Ardei copti cu smantana si usturoi

28 iulie 2019Diva in Bucatarie

Ardei copti cu smantana si usturoi. Ardei copti cu smantana si usturoi, un fel de mancare cu sos cremos din smantana, aromat cu usturoi  – reteta simpla si gustoasa de mancare de ardei copti cu smantana. 

Ardei copti cu smantana si usturoi, un fel de mancare cu sos cremos din smantana, aromat cu usturoi  – reteta simpla si gustoasa de mancare de ardei copti cu smantana. 

Este perfecta pentru vara pana toamna tarziu, dar merge si iarna, cu ardei copti pastrati in congelator sau in borcan, in suc propriu.

Eu si mama mancam cu mare pofta aceasta mancarica.

Amintirile din copilaria mea cu mancarea de ardei copti cu smantana si usturoi  sunt legate de fratele meu, care nu era mare amator, asa ca tatal meu manca si portia lui.

Cred ca era singura mancare pe care eu o mancam cu pofta si fratele meu o refuza.

Pentru a obtine o mancare gustoasa de ardei copti cu smantana si usturoi  incercati sa coaceti ardeii doar pe plita sau pe gratar, nu la cuptor.

Aroma si mirosul ardeilor copti pe flacara nu se compara cu nimic.

Mie nu imi plac prea mult ardeii copti in cuptor. Mi se par fazi, fara arome si prea flescaiti. La cuptor merg insa ardeii umpluti cu branza feta, reteta greceasca foarte gustoasa, pe care o puteti vedea aici, ardei umpluti cu carne sau cei de post.

Din ardeii copti puteti face o salata buna, ce merge langa salata de vinete sau fripturi, iar de la soacra mea am invatat sa fac o reteta de tocanita ungureasca de ardei copti.

Imi plac ardeii copti foarte mult si am grija sa ii pastrez in congelator sau in borcane.

Din ardei kapia pregatesc si o pasta de ardei foarte buna ce poate fi folosita la tocanite sau alte mancaruri cu sos sarbesc transformat in zacusca daca i se adauga vinete, asa cum veti putea observa aici.

Ardeii copti cu smantana si usturoi sunt deliciosi, iar aceasta mancare este cea mai banala si mai delicioasa reteta pe care v-o propun sa o incercati.

Profitati de momentul in care faceti gratar si aruncati cativa ardei kapia in plus pe foc.

Ii veti curata foarte usor daca ii puneti dupa coacere intr-un vas incapator, aruncati niste sare peste ei, apoi ii acoperiti cu un prosop sau un capac.

Se va forma condens ce va ajuta curatarea ardeilor foarte usor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ardei-copti-cu-smantana-si-usturoi-b.jpg

Eu am folosit in aceasta reteta smantana pentru gatit, dar mama imi povestea ca nu exista asa ceva pe vremuri.

Ea facea ardei copti cu smantana si usturoi folosind smantana grasa (adesea primita de la tara) si lapte in proportii egale: 100 g smantana si 100 ml lapte. Fiind gatite cu faina acestea nu se branzeau pe foc.

Ca sa fiu sincera nu imi aduc aminte acest amanunt, retin doar graba si pofta cu care mancam.

Sper ca v-am facut si voua pofta, asa ca va lsa mai jos lista de ingrediente si modul de prepapare pentru ardei copti cu smantana si usturoi:

Ingrediente ardei copti cu smantana si usturoi:

(3 portii)

850-900 g ardei kapia

1 ceapa medie

2 linguri ulei

1 lingurita unt

sare

piper

1 fir cimbru

2 catei usturoi mari

1 lingurita varfuita faina

100 ml apa calda

200 ml smantana pentru gatit – minim 30%grasime (crema de soia sau crema de orez daca tineti post)

1/4 legatura patrunjel verde

Mod de preparare ardei copti cu smantana si usturoi:

Va las pentru inceput reteta in format video, dar aveti si explicatiile scrise mai jos:

Am copt ardeii pe gratar, pe flacara. Cand au fost copti uniform, pe toate partile I-am mutat intr-un vas, am presarat sare peste ei si I-am acoperit cu un prosop. Peste 5-10 minute se curata foarte usor de coaja  arsa. Am indepartat cotoarele si samburii, apoi I-am taiat pe lungim in fasii late cam cat un deget, apoi fasiile le-am taiat inca o data in jumatate pe lungime, astfel incat sa fie usor de mancat.

Intr-o tigaie am incins uleiul cu o lingurita unt. Am calit ceapa tocata marunt pana cand s-a inmuiat si a devenit sticloasa. Am pus un capac si am lasat-o in jur de 5 minute, dar am si amestecat din cand in cand.

Am presarat o lingura de faina, am amestecat pana aceasta a acoperit ceapa si s-a calit usor, apoi am pus fasiile de ardei si o crenguta de cimbru. Am sotat ardeii putin, apoi am pus 100 ml apa calda (poate fi inlocuita cu supa clara de pui), am acoperit cu un capac si am lasat la foc mic in jur de 5 minute. Cand ma grabesc foarte tare torn apa direct peste ceapa si adaug apoi ardeii copti. Acestia fiind proaspat copti au oricum un parfum si un gust perfect pentru aceasta mancare.

Dupa acest interval de timp am adaugat 2 catei de usturoi mari  dati prin presa, sare, piper proaspat macinat si 200 ml smantana pentru gatit.

Am lasat sa mai dea in cateva clocote, amestecand destul de des. Cand sosul a capat consistenta , s-a ingrosat putin, luam de pe foc si presaram patrunjelul verde tocat

Mancarea de ardei copti cu smantana si usturoi se mananca imediat, cu mamaliga sau paine – cum va place.

Este tare gustoasa asa ca va invit si pe voi sa incercati sa pregatiti ardei copti cu smantana si usturoi si sa imi trimiteti o poza.

Va invit sa urmariti si alte retete la fel de simple si rapide pregatite pe canalul de YouTube.

Ma gasiti si pe Instagram, aici.  

Reteta am postat-o in stories pas cu pas video.

Daca va place sa impartasiti retetele voastre si altora va invit in Grupul Gatesc cu Prietenii

Sunt impresionata de zecile de reactii pe care le-am primit pe Instagram dupa postarea retetei.

Multumiri speciale am pentru Alexandra Onosa care a fost foarte draguta si mi-a trimis si o poza superba cu reteta pregatita:

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Suuuper buni! Tocmai ce am terminat de mâncat, eu ii ador, in fiecare an când e sezonul fac ardei cu smântână și cuamaliga calda. Sper sa nu îmi fie rău😁🤭

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *