fbpx

RETETE RECENTE

CARTOFI CU CIUPERCI SI USTUROI IN TIGAIE

February 18, 2020 | CATEGORIA

 

Cartofi cu ciuperci si usturoi la tigaiereteta simpla, de post / vegana, foarte gustoasa, usor si rapid de pregatit, cu ingrediente ieftine, la indemana oricui. Cartofii cu ciuperci si usturoi la tigaie sunt aromati si savurosi.

Reteta aceasta seamana foarte mult cu cea a cartofilor inabusiti cu usturoi, un fel de cartofi taranesti. Este o mancare modesta, dar plina de arome si savoare, fapt ce dovedeste ca lucrurile simple sunt cele mai bune. In aceasta luna incepe postul asa ca veti putea pregati aceasta reteta si in perioada postului. Am o colectie foarte mare de retete de post. Le gasiti pe toate (peste 300 retete) , grupate pe categorii, in aceasta postare. Daca vreti sa va inspirati sa gatiti si alte retete cu cartofi de post, am pregatit si pentru acestia o postare dedicata, pe care o puteti vedea daca deschideti acest link.

Cartofii cu ciuperci si usturoi la tigaie pot fi mancati ca atare, insotiti de o salata sau muraturi, dar pot fi si o garnitura excelenta langa friptura de pui, porc, vita sau peste.

Am ales sa fierb cartofii in coaja, in apa cu sare. Imi plac cartofii fierti in coaja pentru ca acestia nu retin multa apa in timpul fierberii, in comparatie cu cei curatati de coaja si fierti ca pentru piure. Asa ii fierb si pentru salate, dar si daca am de gand sa ii pregatesc la cuptor.

Inainte sa ii pun la fiert am grija sa ii spal foarte bine, sub jet de apa. Timpul de fierbere al acestora depinde de marimea lor si poate fi intre 20 si 30 minute. Se fierb la foc mediu, pana intra usor furculita in ei. Curatarea cartofilor fierti in coaja se face usor daca acestia sunt fierbinti. Se scurge apa si apoi se lasa putin sa se raceasca, altfel o sa va ardeti.

Daca va plac ciupercile, sa stiti ca merg foarte bine cu ceapa, dar si cu cartofii. Aroma usturoiului contribuie la gustul final al acestei retete.

Noi suntem fani ai ciupercilor. Gasiti pe blog o multime de retete cu ciuperci. Colectia de retete cu ciuperci de post o gasiti in aceasta postare. 

Am folosit in aceasta postare ciuperci champignon albe, dar le puteti folosi si pe cele brune, galbiori, hribi sau orice alt tip de ciuperci aveti sau va place. Este important insa sa folosti ciuperci proaspete, cumparate din magazine, pentru a avea certitudinea ca sunt comestibile.

Am spalat ciupercile cu o periuta, fara sa le las prea mult in apa. Ciupercile se spala doar inainte sa fie folosite si nu se lasa in apa, caci absorb mult lichid.

Ciupercile sunt unele din putinele surse naturale de vitamina D. Contin si multe fibre, vitamina B.

Sunt versatile si pot fi introduse in multe feluri de mancare, iar mancare pregatita azi abia asteapta sa fie incercata si de catre voi.

 

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cartofi cu ciuperci si usturoi la tigaie, prezentat in etape, pas cu pas, in poze.

 

INGREDIENTE:

(pentru 3 persoane)

650 g cartofi fierti in coaja

600 g ciuperci champignon

3  linguri ulei masline + 2 linguri ulei floarea soarelui

1 ceapa mare

sare

piper

1/4 lingurita boia afumata sau boia picanta

3 catei de usturoi pisati

1/2 legatura marar verde

PREPARARE:

Pentru inceput am pus la fiert cartofii in coaja, dupa ce i-am spalat bine. Cand a intrat usor furculita in ei, am scurs apa si i-am lasat sa se raceasca putin, urmand sa ii curat de coaja cat sunt calzi, apoi sa ii feliez. feliile mari le-am taiat in jumatate.

Am incins uleiul si am calit ceapa tocata pana a devenit sticloasa.

Am feliat ciupercile, dar nu foarte subtiri, apoi le-am pus peste ceapa. Ciupercile isi vor pierde din volum in timpul gatirii. Am amestecat in urmatoarele minute destul de des, pana in momentul in care acestea au lasat lichid. Le-am ajutat cu 50 ml apa, ca sa se gateasca mai rapid.

Cand lichidul lasat de ciuperci a fost aproape evaporat, dar nu in totalitate, am adaugat cartofii fierti. Am asezonat cu sare, piper, putina boia afumata (poate fi picanta sau dulce, in functie de gusturi) si usturoiul pisat.

Am amestecat usor, pentru a nu zdrobi cartofii, am adaugat 60 ml apa, am pus capacul si am lasat sa se gateasca in jur de 5 minute, la foc mic.

Am luat capacul, am amestecat, apoi am oprit focul si am adaugat mararul tocat marunt.

A iesit o mancarica tare buna! S-a terminat rapid, asa ca o voi reface saptamana aceasta, caci nu am apucat sa ma satur.

Va invit sa va abonati la canalul meu de YouTube pentru a vedea retetele mele in format video

Comentarii

  • Trandafir

    Este foarte bună reteta. Mâncare din copilăria mea de acum 40-45 ani, dar cu manatarci adunate din mediu natural. Adaugă paste fierte sau brânză rasă. Merge bine cu puțin pătrunjel și foi de ceapă și usturoi verde din grădină. În loc de cartofi se pot folosi napi.

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *