Dovlecei in suc de rosii la borcan – pentru iarna

30 august 2017Diva in Bucatarie

Dovlecei in suc de rosii la borcan – pentru iarna. In aceasta reteta am conservat nu doar dovlecei, ci si gustul si aroma acestui sfarsit de vara.

Dovlecei in suc de rosii la borcan, pentru iarna, sunt conserve pregatite fara conservanti ce pot fi folosite la iarna in tocanite, mancaruri cu carne sau alte retete cu legume, paste sau orez.

In aceasta reteta am conservat nu doar dovlecei, ci si gustul si aroma acestui sfarsit de vara.

Toamna ne da tarcoale, asa ca retetele de conserve sunt la mare cautare in aceasta perioada.

Sunt sigura ca social-media este deja saturata de reteta de dovlecei cu suc de rosii pregatiti ca un compot, asa ca m-am gandit sa va arat metoda prin care eliminam o parte din excesul de apa al dovleceilor, iar la final ii putem manca chiar si asa cum sunt pregatiti.

Dovleceii se gasesc inca prin gradini, sezonul lor nu s-a incheiat, asa ca mai putem pregati aceasta reteta de dovlecei cu suc de rosii pentru iarna. Chiar daca acestia au peste 90% apa, pulpa si coaja lor contin vitamine. Chiar si dupa prepararea lor termica acestia pastreaza magneziu, fosfor, potasiu, asa ca sunt indicati pentru cei care probleme cardiace sau pentru cei care sunt la dieta.

Dovlecei in suc de rosii, la borcan, pentru iarna se pregatesc foarte usor. Imi place mai mult aceasta reteta pentru ca ii folosesc impreuna cu sosul direct in  tocanite sau alte mancaruri.

Am folosit intr-un an si dovlecei pusi in saramura, dar nu se compara absolut deloc cu reteta aceasta din punct de vedere al gustului.

Dovleceii in suc de rosii pentru iarna i-am mancat intr-o iarna ca atare. Am calit o ceapa, am turnat borcanul peste aceasta, am sotat putin, apoi am mancat cu mamaliga. Am folosit aceeasi metoda pentru a realiza o garnitura langa friptura de pui, dar merge langa orice alt tip de carne va place.

Dovleceii sunt versatili, asa ca putem pregati o multime de retete cu acestia. Iata colectia mea de retete cu dovlecei aici , o colectie ce va creste tot timpul, pentru ca mai am inca foarte multe retete de realizat cu acestia.

Dar, va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru dovlecei in suc de rosii la borcan pentru iarna:

Ingrediente dovlecei in suc de rosii la borcan:

(Pentru 2 borcane de 720 ml )

800 g dovlecei

1 kg rosii

4 catei usturoi

2 ardei kapia

100 g zahar

1 lingura sare

20 ml otet

50 ml ulei

1 frunza dafin

1 lingurita boabe de piper

Mod de preparare dovlecei in suc de rosii la borcan:

Pregatim ingredientele la indemana. Spalam legumele, apoi feliem rosiile si eliminam semintele (daca raman cateva nu-i bai). Punem rosiile cu zaharul la fiert, la foc mediu spre mic.

In momentul in care vor lasa mult suc (cam dupa 4 minute), adaugam dovleceii taiati cuburi de marime medie. Ardeii kapia vor fi rasi prin razatoarea mica sau facuti pasta cu ajutorul unui robot. Ii adaugam peste dovlecei.

Turnam otetul si uleiul, amestecam pentru a se omogeniza, adaugam boabele de piper si frunza de dafin, lasam focul mic, punem capacul si fierbem in jur de 10 minute.

In acest timp sterilizam borcanele in cuptor. Dupa 10 minute alaturam dovleceilor in suc de rosii usturoiul pisat, amestecam usor, punem capacul si mai fierbem 5 minute.

Luam capacul, verificam daca dovleceii sunt fierti, dar inca al-dente si sosul de rosii putin ingrosat.

In functie de rosii (cat de zemoase sunt) si de dovlecel, este posibil sa mai avem nevoie de inca 2-3 minute de fierbere fara capac. Dovlecelul nostru romanesc lasa mai multa apa, rosiile mari si carnoase lasa mai mult suc.

Luam oala de pe foc, umplem borcanele si avem grija sa nu ramana goluri de aer (in acele goluri se va forma mucegai), le sigilam cu capac, apoi le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca incet.

Dupa 24 h putem sa depozitam borcanele de dovlecei in suc de rosii intr-o camara racoroasa.

Dar, pentru mai multa siguranta, recomand sa fierbem conservele de dovlecei in suc de rosii la borcan intr-o oala captusita cu un prosopel, la foc mic, timp de 20 minute din momentul in care apa clocoteste.

Spor la pregatit dovlecei in suc de rosii la borcan, pentru iarna!

Sper ca veti incerca reteta si o veti distribui, asa ca va astept pozele si impresiile.

Ma gasiti si pe INSTAGRAM.

Pagina mea de Facebook este aici.

Daca v-a placut reteta va invit sa ma urmariti pe canalul de YouTube.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Am făcut salata de dovlecei dar eu nu am avut iaurt grecesc și am pus sos Remoulade a ieșit super mulțumesc pentru retete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *