Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini si iaurt

10 iunie 2020Diva in Bucatarie

Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini si iaurt. Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini, iaurt in stil grecesc, ulei de masline si usturoi. Reteta Moutabal. Salata libaneza de vinete cu tahini si iaurt. 

Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini, iaurt in stil grecesc, ulei de masline si usturoi. Reteta Moutabal. Salata libaneza de vinete cu tahini si iaurt. 

Putem spune ca a venit vara. Cel putin calendaristic. Pentru mine acest anotimp este sinonimul salatelor, mai ales al celor de vinete. Sunt preferatele mele pentru ca se pregatesc foarte usor, fara etape complicate.

Impreuna cu Danone ne-am gandit sa iti aducem o reteta savuroasa, simpla, cu gust de vara: Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini, iaurt in stil grecesc, ulei de masline si usturoi.

Este mancata pe post de mezze (aperitiv) in Orientul Mijlociu. Bucataria Orientului mijlociu este aromata, cu gusturi speciale si are retete ce se pregatesc foarte usor si rapid. Mai multe retete din bucataria libaneza am strans intr-o colectie, din care va puteti inspira daca dati click aici.

Moutabal – salata libaneza de vinete cu tahini si iaurt – o gasesti in meniurile restaurantelor libaneze, dar o poti pregati si tu acasa.

Daca vrei poti ruga si copilul sa te ajute si in acest mod vei putea vorbi despre povesti cu Sherezazada, peripetiile lui Aladin, stapanul lampii fermecate sau despre Ali Baba si cei patruzeci de hoti.

Reteta inspirata din bucataria arabeasca este asemantoare cu alta salata celebra din acest colt de lume: Baba Ghanouj, dar exista diferente clare intre acestea.

In timp ce Moutabal are tahini, iaurt si usturoi, Gaba Ghanouj are ceapa, ulei si melasa de rodie.

Vara, cand gratarele incep sa sfaraie, cateva vinete isi pot face langa restul preparatelor, dar daca nu am rabdare pot coace vinetele direct pe flacara aragazului.

Sunt mult mai bune decat vinetele pregatite in cuptor. Vinetele coapte in cuptor sunt fade, in timp ce cele care intalnesc flacara focului capata aroma de fum, ce aduce un plus de gust preparatului final.

Se coc mai rapid si mai usor daca vei intepa vanata cu o furculita.
Pregatirea acestei salate nu iti va lua mai mult de 30 minute, dar vei avea nevoie de timp sa le lasi sa se scurga, altfel lichidul amar lasat de acestea poate strica gustul.

Iti las acum lista de ingrediente si modul de preparare explicat pas cu pas pentru ca a putea pregati Moutabal rapid si usor:

Imgrediente moutabal:

600 g vinete – raman 360 g dupa coacere si scurgere

2 lingurite pasta tahini

1 lingurita suc lamiae

3-4 lingurite varfuite iaurt in stil grecesc Danone

60 ml ulei masline

2 catei usturoi dati prin presa

sare

Pentru decor:

ulei masline

seminte de rodie

Mod de preparare moutabal:

Pentru inceput va pregatiti ingredientele.

Tu vei coace vinetele pana cand coaja este neagra iar miezul moale, apoi le vei lua de pe foc, le vei lasa sa raceasca si le vei curata de coaja.

Vei pune vinetele la scurs pe un carpator, aranjandu-l in asa fel incat sa fie inclinat, iar lichidul lasat de acestea sa se scurga, sa nu ramana sub ele.

Le lasi in jur de o ora sau chiar doua, pentru ca sa iasa tot lichidul amar, apoi le poti toca cu un cutit.

In acest moment poti ruga copilul sa amestece intr-un bol tahini cu suc de lamaie, ulei de masline, doi catei de usturoi dati prin presa si iaurtul Danone in stil grecesc.

Il mai rogi sa adauge aproximativ jumatate de lingurita de sare si sa amestece bine acest sos.

Il poti ruga pe cel mic sa puna vinetele intr-un bol, sa adauge sosul cu tahini si iaurt, apoi sa mixeze timp de 1 minut  sau pana in momentul in care compozitia devine neteda si omogena.

Vei gusta pentru a vedea daca mai are nevoie de sare, ulei sau iaurt in stil grecesc.

In acest moment salata de vinete libaneza moutabal este gata.

Servire moutabal:

O vei pune intr-un bol si o vei decora cu ulei de masline si seminte de rodie.

O mananvi cu lipie libaneza.

Atat de simplu si atat de bun!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel pentru a fi notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Neașteptat de bună combinația cu usturoi. Credeam că nimic nu poate depăși ceapa. Foarte gustoasă este rețeta și revin la ea destul de des. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *