Mancare de bame in sos de rosii – reteta simpla si gustoasa

14 iunie 2021Diva in Bucatarie

Mancare de bame in sos de rosii – reteta simpla si gustoasa. Bamele nu sunt foarte populare in tara noastra, desi ar trebui mai mult promovate pentru sunt gustoase, oferind in acelasi timp si o multime de beneficii pentru organism.

Mancare de bame in sos de rosii

Mancare de bame in sos de rosii – reteta simpla, gustoasa, rapida si usor de pregatit. Daca nu ati incercat bamele pana acum ar merita sa le dati o sansa acestor pastai considerate a fi unele din cele mai sanatoase legume, cu un gust usor dulceag si bun.

Bamele nu sunt foarte populare in tara noastra, desi ar trebui mai mult promovate pentru sunt gustoase, oferind in acelasi timp si o multime de beneficii pentru organism.

Are putine calorii, dar este plina de substante nutritive si vitamine. Acestea contin antioxidanti, dar si o proteina numita lectina ce inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Sustin sanatatea inimii si a creierului si controleaza zaharul din sange.

Sunt recomandate si in curele de slabire fiind sarace in calorii, dar satioase.

Mancare de bame in sos de rosii

Din pacate nu se gasesc tot timpul in varianta proaspata, dar le-am descoperit congelate in supermarket.

Prima oara am luat o singura punga sa le probez si am fost incantata de faptul ca erau subtirele, micute si s-au gatit mai rapid decat cele proaspete, iar gustul final a fost fix la fel cu cel pe care il stiam.

Daca veti gasi bame proaspete la vara aveti grija sa le spalati foarte bine si sa le lasati sa se usuce inainte de a fi gatite. Acest lucru este important pentru ca in final sa obtineti bame cu o textura usor mucilaginoasa. Mucilagiul acestora va fi prezent oricum si veti profita de faptul ca aduce multe fibre, curata si detoxifica colonul.

Un alt secret al bamelor gatite corect este ca sarea sa fie adaugata la final, astfel incat sa nu scoata umezeala din ele.

Bamele sunt legume foarte apreciate in bucataria mediteraneeana.  Originea lor nu este cunoscuta, dar se pare ca provin din Etiopia sau Orientul Mijlociu, de unde s-au raspandit in baznul Marii Mediterane si in Egipt. Le veti intalni in bucataria greceasca, turceasca si in tot Orientul Mijlociu, dar si in tari din Africa.

Am avut norocul sa le pot cultiva si eu la un moment dat, dar tufele mele nu au avut rod bogat.

Culegeam doar cateva bame la 3-4 zile. Le-am congelat pe toate, iar la sfarsitul verii nu am avut mai mult de 1 kg de bame congelate. Mi s-a parut un efort prea mare, consumator de timp si bani (tinand cont de cantitatea de apa cu care udam gradina si solarul), asa ca am renuntat sa mai cultiv bame.

Reteta mea de mancare de bame in sos de rosii se face usor si rapid.

Pe post de garnitura am ales sa pregatesc orez cu fidea (reteta o gasiti daca apasati aici), dar puteti alege sa le mancati si simple.

Manacrea de bame cu sos de rosii poate fi pregatita si cu bame proaspete.

Este o idee foarte buna si pentru momentele in care renuntati la carne.

Avand in vedere ca este o reteta ce se apropie de bucataria orientala va las aicio colectie de retete din bucataria libaneza.

Mancare de bame in sos de rosii

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru mancare de bame in sos de rosii:

Ingredientemancare de bame in sos de rosii:

(pentru 3 portii)

450-500 g bame (congelate)

3 linguri ulei

1 ceapa medie

1 morcov mic ras

1 felie ardei gras rosu

120 ml suc de rosii

200 ml supa clara de legume (sau apa)

sare

piper proaspat macinat

1 lingurita oregano uscat

1/2 lingurita zahar

optional – boia iute sau fulgi de ardei iute dupa gust

cateva picaturi suc de lamaie

Mod de preparare mancare de bame in sos de rosii:

Pentru inceput am calit ceapa tocata marunt pana a devenit sticoasa. Am adaugat morcovul ras si ardeiul gras tocat cat mai marunt si am continuat sa calesc pana cand s-au inmuiat si acestea.

Daca este nevoie adaugati 1 lingura de apa sau 1 lingura de ulei.

Cand morcovul si ardeiul s-au inmuiat putin am adaugat bamele congelate si am amestecat totul in jur de 1 minut.

Am presarat cateva picaturi de lamaie (nu exagerati!). In acest mod voi pastra culoarea verde intensa a bamelor.

Mancare de bame in suc de rosii Mancare de bame in suc de rosii 

Am adaugat sucul de rosii si condimentele (piper, zahar, oregano) si putina boia iute. Am amestecat usor, apoi am turnat supa de legume.

Am avut stoc de legume pastrat in congelator, dar puteti folosi doar apa. Daca nu obisnuiti sa pregatiti supa concentrata de legume pentru mancaruri folositi cuburi BIO!!!

Daca nu ati preagtit pana acum supa concentrata de legume, atunci puteti sa vedeti cum o pregatesc eu daca apasati aici. 

Am lasat sa se gateasca la foc mic/mediu in jur de 15 minute, apoi am gustat o bama sa vad daca s-au facut.

Au mai avut nevoie de 5 minute. Inainte sa opresc focul am adaugat sare turnat am amestecat si am gustat sa vad daca mai era nevoie de sare sau boia picanta.

Mancare de bame in suc de rosii mancare de bame

Am oprit focul si am presarat patrunjel verde. Cat timp s-au fiert bamele am pregatit si garnitura, dar puteti sa le mancati si simple.

Am ales sa le mananc cu orez cu fidea (reteta pe care am intalnit-o in bucataria libaneza, dar si in cea turceasca).

Mie imi plac bamele foarte mult si sper sa le incercati si voi.

Imi puteti scrie in comentarii cat de mult v-au placut.

Daca aveti si alte sugestii de retete cu bame le astept pentru a le incerca.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *