fbpx

RETETE RECENTE

PRAJITURA SERBAN – prajitura cu ciocolata, mascarpone si banane

February 6, 2020 | CATEGORIA

Prajitura Serban – prajitura cu ciocolata, mascarpone si bananeprajitura de casa simpla si usor de pregatit, pe care o poate face orice incepator in ale bucatariei.

Daca ciocolata este ingredientul vostru preferat in deserturi, atunci prajitura aceasta va fi perfecta pentru a va indragosti de cea mai simpla si mai delicioasa prajitura cu ciocolata, mascarpone si banane.

Mi se pare o prajitura potrivita sezonului rece, cand bananele sunt parca mai gustoase si mai suculente. Eu sunt un om al sezoanelor, asa ca vara voi pregati prajituri cu cirese, visine, caise, piersici, primavara cu capsuni, iar toamna o dedic perelor, gutuilor si dovleacului.

Este un deliciu in fata careia nu veti rezista. Mi se pare ca este una din cele mai bune prajituri cu banane. Prajitura Serban – prajitura cu ciocolata, mascarpone si banane –  are un blat simplu, pufos (chiar si fara praf de copt) si este insiropat cu un sirop cu rom. Crema fina si lejera, nu foarte dulce, este realizata din ciocolata topita in smantana pentru frisca si amestecata apoi cu crema mascarpone. Aceasta este aromata cu vanilie. Reteta acestei crema am pregatit-o si pentru alte prajituri, una din ele fiind doar cu biscuit si aceasta crema, am folosit-o si pentru o prajitura cu blat cu nuca, pentru a transforma un blat simplu in ceva spectaculos, in timp rapid, cu ingrediente putine. Aici veti putea vedea reteta cremei de ciocolata cu mascarpone prezentata pas cu pas, in imagini.

Poate vi se vare ciudat ca am ales un nume barbatesc pentru o prajitura, dar cand intalnesti peste tot prajituri cu nume de femeie acest lucru parca devine cumva prea banal.

Nu intamplator am ales sa fac un sirop cu rom, sa pun ciocolata neagra si fructe pe care in general barbatii le adora. Note cu parfum masculin, placute si usoare o sa va cucereasca si pe voi.

Daca va plac prajiturile cu ciocolata va invit sa alegeti si alte retete din colectia mea de torturi si prajituri cu ciocolata, pe care o veti descoperi in acest link.

Combinatia de ciocolata, mascarpone si banane este extrem de reusita.

Uitati-va putin la textura cremei si la felia din poza si spuneti-mi daca nu ati vrea si voi felia din farfurie? Daca nu va convinge poza, trebuie sa o incercati. O sa va convingeti singuri.

Fiul si sotul meu iubesc si ei bananele. Asa se explica si faptul ca am pregatit de-a lungul vremii mai multe retete de desert in care bananele au fost vedete. Puteti sa va inspirati, daca doriti, dinb colectia de retete pe care o puteti vedea daca deschideti acest link: tort musuroi de cartita, tort de inghetata, prajitura rasturnata cu banane, negrese cu banane, briose, retete de chec, creme si mousse-uri, clatite, smoothie.

Nu va mai retin atentia si va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru cea mai delicioasa prajitura cu ciocolata, mascarpone si banane – Prajitura Serban.

INGREDIENTE:

Pentru blat:

(pentru o forma 20*20 cm)

3 oua

100 g zahar tos

50 ml ulei

80 g faina

20 g pudra neagra de cacao

Pentru crema si umplutura:

150 ml smantana pentru frisca

260 g ciocolata neagra

350 g mascarpone

50 g zahar pudra

1 lingurita pasta de vanilie

2 banane foarte mari – tari – nu foarte coapte

sucul de la 1/2 lamaie

Pentru sirop:

100 ml apa

60 g zahar

1/2 lingurita boabe piper rosu

50 ml rom

Pentru decor: 

ornamente din zahar

PREPARARE:

Pentru inceput am pregatit crema. Am pus smantana pentru frisca la incalzit intr-o oala, iar cand a ajuns aproape de punctul de fierbere am luat-o de pe foc si am pus cuburile de ciocolata.

Am amestecat pentru ca acestea sa fie complet acoperite de lichid,am lasat cateva minute, apoi am mixat pana s-a omogenizat compozitia. Am lasat ciocolata sa se raceasca pe un blat rece.

In acest timp am mixat crema mascarpone cu zahar pudra. Nu exagerati, in maxim 30-40 secunde este gata.

Dupa ce s-a racit ciocolata am incorporat crema mascarpone in 3 transe, iar la final am adaugat pasta de vanilie.

Am pus la frigider si am inceput sa pregatesc blatul. Am mixat ouale cu zahar pana cand acesta s-a dizolvat, iar ouale au devenit o spuma ce si-a dublat volumul. Am adaugat uleiul si am amestecat foarte putin.

Am cernut faina cu cacao, apoi le-am incorporat in compozitia de oua. Am amestecat usor, cu o spatula, pana cand s-a omogenizat compozitia.

Am turnat aluatul in tava tapeta cu hartie de copt si l-am copt timp de 15 minute in cuptorul preincalzit la 180°C (sau pana trece testul cu scobitoarea).

Cat timp s-a racit blatul am fiert apa cu boabe de piper si zahar, pana cand acesta s-a dizolvat. Am luat de pe foc, am strecurat si am lasat sa se raceasca, moment in care am adaugat romul.

Daca prajitura va fi mancata de copii folositi esenta de rom. Partea blatului care a fost pe hartia de copt am pus-o in sus si am insiropat blatul.

Intr-o farfurie adanca am pus sucul de lamaie, am completat cu apa cat sa fie de 1 cm adancime, apoi am inlaturat coaja bananelor si le-am in jumatate pe lungime. Le-am dat prin apa cu lamaie astfel incat sa fie pe ambele parti udate, pentru a impiedica oxidarea acestora. Am scuturat putin bananele astfel incat sa nu le pun cu picaturi de suc de lamaie in prajitura. Nu va temeti, bananele nu vor deveni acre de la suc!

Am pus  un strat foarte subtire de crema peste blat, apoi am aranjat bananele. Le-am acoperit cu restul de crema si am presarat cateva ornamente din zahar pe prajitura.

Am lasat prajitura la frigider 4 ore apoi am feliat-o. Este un adevarat deliciu!

Week-end-ul bate la usa, asa ca va invit sa va indulciti cu o prajitura cu ciocolata, mascarpone si banane – Prajitura Serban.

 

 

 

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *