Sos tzatziki

21 ianuarie 2018Diva in Bucatarie

Sos tzatziki. Sosul tzatziki este cel mai cunoscut sos grecesc. Merge perfect langa friptura (apasati aici ca sa cititi reteta de souvlaki) sau doar cu pitta (aici este reteta).

Sosul Tzatziki este unul din cele mai cunoscute si mai populare sosuri pe care le intalnim in Grecia. Este un sos simplu, gustos si racoritor din iaurt, castravete si verdeata, aromat cu usturoi.

Sosul tzatziki este cel mai cunoscut sos grecesc. Merge perfect langa friptura (apasati aici ca sa cititi reteta de souvlaki) sau doar cu pitta (aici este reteta).

In zilele fierbinti de vara iaurtul sosului simti ca te racoreste. Merge servit alaturi de preparate din carne, peste sau fructe de mare, cartofi copti sau prajiti, gyros, dar poate fi mancat si pe post de aperitiv, cu pita /lipie greceasca pe post de aperitiv.

Sosul tzatziki are la baza iaurt, castraveti si usturoi, ceea ce il face racoritor, perfect in perioada verii. Este cremos, parfumat si atat de gustos, incat ai tendinta sa iti tot iei din castron, sa nu lasi altora.

Grecii nu sunt singurii care au un astfel de sos. Veti gasi reteta si in bucatria indiana si arabeasca.

Secretul  sosului Tzatziki il constituie consistenta iaurtului, ce trebuie sa fie foarte groasa. Daca nu gasim in magazine un astfel de iaurt il punem pe cel obisnuit sa se scurga intr-un tifon 8-12 ore si obtinem exact ce avem nevoie. Cantarim iaurtul ramas dupa ce am scos apa din el.

Un alt secret ai sosului este ca trebuie sa punem putina sare doar la final, eventual inainte de a fi mancat. Castravetele lasa apa, iar in combinatie cu sarea poate influenta textura sosului nostru. La fel de importanta este si etapa cu scursul castravetului dupa ce va fi ras. Aceasta trebuie sa fie de  aproximativ 30 minute, apoi castravetele va mai avea parte de o scurgere fortata, strangand-ul in mana. Cu cat avem mai putin lichid in sos, cu atat sosul este mai cremos si mai bun.

Si un alt amanunt important, este sa il punem la frigider in jur de 30 minute inainte de a fi mancat.

Reteta aceasta a fost postata initial in 21 martie 2011, am pastrat pozele initiale din postare, dar cand am refacut reteta zilele trecute m-am gandit sa ii fac si un mic film de prezentare si sa schimb si poza farfuriei.  Sunt foarte multe retete din blog ce vor avea anul acesta o fata noua, mai ales cele din primele 6 luni ale existentei blogului Diva In Bucatarie.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete din bucataria greceasca va invit sa apasati aici  si veti o decoperi o colectie savuroase.

Aici veti gasi link-uri catre reteta de musaka cu vinete, souvlaki de porc, celebra pastitsio, vinete umplute-papoutsakia , chiftelutele soutzoukakia, skordalia, pita greceasca, fava greceasca, ciorbe grecesti, salate grecesti si chiar omleta greceasca.

INGREDIENTE:

300 g iaurt grecesc

1 castravete (aproximativ 350g)

2-3 catei usturoi

2 linguri ulei masline

1 lingurita otet

1/2 legatura marar

cateva frunze de menta

piper proaspat macinat

sare

PREPARARE:

Va las pentru inceput reteta in format video.

Am spalat foarte bine castravetele (il puteti lasa cu coaja sau il radeti pe alocuri) si  l-am dat prin razatoare.
Am pus apoi castravetele sa se scurga intr-o strecuratoare in jur de 30 minute. Puteti forta scurgerea sucului din castravete apasand cu o lingurita sau strangandu-l in mana (eu prefer sa il strang in mana pentru a fi sigura ca am scos cat mai mult lichid).

Intre timp am zdrovit usturoiul si am tocat mararul.

Am pus iaurtul intr-un castron si am adaugat menta tocata, apoi mararul, si castravetele bine scurs.

Peste acestea am pus usturoiul pisat, uleiul de masline, otetul, piperul si putina sare si ametsecam pana la omogenizare, apoi am pus castronul in frigider.

Va invit sa va abonati la canalul meu You Tube . 

Uitandu-ma in pozele vechi si in filmuletul abia pregatit, am gasit un lucru comun: menta din curtea mea.

Desi a fost rece afara, cateva fire au ramas verzi, asteptand parca sa fie folosite fix in aceasta reteta.

Iata si poza din 21 martie 2011:

Trebuia schimbata, nu-i asa?

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina de Facebook este aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am văzut la tv. ca multe femei taie castravetele în cubulete și nu-l stoarce , nici iaurtul nu-l strecoară de zer, așa ca le ieșea un sos moale și urat , Mersi ptr. sfaturile prețioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *