Prajitura cu gris – de post

11 martie 2019Diva in Bucatarie

Prajitura cu gris – de post. Prajitura cu gris. Prajitura cu gris, reteta de post. Cum se face prajitura cu gris de post. 

Prajitura cu gris. Prajitura cu gris, reteta de post. Cum se face prajitura cu gris de post. 

Reteta prajitura cu gris fara oua, unt sau lapte. Prajitura cu gris, reteta simpla si usoara. Prajitura cu gris in stil oriental. 

Prajitura cu gris – reteta de post – este deliciul pe care vi-l propun pentru perioada in care renuntati la oua si lapte.

Se face foarte usor, cu ingrediente pe care le puteti procura din orice supermarket, dar le puteti achizitiona si online daca stati prea mult timp la birou.

Prajitura mea o sa va duca cu gandul la prajiturile orientale (initial aveam de gand sa pregatesc Basbousa), dar este doar o simpla prajitura fara oua, lapte sau iaurt, dar la fel de gustoasa si aromata. Dar este dulce precum acele prajituri!

Nu are nevoie nici de apa de portocale sau apa de trandafiri, am pregatit-o astfel incat sa avem aroma de lamiae usor de realizat in siropul ce va transforma prajitura in ceva tare bun.

Poti sa adaugi putina esenta de lamaie la final, in functie de gust. Ai grija sa nu exagerezi cu aroma acesteia.

Un alt desert din bucataria arabeasca pe baza de gris este Ma'amoul.

Sunt fursecuri cu crema curmale, aromate cu portocala si apa de trandafir.

Acestea se realizeaza in prese speciale, cu o prezentare finala foarte frumoasa.

Daca iti plac retetele de inspiratie arabeasca te invit sa alegi retete simple si delicioase pe care le-am strans in colectia de retete libaneze.

Le gasesti in daca apesi aici.

Prajitura cu gris, reteta de post, a iesit pur si simplu delicioasa.

Am gustat un cub din marginea tavii gandindu-ma ca nu se va observa ca acesta lipseste, apoi am mai luat unul si inca unul.

Chiar atat de buna a iesit! Mie imi plac deserturile orientale, foarte dulci. Le mananc rar, asa ca nu ma deranjeaza ca sunt foarte dulci.

Mai multe retete de desert de post gasesti in aceasta colectie: salam de biscuiti, briose, biscuiti, coliva, gososi, placinte, tort, prajituri si retete de chec.

Toate retetele de post (peste 400) le gasiti in acest link.

Daca vrei sa te inspiri si sa pregatesti alte prajituri cu gris pufoase, de dulce, iti las mai jos cateva sugestii:

Le poti salva pentru perioadele in care nu tii post.

Prajitura cu gris, reteta de post, este creatie proprie 100%, asa ca sper ca cei care vor face reteta vor indica si sursa de unde s-au inspirat. 

Iata ce ai nevoie si cum se face prajitura cu gris, reteta de post:

Ingrediente prajitura cu gris, de post:

(tava cu diametrul de 24 cm)

300  g gris

250 ml lapte de cocos bio – nu folositi lapte de cocos in doza metalica!

7 g bicarbonat de sodiu

200 g zahar

2 linguri ulei pentru tapetare vas

2 linguri faina pentru tapetare vas

Pentru sirop:

500 ml apa

250 g zahar – Puteti folosi doar 150 g daca vreti o prajitura mai putin dulce

sucul de la 1/2 lamaie

putina coaja de lamaie bio (1 feliuta)

Pentru decor:

fulgi de nuca de cocos

Mod de preparare prajitura cu gris, de post:

Punem intr-un bol grisul, zaharul tos si bicarbonatul.Le amestecam putin, apoi turnam laptele de cocos si continuam sa amestecam pana obtinem o compozitie omogena.

Turnam aluatul in tava si trasam viitoarele cuburi de prajitura. Recomand hartia de copt doar pe margini, fundul tavii va fi tapetat cu ulei si faina. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 minute, sau pana devine aurie si se intareste la suprafata.Cu 5 minute inainte sa scoatem prajitura punem la fiert siropul de apa cu zahar. Il lasam sa fiarba la foc mediu 4 minute, adaugam sucul de lamiae si coaja de lamiae si mai fierbem 1 minut.

Intre timp scoatem prajitura din cuptor si taiem cuburile urmand desenul ralizat inainte de coacere. Turnam treptat siropul fierbinte peste prajitura calda cu un polonic mic, avand grija sa nu lasam o portiune din aceasta fara sa fie umezita. Punem pe fiacre cub de prajitura putina nuca de cocos.

Scoatem prajitura din tava cand s-a racit si o aranjam pe un platou.

Este mega delicioasa, insiropata si aromata, asa ca va invit si pe voi sa o incercati cat de curand.

Ma gasesti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook o gasesti daca apesi aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Acum am facut si eu o prajitura de gris dupa reteta ta, arata minunat, sper sa fie si gustoasa , inca este la racit, eu am inlocuit laptele de cocos cu cel de soia, si in loc de praf de cocos am pus deasupra almendra rasnita, din cauza ca nu am voie sa consum cocos de nici un fel😢!
    Multumesc pentru retetele tale, arata super, sper sa gatesc cat mai multe din ele!!!

  2. Am facut si eu prajitura. Este foare aspectuoasa dar exagerat de dulce, nu se poate manca. Am pus cu 50 de grame mai putin si in compozitie si in sirop dar tot a iesit ingrozitor de dulce 🙁

  3. Coucou, multumim de rețetă. Noi am pus zahăr foarte putin ca nu suntem foarte dulci :D,dar a iesit foarte buna si crocanta. O sa o refac cu prima ocazie

  4. Yupyyy…este a patra oara cand fac, in doua saptamani, familia este incantata de aceasta prajitura, am facut si unele mici modificari, am probat, deci fenomenal, nu pot pune poze, sa va arat🙋!
    Intr-un cuvant ,multumim frumos pentru toate retetele, am facut si o coliva , a iesit ffff buna!!!

  5. Prajitura de post e cu adevarat gustoasa, dar cantitatea de zahar din blat este mult prea mare. Cand voi reface prajitura, voi pune 100 g de zahar in loc de 200, iar in sirop voi pune 100-150 g in loc de 250g.

  6. Ceva nu a fost făcut bine la mine…
    Am lăsat 30 minute dar cred că erau prea multe. A ieșit prea închis la culoare. Umplutura, când am pus-o în tavă, era prea lichidă.

  7. Multumesc frumos pt reteta !Cu siguranta o sa incerc maine,dar cu mici modificari.Lapte de soia și a menține măcinate!Su mai puțin zahar ,cred!Multumesc inca o dată!

  8. Bună ziua.Am făcut aceasta prajitura,după reteta ta,de nenumarate ori,am dus și la biserica de post.Super bună si toată lumea foarte incantat.Toti foarte curiosi si credeau ca e scumpa ,ca ingrediente.Multumesc mult pentru toate retele tale.Felicitari!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *