Pesto de leustean

23 mai 2019Diva in Bucatarie

Pesto de leustean. Pesto de leustean este probabil cel mai aromat, mai surprinzator si mai bun din sosurile pe care le-am incercat in ultima vreme. Gustul lui puternic da aroma in general ciorbelor.

Pesto de leustean este probabil cel mai aromat, mai surprinzator si mai bun din sosurile pe care le-am incercat in ultima vreme. Gustul lui puternic da aroma in general ciorbelor.

Cineva mi-a spus ca pune si in sarmalele cu frunza de vita, iar Olguta Oana il foloseste la macaroons.

Mie imi place mult foarte leusteanul. As spune ca il iubesc si ma bucur teribil cand intalnesc in jurul meu oameni care cred ca leusteanul nu poate lispi din bucatarie.

Datorita lui m-am imprietenit cu o doamna tare draguta din Elevtia. In fiecare an, inainte de Sarbatorile Pascale ii trimiteam pachet cu leustean uscat sau seminte, iar ea imi intorcea gestul cu ciocolata elvetiana.

Leusteanul este mai iubit in partea de sud a tarii si in Moldova. Nu exista ciorba fara leustean si e bine ca este asa. Aroma lui este unica. Ardelenii au o mai mare atractie catre tarhon.

Revenind la pesto de leustean trebuie sa spun ca nu este ideea mea.  Pentru prima oara am mancat pesto de leustean facut de Chef Nico Lontras si Chef Jonny Susala la un eveniment cu vinuri. Sunt genul de om care gusta lucruri noi. Nu toate imi plac, dar acesta a fost un mare ” wow”! M-a cucerit de la prima imbucatura. Trebuie sa le multumesc pentru aceasta idee geniala.

Eu l-am mancat cu paste, dar l-as incerca si cu un peste pregatit la gratar, cu cartofi noi copti sau fierti natur. Merge si simplu, pe paine. De curand am fost invitata la Sarbatoarea Gustului, unde au fost prezenti Chef Colin Westal (chef si profesor la Institutul Le Cordon Bleu Londra) si chef Alain Alexanian ce detine 1 stea Michelin. Intr-o pauza de gatit Chef Colin Westal a gustat acest pesto de leustean si a fost foarte incantat de savoarea lui.

Am in curte doua tufe mari de leustean. Ascunse printre flori si rubarba. Sotul meu vrea o gradina de flori, eu una cu plante pe care sa le folosesc la gatit. Poate ca vi se pare ciudat, dar plantele aromatice traiesc foarte bine printre flori. Si arata si frumos.

Pentru acest pesto am sacrificat jumatate dintr-o tufa, dar a meritat.

L-am mancat cu spaghetti si rosii coapte aromate cu putin oregano. Au fost tare bune!

Daca vreti sa incercati si alte retete delicioase de pesto in afara de cel clasic din busuioc, va recomand sa alegeti intre pesto de patrunjel cu alune de padure, pesto cu rosii si ricotta, pesto de leurda sau pesto vegan de broccoli.

Daca vreti sa incercati si voi (sper ca o veti face), va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru pesto de leustean.

Infrediente pesto de leustean:

60 g frunze de leustean

1 catel mare usturoi

sare

2 lingurite suc lamaie

80 ml ulei masline

20 g seminte pin

20 g parmezan ras fin

1/2 miez de nuca (1/2 dintr-o nuca)

Mod de preparare pesto de leustean:

Am spalat frunzele de leusetean si le-am uscat cu un prosop de hartie, apoi am desprins frunzele de tulpina si crengute.

Le punem intr-un mixer vertical (sau robot de bucatarie), adaugam suturoiul, putina sare, ulei de masline si suc de lamaie.

Tot acum am daugat si semintele de pin. Am mixat pana s-a omogenizat compozitia, apoi am pus parmezanul si am adaugat si jumatate de miez de nuca.

Am mai mixat putin si am gustat. Pentru mine a fost perfect. Dar voi poate vreti mai mult suc de lamaie sau sare.

Iata cum a arata sosul meu in portia de paste. V-am facut pofta?

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Multumesc mult, Sanda pentru poza si pentru impresii. ” Am facut multe feluri de pesto, dar parca acesta mi-a placut cel mai mult.

PESTO DE LEUSTEAN.(imi place leusteanul). Multumesc de reteta. Urmeaza pastele.”

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *