipă bună împreună, asta se ştie demult, dar v-aţi gânit că la
fel de bine se completează şi caramelul sărt cu merele, poate chiar mai bine! Pentru că despre asta este vorba în reţeta de azi: un desert simplu cu aluat fraged
integral umplut cu mere dulci-acrişoare stropite cu un sos delicat de caramel sărat, menit să ne alunge nostalgia verii şi să ne arate că toamna poate fi şi ea magică!O
combinaţie reuşită zic eu, pe care vă invit să o testaţi şi voi.Un desert absolut delicios, cu o groază de ingrediente minune pe care vă las să le descoperiţi în cele
ce urmează.
Ingrediente:
Pentru aluat:
– 190 gr făină integrală
– 100 gr făină orez
– 1 lingură seminţe chia
– 2 linguri zahăr muscovado(un alt tip de zahăr sănătos cu conţinut ridicat de
melasă şi implicit mineralele din aceasta: Fe şi Ca)
-1/2 linguriţă sare
– 110 gr unt de cocos
– 12-14 linguri apă rece
Pentru umplutură:
– 1 lingură zahăr muscovado
– 2 linguri făină tapioca
– 1-2 linguri scorţişoară
– 2 mere mari tăiate cubuleţe
– 1 lingură suc proaspăt de lămâie
– jumate cană sos de caramel
Pentru caramel sărat_
– 110 zahăr brun
– 3 linguri apă
– 90 ml smântână de orez
– 1 lingură unt de cocos
– 1/2 linguriţă sare
Metoda de preparare:
Într-un bol larg amestecăm împreună făinurile împreună cu zahărul şi sarea.Se adaugă apoi şi untul de cocos şi se amestecă bine compoziţia cu vârful degetelor până capătă aspect de firmituri.Se transferă compoziţia la frigider pentru 15 minute, după care se scoate de la frigider şi se sfărâmiţeză din nou, între degete, boţurile formate de untul de cocos.Se adugă apoi şi seminţele de chia împreună cu cele 12 linguri de apă rece adăugate treptat.Se frămână in aluat moale şi elastic.Lăsăm aluatul la temperatura camerei şi ne apucăm de umplutură.Într-un bol mic amestecăm
zahărul împreună cu scorţişoara şi cele două linguri de făină de tapioca.Se taie merele cubuleţe, se stropesc cu zeama de lămâie şi se adaugă amestecul de zahăr peste ele, amestecând bine pentru ca fiecare bucată de măr să fie acoperită.Se aduagă şi sosul caramel pregătit astfel: Într-o cratiţă se amestecă zahărul cu cele trei linguri de apă şi se pune pe foc până ce tot zahărul se topeşte.Se creşte
flacăra şi lăsăm amestecul să fiarbă pentru aproximativ 5 minute până ce zahărul începe să se caramelizeze.Luăm de pe foc şi adăugăm smântâna vegetală amestecând continuu , iar la final lingura de unt de cocos împreună cu sarea.
Amestecul de caramel şi mere se lasă la frigider pentru 30 minute pentru a se îmbina frumos toate aromele, după care se trece la asamblarea portofelelor.Le coacem la temperatura medie pentru aproximativ 20 minute.
4. Daniela Rosu
Guguluf cu prune
Avem nevoie de urmatorele ingrediente:
– 10-12 prune potrivite
– 4 oua mici (de tara)
– 4 cescute cu faina
– 3 cescute cu zahar
– 1 cescuta cu ulei
– 1 cescuta cu lapte
– un praf de sofran
– o lingurita cu scortisoara
– o lingurita cu praf de copt
– zahar vanilat pentru pudrat
– optional: coaja rasa de lamaie/portocala sau alte esente
Mod de preparare:Batem ouale spuma impreuna cu zaharul, adaugand rand pe rand restul ingredientelor: faina cernuta impreuna cu praful de copt, uleiul si laptele, sofranul si scortisoara (sau celelalte esente).Omogenizam totul si turnam in forma unsa cu putin unt.Adaugam prunele taiate in jumatati sau in cuburi mici.Coacem la foc potrivit pana ce se rumeneste frumos.Dupa coacere, se raceste treptat si se pudreaza cu zahar vaniliat.Pofta buna!
5. Iancu Lubita
TORT DE CIOCOLATA CU PEPENE
Avem nevoie de blat;100g ciocolata neagra,50g unt,4oua,100g zahar,150gfaina,1lingura cacao,1lingurita praf de copt
Umplutura:1borcan de 400g cu dulceata de pepene galben sau orice alta dulceata sau gem,1/2pepene verde,1plic Tort-Gelee rosu
Se topeste ciocolata intr-un vas pa bain-marie,se da deoparte,se adauga untul,se mixeaza si se lasa sa se raceasca
Albusurile batute spuma cu un praf de sare si zahar,se adauga pe rand galbenusurile mixand energic apoi ciocolata racita; la final se incorporeaza faina cu praful de copt si cacao cernute,amestecand usorSe rastoarna in forma de tort unsa si se lasa la cuptor la foc mic 30-40min.Dupa ce blatul s-a racit,se taie indreptand suprafata daca este crescut neregulat,se taie in doua pe orizontala, se pune inelul de la forma de tort pe un platou,se introduce in inel primul blat,se rastoarna jumatate din borcanul cu dulceata (daca are fructe se paseaza),se niveleaza suprafata,se acopera cu al doi-lea blat,se pune restul de dulceata iar deasupra sfere de pepene scoase cu aparatul special iar pentru cine nu are,pune cuburi taiateSe pregateste gelatina dupa instructiunile de pe plic si se rastoarna pe toata suprafata tortului acoperind sferele apoi se lasa la frigider pana in momentul servirii,cand se scoate inelul apoi se taie.Sper sa va placa!
6. Ursan Anisoara
Prajitura cu mere in jeleu
Ingrediente;blat;5 oua,5 linguri de zahar,5 linguri de faina,2 linguri de ulei,un praf de sare
umplutura;5 mere mari galbene,o cana si jumatate de zahar 300 ml apa,un plic de gelatina
decor;3 mere rosii,50 g unt,2 plicuri tort gelle rosu(sau transparent) 200 ml suc scurs de la merele galbene
Preparare;Albususrile se mixeaza cu un praf de sare si zaharul pana se intaresc,galbenusurile se freaca cu uleiul apoi se incorporeaza in albusurile mixate,se omogenizeaza amestecul apoi se
incorporeaza si faina.Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la copt cca 20 minute,la foc potrivit.Se desprinde de pe hartie,se lasa sa se raceasca apoi se taie in 2 bucati egale.Merele galbene curatate de coaja se taie in cubulete mici si apoi se dau in clocot la foc domol cu zaharul si apa ,cca.20 minute.Se scurge 200 ml de sirop pentru jeleu si se lasa sa se raceasca.Se spala merele rosii,se sterg si se taie in doua,se curata de sanburi si cotor apoi se feliaza cu tot cu coaja apoi se calesc in untul incins cateva secunde,se scot pe o farfurie si se la asa se raceasca.Se aseaza primul blat intr-o tava(eu pun si o forma dretunghiulara cu margini reglabile)apoi turnam merele cubulete impreuna cu sucul obtinut prin fierbere in care am adaugat gelatina deshidratat in 100 ml apa rece si apoi topitala bain marin,se aseaza a 2 bucata de blat,deasupra lui se aranjeaza feliile de mar rosu trase in unt,sub forma de solzi ,pe toata suprafata prajiturii si la urma se prepara jeleul conform instructiunilor de pe plicul de tort gelle impreuna cu siropul oprit si se toarna fierbinte deasupra feliilor de mar.Se da prajitura la rece cel putin 3 ore,de preferat de seara pana dimineata apoi se poate taia in forma dorita.Este un desert usor insiropat si foarte racoros ,plin de vitamine.
7. Elena Elena
Tarta cu prune
Ingrediente
pentru aluat
250 gr faina
125 gr unt
1 ou
50 gr zahar pudra
1 lingura de lapte
Intr-un bol vom adauga toate ingredientele si vom framanta usor cu degetele pana se incorporeaza faina cu restul de ingrediente si compozitia devine nisipoasa.Daca ti se pare ca aluatul nu se leaga atunci adaugi si lingura de lapte.Cand e gata il vom pune in folie si il dam la frigider pentru 30 minute.Tava pentru tarta am unso cu putin unt pe masa de lucru presuram putina faina si intindem usor foaia cand credem ca e gata intinsa sucim aluatul pe sucitor si o asezam frumusel in tavita vom elimina surplusul o intepam cu furculita.
250-300 gr prune
50 gr unt
2 linguri zahar pudra
un praf de scortisoara si putina esenta de vanilie Prunele au fost spalate si taiate in felii le vom aseza in tava cat de frumos putem,din unt si zahar am facut un sos pe care l-am turnat pestre prune sosul fiind fierbinte.
Cuptorul e pregatit asa ca vom da tarta la cuptor pentru 25-30 minute la foc potrivit.
8. Ilinca Andreea
Umplutura:
Decor:
Tarte cu dovleac si agrise uscate
Ingrediente pentru 5-6 porţii individuale (depinde de forme) sau o formă de tarta cu diametrul de 26 cm
blatul:
umplutura
asamblarea şi coacerea
10. Diaconescu Cristina
Prajitura cu mere si bezea
Dupa cum stim anotimpul toamna este un anotimp frumos, cu multe roade bogate , mere proaspete, strugurii copti si dulici, gutuiile aromate sunt putinele fructe preferate ale mele, asa ca am ales sa fac o retetea de prajitura cu mere si bezea preferata mea si a familiei mele, pentru aceasta prajitura avem nevoie de : pentru blat: 5 galbenusuri, 12 linguri zahar, 12 linguri ulei, 15 linguri lapte , 15 linguri faina si un praf de copt. Pentru umplutura avem nevoie de 5 mere, 5 linguri de zahar pentru calitul merelor si 2 plicuri zahar vanilat. Pentru bezea : 5 albusuri ,5 linguri de zahar. planul meu de lucru: mai intai curatam merele, le razuim, apoi le punem la calit cu zaharul pana cand scade sucul care il lasa. Separam albusuriile de galbenusuri,. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, cu ajutorul mixerului la viteza mica,adaugam treptat uleiul, incorporam faina amestecata cu praful de copt. Punem compozitia intr-o tava,si bagam la cuptor pentru 20 de minunte, Intre timp batem albusuriile spuma,si la final adaugat si zaharul. Dupa cele 20 de minute scoate tava din cuptor,adaugam merele calite si albusul si il nivelam cu o furculita, si dpua bagam tava la cuptor inca 10 minute! O prajitura foarte buna si gustoasa! preferata tuturor celor care iubesc merele!! Pofta buna!!! 🙂
11. Iuliana Florentina
Prajitura cu prune,migdale si ciocolata alba
Ingrediente blat :
12. Iliescu Olguta – Pastry Workshop
Straturile sunt: (de jos in sus)
Blat de ciocolata – Devil’s food
Blat biscuite cu alune de padure
Am gandit acest strat pentru a adauga textura tortului, dar si gust datorita alunelor de padure. Totusi, puteti sa renuntati la el daca doriti.
Mousse de ciocolata alba cu pralina de alune de padure
Pralina de alune de padure:
Mousse de ciocolata alba
Mousse de caramel si rom
Glazura de caramel
Decoratiuni de caramel
Pentru decoratiuni, topiti 100g sugar. Cu o furculita, intindeti „ate” de caramel pe o foaie de copt apoi strangeti firele de caramel intr-un con. Adaugati cateva alune de padure in con si decorati tortul.
Tort cu smochine, mascarpone si ciocolata
– pentru blatul genoise:
3 oua 70 grame de faina alba 15 grame de cacao 60 grame de zahar un praf de sare
– pentru crema de mascarpone cu smochine
trei smochine 20 de grame de zahar trei linguri de zeama de portocala 100 grame de mascarpone
– pentru crema de ciocolata 100 de ciocolata cu 45% cacao 100 de smantana pentru frisca de 20% grasime
– pentru sirop
125 ml de suc de portocale 20 grame de zahar
o smochina pentru ornat
Pentru blat:
Pentru crema de mascarpone si smochine:
Pentru sirop
Pentru ganache:
Asamblare:
17. Alina (Patranoiu) Posirca
CUPCAKES CU AFINE
Ingrediente:
– 110 g unt- 200 g zahar- 2 oua mari- 275 g faina- 10 g praf de copt- 120 ml lapte
Frostingul:- 70 g unt- 200 g crema de branza, philadephia am fost eu- 100 g zahar pudra
Preparare: preincalziti cuptorul la 180 gradeC. Asezati cele 12 hartiute de muffins in forme.Ingredinetele sa fie toate la temperatura camerei.Intr-un bol bateti untul
impreuna cu zaharul pana devine crema. Adaugati cate un ou pe rand si bateti bine.
Turnati faina si laptele, in doua transe.Portionati aluatul in cele 12 hartiute de muffins.Dati la cuptor pentru 20-25 de minute, pana cresc frumos si mijlocul este
bine copt.Le scoateti pe un gratar si le lasati sa se raceasca bine.
In acest timp prgatiti frostingul,Bateti untul spuma, adaugati crema de branza. Turnati zaharul pudra si mixati bine pana devine o crema aerata, fina si pufoasa.
Cand muffinsii sunt complet raciti, ii decorati cu frostingul. Le decorati dupa bunul plac.
18. Monica Horoiu
Cupcakes cu gutui, caramel si crema de vanilie
Ingrediente (pt.12 c.)
2 oua,
150 gr faina de secara,
125 gr iaurt,
100 gr unt (la temperatura camerei),
1/2 gutuie (fiarta in prealabil),
8 biscuiti cu caramel,
4 linguri zahar,
1/2 plic praf de copt
crema de lamaie:
2 oua,
150 grame zahar,
sucul de la 2 lamai,
coaja rasa a 2 lamai,
50 grame unt
Preparare: Se sparg ouale in castron si se amesteca cu restul ingredientelor, cu mentiunea ca biscuitii (rupti in bucatele) si gutuia (taiata cuburi si fiarta in
prealabil) se adauga la final.
Se pune compozitia in forme (pe trei sferturi, stiti deja) si se dau la cuptor pentru 30 minute.
Intre timp, facem crema de lamaie. Se bat ouale intregi cu zaharul, se adauga coaja si sucul de lamaie, si la final untul. Se amesteca pe foc mic ( cu o spatula de lemn si intr-o cratita de inox) pana
capata consistenta dorita. Se lasa la racit.
Cand sunt gata cupcakes-urile, se scot din forme, se lasa la racit pe un gratar, si se decoreaza dupa moft.
19. Paula Iulia Gafitescu
Prajitura fina cu ciocolata si pere posate
Blat
4 oua
50 gr zahar
80 gr ciocolata neagra
1 praf de sare
Crema de ciocolata
150 gr ciocolata neagra
100 gr smantana pentru frisca
3 linguri suc de la perele posate
1 lgta extract de vanilie
Crema mascarpone
50 gr zahar
50 gr migdale
1 lingura miere
250 gr mascarpone
2 linguri lapte
Pere posate
10 pere mici
1 l apa
1 pahar vin alb dulce
50 gr zahar
1 baton scortisoara
1/2 pastaie vanilie
Pere posate. Punem apa la fiert impreuna cu vinul zaharul, batonul de scortisoara si vanilia. Spalam bine perele fara a le indeparta codita. Cand fierbe apa dam focul mai mic si punem perele. Le lasam pe foc mic timp de 10 minute. Oprim focul si lasam perele la racit.
Blat. Blatul este fin si delicat, trebuie lucrat cu grija atat inaitne de a-l face cat si dupa.
Topim ciocolata pe bain marie. Cand ciocolata e lichida o luam de pe foc si o dam la rece. Trebuie sa ajunga la temperatura corupului dar sa fie tot lichida.
Mixam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana isi dubleaza volumul. Adaugam ciocolata topita si racita si amestecam usor.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam restul de zahar si mixam pana cand zaharul e complet topit. Incorporam albusurile in compozitia de ciocolata in 3 reprize. De fiecare data amestecam usor cu miscari de jos in sus.
Preincalzim cuptorul la foc mediu. Tapetam o tava (25/35 cm) cu hartie de copt. Turnam compozitia de blat in tava si nivelam. Vom obtine un strat subtire. Coacem blatul timp de 15-17 minute, pana cand se rumeste usor pe margini.
Scoatem tava din cuptor si acoperim prajitura cu o hartie de copt. O lasam asa pana la racirea completa.
Dupa ce s-a racit vom intoarce prajitura cu partea de jos in sus. Desprindem cu grija hartia de copt de pe fundul blatului. Taiem blatul in doua bucati egale de dimensiuni 25/17 cm.
Crema trufa de ciocolata. Incalzim smantana cu sucul de pere pana aproape de punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam ciocolata si vanilia. Le lasam la odihnit 2 minute apoi amestecam bine pana la omogenizare. Lasam crema la racit.
Crema mascarone. Amestecam mascarpone cu laptele si mierea pana cand obtinem o crema fina si omogena.
Punem zaharul la caramelizat, Cand devine un caramel lichid adaugam migdalele si amestecam bine astfel incat sa acoperim migdalele cu zaharul ars. Oprim focul. Transferam migdalele pe un tocator de lemn si le lasam la racit.
Punem migdalele caramelizate in robot si le maruntim usor, la viteza mica. Incorporam migdalele caramelizate in crema mascarpone. Pastram o lingura pentru decor.
Asamblare. Punem un blat de ciocolata apoi crema trufa. Un nou blat de ciocolata si crema trufa. Dam prajitura la rece timp de o ora pentru a se intari bine crema de ciocolata. Deasupra intindem crema mascarpone si nivelam frumos.
Taiem prajitura in patratele si fiecare bucata o ornam cu pere posate ( curatate de coaja ), fasii de ciocolata si migdale caramelizate. Enjoy!
20. Liana Toma
Tort cu fulgi de cereale si mere
Ingrediente:
80 g unt moale
50 g zahar pudra
1 plic cu Zahar vanilat Bourbon Dr. Oetker
1 varf de cutit cu scortisoara
3 oua, 50 g zahar
100 g nuci, 60 g pesmet
1 lingurita cu Esenta de portocale Dr. Oetker
Pentru umplutura:
500 ml iaurt
4 linguri cu zahar pudra
180 g Vitalis Musli cu ciocolata
1 mar, sucul de la o portocala
2 plicuri cu Gelatina Dr. Oetker
250 ml smantana dulce
Pentru glazura:
1 plic cu Spuma pentru deserturi cu gust de frisca Dr. Oetker
Pentru decor:
3-4 linguri Vitalis Musli cu ciocolata Dr. Oetker
cateva felii mar
suc de lamaie
Mod de preparare
1. Freaca untul cu zaharul pudra, zaharul vanilat, scortisoara si galbenusurile. Incorporeaza usor nucile, pesmetul si esenta de portocale. Adauga albusurile batute
spuma cu zaharul.
2. Toarna compozitia într-o forma cu inel detasabil unsa si tapetata cu faina (cu diametrul de 26 cm) si întinde uniform. Lasa la cuptor, la foc moderat, (cuptor
electric: 160 ºC, cuptor cu aer fierbinte: 170 ºC, cuptor cu gaz: treapta 2) timp de aproximativ 45 de minute.
3. Pentru umplutura amesteca bine iaurtul cu zaharul pudra, musli, marul ras si sucul de portocala. Adauga gelatina pregatita conform instructiunilor de pe pachet. Mi s-a parut cam
multa, un plic cred ca era de ajuns. La final, pune frisca lichida batuta spuma.
4. Rastoarna peste blatul de nuca bine coptsi lasa la rece timp de doua ore.
Indeparteaza inelul detasabil si imbraca tortul in frisca pregatita conform instructiunilor de pe plic.
Pe margine si in mijloc presara musli maruntit. Decoreaza cu felii de mar stropite cu suc de lamiae.
21. Roxana Ciobanu
22. Corina Costin
25. Angelica Nistor
Prajitura cu chessecake, caramel si nuca
Un desert de sezon.
Nuca este printre preferatele mele și de fiecare data savurez cu plăcere un desert cu nuca.
Caramelul este de asemenea un component care mă încântă foarte mult.
Ce a ieșit în final este de vis:gust, savoare, textura cremoasa….per total un deliciu:)
Enjoy!
Ingrediente:
Blatul alb:
-3 oua
-6 linguri de apa
-6 linguri de zahar praf
-6 linguri de faina
-1 praf de copt
-putina sare
-50 gr. nuca macinata
-3 linguri zahar
Chessecake cu cacao si nuca:
-1 kg. branza de vaci, sau crema de branza
-4 oua
-200 gr. zahar
-1/2 lingurita pasta de vanilie
-2 linguri de faina
-1 lingura amidon
-3 linguri de cacao
-50 gr. smantana
-150 gr. nuca macinata prajita putin
Caramelul cu nuca:
-300 gr.zahar
-250 ml. frisca lichida
-100 gr. unt
Stratul de nuca:
-150 gr.nuca macinata
-100 gr.zahar
-1 varf de cutit pasta de vanilie
Mai avem nevoie de:
-400 ml. frisca
Decor:
-100 gr.nuca macinata
Mod de preparare:
*Pentru început pregătim blatul alb.Procedam așa:
1.Pornim cuptorul sa se incalzeasca.Ne pregatim o tava cam de 30/35 cm. tapetata cu hartie cerata.
2.Cernem intr-un vas faina impreuna cu praful de copt si putina sare.
3.Punem intr-un castron albusurile de ou, adaugam apa si batem totul bine pana obtinem o spuma.
4.Adaugam zaharul.Continuam sa batem pana zaharul se topeste de tot si spuma este tare, lucioasa si sta pe tel.
5.Adaugam galbenusurile, amestecam usor, apoi punem pe rand amestecul de faina si cu un tel, cu miscari usoare de sus in jos, omogenizam totul.
6.Turnam compozitia in tava pregatita anterior, nivelam usor cu o spatula si deasupra blatului presaram nuca macinata amestecata cu zaharul.La fel, nivelam usor.
7.Dam tava la cuptor la foc mediu spre iute pana prajitura este aurie si trece testul scobiturii.
8.Cand este gata, o scoatem si o lasam sa se raceasca.
*Acum pregătim chessecake-ul:
1.Punem brânza intr-un castron și o mixam bine împreună cu zaharul.
2.Incorporam pasta de vanilie amestecand apoi lejer cu o spatula.
3.Adăugăm pe rand ouale.
4.Punem faina cernuta împreună cu cacaua, amidonul, nuca și amestecăm.In final punem smantana si mai amestecam din nou pana la omogenizarea completă.
5.Tapetam aceeasi tava in care am copt si blatul alb cu hartie cerata si turnam compoziția pentru chessecake.
6.Dam tava la cuptor la foc mediu pentru 45 -50 de minute, sau pana chessecake-ul este bine patruns și trece testul scobitorii.
7.Scoatem tava si o lasam sa se raceasca complet.Abia apoi scoatem blatul din tava.
*Pregatim caramelul cu nuca asa:
1.Punem intr-o cratita zaharul si il caramelizam pana capata o culoare aurie.Cand s-a topit si este fluid il luam de pe foc si adaugam frisca si untul.
2.Omogenizam usor, apoi punem cratita din nou pe foc.
3.Fierbem usor la foc mic pana incepe sa faca bulbuci si pana caramelul capata o consistenta groasa, densa, undeva in jur la 15-20 de minute.
4.Dupa ce s-a ingrosat luam vasul de pe foc si il acoperim cu o folie alimentara.
5.Il lasam sa se tempereze.
*Frisca:
1.Turnam frisca intr-un vas și o mixam bine pana ne rezulta o spuma tare.
*Acum asamblam prajitura:
1.Tapetam tava în care am copt blaturile cu folie alimentara peste tot inclusiv pe margini.
2.Punem prima foaie de blat alba cu nuca in sus și întindem peste ea jumătate din cantitatea de caramel.
3.Nivelam bine peste tot apoi asezam blatul de chessecake.
4.Apăsam ușor cu mainile si apoi turnam ce-a de-a doua jumătate de caramel.
5.Peste el presaram stratul de nuca amestecata cu zahar si esenta.
6.Nivelam frumos peste tot apoi punem frișca bătută.
7.O intindem în strat egal peste tot și deasupra, în final, decoram cu nuca măcinată.
8.Dam tava la rece pentru cel puțin 3-4 ore.
9.Când prăjitură s-a răcit o tăiem în bucăți potrivit de mari.
Servim prajitura rece…dar foarte rece, este absolut delicioasa!
Pofta mare va doresc!
Comentarii