Pasta de jumari

3 ianuarie 2019Diva in Bucatarie

Pasta de jumari. Nici nu stiu daca pot numi reteta ceea ce prezint mai jos. Sa pui cateva bucati de jumari cu ceapa si mustar intr-un blender este cumva banalitatea transformata in arta pe paine.

Pasta de jumari o pregatim de obicei cu ceea ce ne ramane in frigider dupa sarbatori. Un  aperitiv deosebit, un gust unic si savuros, cum greu ti-ai imagina ca rezulta din asa putine ingrediente si atat de usor de pregatit.

Nu sunt nici prea multe, dar nici foarte putine jumari uitate in frigider si parca ar merge transformate in cea mai banala crema cu care ungem cateva felii de paine prajite ( daca se poate ca acestea sa fie si unse cu un catel de usturoi imediat cum le luam de pe gratar sau din prajitorul de paine obtinem un adevarat rasfat).

Nici nu stiu daca pot numi reteta ceea ce prezint mai jos. Sa pui cateva bucati de jumari cu ceapa si mustar intr-un blender este cumva banalitatea transformata in arta pe paine.

Rezulta un fel de pateu, o crema ce poate fi fina, dar parca mai buna este daca raman si bucati netocate complet.

Gustul asta simplu a cucerit generatii intregi de romani.

Taiatul porcului in gospodaria romaneasca este ceva ne-a ramas in radacinile si istoria noastra. Din slanina topita oameni au facut untura si jumari.

Multi au crescut cu carnea pastrata in borcan in untura, cu carnati de casa si mezeluri pregatite dupa propriile retete.

Azi multi si le cumpara, nu au timp sau posibilitati sa le faca in casa. As spune ca sunt multe generatii ce au adus mai departe traditiile si retetele parintilor si bunicilor. Pana la urma si acestea sunt mostenirea noastra.

Jumarile sunt aperitivele acelea simple, nelipsite de pe masa romanilor de Craciun.

Bucatele rumene si crocante de slanina cu carne sunt vedetele unei transformari intr- o pasta tartinabila ce poate fi mancata atat la micul dejun, cat si pe post de aperitiv.

Daca nu le-ati pregatit inca, gasiti reteta aici.

Daca nu aveti timp sa faceti jumari cu siguranta puteti cumpara din orice supermarket.

Din fericire din crema aceasta nu poti manca sa te saturi. O felie sau doua de pofta si cam atat! Lasam si pentru maine, oricat de mult ne-ar placea. Ce ramane putem pastra intr-un borcan in frigider.

La final ar merge si o cescuta de palinca (sau tuica), caci iarna fara ger si o tuica fiarta parca nu are farmec.

La meteo anuntau ca se intorc ninsorile. Zau daca imi pasa. Copilul este in vacanta, nu trebuie sa ies din casa, asa ca ma rasfat cu cateva feliute de pasta de jumari, mama a fiert palica, asa ca noi ne asezam la masa. Si va invitam si pe voi.

Va las mai jos cateva indicatii si va astept impresiile daca pregatiti pasta jumari, asa cum am facut-o si eu.

INGREDIENTE:

250 g jumari

1 ceapa rosie foarte mica sau 1/2 ceapa rosie medie

1 lingurita varfuita mustar – 20 g

1 varf lingurita boia picanta

sare si piper proaspat macinat / dupa gust

PREPARARE:

Punem jumarile intr-un mixer/ robot de bucatarie. Adaugam ceapa tocata, piper proaspat macinat si foarte putina sare. In general jumarile sunt sarate, putem sa nu punem sare deloc.

Adaugam mustarul si incepem sa mixam. Oprim din cand in cand si indepartam pasta de pe peretii vasului. Insistam pana obtinem ceea ce ne dorim.

Putem face o pasta foarte fina, dar este mult mai buna cea cu cateva bucatele netocate. In lipsa unui mixer/ robot/ blender, putem sa folosim o masina de tocat carne. Mama asa le facea pe vremuri.

Ungem feliile de paine cu pasta de jumari. Putem sa le mancam decorate cu patrunjel, cu ceapa rosie, cu castraveti murati sau gososari murati.

Sa aveti pofta!

Ma gasiti si pe  INSTAGRAM sau Facebook.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Bună seara! Știu ca e mai vechi articolul, dar am o întrebare. Se pot păstra câteva săptămâni în borcane în cămară? Merci!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *