Mancare de fasole pastai cu carne de pui

23 iulie 2019Diva in Bucatarie

Mancare de fasole pastai cu carne de pui. Reteta de mancare de fasole pastai cu carne de pui este o reteta delicioasa, simpla de sezon.

Reteta de mancare de fasole pastai cu carne de pui este o reteta delicioasa, simpla de sezon.

Sunt zone din tara noastra in care pastaile de fasole sunt cunoscute sub denumirea de „teci de fasole”, iar fasolea ca „fasui”, „pasula” sau „pasui”. Indiferent de denumire, rezultatul final este acelasi si este tare bun.

Este ieftina, gustoasa si se pregateste foarte usor.

Mancarea de pastai de fasole cu pui este perfecta vara, cand acestea sunt in sezon, dar merge la fel de bine si iarna, cand le folosim pe cele congelate sau din borcan.

Ar fi pacat sa nu profita de prospetimea si gustul bun al legumelor de sezon, cand sunt si mult mai ieftine in piata, dar probabil le puteti culege si din gradina proprie sau cea a bunicilor. Eu mi-am petrecut toate vacantele de vara cand eram mica la tara, la sora mamei mele. Avea in gradina o multime de araci pe care urcau vrejurile de fasole, iar eu si fratele meu eram responsabili cu culesul pastailor. De cele mai multe ori terminam culesul jucandu-ne de-a fatea ascunselea, caci aracii aveau multe cuiburi in jurul lor, iar noi ne imaginam ca suntem intr-un  labirint.

Ne placea foarte mult ciorba facuta din pastai, dar si mancarea in care ajungea cate un pui crescut in batatura, asa cum este si cea pe care v-o arat azi.

Mai multe retete cu pastai de fasole gasiti in aceasta postare.

Nu o lasam sa taie puii preferati, cei carora le dadeam nume dupa personaje din carti. Cred ca toti copiii isi aleg la bunici o pasare a lor, de care se ataseaza. Nepoata mea cand a venit in Romania a vrut o gainusa sa se joace cu ea, lucru de care s-au ocupat rapid bunicii,  dar nu au lasat-o sa o ia in pat cu ea.

Revenind la mancarea de fasole pastai cu carne de pui as vrea sa va spun ca este tare buna. Si se face foarte usor, fara tehnici speciale de gatit. Eu ii las putin sos, dar o puteti face scazuta.

Am folosit unul din puii crescut sanatos de prietenul nostru si sotia lui, oameni dragi care ne ajuta an de an sa avem cativa pui de tara ce mananca doar grau, porumb si iarba din curte.

La un moment dat aveam propria noastra „ferma” cu peste 200 pui, 40 curcani si vreo 10 iepuri. A fost destul de greu si am fi continuat probabil daca ar fi fost mai aproape de casa.

Puiul de tara are carnea mai atoasa, dar intr-o industrie in care marea parte a alimentelor este modificata genetic sau crescuta cu chimicale, prefer acel gust natural si sanatos.

Iar puiul meu, taiat la 3 luni, nu are carnea prea tare, este exact asa cum trebuie.

Iata lista ingredientelor si modul de preparare pentru mancarea de pastai de fasole cu carne de pui:

INGREDIENTE:

pulpe de pui, aripi si pieptul de la 1 pui mediu (avea 1.7 kg)  – restul bucatilor ajung in congelator sau se fierb pentru supa

ulei pentru prajit

1.2 kg pastai late de fasole galbena

1 ceapa mare (foarte mare)

1 morcov mare feliat

250 ml suc gros de rosii

3 catei de usturoi dati prin presa

1 frunza de dafin

1 lingurita boabe de piper

1 praf de piper proaspat macinat

sare dupa gust

2 l apa clocotita cu 1 lingura sare

400-500 ml supa de pui

1/2 legatura patrunjel verde

PREPARARE:

Incepem sa pregatim mancarea de fasole pastai cu carne de pui cu prajirea carnii intr-o tigaie incapatoare.

Las bucatile de carne sa fie prajite pe ambele parti, pana se rumenesc usor, apoi le scot si le las pe o farfurie pana revin in procesul de gatire.

Pastaile de fasole curatate de codite si varfuri, spalate si rupte in bucati de marime medie se pun la oparit in apa cu sare. Le las in apa clocotita in jur de 2 minute, apoi le scot si le scurg.

In  tigaia in care am calit puiul calesc ceapa tocata si morcovul feliat. Daca a fost folosit mult ulei pentru prajirea puiului, acesat se va scurge si va ramane putin pe fundul tigaii.

Cand ceapa devine sticloasa si feliile de morcov sunt suficient de patrunse de ulei iau de pe foc si pun sosul gros de rosii. Il pot amesteca aici sau in oala, alaturi de pastai, carne si restul, dar este mai bine in tigaie.

Eu l-am lasat neamestecat doar pentru a scoate in evidenta usturoiul pisat in poza urmatoare.

Mut intr-o oala bucatile de carne, pastaile, ceapa cu morcov, adaug supa clara de pui, boabe de piper, frunza de dafin, usturoi pisat si putina sare. Pun in oala si restul de ulei in care s-au prajit puiul si ceapa.

Supa veti pune cat sa fie acoperita mancarea. Puteti folosi si apa sau completati supa cu apa. Se pune capacul astfel incat sa fie intredeschis si se fierbe la foc mic spre mediu in jur de 15 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca.

Dupa acest interval de timp am gustat si am mai adaugat putina sare.

Am oprit focul si am presarat patrunjelul verde tocat marunt.

Am mancat cu pofta imediat, cat mancarea era calda, ceea ce va doresc si voua.

Daca vreti sa ma urmariti si pe Instagram, veti vedea ca aici pun pozele preparatelor inainte ca acestea sa ajunga pe blog.

Retete simple si usor de pregatit gasiti si pe canalul meu de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *