Prajitura vis de iarna

8 decembrie 2020Diva in Bucatarie

Prajitura vis de iarna. Le-am ales pe cele din compot pentru ca aveau deja pielitele indepartate si sunt mai dulci decat decat cele proaspete.

Prajitura vis de iarna este o reteta simpla, usor de pregatit.  Are blat simplu de pandispan, fructe de sezon si o crema fina, racoritoare, care vor aduce meselor de sarbatoare un desert perfect.

Eu am folosit mandarine, dar in functie de gusturi si sezon puteti folosi kiwi, ananas (proaspat sau din compot), capsuni proaspete, zmeura proaspata sau visine din compot. Mandarinele sunt dulci acrisoare si merg perfect intr-o prajitura de iarna.

Le-am ales pe cele din compot pentru ca aveau deja pielitele indepartate si sunt mai dulci decat decat cele proaspete.

Titlul sugestiv a pornit de la stratul de zapada pe care il asteptam in fiecare iarna, iar acesta este dat de crema fina si delicioasa. Bezelele sparte ce formeaza decorul sunt o metafora pentru gheata.

Daca va este greu sa pregatiti bezele sau nu aveti timp puteti presara fulgi de cocos.

Am intrat in luna sarbatorilor, momentul in care ii rasfatam pe ai nostri cu multe preparate delicioase: prajituri de casa, turta dulce, cornulete sau cozonaci.

Mai multe retete de prajituri festive pentru sarbatori gasiti intr-o colectie pe care am pregatit-o special pentru voi. Va puteti inspira din colectie daca apasati aici.

Prajitura vis de iarna are un aer festiv, o prezentare frumoasa si va deveni una din preferatele voastre pentru ca se face usor, iar cu aceasta reteta simpla, foarte usor de pregatit, nu veti avea cum sa dati gres.

Asadar, poti fi chef la tine in bucatarie, rasfatandu-i pe cei dragi cu o prajitura delicioasa. Daca vreti sa fiti siguri ca nu vi se taie frisca puteti folosi Creme Patisserie, o alternativa perfecta pentru produsele lactate. Aceasta creste in volum in timpul mixarii si ramane stabila vreme indelungata. Daca doriti o varianta vegana 100% va recomand Creme Patisserie Decor.

As putea scrie o poveste de cateva pagini despre aceast desert, dar va las pe voi sa il descoperiti si sa aveti propria voastra poveste cu prajitura vis de iarna. 

Va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura vis de iarna si va invit sa o pregatiti si voi.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(Tava 23*28 cm)

4 oua

1 varf cutit sare

100 g zahar

100 g faina

Pentru crema:

250 g mascarpone

80 g zahar pudra

500 ml Meggle Creme Patisserie

1 lingurita pasta de vanilie

1 lingurita esenta portocale

10 g gelatina pudra

30 ml apa

250 g mandarine din compot – aveti nevoie de 2 doze de compot

Pentru insiropare:

50-60 ml compot mandarine

Pentru decor:

100 g ciocolata alba

3 albusuri

120 g zahar pudra

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit blatul. Am separat albusurile de galbenusuri, apoi am mixat albusurile cu un varf cutit de zahar pana au devenit o spuma alba tare.

Separat am mixat galbenusurile cu zaharul.

Am incorporat galbenusurile in albusurile transformate in spuma tare, amestecand usor, cu o spatula, de jos in sus, rotind castronul. Am incorporat apoi faina cernuta, amestecand la fel de usor.

Am turnat aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si l-am copt 12-15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Cand a trecut testul cu scobitoarea l-am scos pe un gratar, am indeparat hartia de copt si l-am lasat sa se raceasca.

Cat timp blatul a stat in cuptor am inceput pregatirea cremei.

Am mixat crema mascarpone cu zaharul pudra.

Separat, in alt bol, am mixat 250 ml Creme Patiserrie pana am obtinut o consistenta spumoasa, dar usor lichida.

Am incorporat Creme Patisserrie mixata in crema de mascarpone, amestecand cu o spatula, apoi am adaugat restul de Creme Patisserie lichida si am continuat sa amestec cu spatula – daca as folosit mixerul crema ar fi avut o consistenta tare, untoasa.

Am hidratat gelatina pusa intr-un bol cu 30 ml apa. Cand a devenit o masa solida am pus-o la dizolvat la bain-marie. Pentru ca aceasta sa fie usor incorporata in crema am pus langa gelatina si 2 linguri din crema.

Cand toate s-au dizolvat le-am turnat peste crema si am mixat rapid 30 secunde, pana s-a omogenizat compozitia. Am adaugat pasta de vanilie si esenta de portocale si am amestecat cu spatula pana s-a omogenizat compozitia.

Am pus blatul in tava in care l-am copt. Sub acesta am pus o folie sau o fasie de hartie de copt ce ma ajuta sa scot usor prajitura din forma.

Am insiropat usor blatul cu putin sirop din compotul de mandarine, apoi am pus un strat subtire de crema peste acesta si un strat de felii de mandarina.

Am pus restul de crema peste fructe. Am lasat tava in frigider minim 6 ore – dar cel mai bine peste noapte.

In acest timp am pregatit din 3 albusuri si 120 g zahar cateva bezele mici. Le-am copt 2 ore la 80°C (dupa 45 min am lasat usa intredeschisa, am fixat usa la o deschidere mica, cat coada unei linguri subtiri de lemn), apoi le-am lasat in cuptor sa se raceasca.

Cu o ora inainte sa tai  prajitura am topit o ciocolata alba la baine marie si am intins-o peste prajitura. Am spart bezelele in mana si le-am pus peste ciocolata alba. Am pus iar prajitura la frigider pentru o ora apoi am taiat-o in cuburi.

Asa cum observati prajitura se face usor si iese foarte bine.

Cu Meggle Creme Patisserie am obtinut rezultatul dorit, asa ca poti incerca si tu sa fii chef chiar la tine in bucatarie!

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *