Prajitura Krantz cu nuca caramelizata

20 decembrie 2019Diva in Bucatarie

Prajitura Krantz cu nuca caramelizata. Prajitura Krantz cu nuca caramelizata. Prajitura Krantz cu nuca caramelizata reteta simpla si usoara, Prajitura Krantz cu foi de bezea cu nuca. 

Prajitura Krantz cu nuca caramelizata. Prajitura Krantz cu nuca caramelizata reteta simpla si usoara, Prajitura Krantz cu foi de bezea cu nuca. 

Prajitura Krantz cu nuca caramelizata este una din cele mai iubite prajituri, mai ales in perioada Craciunului, dar si pentru alte ocazii si evenimente speciale.

Prajiturile cu nuca au un farmec aparte in sezonul rece, dar puteti sa  faceti prajitura Krantz pur si simplu pentru ca va este pofta de ceva bun si delicios cu nuca caramelizata si crema fina cu aroma de vanilie, in combinatii de texturi absolut incantatoare. Eu am pregatit-o si in august, pentru ziua fiului meu.

Foile din bezea cu nuca sunt aerate si extrem de delicate. Au consistenta si textura asemenatoare fursecurilor pricomigdale.

Exista mai multe variante de prajitura Krantz in spatiul vast al online-ului. Unele au trei foi, altele patru. Sunt prajituri in care foile au ouale intregi, altele (ca in reteta mea) doar albusuri.

Poate ca pare o varianta mai simpla sa folosesti ouale intregi in foile de blat, dar se pierde exact textura de care aveti nevoie. Foile nu trebuie sa fie din pandispan. Sunt foi de bezea cu nuca.

Dar, pana la urma totul tine de gusturi. Prajitura cu foi cu nuca cu oua intregi o poti citi aici.

In crema de galbenusuri cu unt,  aromata cu vanilie, am pus nuca macinata. daca nu vreti puteti sa nu puneti, dar mi se pare ca este mult mai buna asa.

Un mic sfat: nuca folosita in prajituri se coace inainte timp de 4-5 minute in cuptorul preincalzit. Veti observa o diferenta de gust, cele cu nuca prajita au gust mai placut.

Un al doile sfat: untul folosit in prajituri trebuie sa fie unt gras cu minim 80% grasime. Costa cu 2-3 lei mai mult decat cel cu grasime de 65%, dar untul gras asigura gustul si textura perfecta a cremelor pentru prajituri.

Daca va plac prajiturile cu foi eu am pregatit o colectie cu astfel de retete, unele celebre:

Le puteti vedea pe toate aici. Gasiti o multime de retete de prajituri si torturi cu nuci pregatite de mine pe blog. Le-am strans si pe acestea intr-o colectie, aici. 

Prajiturile festive pregatite special pentru sarbatori sau alte evenimente importante le gasiti in acest link.

Daca ar fi sa fac un top al prajiturilor cele mai apreciate de prietenii mei, cred ca Prajitura Krantz se afla in top 3, caci la petreceri mi se cere in primul rand prajitura cu suc de rosii.

Are foile colorate natural de sucul de rosii – nu va speriati, nu au gust de rosii absolut deloc, apoi prajitura Kati.

Chiar mi-ar placea sa imi lasati in comentarii care este prajitura voastra preferata cu foi.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru prajitura Krantz cu nuca caramelizata.

INGREDIENTE:

(Tava 30*40 cm)

Pentru foi

10 albusuri

1 varf cutit sare

200 g zahar

300 g nuca macinata fin

100 g faina

Pentru crema

10 galbenusuri

300 g unt gras 80% – moale / la temperatura camerei

150 g zahar

1 lingurita pasta vanilie / esenta naturala de vanilie

100 g nuca macinata

Pentru Krantz:

100 g miez nuca

100 g zahar

MOD DE PREPARARE:

Am pus albusurile intr-un bol, am adaugat putina sare si am inceput sa mixez pana am obtinut o spuma alba, apoi am adaugat zaharul treptat (in 3-4 transe) si am mixat pana cand acesta s-a dizolvat.

In momentul in care am obtinut o bezea tare si lucioasa am incorporat treptat nuca macinata, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus.

Am pus apoi si faina cernuta, presarand-o in ploaie. Amestecam usor, astfel incat bezeaua sa ramana pufoasa.

Am pus jumatate din compozitie in tava mare a cuptorului (30*40 cm) tapetata cu hartie de copt si am copt prima foaie in cuptorul preincalzit la 180° in jur de 10 minute.

Am procedat la fel si cu restul compozitiei. Cand foile s-au racit am indepartat hartia de copt cu grija sa nu le rup si le-am taiat in jumatate si am obtinut 4 foi de 30*20 cm.

In acest moment am trecut la etapa 2: pregatirea cremei. Am amestecat galbenusurile cu zahar si le-am pus la bain-marie (baie de aburi), la foc mic.

Trebuie ca vasul cu galbenusuri sa nu intre in contact cu apa din  vasul de jos, altfel galbenusurile se vor coagula si nu va doriti asta.

Cat timp acestea stau la bain-marie am amestecat permanent. Nu am reusit sa fac poza la acest lucru, caci nu ma pot poza singura in tomp ce amestec in oala.

Le-am tinut pe foc pana in momentul in care au capat consistenta ca a unei smantani groase – daca aveti termometru veti observa ca temperatura este de 65 grade.

Daca nu aveti termemotru va dau ca timp orientativ 5-6 minute. Am luat de pe foc, am adaugat pasta de vanilie, am amestecat bine, apoi am acoperit cu o folie alimentara (direct pe crema – ca sa nu faca pojghita).

Am lasat-o sa se raceasca complet. Am mixat untul pana a devenit ca o spuma, apoi am incorporat treptat in el crema de galbenusuri racita.

Am pus apoi si nuca macinata si am amestecat pana s-a omogenizat compozitia. Cand am terminat operatiunea am pus crema in frigider.

Am trecut la etapa a treia: pregatirea nucilor caramelizate.

Am pus zaharul intr-o cratita pe foc. In momentul in care acesta s-a topit si avea culoarea aurie am pus miezul de nuca.

Am amestecat astfel incat toate sa fie acoperite de caramel, apoi am luat de pe foc si am turnat nucile cu caramel pe o hartie de copt cerata.

Am asteptat sa se raceasca, apoi le-am zdrobit cu un sucitor. Puteti sa le pisati cu un ciocan de snitele.

In acest moment am putut asambla prajitura. Am pus prima foaie si am acoperit cu crema.

Am impartit crema in asa fel incat sa pun cantitati egale intre foi si sa imi ajunga o cantitate mica, dar suficienta, sa ung ultima foaie, cea peste care presar nuca caramelizata.

Am pus peste crema o foaie, iar crema si am continuat pana am terminat foile si crema in strat subtire.

Am presarat uniform nucile caramelizate peste ultima foaie unsa cu crema si am lasat prajitura in frigider peste noapte. Am taiat-o a doua zi.

Doamne cat de buna este!!

Prajitura Krantz cu nuca caramelizata – Cea mai buna prajitura cu foi si nuca.

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Multumesc pentru poza si feedback, Delia Gavriloaie!

prajitura krantz DG

Print

Distribuie pe:

16 răspunsuri

  1. Nu am inteles prea bine cum e cu nuca? Si cea din foi măcinată si cea din crema, krantz, recomandați sa fie înainte putin prăjită în cuptor câteva minute? Sau doar cea din crema?
    Multumesc.

  2. Am facut reteta aseara! Mi-a placut cum a iesit blatul, in schimb crema este foarte gretoasa din cauza untului ! Din pacate nu o putem manca este prea grea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *