Tort miorita

10 decembrie 2017Diva in Bucatarie

Tort miorita. Un asemenea tort merge perfect la ocazii speciale, pentru mese festive sau zile de sarbatoare, asa ca retineti ideea si incercati-l cu prima ocazie.

Tort Miorita este pregatit special in proiectul „gatesc cu prietenii” intr-un live pe care il puteti revedea aici. Prietena mea, Aura, mi-a povestit despre vinul ars Miorita, despre premiile pe care le-a luat de-a lungul timpului, asa ca am vrut sa il gust si eu.

Cel pe care mi l-a adus Aura sa il gust avea o vechime de 12 ani. Se recomanda a fi baut la temperaturi de 20-22°C in pahare cu deschiderea de 1/3 din diametrul maxim al paharului. Este incredibil de savuros, iar cunoscatorii vor recunoaste imediat aromele de stafide si struguri supra-copti imbricate in mantie delicata de ciocolata amaruie.

Si, pentru ca mi-a placut foarte mult m-am gandit sa realizez impreuna cu ea o reteta speciala, in care vedeta sa devina vinul ars Miorita. Am sa va spun ca este foarte bun! Si nu va mint! Dovada clara este faptul ca tortul pregatit cu Aura a fost savurat de colegii ei, iar blatul ramas l-am pregatit pentru musafirii mei de a doua zi. 🙂 )) Si am vazut chipuri fericite. Iubitori de ciocolata si de bauturi fine, prietenii mei,  l-au gasit „incredibil de bun”.

Un asemenea tort merge perfect la ocazii speciale, pentru mese festive sau zile de sarbatoare, asa ca retineti ideea si incercati-l cu prima ocazie.

INGREDIENTE:

(tort cu diametrul de 20 cm)

Pentru blat:

100 g ciocolata neagra

100 g unt 82% grasime

100 g zahar brun

100 ml vin ars Miorita

3 oua

120 g faina

20 g pudra neagra de cacaco

5 g praf de copt

100 g nuci tocate mare

Pentru sirop condimentat:

1 bat scortisoara

1 steluta anason

1 lingurita boabe piper negre si rosii

5-6 cuisoare

150 ml apa

150 g zahar

Pentru crema: 

250 g mascarpone

120 g zahar pudra

200 ml smantana pentru frisca

20 g unt

100 g ciocolata neagra

30 ml lapte

20 ml vin ars Miorita

Pentru decor:

nuci caramelizate

PREPARARE:

Topim la baine-marie untul, ciocolata si zaharul. Cand s-au topit le amestecam bine, luam de pe foc si turnam 100 ml vin ars Miorita.

Punem peste compozitia de ciocolata ouale batute cu un praf de sare, apoi incorporam faina, pudra de cacao si praful de copt.

Impartim aluatul in 2 tavi cu diametrul de 20 cm (cam 300 g aluat in fiecare tava), presaram nucile si le apasam usor cu o lingura/ spatula – impiedicam astfel cresterea excesiva a blatului.

Blaturile coapte se vor raci, apoi le vom rascheta usor pentru a indeparta coaja, facilitand astfel insiroparea blatului. Daca acest lucru pare complicat putem intepa cu o scobitoare foarte des blatul si siropul va ajunge in interiorul blatului mai usor.

Siropul si crema le pregatim cat timp se coc blaturile. Pentru sirop fierbem apa cu zahar si condimente pana se topeste zaharul, apoi il lasam sa se raceasca. Pentru crema topim ciocolata cu putin lapte la microunde, apoi adaugam 50 ml smantana pentru frisca si un cub unt (20 g) si amestecam rapid.

Separat mixam mascarpone cu zahar pudra, adaugam apoi ciocolata si la final frisca obtinuta prin mixarea a 150 g smantana pentru frisca. Mixam pana la omogenizarea cremei. Punem jumatate din crema intre blaturi, jumatate pe blatul de sus, dar putem sa  impartim crema in trei si sa imbracam tortul daca nu ne place tipul de decor „naked”.

Este delicios, asa ca va invit sa il pregatiti.

Spor la prajiturit!

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *