fbpx

RETETE RECENTE

CARTOFI COPTI STRIVITI

September 20, 2020 | CATEGORIA

Cartofi copti striviti cu parmezan, cimbru si aroma de usturoi pot fi o garnitura senzationala, dar pot fi mancati si simpli cu o salata verde sau salata de vara cu legume.

Cartofi copti striviti intalniti si sub denumirea de cartofi zdrobiti la cuptor sunt foarte gustosi si se fac extrem de usor.  Practic este o reteta cu cartofi fierti in coaja, ce sunt apoi striviti cu un zdrobitor de cartofi pe care il folositi si pentru piure, apoi sunt pusi apoi la copt. Peste ei presarati ce arome va plac. Puteti folosi de fiecare data alt tip de branza sau alte verdeturi si aveti parte de experiente noi senzoriale.

Am tot vazut poze cu acesti cartofi pe la inceputul anului pe Pinterest, apoi i-am vazut pe YouTube si intr-un final i-am mancat in varianta prajita in ulei la prietenul nostru Jay. Au fost foarte gustosi, crocanti, perfecti pe post de garnitura langa gratar.  Jay ne-a pregatit frigarui de vita si frigarui de pui libeneze , ceafa, carnati si mici, fara sa enumar si aperitivele libaneze si desertul. Cand suntem invitati la masa la Jay ar trebui sa nu mancam 3 zile inainte si 3 zile dupa. Mancam mult si totul este foarte bun. Pe Jay l-ati vazut probabil in live-urile de pe facebook unde a pregatit pui cu orez libanez.

Desi mi-au placut foarte mult cartofii striviti prajiti in ulei, am ales sa  ii fac la cuptor pentru a-i gati mai dietetic.

Partea buna este ca pentru a face cartofi zdrobiti la cuptor puteti fierbe cartofii cu cateva ore inainte sau chiar cu o zi. In acest caz le veti da un plus de gust punand pentrun inceput un cub de unt pe ei, ii lasati 10 minute sa se coaca, apoi ii stropiti cu ulei masline, ii sarati, condimentati si presarati branza si ii lasati alte 10 minute sa se coaca.

Inainte de a va arata cum sa faceti cartofi copti striviti trebuie sa subliniez cateva aspecte importante in ceea ce priveste fierberea cartofilor. Poate citesc reteta si cei care sunt incepatori in ale gatitului si atunci ar fi bine sa se familiarizeze cu cateva sfaturi:

  • 1. cartofii se lasa cu coaja si se spala foarte bine sub jet de apa. Alegeti cartofi sanatosi, tari, ce nu au incoltit.
  • 2. se pun la fiert in apa rece
  • 3. se adauga sare in apa in care vor fierbe la inceput
  • 4. timpul de fierbere depinde de marimea acestora (20-35 minute)
  • 5. cartofii se fierb la foc mediu
  • 6. cartofii fierti in coaja sunt gata in momentul in care furculuita intra si iese usor din acestia.
  • 7. nu ii fierbeti excesiv pentru ca vor crapa

Cartofii copti striviti sunt extraordinari de buni si la cat de usor se fac veti indragi reteta. Si, neaparat sa ii pastrati cu coaja. Aceasta ii sustine si nu se vor dezmembra cand vor fi striviti.

In general cartofii copti intregi se pregatesc in coaja. Iata si alte retete de cartofi copti pregatite de mine:

  1. cartofi umpluti cu carne de vita
  2. cartofi umpluti cu ciuperci si cascaval
  3. cartofi copti umpluti cu branzeturi si verdeturi

Acestea fiind spuse va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cartofi copti striviti:

 INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)

6-7 cartofi de marime medie

12-14 lingurite ulei masline

2 lingurite sare

1/2 lingurita pudra de usturoi – optional

piper proaspat macinat

1 lingura cimbru uscat

20-30 g parmezan ras/ 70-90 g mozzarella, cascaval, gouda

 

PREPARARE:

Pentru inceput am spalat foarte bine cartofii sub jet de apa. I-am pus in oala, am turnat apa pana i-am acoperit, apoi am adaugat 1 lingurita de sare. Am pus cartofii la fiert, la foc mediu, pana in momentul in care furculita a intrat si a iesit usor din ei.

I-am scurs, i-am lasat sa se usuce, apoi i-am pus in tava cuptorului. In acest moment am pornit cuptorul la 200°C. Urmeaza strivirea cartofilor. Avand cartofi de marime medie am ales un zdrobitor de cartofi – cel folosit pentru piure. Daca aveti cartofi mici ii puteti strivi si cu o lingura. Mai pot fi striviti cu o lama lata de cutit.

Ideea este sa apasati usor, astfel incat sa nu ii sfaramati. Trebuie sa se sparga dinspre margini spre centru, dar toate partile sa ramana legate intre ele. Asa cum spuneam coaja va fi un bun ajutor in acest moment.

Am turnat peste ficare cartof cate 1 lingurita ulei de masline, apoi am presarat 1 lingurita de sare (eu am amestecat-o cu pudra de usturoi in prealabil), piper proaspat macinat, cimbru si parmezan ras fin. Puteti pune orice branza va place: cascaval, mozzarelle, gouda, emmentaler, comte.

Am pus cartofii in cuptor si i-am copt timp de 10 minute, apoi am scos tava si am mai pus peste fiecare cartof inca 1 lingurita ulei si i-am lasat inca 10-15 minute sa se coaca.

Au iesit atat de buni! Crocanti si gustosi!

Va invit sa incercati si voi reteta.

Va las mai jos reteta in varianta video

 

 

 

 

Comentarii

Leave a Reply to Diva In Bucatarie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *