fbpx

RETETE RECENTE

PUI IN LAPTE – RETETA LUI JAMIE OLIVER

January 13, 2021 | CATEGORIA

Un pui intreg la cuptor este o idee perfecta pentru pranzul in familie, iar acest pui in lapte – reteta lui Jamie Oliver – este una din cele mai simple si mai savuroase retete cu pui.

Mirosul si aspectul acestui pui in lapte sunt ca o promisiune a unei mese gustoase, la sfarsitul careia nu va ramane nimic. Este o reteta simpla, pe care o poate pregati oricine.

Eu am avut ca sursa de inspiratie canalul de YouTube al lui Jamie Oliver si cred ca reteta exista si in varianta scrisa pe site-ul lui. Singurul lucru pe care nu l-am respectat din reteta originala au fost cateii de usturoi pe care am ales sa ii folosesc fara coaja – din motive de igiena.

Carnea iese aromata si frageda de cade de pe os, pielea este crocanta, iar laptele cu unt, usturoi si salvie pot fi transformate intr-un sos delicios ce va insoti garnitura.

Pentru a pregati reteta de pui in lapte nu aveti nevoie de timpi mari de pregatire, insa etapele de gatire inainte de a pune puiul in cuptor sunt esentiale pentru un gust bun la final. Va asigur ca in 15 minute puiul ajunge in cuptor, apoi mai reveniti doar pentru a-l intoarce ca sa se rumeneasca frumos si sa se coaca uniform.

Pentru a pregati corect un pui intreg la cuptor nu aveti nevoie de tehnici speciale de gatire, dar cateva sfaturi va pot ajuta pentru ca acesta sa iasa perfect:

  • 1. Pentru acesta reteta se recomanda un pui mic de 1.5-1.6 kg. Daca aveti un pui mai mare timpul de coacere poate creste.
  • 2. Daca puiul este de tara, crescut liber si hranit cu boabe, este nevoie ca acesta sa fie marinat in prealabil, pentru ca are carnea mai atoasa decat cei din comert si va avea nevoie de 30 minute in plus de coacere, folosind un capac pentru ca sa nu arda pielea. Cu siguranta gustul acestuia va fi mult mai bun!
  • 3. Carnea trebuie scoasa din frigider cu minim 2 ore inainte de a fi gatita.
  • 4. Condimentarea puiului cu sare atat la interior, cat si la exterior, este obligatorie. Untul si sarea vor face pielea crocanta, aurie, cu gust bun.
  • 5. Puteti indeparta varful aripilor caci acestea tind sa se arda sau le imbracati in staniol dupa ce se rumenesc.
  • 6. Puiul nu trebuie sa fie spalat inainte de gatire, dar aveti grija sa il curatati de tuleie sau fulgi – il puteti parli direct pe flacara. Daca il spalati totusi, va trebui sa il uscati bine cu servetele de hartie.
  • 7. Dupa coacere este important sa ii lasati un timp de odihna de min. 10 minute – in acest timp pregatiti sosul si aranjati masa.

 

Pe post de garnitura langa acest pui in lapte eu am pregatit un piure de cartofi. Am pasat continutul sosului dupa ce am eliminat cojile de lamaie si batul de scortisoara, apoi l-am pus intr-un paharel pentru ca fiecare sa isi puna in farfurie cat sos doreste.

Daca vreti sa pregatiti alt tip de garnitura cu siguranta copiii vor fi incantati de cartofi prajiti sau cartofi la cuptor, dar puteti alege si legume sotate sau pregatite la cuptor.

Daca vreti sa vedeti cum am pregatit si alte retete de pui intreg va las cateva sugestii mai jos. Puteti citi retetele daca apasati pe titlul acestora:

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru pui in lapte – reteta lui Jamie Oliver:

INGREDIENTE:

1 pui intreg mic de 1.5-1.6 kg

sare

piper proaspat macinat

500 ml lapte

10 catei usturoi

coaja de la 2 lamai

sucul de la 1 lamaie

cateva crengute de salvie (sau 1 lingura de salvie uscata)

putin ulei de masline – 4 linguri am folosit eu

120 g unt

PREPARARE:

In primul rand am pornit cuptorul electric (pe ventilatie) la 190°C.

Eu am folosit pentru gatire o oala mare de fonta, dar daca nu aveti in casa puteti praji pentru inceput puiul intr-o tigaie iar coacerea o puteti face intr-un vas de Yena sau o tava cu pereti inalti si inveliti puiul in folie de staniol.

Am condimentat foarte bine puiul cu sare si piper (am pus si la interior putina sare). Intr-o oala de fonta am pus 40 g unt si doua linguri ulei masline si am prajit puiul incercand sa il rumenesc pe ambele parti. In momentul in care untul s-a innegrit am scos puiul, am aruncat untul cu ulei, am pus unt proaspat si alte 2 linguri ulei si am continuat sa prajesc puiul.

Am aruncat si a doua transa de unt innegrit si am lasat puiul sa astepte intr-o farfurie.

In oala de fonta am adaugat ultimile 40 g unt, cateii de usturoi, salvia, coaja de lamaie si batul de scortisoara. Coaja de lamaie am curatat-o cu un dispozitiv de curatat legumele, incercand sa nu iau si partea alba.

Partea lipita de la pui de fundul vasului va asigura un gust bun, asa ca nu spalati sau curatati dupa ce ati rumenit puiul. Daca ati prajit insa intr-o tigaie si mutati acest unt aromat intr-un alt vas pentru coacere, puteti turna o parte din lapte in tigaie si insistati ca aceste resturi sa se desprinda de pe vas, astfel incat sa puteti transfera totul in vasul de coacere.

Dupa ce am sotat in ulei toate ingredientele care dau aroma, am turnat laptele, apoi am pus puiul.

Am turnat si sucul de la o lamaie. Acesta va branzi laptele in timpul gatirii, dar gustul va fi perfect la final.

Nu am pus capacul peste pui de la inceput, dar am avut grija sa il intorc la fiecare 30 minute. Am pus capacul doar in ultimile 15 minute de coacere, cand pielea acestuia a fost suficient de rumenita si a devenit crocanta.

Cu 40 minute inainte de a se termina timpul de coacere am pus la fiert cartofii pentru a pregati piure.

Dupa 90 de minute puiul in lapte s-a copt, asa ca am scos vasul si am lasat friptura sa se odihneasca inainte de a fi pusa alaturi de piure, pentru ca apoi sa fie transata si mancata cu pofta.

Asta va doresc si voua, caci acest pui in lapte este foarte gustos!

 

 

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube

 

Ma gasiti si pe Instagram

 

Va invit in grupul Gatesc cu prietenii

 

 

 

Multumesc pentru poza, Coroian Nicoleta!

 

Comentarii

Leave a Reply to Diva In Bucatarie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *