Cozonac de post cu dovleac si scortisoara

15 noiembrie 2019Diva in Bucatarie

Cozonac de post cu dovleac si scortisoara. Cozonac de post cu dovleac si scortisoara. Va las aici reteta celui mai pufos si mai delicios cozonac de post.

Cozonac de post cu dovleac si scortisoara. Va las aici reteta celui mai pufos si mai delicios cozonac de post.

Cu siguranta nici aspectul nu trece neobservat, iar gustul si aroma il vor transforma intr-unul din cozonacii cei mai apreciati.

Cozonacul cu dovleac si scortisoara pregatit fara oua, lapte si unt este propunerea mea pentru cei care tin post sau au un regim de viata vegan.

Pentru aluat am folosit lapte de orez cu cocos (poate fi doar lapte de orez sau de cocos), piure din dovleac copt, iar aroma umpluturii am asigurat-o cu zaharul brut si scortisoara presarate peste untul de cocos topit.

Am mai pregatit si in anii trecuti cozonac de post, dar acesta este cel mai bun cozonac de post.

Alte retete de cozonac de post pregatite de mine pe care le puteti incerca sunt: cozonac de post cu crema de nuci si rahat, cozonac de post cu nuca si cacao, cu crema de ciocolata si rom sau cozonac cu rahat.

Daca nu tineti post si vreti sa pregatiti cozonaci deliciosi puteti incerca orice reteta din aceasta colectie – sunt 31 de retete delicioase.

In perioada postului toata lumea cauta retete, asa ca retetele noi sunt o buna sursa de inspiratie pentru cei care vor sa incerce retete deosebite.

Pe vremuri, bunicile si mamele noastre nu foloseau lapte vegetal. Apa minerala sau apa fiarta cu zahar si coaja de portocala.

Am mancat la un moment dat o felie de cozonac de post pregatit de bunica unei prietene. Am intrebat-o ce fel de lapte vegetal a folosit pentru ca mi se parea incredibil de aromat si bun.

Ei bine, bunica Mihaelei a pus in cozonacul acela doar apa fiarta cu zahar, coaja de  lamaie si 2 lingurite de dulceata de trandafiri.

Acum va imaginati si voi de ce am fost indusa in eroare de gust. Spunea ca uneori il face cu ceai dulce de galbenele si musetel. Bunicile de la tara erau foarte inventive.

Noi avem insa la indemana laptele vegetal ce trebuie adaptat umpluturii. Daca nu folosesc nuca nu pot pune lapte de migdale sau caju.

Aleg un tip de lapte cu gust neutru, cum este cel de soia, de orez sau ovaz.

Avand in vedere ca urma sa folosesc in reteta de cozonac de post cu dovleac si scortisoara unt de cocos pentru ca umplutura sa se lipeasca de aluat, am ales un lapte de orez cu cocos.

Puteti folosi lapte de cocos si ma refer la laptele din cutii de carton, nu la cel in doza metalica. Pe acela il folosesc la mancare sau la creme de prajituri. Are alta consistenta.

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru cozonac de post cu dovleac si scortisoara:

INGREDIENTE COZONAC DE POST CU DOVLEAC SI SCORTISOARA:

550 g faina

1 plic drojdie uscata (25 g drojdie proaspata)

100 g zahar tos

240 g piure de dovleac copt – am folosit un dovleac mediu

100 ml lapte de orez cu cocos / lapte de cocos

1 lingurita extract de vanilie

50 ml ulei

2 g sare

Pentru umplutura: 

25 g unt de cocos topit

40 g zahar de muscovado – poate fi zahar brun

60 g zahar tos

2 g scortisoara

10 g pudra neagra de cacao

PREPARARE COZONAC DE POST CU DOVLEAC SI SCORTISOARA:

Am inceput pregatirea cozonacului de post cu dovleac si scortisoara punand dovleacul la copt. In acest timp mi-am cantarit restul ingredientelor si le-am lasat la indemana, astfel incat toate sa fie la aceeasi temperatura.

Cand dovleacul a fost copt am scobit cu lingura pulpa, am pasat-o apoi am pus-o in strecuratoare pentru 30 minute. In acest interval de timp se va scurge lichidul.

Am pus faina intr-un vas incapator si am amestecat-o cu drojdia uscata si zaharul.

Am pus pulpa de dovleac bine scursa, extractul de vanilie si uleiul si am amestecat putin.

Am turnat laptele incalzit usor si am framantat aluatul. Am adaugat sarea si am framantat pana am obtinut un aluat omogen si elastic.

L-am acoperit cu un prosop si l-am lasat 60 minute sa dospeasca.

Aluatul si-a dublat volumul in acest timp. Am pregatit umplutura amestecand zaharul brut nerafinat cu zahar tos, scortisoara si cacao.

Puteti folosi zahar brun sau zahar de cocos in locul zaharului brut nerafinat (muscavado).

Am impartit aluatul in doua si am intins cu mainile (fara sucitor) doua dreptunghiuri (17*32 cm).

Am topit untul de cocos ai am uns cele doua dreptunghiuri. Am impartit umplutura si am pus-o pe cele doua blaturi, pe care le-am rulat apoi si le-am taiat pe mijloc, fara sa ajung cu cutitul pana jos.

Am impletit cele doua rulouri si am pus cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. L-am lasat sa mai creasca 30 minute.

Am copt cozonacul de post cu dovleac si scortisoara in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, apoi l-am scos si l-am lasat sa se raceasca pe un gratar.

L-am lasat simplu, nu are nevoie de zahar pudra, dar daca vreti puteti pune.

Este atat de bun!!! Si aromat si frumos si foarte pufos. Nu-I asa ca o sa il incercati si voi?

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Paginamea  de Facebook este  aici.

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Cel mai bun site…retete exceptionale..toate ies din prima…cand eram mai deceptionata…ca nu ieseau deloc retetele oferite de alte persoane…am descoperit absolut intamplator acest loc mirific…totul superb…totul usor de facut…totul iese perfect…sunteti un miracol…parca ar fi un vis…ma trezesc dimineata cu gandul ca de fapt am visat asa ceva…
    va doresc tot binele din lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *