Ardei copti la borcan in suc propriu

2 septembrie 2019Diva in Bucatarie

Ardei copti la borcan in suc propriu. Partea buna ca este aceasta reteta de ardei copti la borcan, in suc propriu, se face foarte usor.

Reteta de ardei copti la borcan in suc propriu pentru iarna este o conserva 100% naturala, fara conservanti, perfecta pentru persoanele care vor sa pastreze ardeii copti dar nu au suficient spatiu in congelator.

Partea buna ca este aceasta reteta de ardei copti la borcan, in suc propriu, se face foarte usor.

Ardeii i-am copt pe gratar, pentru ca nu se compara nimic cu aroma lasata de fum. Puteti sa ii faceti si pe flacara aragazului, dar nu in cuptor si in niciun caz in cuptorul cu microunde.

Probabil exista persoane care vor sa iasa in evidenta si recomanda sa folositi vinete sau ardei gatiti in cuptor.

ardei copti la borcan in suc propriu diva in bucatarie

Mi se par atat de fazi, mucilaginosi si fara gust, incat as avea convingerea ca as arunca banii pe geam, in acelasi timp cu ardeii si munca mea.

Operatiunea de coacere nu dureaza mult. Partea de curatare a ardeilor necesita atentie si rabdare.

Pentru ca trebuie sa indepartati coaja arsa, cotorul si semintele fara sa folositi apa, eventual va spalati mana din cand in cand si continuati curatarea lor.

Apoi, aveti nevoie de putina rabdare sa se scurga. Lichidul pe care acestia il vor lasa va fi folosit pentru umplerea borcanelor.

Reteta de ardei copti la borcan in suc propriu o folosesc gospodinele de foarte multi ani.

Cred ca era metoda cea mai folosita de bunicile noastre, care nu aveau congelatoare uriase si reuseau sa puna in pivnita, beci sau camara rafturi intregi cu conserve pentru iarna.

Se mandreau cu munca si bunatile lor. Nasa mea avea 2 camari (una in casa, una langa bucataria de vara) si un beci.

Imi placea sa ma uit la borcanele aranjate pe culori si tipuri de conserve.

In beci intram mai rar, ma temeam de intuneric si de racoarea de acolo, dar fratele meu alegea mereu sa se ascunda acolo stiind ca eu nu am curaj sa cobor singura.

Daca vreti sa vedeti si alte metode de pastrarea ardeilor copti pentru iarna va invit sa vedeti si urmatoarele postari

  1.  pasta picanta de ardei kapia
  2. ardei kapia la congelator
  3.  ardei pentru umplut – la congelator
  4.  ardei umpluti cu varza
  5.  se pot pastra in otet, la rece, dupa metoda de conservare prezentata aici

Ardei copti la borcan in suc propriu pot fi folositi pentru salata de ardei copti alaturi de o salata de vinete, fripturi sau iahnie de fasole, in diverse retete de mancare sau tocanite, dar si in aperitive precum Hummus cu ardei copt, salata de vienet cu ardei copt, pasta de ardei cu nuci – muhammara, crema de branza cu ardei copt, rulada de pui cu ardei si multe, multe alte retete.

O prietena m-a intrebat de ce mai pun conserve cand se gasesc in magazine de toate si tot timpul anului.

Aleg varianta conservelor facute in casa pentru ca stiu sigur ca sunt naturale 100%. In al doilea rand, fapt ce nu este deloc de neglijat, aspectul financiar este la fel de important, caci ardeii sunt la un pret mult mai mic acum decat in mijlocul iernii. Acum am ardei romanesti, in mijlocul iernii gasesc doar ardei kapia turcesti sau mai stiu eu de unde importati. Si atunci? De ce sa nu am eu conservele mele naturale, la un pret rezonabil?

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Va las aici reteta de ardei in otet pentru iarna:

Puteti vedea si cum am pregatit pasta de ardei simpla si naturala, cu doar 2 ingrediente:

Va las acum sa vedeti cat de usor se pregatesc, asa ca aveti o lista de ingrediente si metoda de preparare a ardeilor copti in suc propriu pentru iarna, explicata pas cu pas mai jos:

INGREDIENTE:

1.7 kg ardei kapia sau ardei gras – am umplut un borcan de 600 ml si unul de 250 ml

sare de muraturi

PREPARARE:

Asa cum spuneam in introducere am copt ardeii pe gratar. I-am pus apoi intr-un vas incapator si am presarat sare pe fiecare strat de ardei in parte.

Am acoperit cu un capac, apoi am lasat ardeii in jur de 15 minute. Dupa acest interval i-am putut curata foarte usor.

I-am curatat  de coji, cotoare si seminte, incercand sa nu ii spal, folosindu-ma doar de maini. Mi-am spalat mainile cand se lipeau semintele si cojile prea tare.

I-am pus intr-o strecuratoare si i-am lasat cateva ore sa se scurga lichidul din acestia.

Acesta este foarte important pentru conserva noastra, asa ca nu il aruncam. Intre timp am sterilizat borcanele.

Am pus apoi ardeii intregi sau fasii, apasandu-i cat mai tare cu mana sau cu o lingura/ lingurita.

Intre straturile de ardei am presarat foarte putina sare speciala pentru muraturi (cat am prins intre doua degete). In borcanul mare am pus de doua ori, in cel mic o singura data.

Am reusit sa indes toti ardeii in 2 borcane: unul mare de 600 ml si unul mai mic de 250 ml. Am pus lichidul pastrat peste ardei, dar sa fie sub gatul borcanului.

Am sigilat borcanele cu capace ce s-au inchis foarte bine, apoi le-am sterilizat la bain-marie 30 minute.

Simplu, natural si tare bun!

Sper ca veti incerca si voi reteta, caci este tare buna, iar ardeii pusi anul trecut au rezistat perfect pana in luna aprilie, cand am facut salata de vinete de post, iar ardeii i-am mancat pe post de salata cu aceasta.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Cind griliati ardeii puneți-i în o punga de plastic și închideți punga sa stae ardeii înăuntru. Ii lăsați sa se răcească și apoi se curata foarte ușor

    1. Sa va dea Dumnezeu sănătate pt.sfatul asta!Super fain se curata puși în punga și parca lasă și mai multa zeama,asa…

        1. Eu pun deasupra ardeilor câte două bețișoare, ca la orice murătură si atunci lichidul acoperă suficient de bine ardeii. Peste ardei, înainte de a-i curăța , presar sare pentru murături. Aceasta este suficientă și nu mai adaug sare în borcan.❤

  2. Am făcut anul acesta din 3 kg de ardei și au ieșit câteva borcanele mici care după câtva timp au început sa fermenteze toate….

    1. Daca au fermentat inseamna ca nu ati infiletat capacele bine! Este singurul motiv. Fermentatia se produce in prezenta aerului. In momentul in care sunt sigilate corect si fierte la bain-marie acestea rezista cu siguranta luni bune.

  3. Sa va dea Dumnezeu sănătate pt.sfatul asta!Super fain se curata asa!Și cred ca iese și mai multales zeama din ei…

  4. Am copt ardeii,i-am pus la scurs,am adăugat peste ei sare pt murături după gustul meu și puțin ulei(foarte puțin,cât se pune când îți faci salată),am amestecat după care am umplut borcanele,am capsat și am sterilizat pt 35min.Fac asta de 3 ani fără, rețetă și fără sa cântăresc, atât ardeii cât și sarea+ulei(rețetă inventată de mine,dar cea mai sigura și mai gustoasă).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *