Tarta cu prune si crema frangipane

22 octombrie 2020Diva in Bucatarie

Tarta cu prune si crema frangipane. Este important ca uleiul pe care il folositi sa aiba gust neutru. Alegeti ulei de floarea soarelui sau ulei din seminte de struguri.

Tarta cu prune si crema frangipane este un desert perfect de toamna, o reteta simpla, usoara, rapida si foarte gustoasa. Cu acest deliciu ii poti rasfata pe cei dragi, dar o poti pregati si pentru momentele in care aveti musafiri si vreti sa ii impresionati cu un desert frumos si delicios.

Vedeta acestei tarte este crema frangipane. Exista mai multe variante legate de istoria acestei creme, dar cele mai multe indica povestea unui marchis italian, Muzio Frangipani, care a inventat un parfum cu miros de migdale pentru un parfum ce urma sa fie folosit de regele Ludovic al XIII-lea pentru manusi. Regelui i-a placut atat de mult acest parfum, incat si bucatarii au incercat sa aduca aroma si mirosul intr-o crema.

Pentru aceasta crema aveti nevoie de migdale, oua, unt si zahar. Eu adaug si putina esenta de migdale, dar nu mai mult de 2-3 picaturi si foarte putina esenta naturala de vanilie. Pentru consistenta mai pun putina faina.

Am tocat migdalele cu coaja foarte marunt, cat de fin se poate, dar pentru ca au coaja ramane textura usor crocanta si o culoare frumoasa. Daca vreti puteti indeparta coaja migdalelor si veti obtine o culoare ce poate fi confundata cu faina, iar crema la final va fi mult mai fina.

Crusta pe care am pregatit-o pentru tarta cu prune si crema frangipane este o crusta frageda cu ulei. Am ales aceasta crusta special pentru ca este la fel de frageda si gustoasa in comparatie cu cea cu unt, dar are mare avantaj de a se intinde si pune in tava imediat cum este pregatita.

Nu are nevoie de timp pentru a sta in frigider, caci nu contine grasime ce are nevoie de racire. In plus, nu are nevoie de coacere in orb. Veti coace crusta si umplutura in acelasi timp. Daca folositi o umplutura ce nu are nevoie de coacere, atunci veti coace crusta singura pana se rumeneste usor.

Este important ca uleiul pe care il folositi sa aiba gust neutru. Alegeti ulei de floarea soarelui sau ulei din seminte de struguri.

Daca veti dori sa pregatiti o tarta sarata folosind aceastra crusta puteti pune si ulei de masline, dar folositi doar jumatate din cantitate cu acesta, restul cu ulei de floarea soarelui.

Nu folositi in acest aluat faina integrala. Este mai dura si se intinde greu.

Timpul de coacere pentru tarta de prune cu crema frangipane depinde foarte mult de marimea tavii. Daca faceti tarte mici, individuale, timpul va fi de 20 minute intr-un cuptor electric, la o temperatura de 180°C.

Pentru o tarta mare timpul creste proprtional. Pentru o tarta mare cu diametrul de 24-26 cm timpul de coacere este 40-45 minute la 180°C.

Din acest aluat puteti pregati si biscuiti.

Pentru a fi siguri ca la final veti avea o tarta coapta bine, iar crema are aceeasi consistenta chiar si sub fructe, ar fi indicat sa tapetati fructele (pe partea care ajunge pe crema) cu faina sau amidon.

In aceasta tarta cu prune si crema frangipane am folosit 5 prune foarte mari pe care le-am taiat felii foarte subtiri. Toate feliile au fost tapetate cu faina.

In timpul coacerii crema se poate umfla si se poate strica decorul. Apasati usor cu o spatula locul umflat, in timpul coacerii, nu asteptati se termine procesul de coacere.

Daca vreti sa fpuneti alte fructe puteti folosi smochine, pere coapte (dar tari), mere, caise sau piersici. Nu folositi fructe din compot caci sunt moi si prea umede.

Daca apasati aici vedeti cum am pregatit o tarta cu smochine cu crema de migdale. Veti vedea diferenta intre o crema simpla si o crema frangipane.  Aceasta crema o folosesc insa pentru a face Gallete Des Rois.

Sper ca va place ce am pregatit aici si veti incerca si voi, asa ca va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru tarta cu prune si crema frangipane explicat pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

(tarta cu diametrul de 24cm)

5-6 prune foarte mari

Pentru crusta:

250 g faina + 50 g faina pentru blatul de lucru

1 ou +1 galbenus

1 varf cutit de sare

80 g zahar pudra vanilat Dr. Oetker

1-2 linguri apa rece – se foloseste optional, doar daca ouale sunt foarte mici

80 ml ulei

1 lingurita esenta naturala de vanilie

1 lingurita rasa praf de copt Dr.Oetker (aprox.4g)

Pentru crema frangipane:

150 g unt

150 g zahar tos

1 varf cutit sare

cateva picaturi esenta naturala vanilie Dr.Oetker

2 oua + 1 galbenus

150 g migdale cu coaja macinate

50 g faina

2-3 picaturi esenta migdale Dr.Oetker

PREPARARE:

Am inceput pregatirea tartei cu crema, pe care o voi pune 5-10 minute la frigider, urmand ca in acest timp sa fac crusta pentru tarta.

Am amestecat untul mentinut la temperatura camerei cu zaharul, apoi am adaugat putina esenta naturala de vanilie.

Am incorporat apoi cele 2 oua intregi +un galbenus si un varf cutit de sare si am mixat pana s-a omogenizat compozitia. Am adaugat faina si migdalele macinate, apoi am pus 2-3 picaturi de esenta de migdale.

Este o aroma putenica, nu am nevoie de mai mult. Dupa ce am omogenizat compozitia am pus castronul in frigider. Ii dau putin timp sa se relaxeze.

Urmeaza partea cea mai simpla: pregatirea crustei. Am mixat ouale cu un varf cutit sare, am adaugat zaharul pudra vanilat, am mixat bine, apoi am adaugat uleiul si esenta de vanilie.

Am incorporat faina amestecat ain prelabil cu praful de copt, am amestecat putin in vas, apoi am mutat aluatul pe un blat de lucru si l-am framantat pana a devenit neted si omogen. In functie de marimea oualelor este posibil sa mai aveti nevoie de 1-2 linguri de apa rece sau de max 30 g faina daca ouale sunt mari.

Am intins aluatul cu sucitorul, in asa fel incat sa fie cu min 2 cm mai mare decat diametrul tavii. Am pus aluatul in tava, am indepartat marginile care depaseau forma si am taiat aluatul unde a fost nevoie pentru ca marginea tartei sa fie la acelasi nivel.

Am intepat cu o furculita aluatul, apoi am pus crema frangipane si am nivelat-o. Am taiat prunele in felii cat mai subtiri. Fiecare felie a fost tapetata cu putina faina inainte de a fi pusa peste crema.

Din restul de aluat am realizat 5 petale si o biluta pe care le-am pus in mijlocul tartei, astfel incat sa obtin un mic decor.

Am copt tarta cu prune si crema frangipane timp de 45 minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

A iesit frumoasa, nu-i asa?

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre va astept cu drag in grupul Gatesc cu prietenii.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *