fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA PUFOASA CU PRUNE SI NUCA

August 28, 2020 | CATEGORIA

Prajitura pufoasa cu prune si nuca – prajitura din pandispan cu unt cu prune si nuca – prajitura simpla si delicioasa, ieftina, rapida si usor de facut, cu fructe dulci-acrisoare si parfumate.

Zilele trecute am cumparat prune pentru ca imi doream sa fac magiun de prune si sa pun si 2 borcane de prune murate in otet, dar mi-au ramas cateva pe care le-am transformat imediat intr-o prajitura delicioasa.

Prajitura pufoasa cu prune si nuca are blat pufos si umed, este aerat, cu un gust senzational. Toppingul din prune si nuci aduce acestei prajituri gust dulce acrisor si texturi extrem de placute.

Am plecat de la reteta de chec cu unt, dar pentru ca aveam doar trei oua in casa am lungit-o cu putin lapte. Aveam deja planuri pentru prajitura in forma cea mare si nu vroiam sa renunt la cantitatea ce ar fi rezultat cu 4 oua. Uneori nu strica putina improvizatie, mai ales cand rezultatul final a fost cel pe care mi-l doream.

Cantitatea de prune pe care am folosit-o poate fi mai mica sau mai mare. Totul depinde de marimea acestora. La mine au intrat 9 prune mari taiate in sferturi. In rest, ingredientele folosite de mine sunt obligatorii, caci am masurat si cantarit totul pentru voi, sa fiu sigura ca o sa va iasa cea mai buna si mai pufoasa prajitura cu prune si nuca.

Este important sa lasati prajitura sa se raceasca inainte sa o taiati, oricat de ispititoare ar fi aceasta. Cel mai bine este ca aceasta sa raceasca pe gratar, sa nu faca condens sub hartia de copt.

Eu am copt prajitura intr-o forma dreptunghiulara, dar puteti folosi si una rotunda cu diametrul de 24-26 cm. Timpul de coacere se poate modifica in functie de inaltimea prajiturii, dar si de peretii formei sau tavii in care este pusa la cuptor. Faceti testul cu scobitoarea!

Puteti sa o pudrati cu zahar, dar nu este obligatoriu. Mi se pare ca este suficient de dulce.

Prunele sunt probabil cele mai consumate fructe in aceasta perioada. Sunt gustoase, dar si sanatoase, caci au o multime de nutrienti valorosi pentru organism. Iar deserturile cu prune sunt senzationale.

Nu stiu ce altceva mi-as dori in acest week-end in afara de aceasta prajitura cu prune si nuci. Pe ultimile bucati aproape ca ne-am certat, fiecare spunand ca nu am mancat mai mult de doua sau trei cuburi. Este de la sine inteles ca atunci cand iti place ceva foarte mult nu realizezi ca ai mancat nu doua sau trei, ci ceva mult de cinci bucati. Maine merg in piata sa cumpar prune. Mai fac o prajitura.

Daca va plac prajiturile cu prune va invit sa incercati si alte retete delicioase pregatite de mine:

Prajitura pufoasa cu prune si nuca este un desert de sezon, ce va deveni cu siguranta una din preferatele voastre.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura pufoasa cu prune si nuci – prajitura cu prune simpla si rapida, extraordinar de gustoasa :

INGREDIENTE: 

(tava 24*28cm)

300-350 g prune

80-100 g nuci rupte in bucati mari cu mana

3 oua intregi

1 varf cutit sare

180 g zahar

1 plic zahar vanilat

150 g unt topit si racit la temperatura camerei

30 ml lapte la temperatura camerei

220 g faina + 30 g pentru tapetare fructe

1 lingurita pudra de portocale sau coaja rasa de portocale  sau 1/2 lingurita esenta portocale

1 plic praf de copt

1 lingurita scortisoara

PREPARARE:

In primul rand am topit untul in cuptorul cu microunde, apoi l-am lasat pe masa din bucatarie sa se raceasca. Ca sa grabesc racirea l-am turnat in alt bol, ce era mai rece decat cel care continea untul topit.

Am spalat prunele si le-am lasat sa se usuce. In acest timp am mixat ouale intregi cu un varf de sare in jur de 2 minute, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez 10 minute la viteza mare. La final am adaugat laptele si am oprit mixerul.

 

Am incorporat untul si faina amestecata cu praful de copt si coaja de portocale rasa (eu folosesc pudra de portocale facuta in casa iarna trecuta), alternativ, in 2 transe. Am amestecat usor cu un tel.

La final am mixat 10-20 secunde pentru a omogeniza complet aluatul, apoi l-am turnat in tava tapetata cu hartie de copt. Am taiat prunele in 4 si am introdus fiecare sfert de pruna in faina, cu partea ce va fi pusa pe aluat. Am aranjat prunele apoi am presarat nuca. Am lasat bucati mari de nuca pentru a obtine contrast de texturi. Imi place foarte mult asa. Daca vreti  bucati mici de nuca puteti toca nuca mai marunt, dar nu o maruntiti prea tare caci se va arde si nu veti obtine un gust bun. Imi place foarte mult aroma pe care o lasa scortisoara in toata combinatia aceasta, asa ca am pudrat prunele cu o lingurita de pudra de scortisoara inainte sa pun tava in cuptor. A mai cazut si pe aluat, dar nu e bai.

Am copt prajitura pufoasa cu prune si nuca timp de 30 minute in cuptorul preincalzit la 180°C, dar in functie de puterea cuptorului vostru este posibil sa aveti nevoie de 25 sau 40 minute. Faceti proba cu scobitoarea.

Cand a fost gata am scos-o si am lasat-o sa se racesca pe un gratar, apoi am taiat-o si am mancat-o cu mare pofta.

Asta va doresc si voua!

Spor la pregatit prajitura pufoasa cu prune si nuca!

 

Si, daca tot am facut magiun de prune, voi face si aceasta tarta curand. O voi decora cu frunze sau fructe de toamna, ca sa fiu in ton cu sezonul.

 

 

Olimpia Carstea a facut prajitura fara nuci.

Comentarii

Leave a Reply to Diva In Bucatarie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *