Tort cu mousse de afine si curd de mango

6 august 2020Diva in Bucatarie

Tort cu mousse de afine si curd de mango. Nu ma gandeam ca in 10 ani voi avea atat de multe bucurii, impliniri si prietenii legate in urma unei pasiuni pe care am putut sa o impartasesc aici.

tort cu afine

Tort cu mousse de afine si curd de mango – un tort simplu, dar elegant, usor de pregatit, perfect pentru aniversari, sarbatori sau doar pentru simplul rasfat al celor dragi. Este un desert special, frumos si savuros, cu texturi placute, arome si culori naturale.

Am pregatit acest tort cu mousse de afine si curd de mango pentru ca azi aniversez alaturi de voi 10 ani de cand am lansat prima reteta in spatiul virtual. Era un tort banal dintr-un pandispan si o crema de branza cu capsuni ce a fost vedeta zilei mele de nastere, iar prietenele imi cereau reteta. De la reteta aceasta a plecat ideea blogului.

Nu imi imaginam ca peste 10 ani voi aniversa blogul DIVA IN BUCATARIE.

Nu ma gandeam ca in 10 ani voi avea atat de multe bucurii, impliniri si prietenii legate in urma unei pasiuni pe care am putut sa o impartasesc aici.

M-au incurajat mesajele voastre, pozele pe care le-am primit, faptul ca m-ati primit in bucatariile voastre si la mesele vostre prin retetele pe care le-ati pregatit avand ca inspiratie ce am pregatit pentru familia mea.

Acum 10 ani nu imi imaginam cat de multe lucruri ai nevoie pentru a avea un blog. In primul rand am invatat sa fac poze, apoi am avut nevoie de un aparat de fotografiat bun, am investit multi bani in aparate pentru gatit, farfurii si oale, in decoruri ce insoteau produsele in poze si continui sa investesc in produsele si ingredientele cu care gatesc sau experimentez. Am investit in programe de editare photo, intr-un calculator cu hard mare in care am reusit sa adun 3 TB de poze.

Practic este job-ul meu, dar eu platesc pentru a face asta, pentru ca fac ceea ce imi place.

Am avut sansa ca retetele mele sa fie apreciate, asa ca o parte dintre acestea au avut in spate sponsori, dar au fost si colaborari in care am gatit live, sau am pregatit retete special pentru reviste sau platforme online.

Fiecare reteta, fiecare proiect este ca o noua provocare  ce imi da ocazia sa fiu creativa, sa descopar ca exista mereu ceva nou de invatat, iar eu inca nu vreau sa spun ca stiu tot. Mai vreau sa invat, sa ma joc cu ingredientele, iar la final sa pot zambi fericita ca va aduc o reteta noua, simpla, usoara si rapida.

Nu am renuntat la ideea de la care am plecat: pe blogul meu vor gasi retete rapide si usor de pregatit cei care nu stiu sa gateasca, dar si aceia care sunt familiarizati cu bucataritul si sunt dornici sa experimenteze retete noi.

In decursul acestor 10 ani am postat 2853 articole si probabil as fi trecut de 3000 daca acum 4 ani nu aveam o pauza de cateva luni in care nu am putut gati sau face poze.

In acesti 10 ani am invatat o multime de lucruri si am experimentat cat am putut de mult tehnici si retete noi. Am facut chiar si un curs de cofetar-patiser, dar din pacate mai multe am invatat din carti de patiserie frantuzesti sau de pe YouTube.

Desi nu credeam ca voi pregati retete in format video, acum 3 ani am lansat si canalul meu de YouTube. Mi-ar placea sa imi lasati in comentarii sau pe email ce retete ati vrea sa pregatesc in format video.

Am pornit un proiect de gatit live pe facebook alaturi de invitati – Gatesc cu Prietenii. Am fost foarte bucuroasa sa vad ca unii dintre voi erati mereu alaturi de mine in toate live-urile. Din pacate din luna martie, din cauza distantarii sociale am fost nevoita sa aman evenimentele de gatit cu prietenii pana la o perioada in care acest lucru se va putea desfasura in siguranta pentru toata lumea.

Daca ma intrebati unde voi fi si ce voi face peste 10 ani nu stiu ce sa raspuns sa dau. Dar, sper din suflet ca lucrurile sa mearga la fel de frumos si mai departe, cu emotii, provocari si bucurii.

Si m-as bucura sa ramaneti aici, alaturi de mine.

Va las virtual o felie de tort cu mousse afine si curd de mango. Este tortul aniversar pentru zece ani de DIVA IN BUCATARIE.

Imi plac culorile pe care le-am obtinut, iar gustul este absolut senzational.

Proaspat si fresh, cu doua creme fine si delicioase si un blat umed si usor pufos, tortul acesta sper ca o sa cucereasca si pe voi.

Pentru a face tort cu mousse de afine si curd de mango veti avea nevoie de o forma mica pentru blat (16-17 cm) si una mai mare in care sa asamblati tortul ( o forma de 20-22 cm).

In rest, aveti nevoie de putina rabdare pentru a pregati doua creme. Nu sunt procese complicate ca tehnica de lucru, dar va rapesc cateva ore pentru gatire si asamblare, dar mai ales pentru asteptare pana la momentul in care il veti taia.

Va las mai jos reteta de tort cu mousse de afine si curd de mango, cu ingrediente si mod de preparare explicat pas cu pas, iar final va asteapta un giveaway (concurs)  special.

INGREDIENTE:

Tort cu diametrul final de 20 cm

Pentru 2 blaturi de 17 cm:

6 oua

1 varf cutit de sare

180 g zahar

180  g faina

100 g unt topit si racit

1 lingurita pasta de vanilie/ esenta naturala de vanilie

50 g migdale macinate

8 g praf de copt

1 lingurita coaja rasa de familie

100 g afine

Pentru curd de mango:

200 g pulpa de mango foarte copt

2 galbenusuri

50 g zahar

10 g gelatina pudra

20 ml apa

60 g unt

Pentru mousse de afine:

400 g afine

20 g amidon

20 g gelatina pudra

30 ml apa rece

1 kg mascarpone

250-300 g zahar pudra

500 ml smantana pentru frisca

Pentru sirop:

100 ml apa

60 g zahar

1 lingura lichior portocale sau 1 lingurita esenta portocale

Pentru decor:

PREPARARE:

Am pregatit pentru inceput blaturile. Am preincalzit cuptorul la 180°C si am inceput sa mixez intr-un vas mare 6 oua intregi cu un varf cutit sare si zahar la viteza mare timp de 12 minute.

In acest timp compozitia si-a triplat volumul. Am adaugat untul topit si racit si am amestecat usor, cu o spatula, de jos in sus.

Am macinat fulgii de migdale si i-am amestecat intr-un bol cu faina si parful de copt. Am incorporat ingredientele solide in compozitia de oua si am mixat putin (maxim 30 secunde), pana s-a omogenizat compozitia.

Am adaugat pasta de vanilie si coaja rasa de lamaie, apoi am impartit aluatul in doua tavi cu diametrul de 17 cm. Tavile au fost tapetate cu hartie de copt atat pe fund cat si peretii laterali.

Am presarat peste fiecare blat cate 50 g afine. Am copt pe rand blaturile timp de 25 minute. Este posibil, ca in functie de puterea cuptoarelor voastre coacerea sa fie gata in 20 sau 30 minute. Faceti testul cu scobitoarea. Daca nu iese curata dupa 20 minute lasati blaturile pana cand scobitoarea iese curata, facand proba din 5 in 5 minute.

Am lasat blaturile sa se raceasca complet pe un gratar timp de 3-4 ore, pana la 6 ore. Le-am taiat in jumatate doar inainte de asamblarea tortului.

Am continuat cu pregatirea cremei de mango. Am curatat un mango foarte copt (ready to eat) de coaja si miez si l-am cantarit pentru a fi sigura ca am 200 g de pulpa de fruct. Cu ajutorul unui mixer vertical am transformat mango in piure. Am hidratat 10 g gelatina cu 20 ml apa rece – doar am turnat apa peste ea si am lasat-o in bol pana la momentul in care am avut nevoie de aceasta.

Intr-un bol am mixat 2 galbenusuri cu zahar pana cand acesta s-a dizolvat. Am pus piureul de mango la fiert, la foc mic, intr-o oala cu fund dublu pentru ca sa nu se lipeasca de vas. Am amestecat cat timp a stat pe foc, verificand constant daca s-a incalzit. Cand a devenit cald spre fierbinte, fara sa ajunga la punctul de fierbere, am adaugat galbenusul peste mango, am mixat rapid si am intors vasul pe foc. Am amestecat continuu, pana la primul semn ca a dat in clocot.

Am laut de pe foc vasul cu mango si am adaugat gelatina hidratata. Am mixat rapid, pana cand aceasta s-a dizolvat, apoi am incorporat untul.

Am turnat compozitia obtinuta in 2 forme de 16 cm, le-am lasat putin sa se recaesca, apoi le-am pus in congelator, ca sa grabesc procesul de racire. Puteti folosi doua inele sau orice forme putin adanci care au acest diametru.

Ca sa scoateti usor curdul de mango din forme puteti sa le tapetati cu hartie de copt.

Cat timp mango a stat in congelator am pregatit mousse-ul de afine. In primul rand am pus 20 g gelatina la hidratat cu 30 ml apa rece.

Am mixat afinele, le-am dat prin sita pentru a elimina macar o parte din coji, apoi am pus pe foc cu amidonul. Am lasat sa dea in 2-3 clocote, apoi am luat de pe foc.

Am adaugat gelatina hidratata, am mixat la viteza mare, apoi am lasat compozitia sa se raceasca la temperatura camerei.

In acest timp am mixat 500 ml smantana pentru frisca cu 50 g zahar pudra pana cand a capat consistenta cremoasa.

In alt vas am mixat mascarpone cu 200 g zahar pudra, apoi am adaugat frisca in cateva transe, amestecand cate putin dupa fiecare, iar la final pana la omogenizare. Daca va plac cremele foarte dulci puteti folosi 250 g zahar pudra in crema de mascarpone.

Am pus afinele racite peste mascarpone si am mixat bine, avand grija sa iau crema si de pe peretii vasului sau cat mai de jos, astfel incat toata crema sa aiba aceeasi culoare la final. Am lasat mousse-ul de afine sa astepte la rece cateva minute.

Am continuat cu pregatirea siropului: am fiert apa cu zaharul pana s-a topit, apoi am luat de pe foc si am adaugat lichiorul de portocale.

Am taiat blaturile in jumatate si le-am insiropat, apoi am trecut la asamblarea tortului. Avand in vedere ca va fi un tort inalt, am pus pe marginea inelului in care urmeaza sa montez tortul o foaie de copt pe care am lipit-o de inel ungand-o cu ulei pe partea ce venea in contact cu acesta. Am inceput cu un strat de crema. Peste crema am pus un blat, apoi un rand de crema. Am pus cat mai in centru curd-ul de mango, l-am acoperit cu crema, apoi am pus inca un blat.

Am acoperit blatul cu crema, apoi a urmat al treilea blat peste acre am pus crema, curd-ul de mangi, iar crema, ultimul blat si ultimul strat de crema. Am pus tortul in frigider pentru 4 ore. Puteti sa il lasati si peste noapte, urmand sa il decorati a doua zi.

Pentru decor am ales sa fac un jeleu de afine si sa presar cateva fructe. Pentru ca toate lucrurile sa decurga bine, sa nu se topesca prea tare crema de la suprafata in contact cu jeleul usor caldut, am pus tortul in congelator 30 minute. Am pasat 100 g afine, le-am dat prin sita, apoi le-am amestecat cu linguri de zahar pudra si le-am pus la fiert. Am luat de foc, am adaugat 5 g gelatina pentru decor, am amestecat si am lasat putin sa raceasca putin (dar nu foarte tare pentru ca se va intari in vas si nu se va intinde peste tort, insa nici foarte cald pentru a nu topi crema).

Am turnat jeleul de la mijloc spre margini, apoi am decorat cu fructele pe care le-am folosit in tort. Galbenul unui mango foarte copt arata extraordinat de bine in constrast cu culoarea jeleului.

Am lasat tortul la frigider 60 minute apoi l-am feliat si l-am mancat cu mare pofta. Am ciocnit si un pahar de Hugo.

Avand in vedere ca este moment de aniversare, as vrea sa va ofer trei cadouri, pentru trei  persoane care imi urmaresc blogul. Iata cadourile mele:

  • 1. Mixer Vertical Philips 
  • 2. Wok diametrul de 30 cm cu 3  ustensile de amestecat din bambus
  • 3. 1 sticla Proseco cu 2 pahare si o carte de retete in care veti gasi si retetele mele

Cum poti intra in posesia unui premiu?

  1. 1. Sa apreciezi cu un Like pagina de facebook DivaIn Bucatarie.ro
  2. 2. Sa apreciezi si sa distribui (sa dai share) in mod public postarii de pe pagina de facebook care contine reteta si anuntul in care ofer cadourile – apasati aici. Daca accesati de pe telefon apasati aici.
  3. 3. Sa lasi un comentariu pe pagina de facebook Diva In Bucatarie la aceasta postare (apasati aici) in care sa etichetezi un prieten si ii spui ce reteta ai vrea sa pregatesc pentru ca nu o gasesti postata in colectia  „Prajituri festive pentru sarbatori”  sau, daca ti se pare ca am tot ce iti trece prin cap, scrie prajitura care iti place de acolo.

Raspunsul tau trebuie sa fie de genul acesta@ionescuionescu mi-ar placea sa vad pe Diva In Bucatarie reteta de prajitura COCONUT DREAM.   Voi alegeti ce va place voua, nu trebuie sa dati raspunsul scris dat de mine ca exemplu!

Acest giveaway se desfasoara in perioada 6-16 august 2020 ora 23.59. iar extragerea celor 3 castigatori o voi face in data de 19 august  cu ajutorul Facebook Comment Picker. Castigatorii vor fi anuntati si aici, dar si pe pagina de facebook in data de 19 august.
Prin participarea la acest concurs va dati acordul ca datele personale sa fie folosite doar pentru distribuirea cadourilor. Cadourile vor fi distribuite doar pe teritoriul Romaniei.

Va doresc succes si va multumesc pentru acesti 10 ani fabulosi!

UPDATE! Castigatoarele extragerii sunt: Nicoleta Enache, Nicoleta Gheorgita Lupu si Cristina Bodecean.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Felicitări pentru toată munca ta și la cât mai multe rețete delicioase.Ai un blog de nota 10.Multă sănătate și mult succes și să ne încânți mulți,mulți ani de acum înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *