Porc dulce acrisor cu ananas

13 februarie 2018Diva in Bucatarie

Porc dulce acrisor cu ananas. Dulce si acru sunt doua din cele cinci arome ale bucatariei chinezesti, alaturi de sarat, amar sau picant.

Porc in sos dulce-acrisorcu ananas este o reteta atat de buna si atat de usor de pregatit, incat nu veti mai cumpara mancare chinezeasca de la firmele care livreaza acasa si, cred sincer, o sa treceti mai rar pe la restaurant dupa ce veti fi gatit acasa reteta de mai jos. Anul nou chinezesc bate la usa (incepe pe 16 februarie), asa ca m-am gandit sa va aduc o reteta noua cu o combinatie interesanta de gusturi, texturi si arome.

Dulce si acru sunt doua din cele cinci arome ale bucatariei chinezesti, alaturi de sarat, amar sau picant.

Mancarea chinezeasca este renumita in toata lumea, avand un stil propriu de gatire, ce te face sa poftesti doar cand incepi sa simti mirosul acesteia. Retetele chinezesti se bazeaza foarte mult pe sosuri si condimente.

Atunci cand vrem sa gatim ceva din bucataria chinezeasca trebuie sa ne asiguram ca avem in casa cate ingrediente de baza: sare, ghimbir, usturoi, ceapa verde, sos de soia, sos Oyster, ulei de susan, amidon, otet de orez, vin de orez, sos de ardei iute sau pasta de ardei iute, pasta de soia, amestec de 5 mirodenii (five spices) si piper Sichuan.

Bucataria chinezeasca este gustoasa, retetele se pregatesc in general rapid, dar trebuie sa tinem cont de tehnicile de gatire specifice acestei bucatarii. Poate ati auzit de „stir frying”, „deep frying”, „pan frying”, inabusire, gatire la abur, fierbere.

Acestea sunt principalele metode de gatit.

Unul din secretele folosite de bucatarii chinezi este acela de a preincalzi wok-ul inainte de a pune ulei. Cand se adauga uleiul, acesta este turnat circular pentru a ajunge pe un perimetru cat mai mare al vasului. Un alt sfat important este ca atunci cand ne apucam de gatit sa avem totul spalat, curatat, taiat si pus la indemana. Nu te poti opri din gatit pentru a toca ceapa sau pentru a rade niste ghimbir. Totul trebuie sa fie cursiv.

Revenind la reteta de porc in sos dulce acrisor cu ananas, trebuie sa subliniez ca desi timpii de gatire par mici, carnea si legumele sunt la final perfect gatite, astfel incat carnea sa fie frageda (nu prajita prea mult), iar legumele putin crocante.

Este una din cele mai gustoase retete de porc cu ananas in sos dulce-acrisor pe care le-am gustat.

Am pregatit si alte retete cu gust-dulce-acrisor, acestea devenind rapid preferatele prietenelor mele: porc in sos dulce-acrisorsau pui dulce-acrisor cu ananas.

Multe alte retete din bucataria chinezeasca gasesti daca apesi aici.

Reteta video am realizat doar pentru omleta chineazeasca cu rosii, dar sper sa fac curand si alte retete, asa ca va invit sa va abonati la canalul meu de You Tube pentru a fi la curent cu noutatile.

Daca pregatiti reteta va astept cu drag pozele, iar daca o veti distribui aveti parte de multumirile mele anticipate.

Iubitorii de mancare chinezeasca vor fi incantati de propunerea mea, asa ca las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru porc in sos dulce acrisor cu ananas:

INGREDIENTE:

650 g carne porc (cotlet)

Pentru marinata:

4 linguri sos soia

1 lingura sos oyster

1 lingura otet chinezesc

Pentru gatit:

ulei pentru prajit

2 linguri cu varf amidon

2 cepe verzi tinere (nu prea groase)

1/2 ardei gras rosu

1/2 ardei gras verde

1/4 ardei gras galben

1 lingurita cu varf ghimbir ras

1 lingurita usturoi pisat (3 catei mari)

250 g ananas (din compot)

180-200 ml apa

1/4 lingurita fulgi ardei iute

Pentru sos:

200 ml suc ananas

2 linguri din marinata (ce ramane dupa ce scurgem carnea)

1 lingura suc rosii

1 lingura otet chinezesc

1 lingura zahar

1 lingurita amidon

PREPARARE:

Taiem cotletul de porc in fasii de marime potrivita. Pregatim marinata intr-un bol si o turnam peste fasiile de carne puse intr-un bol incapator. Lasam carnea la frigider in jur de o ora.

Cu putin timp inainte de a scoate carnea de la rece taiem fasii legumele, ananasul, tocam ceapa, radem ghimbirul, pisam usturoiul si pregatim sosul, in care vom adauga un rest din marinata.

Scoatem carnea, o scurgem (2 linguri din aceasta marinata scursa vor fi puse peste sosul ce va fi pus catre finalul retetei), punem amidonul peste ea si amestecam astfel incat sa fie cat mai bine acoperita. Preincalzim wok-ul, turnam uleiul circular si cand acesta este incins (nu ii va lua mult timp daca vasul este fierbinte), punem carnea si o prajim la foc mediu spre mare, timp de aproximativ 2 minute.

Dupa acest interval scoatem carnea si punem in acelasi ulei legumele timp de 1 minut, adaugam ghimbirul si usturoiul si mai calim inca 30-45 secunde.

Punem carnea peste legume, adaugam ananasul, condimentam cu fulgi de ardei dupa gust, apoi turnam 150 ml apa.

Punem capacul si lasam sa se gateasca 3 minute. Dupa acest interval luam capacul, turnam sosul ce contine suc de ananas si amidon si lasam wok-ul fara capac. Amestecam din cand in cand pentru a nu se lipsi.

Oprim focul cand sosul capata consistenta. Mancam imediat avand alaturi, pe post de garnitura, o portie de orez gatit la abur, orez cu legume sau orez simplu prajit.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *