Paste cu nuca, stafide si miere

19 martie 2018Diva in Bucatarie

Paste cu nuca, stafide si miere. Mi-am adus aminte de aceste paste cu nuca pe care le mancam cand eram mica.

Mi-am adus aminte de aceste paste cu nuca pe care le mancam cand eram mica.

Pe vremea aceea nu puneam nici stafide, nici coaja de portocala, doar miere, nuca si zahar, fara sa calesc macar nuca.

Erau preferatele mele, pentru ca aveam voie sa imi pun singura toppingul, in ce cantitate vroiam. Copilul din mine si-a mai dorit o portie de amintire si m-am servit…

Aceste paste cu nuca, stafide, miere si scortisoara nu au nevoie de o reteta speciala.

Fiecare pune ce ii place si cat ii place. Altii inlocuiesc mierea de albine cu gem, soacra mea isi pune doar nuca si zahar, dar eu incerc sa adun intr-o banala farfurie de paste cu nuca gusturi, arome si parfumuri de prajitura.

Pentru ca imi place sa am in farfurie o mancare gustoasa, echilibrata, delicioasa. Si, as vrea ca oricine incearca pastele acestea sa nu aiba senzatia ca a aruncat doar o mana de paste cu nuca si asta e tot.

Daca vrem sa avem o reactie placuta de la cei dragi trebuie sa le oferim ceva bun, facut cu drag, iar rasfatul sa fie pana la capat.

Noi mancam adesea aceste paste pe post de cina. In perioada postului folosim paste fara oua si renuntam la mierea de albine sau o inlocuim cu sirop de artar.

Dar, chiar si asa, daca nu mancam in general foarte dulce, o putem elimina complet.

Pastele aduc aportul necesar de energie, iar nuca contine multe complexe de vitamina B, Vitamina A si E, fiind si o buna sursa de minerale.

Este perfecta in bucatarie cand pregatim dulciuri, dar in stare cruda nepoate ajuta la scaderea colesterului rau si cresterea celui bun.

Inainte sa trecem la pregatirea retetei de paste cu nuca, stafide si miere trebuie sa va las cateva indicatii daca sunteti incepatori in ale gatitului:

  • 1. Fierbem pastele in apa cu sare – le punem la fiert cand apa clocoteste.
  • 2. Folosim 1 l apa si 1 lingurita sare pentru 100 g paste
  • 3. Nu se pune ulei in apa la fiert
  • 4. nu se clatesc dupa fierbere
  • 5. fierbem pastele cat scrie pe pachet

Acestea fiind spune, trecem la pregatirea retetei de paste cu nuci. Puteti face si macaroane cu nuci sau taitei cu nuci, folositi ce tip de paste aveti in casa!

Iata lista de ingrediente di modul de preparare pentru reteta de paste cu nuca si zahar, ca in copilarie:

INGREDIENTE:

350 paste tip penne – fara oua pentru perioada de post

200 g nuci tocate fin

1 mana de stafide

3,5 l apa

3 lingurite sare
3-4 lingurite unt sau ulei/unt de cocos pentru perioada de post

1/2 lingurita scortisoara + 1 bat scortisoara

coaja de portocala rasa

2 plicuri zahar vanilat

6 linguri zahar tos

miere de albine – optional- dupa gust

Cum se face reteta de paste cu nuca, stafide si miere:

Am fiert pastele in apa clocotita cu sare si 1 bat mic de scortisoara.
Cand au fost fierte, conform instructiunilor de pe pachet, le-am scurs.

Intr-o tigaie am incins putin unt , doar cat sa se topeasca, apoi am oprit focul si am adaugat pudra de scortisoara.

Daca tineti post folositi ulei sau unt de cocos.

Am luat de pe foc si l-am turnat peste paste, am amestecat, apoi am presarat nuca tocata, coaja rasa de portocale, zahar tos si zahar vanilat, plus jumatate din cantitatea de stafide,

Uneori adaug si 2-3 lingurite de miere de albine peste pastele fierbinti. Se topeste si determina nuca sa se lipeasca mai bine de acestea.

Sa nu imi spuneti ca mierea devine toxica pentru ca este o aberatie!

Isi pierde din proprietatile nutritive daca este gatita pe foc sau la cuptor, dar nu vi se intampla absolut nimic!

Gustati si adaugati daca este nevoie zahar, apoi presarati si restul de stafide.

Pofta buna!

Multumesc, Nicoleta pentru poza! Arata asa de bine, ca m-ai convins sa pregatesc la cina pastele cu nuca 🙂

Va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube. Nu uitati sa apasati pe clopotel ca sa fiti notificati cand postez o reteta noua.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. am gasit reteta asta a ta si mi-am amintit ca si mama facea macaroane cu nuca, zahar si pesmet. o sa fac si eu dupa concediu ca acum e … periculos:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *