Bavaria – taramul specialitatilor

22 noiembrie 2020Diva in Bucatarie

Bavaria – taramul specialitatilor. Germania are o lunga istorie culinara care reflecta radacinile si geografia sa rurala. Nicaieri altundeva in Germania nu se pastreaza mai bine obiceiurile ca in Bavaria.

Bavaria (in limba germana Bayern, oficial Freistaat Bayern) este cel mai mare stat al Germaniei ca si suprafata, situat in sud-est, fara iesire la mare. Este al doilea stat ca si populatie al Germaniei dupa Renania de Nord-Westfalia, principalele orașe ale Bavariei fiind München (capitala), Nürnberg și Augsburg.

 

Germania are o lunga istorie culinara care reflecta radacinile si geografia sa rurala. Nicaieri altundeva in Germania nu se pastreaza mai bine obiceiurile ca in Bavaria.

In Bavaria localnicii au adus idei moderne traditiilor si mestesugurilor, pastrand identitatea si transmitand tuturor celor care viziteaza zona atmosfera prietenoasa si primitoare, traditionala si totusi moderna.

Atunci cand lumea se gandeste la mancare germana cei mai multi tind sa puna eticheta carnatilor, verzei murate si a berii.

Insa mancarea germana inseamna mai mult decat aceste trei lucruri, iar bucataria bavareza in mod special difera de restul tarii.

Mai mult de 200 de specialitati bavareze tipic regionale au fost incluse pana in prezent intr-o banca de date ce a avut in vedere urmatoarele criterii:

  1. Specialitatea trebuie sa fie produsa, respectiv cultivata, de cel putin 50 de ani in regiune.
  2. Specialitatea trebuie sa aiba o istorie care sa consemneze o stransa legatura a produsului cu regiunea de producere, respectiv de prelucrare.
  3. Consumatorul trebuie sa aprecieze produsul ca tipic bavarez, respectiv tipic pentru o regiune din Bavaria.

 

Probabil nu intamplator reclamele arata vacutele de la munte mai fericite, caci aceste au parte de iarba mai grasa decat cele de la campie, asa ca dau lapte mai bun si implict branzeturi mai bune.

Stiati ca in Bavaria se produc peste 400 de sortimente diferite de branza ?

Allgäuer Emmentaler ( emmentalul de Allgäu)  este ,,Regele branzeturilor montane”. Acesta este fabricat in  zona Allgäu, regiune alpina din Bavaria, din lapte de vaca nefiert, durata de maturare fiind de 3 luni. Are cel putin 60% masa uscata si rotile mari pot ajunge la 130 kilograme.

Este clasificat ca o branza tare si in functie de maturare are aroma usor picanta, cu note dulci, fructate, iar in cazurile foarte maturate au arome complexe, intepatoare. Acest tip de branza poate fi asociat cu bere.

Allgäuer  Ementaler este o marca geografica de origine protejata la nivelul UE, laptele trebuind sa provina din Alpii Allgäu si sa fie prelucrat acolo.

 

Allgäuer Bergkäse ( branza montana de Allgäu), denumit si „fratele mic al lui Emmentaler”, este fabricat din lapte nefiert, in Alpii Allgäu, in lunile de primavara. Dupa aproximativ 4 saptamani, este coborat in ​​valea Allgäu, unde este lasat sa se maturizeze timp de cel putin 3-4 luni.

Este clasificat ca o branza tare si, in functie de varsta, are o aroma usor picanta, de la note dulci, fructate si nuci la soiurile mai putin mature,  pana la arome mai complexe, intepatoare la cele complet maturate.

Branza montana de Allgäu este de asemenea o marca geografica, de origine, protejata la nivel de UE. Laptele trebuie sa provina din Alpii de la Allgäu şi sa fie prelucrat acolo.

Cambozola este o specialitate bavareza de branza, o combinatie cremoasa de Camembert si Gorgonzola, de unde se trage  si numele. Este obtinuta din lapte de vaca din regiunea  Allgäu si este maturata la rece, cu o textura cremoasa si neteda la interior. Aroma este puternica, cu note ascutite de nuci, usor dulce.

Cambozola ca este produsa inca de la inceputul anilor 1970 de catre Käserei Champignon, deși a aparut pentru prima data in anii 1900.

Se recomanda asocierea dintre Cambozola cu un pahar de Chardonnay, miere, biscuiti si fructe.

Camembert şi Brie sunt alte tipuri de branzeturi care nu trebuie trecute cu vederea. Camembert se bazeaza in Germania pe o traditie de secole. Rotile sale rotunde, plate, sunt acoperite cu mucegai alb. Roata de camembert cantareşte pana la 400 grame. Fratele sau mai mare Brie atinge pana la 3 kilograme. Ambele se matureaza in continuare şi in frigider. Ele au un gust placut şi aromat, care odata cu inaintarea in maturare devine mai picant.

In plus, Camembert este ingredientul de baza pentru o specialitate de branza bavareza – Obazda. Este cremoasa si se mananca obligatoriu cu brezel. O puteti pregati si voi acasa, iar eu va las reteta mea aici. Este gustarea perfecta langa o halba de bere.

Branza bavareza cu mucegai nobil se produce din 1927 in Bavaria. Aceasta este semitare, feliabila, cu miez deschis la culoare, usor sfaramicios dar totusi flexibil, care este strabatut de vinisoare albastre sau verzi de mucegai. Suprafata la taiere aminteste de aspectul marmurei. Se considera ca atinge maturitatea optima atunci cand mucegaiul albastru este usor vizibil pe crusta, avand un aspect de “floare”, iar compozitia este faramicioasa, dar inca supla. Crusta poate fi consumata in conditii de siguranta, fiind doar o chestiune de gust. Timpul de maturare este de cel putin 5 saptamani.

Bavaria Blu este o specialitate de branza bavareza, cu o combinatie de mucegai albastru in interior si alb la exterior. Reprezinta o inovatie Bergader, introdusa de acesta in 1972. Este realizata in intregime manual, fara aditivi sau conservanti, din lapte de vaca pasteurizat de cea mai inalta calitate. Are o textura cremoasa si arome bogate si intense. Nu contine lactoza si gluten.

Exista si o versiune ușoara a acestei specialitati original bavareze, numita „Bavaria blu fitness”, cu un continut scazut de grasimi (doar 27%), dar cu toata bogatia și cremozitatea originalului.

Asa-i ca v-am facut pofta? Si pe langa faptul ca sunt savuroase, produsele lactate sunt nu numai bogate in substante sanatoase indicate pentru oase şi profilaxia cariilor, ele te mai fac si fericit! Motivul il constituie tryptophanul, substanta care genereaza buna dispozitie.

Nu pot sa nu amintesc si de alte specialitati bavareze si anume cei mai cunoscuti carnati din Bavaria: wiesswurst (carnati albi proaspeti), care pot fi serviti chiar si la micul dejun, alaturi de o bere alba (weissbier), celebrul covrig brezel si mustar dulce.

In bucataria bavareza veti intalni snitelul din carne de porc insotit de salata bavareza de cartofi (gasiti reteta mea aici). Acest snitel este special si este mai gustos probabil pentru ca este uns cu mustar sau hrean inainte de a fi dat prin faina, oua si pesmet.

Fie ca vorbim de wiesswurst, fie ca ne gandim la snitel si salata de cartofi, acestea vor fi asociate cu o bere buna.

Berea este simbolul Bavariei , considerata unica in lume.

In Bavaria se produc 4000 de beri diferite si aproximativ 30 de tipuri de bere. De asemenea, exista 650 de fabrici de bere, reprezentand cea mai mare densitate din lume. 90% din berariile din Bavaria sunt berarii artizanale cu traditie indelungata.

Inca din 1516 a fost introdusa in BavariaLegea puritatii berii”, care prevede ca berea bavareza sa contina doar cele patru ingrediente clasice – apa, malt, hamei si drojdieAceasta a ramas valabila pana in zilele noastre!

Aceste patru ingrediente sunt obtinute de obicei la nivel local, Bavaria fiind unul dintre principalii producatori de orz de bere.

 

Din 2001 Uniunea Europeana a inscris berea bavareza ca marca geografica protejata.

 

 

 

 

 

Printre tipurile de bere bavareza se enumera Lager/Hell si Weissbier.

Lager / Hell este așa-numita „bere plina”. Acestui tip de bere ii pot fi alocate majoritatea berilor bavareze.  Lagerul ușor bavarez apartine clasei berilor cu fermentatie joasa. Ca toate soiurile cu fermentatie joasa, lagerul bavarez ușor este fabricat exclusiv din malt de orz in conformitate cu reglementarile Legii puritatii.

Weissbier(Bere alba) este o bere clasica de grau bavareza, cu fermentatie inalta , cu spuma delicata si aspect tulbure, fiind rezultatul unei proportii mari de grau și a unei cantitati mici de malt de orz utilizat in productia sa.

Berile albe au in mod tipic un gust pregnant de malt usor amar si, desi erau in mod traditional fermentate direct in sticla, acesta practica a devenit rara in prezent.

In timp ce in alte parti consumul de bere este asimilat unui lucru facut pentru placere, in Bavaria nu este apreciata doar pentru gust, aceasta fiind considerata un aliment de baza. Acest lucru se regaseste si in statistici ce indica faptul ca un bavarez consuma 150 l de bere pe an.

Tot mai multe studii confirma faptul ca un consum moderat de bere are un efect pozitiv asupra sistemului organismului, in mod special asupra inimii si sistemului circulator. Consumul moderat, adica 500 ml pentru femei si 1 l pentru barbati pe zi, aduc nu doar buna dispozitie ci si multe vitamine si minerale (potasiu, magneziu si fosfor). In plus, este saraca in sodiu.

Berea are putine calorii, asa ca cei care fac griji pentru silueta sau dieta pot include berea in meniul lor zilnic fara probleme.

 

Si daca v-am povestit atat de mult despre produsele original bavareze, branzeturi si bere trebuie sa va spun ca drumul meu la Mega Image Baneasa Concept Store nu s-a incheiat fara sa-mi umplu cosul de cumparaturi cu specialitati bavareze si imediat cum am ajuns acasa mi-am pregatit un platou de branzeturi pentru a le savura si a-mi aminti de verile petrecute pe terasele din Munchen.

Bavaria era destinatia noastra preferata si dupa vacantele la ski, caci ne opream in drum spre casa pentru a manca un ciolan de porc si a savura o bere buna, iar masa o incheiam cu un desert simplu, dar delicios, Kaiserschmarnn sau Apfelkuchen.  

 

 

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Interesant, foarte interesant, cred ca a sosit timpul sa mai renuntam la branzeturile frantzuzesti si sa le incercam si pe cele germane/bavareze

  2. Emmentaler este probabil cascavalul meu favorit, nu stiu cum poate sa existe cineva caruia sa nu ii placa, si ironia a facut ca sa fie exact sotia mea 🙂 Asa ca de cite ori reusesc sa degust asa ceva ma simt ca in al noualea cer! Si pe buna dreptate! Ce sa mai spun si de berea bavareza (aici si sotia e de acord cu mine :-)…

  3. Cristina, chiar daca nu mi-e foame absolut deloc, ca tocmai am terminat dejuncina sau cindejunul cum vrei sa zici…cand am citit ce ai scris despre Emmentaler, am deschis imediat frigiderul si am taiat din bucata de Emmentaler cumparata mai devreme de la Mega Image. Ce atata desert? Zaharul nu face bine, dar emmentalerul DA!

  4. Articolul m-a făcut să îmi doresc să încerc brânza Cambozolo, pentru că văd că e o combinație între doua brânze preferate de mine, Camembert și Gorgonzala. Și cred că o să iau și o bere bavareză. De obicei, degust brânzeturile cu vin roșu, dar voi face o excepție de data asta.

  5. Multumim! Este binevenita prezentarea, chiar nu stiam atatea lucruri despre produsele bavareze. De cele mai multe ne place un produs, il consumam, dar nu stim nimic despre el. Asteptam cu interes si alte articole asa bine documentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *