fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA CU CREMA DE MASCRAPONE, CAPSUNI SI RUBARBA

May 25, 2021 | CATEGORIA

Prajitura cu crema de mascarpone, capsuni si rubarba este delicioasa, racoritoare, simpla si usor de pregatit. Are un blat cu iaurt umed, usor, aerisit, simplu, dar foarte gustos si o crema dulce-acrisoara cu textura fina si catifelata.

Realizarea acestei prajituri nu necesita tehnici complicate.

Pentru blat nu trebuie sa separati ouale, asa ca in 5 minute il puteti pune in cuptor.

Probabil ati mai intalnit retete de prajituri sau chec cu iaurt.

Prajiturile cu blat cu iaurt sunt mai usoare, cu mai putine calorii si grasimi, in comparatie cu cele cu unt, smantana, reducand si cantitatea de ulei de care un blat simplu ar avea nevoie.

Iaurtul aduce blaturilor de prajitura umiditate. Este de preferat sa se foloseasca un iaurt gros, de tipul celui grecesc. Daca aveti iaurt simplu, mai lichid, folositi o cantitate mai mar (dublati) si il veti lasa la scurs intr-o sita tapetata cu tifon minim 6 ore h inainte.

Pentru ca prajitura cu crema de mascarpone, capsuni si rubarba sa va iasa perfecta aveti nevoie de o tava buna. Nu recomand vasele din ceramica sau sticla ce pot influenta textura si umiditatea.

Toppingul acestei prajituri cu crema mascarpone, capsuni su rubarba se face foarte usor. Trebuie sa fierbeti fructele, le pasati si le amestecati cu gelatina pudra hidradata in prealabil, dar puteti pune si foi de gelatina, respectand gramajul indicat de mine.

Am intalnit multe persoane care se tem sa pregateasca deserturi cu gelatina. Va asigur ca este mai simplu decat pare. Turnati putina apa rece peste aceasta, amestecait si lasati sa se transforme intr-o masa solida, pe care o dizolvati fie direct intr-o crema fierbinte, luata de pe foc, fie o dizolvati la bain-marie si o puneti peste crema. In varianta a doua va recomand sa puneti langa gelatina in vasul de la bain-marie si cateva linguri de crema ce va vor ajuta sa o incorporati rapid in crema.

Daca folositi foi transparente de gelatina le hidratati in apa rece 5 minute, apoi le puneti peste crema fierbinte si amestecati.  Este atat de simplu!

Daca va place si voua combinatia de capsuni si rubarba ca las ca inspiratie si alte deserturi in care le-am folosit. Apasati pe titlul retetei dorite si veti fi redirectionati catre aceasta:

Gasiti insa cu fiecare din ele foarte multe retete pe blog.

Acestea fiind spuse va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura cu crema de mascarpone, capsuni si rubarba.

 

INGREDIENTE:

( tava 25*35 cm – 25 cuburi 5*7 cm)

Pentru blat:

6 oua

1 varf cutit sare

1 plic zahar vanilat Bourbon

350 g zahar

300 g iaurt

200 ml ulei

500 g faina

1 plic praf de copt

Pentru crema:

500 g mascarpone

120 g zahar pudra

400 ml smantana pentru frisca

250 g capsuni

200 g rubarba

100 g zahar

16 g gelatina

30 ml apa rece

Pentru decor:

100 g fulgi de ciocolata cu lapte (ciocolata rasa)

 

PREPARARE:

Pentru inceput va las modul de preparare in format video. Puteti sa il urmariti direct pe canalul de youtube.

Din fericire am o tufa de rubarba in curte, asa ca am taiat cateva tulpini pentru a le transforma impreuna cu niste capsuni intr-o crema racoritoare si delicioasa.

Pentru inceput am pregatit blatul. Am spart ouale intr-un bol, am adaugat un varf cutit de sare si am mixat putin. Am adaugat zaharul vanilat Bourbon, apoi zaharul tos in cateva transe. Am mixat pana cand ouale si-au dublat volumul si au devenit o crema mai deschisa la culoare.

Am adaugat iaurtul, apoi treptat uleiul.

Ultimile ingrediente incorporate au fost faina si praful de copt.

Am mixat pana cand s-a omogenizat compozitia.

Am turnat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt.

Am copt blatul prajiturii timp de 25 minute sau pana a trecut testul cu scobitoarea in cuptorul preincalzit la 180°C. L-am scos din tava si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

Cat timp prajitura s-a copt am taiat fructele in rondele, le-am pus intr-o cratita cu zahar si 1 lingura apa. Am pus gelatina intr-un bol si am hidratat-o cu 30 ml apa. Le-am lasat sa fiarba pana cand apa lasata de acestea a scazut foarte mult si s-a ingrosat. Am luat de pe foc, am pasat fructele, apoi am adaugat gelatina si am amestecat astfel incat aceasta sa se dizolve. Am lasat-o sa se raceasca la temperatura camerei.

Intr-un bol mare am mixat crema mascarpone cu zaharul pudra si smantana pentru frisca pana cand am obtinut o crema omogena, tare. Pentru a nu risca sa tai crema mascarpone am pus cateva linguri din aceasta peste fructele pasate si racite, am amestecat, apoi le-am pus pe toate in vasul cu crema mascarpone si am continuat sa mixez pana cand s-a omogenizat compozitia.

Am intins crema peste blatul prajiturii, am nivelat, apoi am presarat fulgi de ciocolata.

Am lasat prajitura in frigider pentru 4 ore, apoi am taiat-o cuburi.

Nu pot sa va descriu cat de mult imi place aceasta prajitura. Blatul este usor umed, iar crema dulce-acrisoara echilibreaza perfect gustul dulce al blatului.

Sper ca o veti incerca pentru ca se face usor si este tare buna!

 

Nu uitati sa va abonati la canalul de YouTube.

 

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *