fbpx

RETETE RECENTE

COZONAC PUFOS CU CREMA DE NUCA SI CIOCOLATA

April 7, 2022 | CATEGORIA

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata V diva

Cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata. Reteta de cozonac de casa foarte pufos, cu umplutura delicioasa de ciocolata cu nuca, perfect pentru Sarbatorile Pascale, Craciun sau orice moment in care aveti pofta de un cozonac de casa foarte bun.

Umplutura este pur si simplu senzationala, aromata si usor umeda.

Ne apropiem de sarbatori, asa ca o reteta de cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata va fi binevenita.

Cozonacul acesta este foarte delicios, pufos si moale ce se poate rupe in fasii, iar umplutura are aroma si textura placuta, fara sa se ususce in urma coacerii.

L-am pregatit in noul cuptor HotPoint. Inainte am avut acelasi brand.  L-am schimbat doar pentru a trece la o generatie mai performanta, caci vechiul HotPoint coace la fel de bine si dupa 13 ani.

Este un cuptor performant, cu un design modern si foarte multe functii ce iti usureaza treaba.

In reteta video am trecut prin cateva dintre acestea special pentru a va arata doar o parte din ceea ce stie sa faca, insa vor urma si alte retete, caci vreau sa ma bucur de noile functii si sa impartasesc cu voi acest lucru.

In plus, noul meu cuptor are doua moduri de curatare, pe care abia astept sa le folosesc.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata diva o

Pentru ca acest cozonac sa va iasa perfect folositi unt gras (minim 82% grasime), faina cu grad inalt de proteina si nu exagerati cu zaharul in aluat.

Faina este foarte importanta, asa ca uitati-va pe pachet sa aveti minim 11 g proteina la 100 g faina. Cu cat procentul va fi mai mare, aluatul va fi mai bun.

Folositi o ciocolata buna, dar sa nu fie foarte amaruie. Eu nu folosesc ciocolata de menaj din comert, iar pentru aceasta reteta am ales ciocolata pe care o prefera mama mea.

Ma bucur ca acum nu mai trebuie sa tin cont de temperatura ambientala pentru dospire, caci noul meu cuptor are aceasta functie.

Daca nu aveti un astfel de cuptor trebuie sa tineti cont de faptul ca perioada de dospire poate creste daca nu aveti o temperatura ambientala de 23-25 grade.

Lasati aluatul cat este nevoie pana isi dubleaza volumul! Timpul de dospirea este influentat si de cantitatea de zahar sau de grasime din aluat.

Si un ultim sfat: laptele trebuie sa fie caldut cand estye pus peste drojdie. Daca este fierbinte drojdia isi pierde toate proprietatile. In schimb, cand puneti zaharul in lapte, este bine ca laptele sa fie mai cald, pentru a dizolva rapid zaharul.

 

Alte retete de cozonaci pufosi foarte apreciate de cei care ma urmaresc puteti citi daca apasati pe titlul retetei de mai jos:

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru reteta de cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata:

 

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

550 de grame de faina cu conținut de proteina peste 11%

10 grame de drojdie uscată (30 g drojdie proaspata)

220 mililitri de lapte caldut

4 galbenușuri de la ouă de marime medie

110 de grame de zahar fin

3 grame de sare fina

1 lingurita coaja rasa fin de la 1 portocală netratata

1 lingurita coaja rasa de lamaie netratata

20 de mililitri rom

8 g pasta de vanilie/ extract de vanilie/ esenta naturala de vanilie

150 de grame de unt cu 82% grasime

Pentru umplutura:

50 ml lapte

150 g zahar

200 g nuca macinata fin

1 galbenus

1 lingura pudra de cacao

100 g ciocolata neagra

30 ml rom

Pentru uns:

1 galbenus

2 linguri lapte

 

PREPARARE:

Pentru inceput las modul de preparare in format video. Te invit sa ma urmaresti si pe canalul de YouTube.

Poti apasa pe clopotel ca sa fii notificat cand postez o reteta noua.

 

Iata si explicatiile scrise:

Am amestecat drojdia cu o lingurita de zahar si  50 ml lapte usor caldut. Am lasat-o  10 min sa se hidrateze. In acest timp am dizolvat zaharul in restul de lapte cald cat sa poti tine degetul in el.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 1

Am amestecat galbenusurile cu sare pentru a intensifica culoarea acestora. Am ras coaja de la o portocala si o lamaie, ambele netratate chimic.

Am cernut faina intr-un bol mare. Am pus in mijloc drojdia, am turnat laptele caldut, apoi am pus galbenusurile batute.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata

Am inceput sa framant, apoi am adaugat untul topit.

Am adaugat coaja rasa de lamaie si portocala, extractul de vanilie si romul.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 4

Am framantat aluatul pana a devenit neted si nu s-a mai lipit de maini. In acest moment trebuie sa fie moale si elastic.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 5

L-am pus intr-un bol si l-am acoperit cu o folie alimentara. In acest moment am pus aluatul in cuptor. Noul meu cuptor Hotpoint are o multime de functii speciale ce pot fi setate in limba romana.

Poate memora 10 din functiile preferate. Poate coace pe trei niveluri in acelasi timp o masa completa: tarta cu fructe, lasagna si carne.

Nu am apucat inca sa le folosesc  pe toate, dar ma bucur ca acum pot coace prajituri fara ventilatie si am dospire, pe care am folosit-o la 30°C, timp de 1 ora.

Daca nu esti atent te anunta prin sunet cand programul se termina.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 6

Cat timp a crescut aluatul am maruntit nuca prajita in prealabil. Am pus laptele si ciocolata pe foc pana cand s-a topit putin ciocolata.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata

Am oprit focul si am amestecat pana aceasta s-a topit. Am amestecat pana s-a omogenizat compozitia. Am lasat-o sa se tempereze.

Am adaugat romul, zaharul, pudra de cacao si nuca macinata.

Am amestecat bine, apoi am incorporat un galbenus batut.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata f2

Aluatul aproape ca si-a triplat volumul.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 7

L-am scos din vas si l-am impartit in doua bucati de aceeasi marime. Le-am intins pe rand in doua dreptunghiuri putin mai lungi decat tava si o latime dubla.

Am impartit crema in jumatate si am uns fiecare foaie de aluat, lasand marginile neacoperite de crema.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 10

Am rulat fara sa strang tare si am obtinut doua rulouri. Am sectionat pe lungime fiecare rulou, fara ca lama cutitului sa taie pana jos.

Am suprapus rulourile in cruce, cu taietura in sus, apoi le-am impletit si le-am pus in tava.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 11

Am lasat cozonacul in cuptor pe programul de dospire pentru alte 30 min la 30m lasat cozonacul in cuptor pe programul de dospire pentru alte 30 min la 30°C, apoi l-am copt pe functia convectie, fara ventilatie, pentru 45 minute.

Cu 5 minute inainte sa fie gata cuptorul m-a anuntat ca se termina programul.

In acest moment am uns cozonacul cu un galbenus amestecat cu lapte.

Dupa 30 minute era deja suficient de rumenit, asa ca l-am acoperit cu hartie de copt in ultimile 15 minute.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata 12

Sunt foarte incantata de cozonacul meu pufos cu crema de nuca si ciocolata pregatit in noul cuptor HotPoint.

Abia astept sa va arat si alte retete, sa testez sonda de carne, grilul si sa folosesc curatarea autopirolitica.

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata

 

cozonac pufos cu crema de nuca si ciocolata f2

 

Pana la noua reteta va doresc numai bine!

UN MIC SFAT:

In functie de tipul cuptorului vostru, daca coaja pare tare o puteti unge, cu o pensula, cu un sirop din 40 ml apa si 20 g zahar cat este inca fierbinte.

Acoperiti cu un prosop si lasati sa se raceasca.

Nu uitati sa ma urmariti pe YouTube pentru mai multe retete simple si usor de facut!

 

 

Comentarii

Leave a Reply to Rusu Amalia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *