Falafel – reteta originala

5 ianuarie 2018Diva in Bucatarie

Falafel – reteta originala. Reteta de falafel este una din cele mai simple si mai usoare aperitive de post si as putea spune ca este cel mai popular mezze in bucataria Orientului Mijlociu.

Reteta de falafel este una din cele mai simple si mai usoare aperitive de post si as putea spune ca este cel mai popular mezze in bucataria Orientului Mijlociu.

Falafel este un fel de chifteluta/crocheta din naut (poate fi pregatita si din boabe de fava ), ce nu are nevoie de oua pentru a se lega.

In reteta originala, cea care va fi pregatita mai jos, nautul nu va fi fiert in prealabil, insa pentru cei care nu au rabdare pot folosi si naut din conserva, asa cum am pregatitaici, dar reteta corecta si buna este cu naut crud.

Boabele de naut trebuie sa stea in apa rece minim 10 ore inainte de a fi folosite.

Chiftelutele de falafel pot fi servite in lipii, cu tahini sau hummus si vor fi cu siguranta insotite de o salata proaspata.

Daca aveti de gand sa pregatiti salata tabouleh sau salata fattoush, va garantez ca nu veti regreta alegerea facuta.

Partea frumoasa a acestei retete este ca ne putem juca cu ingredientele, adaugand coriandru sau patrunjel sau amandoua, putem sa le coloram in interior in verde folosind mai multa verdeata.

Reteta de falafel este foarte cunoscuta in randul vegetarienilor/ veganilor, dar si cei care tin post se vor bucura de gustul si textura acestor chiftelute din naut.

Am ramas datoare cu reteta aceasta inca de anul trecut, cand am pregatit live in proiectul de pe facebook „gatesc cu prietenii” retete libaneze alaturi de prietenul meu Jay.

El a facut reteta libaneza de pui cu orez, iar eu am umplut timpul cu aceasta reteta, dar si cu cea de muhammara (pasta de ardei copt cu nuci) si baba ghanouj.

In acea dimineata, special pentru cina pe care o luam la finalul filmarii am reusit sa fac si biscuiti libanezi cu aroma de trandafir:  ghraybeh

Mai multe retete din bucataria libaneza gasiti aici.

Va invit sa urmariti filmul, veti vedea cat de usor au fost pregatite toate retetele.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru falafel –  chiftelute de naut.

INGREDIENTE:

250 g naut

1/2 legatura patrunjel tocat

1/4 legatura coriandru

2-5 lingurite faina – in functie de cata apa abosrb boabele

1 ceapa medie

2-3 catei usturoi

1 lingurita sare

1/2 lingurita piper proaspat macinat

1 lingurita chimion

Mai vem nevoie de:

ulei pentru prajit

tigaie adanca

PREPARARE:

Boabele de naut trebuie sa stea in apa rece minim 10 ore inainte de a fi folosite, asa cum am scris si in introducere.

Vom scurge nautul si il vom pune intr-un robot de bucatarie.

Adaugam toate ingredientele enumerate mai sus (cu mentiunea ca punem pentru inceput 2 lingurite faina) si mixam pana obtinem o pasta fina.

Luam pasta obtinuta si o modelam intre palme in forma de bile. Daca pasta nu se leaga adaugam faina trepat si amestecam pana se omogenizeaza compozitia.

Prajim chiftelutele falafel in baie de ulei incins pana se rumenesc uniform pe toate partile. Vom praji cantitati mici in acelasi timp, astfel incat sa le putem scoate sau roti la timp cand s-au rumenit.

Puteti vedea cum am pregatit falafel in proiectul #Gatesccu prietenii, in live-ul de pe facebook la minutul 21.50, unde invitatul meu special a fost Jay Abboud.

In acest film veti gasi si retetele de baba ghanouj, pui cu orez libanez si muhammara.

https://www.facebook.com/divainbucatarie.ro/videos/1513122832090673/

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina de Facebook o gasiti daca apasati aici.

Va invit sa ma urmariti si pe YouTube.

Multumesc Elena Moise pentru poza si impresii

Falafel pregatit de Mariana Calarasu

falafel mariana-calarasu

Adriana Eftimov a facut si ea falafel.

Falafel a pregtit si Marinica Stativa. Multumesc pentru poza!

falafel

Iata ce sectiune apetisanta au chiftelutele pregatite de Mariana Calarasu! Multumesc pentru poza!

falafel

Iata ce bine arata chiftelutele falafel pregatite de Georgiana Olteanu.

falafel

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna! Am gatit dupa reteta dvs. Sunt foarte gustoase, mi-au placut foarte mult, insa provoaca foarte multe gaze. Cum se poate evita acest neajuns?

  2. Buna seara,

    Am incercat sa gatesc dupa reteta dvs si chiftelele s-au dezintegrat la prajit, mentionez ca am urmat in tocmai reteta…. Poate trebuie sa mai ajustati cate ceva!

    1. Din experiența, la orice fel de chiftele vegane trebuie sa fie baia de ulei foarte bine încinsă și adăugăm chiftelute treptat (ca sa nu se răcească uleiul).

    2. Prima dată și mie mi s-au dezintegrat chifteluțele din năut la prăjire. La fel și unor cunoștințe de-ale mele. Eu am încercat sa găsesc și alta soluție de prăjire. Am prăjit chitlftelutele în tigaie cu pereții foarte groși și în foarte puțin ulei. S-uu prăjit fără probleme și au ieșit foarte bune.

  3. FALAFELIntr-o pita taiata doar in partea de sus se desface si se introduc:5 chiftelute de falafel, castravete murat,cips,sos chili picanr/shug/, humus,salata de rosii cu castravete taiate marunt,sos de thina, 1 ardei iute,,, si asta se numeste 1 potie de falafel,,,mandria orientului !!

    1. Nautul din conserva este fiert si se dezintegreaza in compozitie. De aceea se foloseste naut crud, lasat la hidratat cu o noapte inainte.

  4. Eu lucrez la un Restaurant cj specific Libanez,stiu toate retetele sunt foarte bune si sanatoase!!

  5. Si eu fac falafel si vreau sa zic ca iese mai bun ca cel de la Restaorant. Folosesc năut boabe il las 24 de ore la hidratat si nu pun 4 linguri de făina. Pun decat una.

  6. Chiftelutele din naut -falafel -se pot coace in cuptor ? Sunt vegan si am eliminat din alimentatie uleiul .Cand este nevoie folosesc dar in cantitate foarte mica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *