Budinca sarata de paine tip pizza

3 mai 2019Diva in Bucatarie

Budinca sarata de paine tip pizza. Painea reciclata se poate transforma in ceva bun, ar fi mare pacat sa o arunc.

Budinca sarata de paine tip pizza a pornit de la ideea de a face o pizza din paine, asa cum imi facea uneori mama, cand eram mica. Aveam o bagheta veche de 3 zile in camara si m-am gandit sa o folosesc, pentru ca nu suport sa arunc mancarea.

Painea reciclata se poate transforma in ceva bun, ar fi mare pacat sa o arunc.
Aveam deja pesmet si crutoane pregatite in casa, galuste de paine facusem cu o saptamana in urma, asa ca mi-a venit ideea sa fac o budinca sarata.

As vrea sa iau o pauza de la deserturi, macar pentru doua zile, asa ca o budinca dulcea fost exclusa din start.

Dupa ce am taiat feliile de paine mi-am dat seama ca fiului meu nu o sa ii placa pizza din felii de paine, el vrea doar pizza cu blat subtire, eventual cu degetele umplute cu branza, cum este cea de la Pizza Hut.

Retete de pizza am facut si eu si le gasiti pe toate aici, in cazul in care aveti rabdare sa pregatiti blatul. Eu nu am rabdare si, mai mult de atat, imi doresc sa folosesc aceasta bagheta de paine. Asa am ajuns la ideea unei budinci de paine tip pizza.

Daca este budinca sarata de paine, sigur nu va refuza nici fiul meu. Si am avut o idee buna.

Dealtfel, mi-a iesit o budinca frumoasa si tare gustoasa. Se poate face si cu cornuri sau batoane.

Reteta este extrem de simpla si foarte usor de realizat. Eu am folosit sunca si doua oua fierte tari, dar se pot pune si ciuperci, masline, ardei, felii de carnati. Orice aveti la indemana, prin frigider, sau ceea ce va place.

Branzeturile folosite pot fi cele care va plac sau le aveti in frigider, cu conditia sa se topeasca. Puteti alege intre cascaval, mozzarella (pentru pizza), emmentaler, cheddar.

Daca vreti sa aduceti complet ideea de pizza puteti pune pe fiecare felie de paine sos de rosii. Eu am inlocuit sosul de rosii cu felii subtiri de rosii pentru a aduce prospetime si culoare.

Ce a facut ca aceasta budinca sarata de paine sa fie atat de buna? Un sos Béchamel imbunatatit cu branzeturi si galbenusuri este vinovatul. In lipsa acestuia budinca sarata de paine nu ar fi la fel de gustoasa.

Dovada a faptului ca a iesit buna este ca nu am reusit sa ii pastram si sotului meu macar o feliuta.

Va las sa vedeti ce ingrediente am folosit si modul de preparare pentru budinca sarata de paine tip pizza:

INGREDIENTE:

(tava cu diametrul de 24 cm)

1 bagheta mai veche

50 ml lapte

50 g branzeturi rase (emmentaler + cheddar)

110 g sunca slaba – prosciutto cotto

2 oua fierte de consistenta tare

1 rosie medie-mare

1 lingurita varfuita unt

2 linguri pesmet

Pentru sos:

300 ml lapte

30 g unt

30 g faina

sare

piper

1 varf cutit nucsoara macinata

2 galbenusuri batute

70 g branzeturi rase (emmentaler si cheddar)

PREPARARE:

Am taiat painea in felii si le-am pus in forma pe masura ce le-am taiat pentru a folosi exact cat am nevoie. A ramas un colt si cateva margini, de la feliile ce au fost taiate de lungime prea mare.

Am tapetat forma de copt cu unt si pesmet, am pus feliile in ea si am turnat putin lapte peste acestea.

Punem ouale la fiert si preincalzim cuptorul lam 200°C. Am pregatit apoi sosul Béchamel: am pus laptele la fiert. intr-o craticioara am incins untul, apoi am adaugat faina si am amestecat bine cu o lingura de lemn, pana cand faina a incorporat grasimea.

Cand aceasta incepe sa se gateasca turnam in craticioara (amestecand continuu si energic) laptele cald spre fierbinte, avand mare grija sa nu se formeze cocoloase. Fiebem pana se ingroasa sosul. Pe toata perioada amestecam in cratita, ca sa nu se lipeasca.

Asezonam sosul cu sare, piper si putina nucoasra rasa. Il lasam sa se raceasca putin, apoi adaugam galbenusuile batute bine cu putina sare. Amestecam pana se omogenizeaza, apoi punem branzeturile si amestecam.

Am curatat ouale fierte timp de 10 minute, apoi le-am taiat felii. Peste fiecare felie de paine am presarat putina branza rasa, am impartit sunca pe fiecare felie, apoi am aranjat feliile de oua si am turnat sosul, incercand sa il fac sa ajunga si intre felii intre felii.

Am taiat o rosie in felii subtiri si le-am aranjat peste budinca de paine.

Am copt budinca de paine pana s-a rumenit usor la suprafata (25-35 de minute, in functie de puterea cuptorului din dotare).

Am scos budinca din cuptor, am lasat-o sa se raceasca putin in tava, apoi am scos-o usor si am mancat-o cu mare pofta.

Asta va doresc si voua.

Daca vreti sa va inspirati pentru alte retete simple si rapide, va invit sa va abonati la canalul de YouTube  Diva In Bucatarie.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *