fbpx

RETETE RECENTE

PAINE INTEGRALA PENTRU DIABETICI

February 15, 2017 | CATEGORIA

paine-cu-faina-integrala-reteta-pentru-diabetici-A

Paine cu faina integrala pentru persoanele care sufera de diabet – o reteta ce poate veni in ajutorul persoanelor care trebuie sa isi tina glicemia sub control.

Paine cu faina integrala, foarte sanatoasa si foarte rapid de pregatit, este perfecta pentru cei care au diabet sau cei care sunt la dieta. Avem nevoie de maxim 5 minute pentru a pune aluatul in tava si apoi o punem sa se coaca. Nu are nevoie de framantare sau timp de dospire.

Painea din faina integrala are mai multe viatmine, minerale si fibre, fiind de o calitate superioara painii din faina alba.

Diabetul este o boala ce poate afecta orice grupa de varsta si, din pacate, este nevindecabila. In familia mea, din partea tatalui multi au avut diabet. Tatal, matusa, bunicul si varul meu.

Imi fac probleme, caci este posibil sa mostenesc si eu, asa ca aceasta problema ma intereseaza in mod direct si o tratez cu maxima importanta.

Painea cu faina integrala pentru diabetici vine in ajutorul celor care au un regim alimentar drastic, dar vine la pachet si cu recomandarea de a face putina miscare.

Reteta aceasta o pregatea mama pe vremuri pentru tata. O primise chiar de la doctorul care ii descoperise diabetul tatalui meu. Desi avea aceasta boala, tatal meu nu tinea niciodata regim. Ma speria cate bomboane manca in timpul meciurilor. Asa cum unii mananca seminte, el manca bomboane. O punga mare! Nici noi copiii nu apucam sa mancam mai mult de 1-2 bucati.

Mama incerca sa ii puna pe masa alimente sanatoase. Inventa ca scuza faptul ca nu a mai gasit paine alba, desi noi stateam vizavi de fabrica de paine Titan, iar painea nu a lipsit niciodata din casa, nici pe vremurile comuniste, cand in restul tarii aceasta avea painea rationalizata pe cartela.

Daca aveti nevoie de o reteta de paine cu faina integrala pentru diabet, sper ca veti apela la reteta mamei mele.

 

Va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru paine cu faina integrala pentru diabetici:

INGREDIENTE:

500 g faina integrala

25 g drojdie proaspata

500 ml apa calduta

30 ml ulei de masline

20 g sare

90-100 g seminte (dovleac, floarea soarelui, susan)

PREPARARE:

Pentru a pregati paine integrala pentru diabetici trebuie sa punem faina cu drojdia, apoi adaugam apa calda.

paine-cu-faina-integrala-reteta-pentru-diabetici-1paine-cu-faina-integrala-reteta-pentru-diabetici-2

Adaugam sarea, uleiul, amestecam cu un cutit sau o lingura, apoi punem semintele si amestecam doar cat este nevoie sa omogenizam compozitia.

paine-cu-faina-integrala-reteta-pentru-diabetici-3paine-cu-faina-integrala-reteta-pentru-diabetici-4

Punem aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si optional putem sa decoram painea cu seminte (susan negru si dovleac).

Coacem painea integrala pentru diabetici in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 50-60 minute (in functie de puterea cuptorului din dotare), apoi o lasam pe un gratar sa se raceasca.

paine-cu-faina-integrala-reteta-pentru-diabetici-5paine-cu-faina-integrala-reteta-pentru-diabetici-6

Sa aveti pofta!

Si sa fiti sanatosi! 🙂

Comentarii

  • Ana

    Pâinea ta arată foarte bine și cu siguranță este tare gustoasă! Însă… cum anume ai ajuns să o numești ”pâine pentru diabetici”? Ai măcar vreo urmă de cunoștințe referitoare la dieta diabeticilor? Îți recomand să faci cercetări și să schimbi numele pâinii, mai ales dacă îți asumi că le poți face rău unor oameni recomandând ceva neverificat. 1. Făina integrală este mai sănătoasă, datorită conținutului mai mare de fibre. DAR are și mai mulți carbohidrați – inamicii principali în diabet! 2. Pâinea ta are cam multă sare. În diabet cel mai mare pericol sunt complicațiile pe care le poți face, adică predispoziția crescută la alte boli. De aceea ți se recomandă din prima zi să reduci consumul de sare 3. Pentru a ține sub control diabetul ai nevoie de cifre și calcule. Mai specific, să știi exact câți CH/100gr conține orice aliment consumat. Dacă vrei să prepari ceva pentru diabetici este musai să specifici la final cât la sută reprezintă carbohidrații, pe seama unor calcule făcute la cântar. Spor!

    • Reteta este facuta la indicatiile doctorului ce il urmarea pe tatal meu, care avea diabet. Mama si-a notat tot ce i-a spus acel doctor.
      Nu imi permit sa scriu ceva de la mine pe un subiect sensibil, pe care nu il stapanesc. Reteta are peste 30 ani. Tatal meu a trait cu diabet timp de 30 ani si probabil ar mai fi trait daca nu suferea un accident.

  • Vasile

    Bună. Pâinea din faină integrală este recomandată pentru diabetici și pentru persoanele cu glicemia ridicată, dar poate fi consumată în general de persoanele care își doresc o alimentație sănătoasă. Diferența între o pâine integrală și una albă o face făina din care se obțin cele două pâini. Făina albă din care se prepară pâinea albă se obține prin macinarea bobului de grâu fără coajă (tărâțe), iar făina integrală se obține prin macinarea bobului de grâu în întregime, cu coajă cu tot. Astfel pâinea integrală conține mai multe fibre, fiind benefică pentru digestie, și glucidele din această pâine vor fi absorbite treptat de organism, fapt pentru care este recomandată pentru cei cu diabet, cei care vor să slăbească și cei care își doresc o alimentație sănătoasă.

  • Emil

    care-i rolul drojdiei dacă aluatul nu stă la dospit? conținutul de sare este de 4 ori mai mare decât folosesc eu la pâine.

    • Aveti dreptate, sarea este in cantitate destul de mare, ar trebui sa fie doar 10g. Asa cum am spus reteta a primit-o mama de la doctorul tatei acum 40 ani. Probabil are un scop prezenta ei, caci eu as fi pus praf de copt.

Leave a Reply to Diva In Bucatarie Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *