Prajitura O noapte la Venetia

30 octombrie 2020Diva in Bucatarie

Prajitura O noapte la Venetia. Prajitura venetiana. Vis Venetian.

Prajitura O noapte la Venetia este un deliciu  simplu si usor de pregatit, cu o prezentare frumoasa, avand un blat in doua culori, crema de vanilie si glazura de ciocolata. Blatul are gusturi de cocos si cacao, arome de vanilie si rom. Este o prajitura rafinata si extrem de savuroasa.

Prajitura mai este cunoscuta si sub numele „O noapte venetiana” sau „Vis venetian”. Un nume ciudat pentru o prajitura, dar se pare ca este una din prajiturile indragite de cei mai multi care imi urmaresc blogul si mi-au cerut sa o fac si eu. Nu aveam cum sa refuz, asa ca iata prajitura pregatita special pentru cititorii blogului.

Crema de vanilie pe care am folosit-o in aceasta reteta este reteta clasica de creme patissiere.

Daca va place sa pregatiti o prajitura de casa cu blat pufos in doua culori si crema de vanilie, atunci prajitura „O noapte la Venetia” va fi prajitura cu care va veti rasfata adesea. Se preparara foarte usor, chiar daca timpul alocat pregatirii este putin mai lung. Va trebuie insa rabdare pentru a astepta sa ce raceasca bine crema, apoi glazura. Prajitura va fi taiata abia a doua zi dupa ce o pregatiti sau dupa cateva ore, dar nu mai repede de 6 ore de stat in frigider.

Gasiti pe blog inca o prajitura cu blaturi in culori, crema de vanilie si ciocolata, asemanatoare ca mod de pregatire (prajitura „valurile Dunarii”), dar mai gasiti alte doua brajituri cu blaturi albe si negre, lipite intre ele de gem sau crema de ciocolata: prajitura „zi si noapte” sau prajitura „duet in alb si negru”. Apasati pe titlurile retetelor si veti fi directionati catre acestea.

Revenind la prajitura „O noapte la Venetia” trebuie sa va spun ca am tot cautat pe net ceva ce ar putea face legatura intre nume si compozitia prajiturii, dar nu am gasit nimic. Si, metaforic mi-am gasit singura o explicatie: glazura si blatul de cacao ar reprezenta intunericul noptii, iar crema galbena ar putea fi luna. Blatul alb ar putea fi gondolele ce ii plimba pe indragostiti pe canalele orasului. Daca voi aveti alte explicatii sau stiti de unde i se trage numele acestei prajituri lasati un comentariu la aceasta postare.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura „O noapte la Venetia”. 

INGREDIENTE:

(tava 33*23 cm)

Pentru blat cu cocos:

6 albusuri

1 varf cutit de sare

120 g zahar

70 g fulgi de cocos

100 g faina

1 lingurita esenta naturala vanilie

Pentru blat cacao:

4 oua

1 varf cutit sare

80 g zahar

20 ml ulei

100 g faina

20 g cacao

1/2 lingurita esenta rom

Pentru crema de vanilie:

6 galbenusuri

120 g zahar

50 g faina

500 ml lapte

semintele de la 1 pastaie vanilie

200 g unt

Pentru glazura:

100 g ciocolata neagra

100 g ciocolata cu lapte

4 linguri lapte

50 g unt

PREPARARE:

Am pregatit pentru inceput blatul de cocos. Am mixat albusurile cu un varf cutit de sare pana au devenit o spuma alba si tare, apoi am adaugat zaharul treptata si am mixat pana cand spuma a avut consistenta tare, ca pentru bezea. Am incorporat faina, amestecand usor, de jos in sus.

La fel am procedat si cu nuca de cocos. La final am pus esenta de vanilie si am amestecat. Am pus aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si am nivelat.

Am continuat cu pregatirea blatului cu cacao, dar inainte de a trece la treaba am dat drumul cuptorului la 180°C. Intr-un bol am cernut faina cu pudra de cacao. Am separat albusurile de galbenusuri. Am mixat albusurile cu un varf cutit sare, apoi am adaugat treptat zaharul. Am adaugat galbenusurile si am mixat fix 5 secunde, apoi am turnat uleiul si am amestecta cu o spatula usor. Am incorporat faina cu cacao si am amestecat cu o spatula foarte usor, de jos in sus, pana s-a omogenizat compozitia.

Am pus aluatul cu cacao peste cel cu nuca de cocos. Am copt blatul format din doua blaturi colorate timp de 20 minute in cuptorul preincalzit la 180°C, apoi l-am scos pe un gratar si l-am lasat sa se raceasca.

In acest timp am pregatit crema de vanilie. Am mixat galbenusurile cu zaharul. Am dizolvat faina cu 150 ml lapte, apoi am turnat-o peste galbenusuri si am amestecat. Am pus restul de lapte la incalzit cu semintele dintr-o pastaie de vanilie. Am turnat laptele cald peste galbenusuri, am mixat rapid, apoi am intors compozitia pe foc si am lasat sa fiarba la foc mic, amestecand foarte des, pana cand consistenta a fost groasa ca de budinca. Am luat de pe foc si am pus untul peste crema. Am mixat la viteza maxima pana cand s-a omogenizat compozitia. Am lasat crema sa astepte 5 minute. Am pus blatul in tava in care l-am copt pentru a asambla prajitura mai bine. Am pus crema peste el, am nivelat-o si am lasat-o sa se raceasca complet.

Pentru a pregati glazura am topit ciocolata la bain-marie cu lapte, apoi am luat-o de pe foc, am adaugat untul si am mixat. Am lasat-o sa se raceasca 5 minute, apoi am turnat-o peste crema de vanilie.

Pentru a taia prajitura aveti nevoie de un cutit cu lama subtire, foarte bine ascutit. Daca o taiati mai repede si nu s-a intarit glazura, puteti sa o indepartati usor de pe crema cu un cutit, astfel incat sa arate frumos.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Iata cat de frumoasa este prajitura facuta de Ioana Cihodaru.  Multumesc pentru poze!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *