Pasta din condimente pentru stimularea imunitatii

2 februarie 2019Diva in Bucatarie

Pasta din condimente pentru stimularea imunitatii. Pasta contine condimente folosite in bucatarie: turmeric, scortisoara, cardamom, ghimbir si miere de albine. Cred ca toata lumea le foloseste sau le-a incercat cel putin o data.

Pasta din condimente cu miere de albine pentru cresterea si intarirea imunitatii – o idee buna si sanatoasa pentru cei care apreciaza alternativele naturale in locul stimulentelor din farmacii.

Pasta contine condimente folosite in bucatarie: turmeric, scortisoara, cardamom, ghimbir si miere de albine. Cred ca toata lumea le foloseste sau le-a incercat cel putin o data.

Fiecare in parte are beneficii importante pentru organism. Atentie: cei care au sensibilitate la ghimbir, nu vor consuma pasta din condimente pentru stimularea imunitatii! Vor avea balonari si dureri de stomac!

Turmericul, unul din cei mai puternici antioxidanti naturali are ca substanta activa curcumina cu multiple beneficii asupra organismului, luptand chiar impotriva cancerului. Este unul din ingredientele foarte populare in Asia, in mod special in India, dar a ajuns sa fie foarte consumat si in Europa. Este un puternic antiinflamator folosit de cei care au probleme legate de artitra sau osteoporoza, dar are si proprietatile antibacteriene, antivirale si antifuncige, ajutand organismul sa lupte impotriva racelilor, tusei sau gripei. In turmeric se gaseste o substanta numita lipopolizaharida, iar aceasta este responsabila pentru intarirea sistemului imunitar. Asa cum scriam mai sus lupta impotriva cancerului, dar este si un bun ajutor in mentinerea creierului sanatos, incetinind progresul bolii Alzheimer, previne si amelioreaza diabetul, imbuntateste digestia, reduce balonarea, are efect detoxifiant pentru ficat.

Ghimbirul este un condiment aromat, revigorant, potrivit nu doar in bucatarie, ci si medicina alternativa. Este un bun vasodilatator, regleaza echilibrul intern al organismului si are efect de linistire. Despre efectele benefice ale acestuia am mai scris si in 2015 aici: ajuta la absortia corecta a nutrientilor, combate balonarea si arsurile gastrice, previne greturile, creste apetitul pentru mancare, amelioreaza simptomele astmului si grabeste vindecarea racelilor, previne vertijul. Este un putenic antiinflamator si un antioxidant puternic ce ajuta la cresterea imunitatii corpului.

Scortisoara este unul din ingredientele mele preferate in bucatarie pe timpul iernii. Este folosita de mii de ani nu doar in bucatarie, ci in diverse tratamente.  Se pare ca un anumit tip de scortisoara (cassia) ajuta chiar la reducerea zaharului din sange.

Pe langa aroma si parfumul foarte placute, scortisoara poate reduce inflamatiile, este un bun antioxidant ce lupta impotriva bacteriilor, are efecte anticoagulante, iar in combinatie cu mierea de albine lupta impotriva artitrei si a bacteriei E.Coli. Fiind considerata un bun antioxidant, putem spune ca si aceasta isi aduce aportul in stimulrea imunitatii corpului.

Cardamomul este al patrulea ingredient, unul din cele mai scumpe (dupa vanilie si sofran),isi datoreaza aroma dulce-picanta unul ulei eteric compus la randul sau din peste 100 substante. Este folosit in medicina alternativa pentru a combate diverse probleme digestive (greata, aciditate, balonare, arsuri stomacale sau lipsa apetitului), depresiei, elimina toxinele. Este un bun antiinflamator si detoxifiant curatand tractul urinar, vezica, rinichii. Cardamomul este eficient si in tratatrea racelilor, a tusei si bronsitei. In India este folosit pentru inhibarea si distrugerea celulelor canceroase.

Mierea de albine are foarte multe beneficii pentru sanatate. Pe langa proprietatile antibacteriene si antifungice, aceasta ofera organismului multe minerale, vitamine si antioxidanti.

Pentru a profita de proprietatilor acesteia trebuie sa cumparam miere naturala. Vom sti ca avem o miere buna daca aceasta cristializeaza. Mierea din magazine, obtinua din zahar si alti indulcitori, nu va cristaliza niciodata. Poate fi folosita in tratamentul unor afectiuni de tipul bolilor cardiovasculare, arteroscleroza, boli hepatice, osoase, imbatraniri precoce, boli respiratorii.

Mierea naturala lupta impotriva bolilor imune sau autoimune, stimuland sistemul imunitar.

Avand in vedere tot ce am scris mai sus, sper sa va conving sa faceti o cura cu o pasta de condimente, pentru a profita de toate calitatile acestora. Pasta de condimente cu miere de albine o consumam dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita, dar pentru cei care nu se pot obisnui cu gustul puternic se poate adauga in iaurt simplu sau intr-o cescuta mica de ceai.

Iata acum de ce aveti nevoie si modul de preparare.

INGREDIENTE:

10 g turmeric

10 g ghimbir

10 g scortisoara

10 g cardamom

120-160 g miere de albine

PREPARARE:

Pentru a nu se intelege ca fac reclama unui produs, am ales firme diferite de condimente. Mierea de albine este cea pe care o consumam in acest moment. Am descoperit-o toamna trecuta si i-am ramas fidela. Se poate observa ca este usor zaharisita, asa ca am incalzit la bain-marie cantitatea ce urma sa o folosesc.

Punem intr-un vas incapator o cantitate egala din toate condimentele. Am ales sa folosesc 10 g.

Le amestecam, apoi adaugam mierea de albine. Incepem cu 80 g. Daca este prea puternic (iute) gustul, adaugam miere pana la limita suportabilitatii. Eu pun 160 g. Imi place sa fie o textura usor mai moale (oricum se va intari de-a lungul tipului, pana ajungem sa consumam toata cantitatea).

Dupa amestecare si omogenizare punem pasta intr-un borcan ce se va inchide ermetic si pastram in frigider.

Sa va fie de folos!

Va invit sa ma urmariti pe pagina mea de Instagram, unde postez uneori in avans retetele. Aceasta reteta a fost publicata inca de seara trecuta.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Multumesc pentru aceasta reteta ,este cat se poate de credibila pentru ca separat folosesc condimentele terapeutic si au efect,dar cat se ia si cand se ia nu ati spus! V as tuga daca se poate dozajul!

    1. Am trecut la introducere, dar nu ati observat: Pasta de condimente cu miere de albine o consumam dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita, dar pentru cei care nu se pot obisnui cu gustul puternic se poate adauga in iaurt simplu sau intr-o cescuta mica de ceai.

  2. Imi plac aproape toate ingredientele….mai putin ghimbirul ( fff putina cantitate ) cred ca am s-o pregatesc…copii o pot consuma ( 9 ani ) ? Turmericul merge ffff bine cu piperul asa se asimileaza mai bine efectul acestuia ( am vazut in you tube -o dietista experta in macrobiotica -spania )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *