Prajitura cu foi fragede cu cacao si crema de vanilie

6 ianuarie 2017Diva in Bucatarie

Prajitura cu foi fragede cu cacao si crema de vanilie. Prajiturile cu foi fragede au nevoie de 24 ore pentru a se fragezi, dar aceasta este buna si dupa 12 ore.

Prajitura cu foi fragede cu cacao si crema de vanilie este una din cele mai bune prajituri cu foi fragede. Prajitura cu foi fragede cu cacao, coapte pe dosul tavii sunt perfecte in perioada sarbatorilor, caci folile se pot face cu cateva zile inainte.

Aluatul este adaptat dupa un site rusesc, pe care din pacate nu mi l-am notat pentru a cita sursa, asa cum este corect. Reteta am luat-o inainte sa ma gandesc sa imi fac blog si am tot adaptat-o pana a iesit cum imi place mie.

Observ ca exista o practica in preluarea retelor, modificarea ingredientelor insezibabil si apoi persoanele lanseaza reteta ca fiind creatia lor. Sa stiti dragi colegi bloggeri ca nu va scade ratingul daca marturisiti ca v-ati inspirat de la altii, fie de aici, fie din afara. Cel mai mult ma irita cand vad colegi care iau fara jena retete de pe site-uri din afara si le dau ca fiind ale lor.

Mi se pare ca aceste foi fragede cu cacao se intind cel mai usor, atat de usor incat pierdem mai mult timp cu pastrarea dimensiunilor dorite. Secretul foilor fragede cu cacao este sa sa fie intinse cat sunt inca caldute. Daca se raceste aluatul il puneti in cuptorul cu microunde timp de 30 secunde la putere mare. Daca e nevoie de mai mult timp incalziti 1 minut.

Prajitura cu foi fragede cu cacao si crema de vanilie nu se face greu. Foile sunt foarte subtiri si , asa cum spuneam, se intind foarte usor. Foile mele au avut o grosime de 1 mm. Atat de subtiri le-am facut si s-au intins usor cu aluatul cald.

Din acest motiv se coc repede. Ca sa puteti manevra usor cel mai bine intindeti aluatul pe o hartie de copt direct. Taiati 4 foi de marimea tavii si intindeti aluatul pe ele. cand scaoteti din cuptor manevrati cu mare grija foile caci sunt inca moi si se pot rupe. Se vor intari dupa ce se racesc.

Daca va plac prajiturile cu foi si aveti nevoie de inspiratie va invit sa rasfoiti colectia de retete de prajituri cu foi. O puteti citi daca apasati aici. Mai multe retete de prajituri festive pentru sarbatori puteti vedea daca apasati aici. 

Foile fragede cu cacao sunt deosebite. Credeti-ma cand va spun ca nici macar una din prajiturile cu foi pe care le-ati facut nu se face mai usor ca aceasta – cu exceptia foilor de pandispan.

Prajiturile cu foi fragede au nevoie de 24 ore pentru a se fragezi, dar aceasta este buna si dupa 12 ore.

Acum va las lista de ingrediente si modul de prepare pentru prajitura cu foi fragede cu cacao si crema de vanilie. 

INGREDIENTE:

Pentru foi:

(marime 21*31 cm)

30 ml lapte

1 ou mediu

150 g zahar

60 g miere albine

50 ml ulei

15 g pudra de cacaco neagra

300 g faina

Pentru crema:

500 ml lapte

2 oua

40 g faina

10 g amidon

1 plic zahar vanilat

120 g zahar

1 lingurita pasta de vanilie

150 g unt

Pentru decor:

50 g ciocolata neagra

50 g ciocolata cu lapte

2 linguri lapte

20 smantana pentru frisca 30% grasime

10 g unt

fulgi de ciocolata alba

PREPARARE:

Incepem sa pregatim prajitura cu foi de cacao si crema de vanilie cu realizarea foilor. Punem intr-o oala toate ingredientele, cu exceptia fainii. Le amestecam bine, apoi le punem la foc mic pana ajung sa clocoteasca usor. Dupa 2 minute, timp in care amestecam permanent, luam de pe foc si incorporam toata faina odata.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-1prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-2

Amestecam la inceput cu o lingura pentru ca este fierbinte, apoi framantam cu mana aluatul. Il cantarim si il impartim in 4 parti egale. Le intindem usor pe un fund de plastic sau laminat, apoi taiem marginile cu ajutorul unei foi de copt taiate dupa marimea tavii pe care vom coace. Coacem foile in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 5 minute. Vor fi moi cand le scoatem din cuptor, dar se vor intari in momentul in care se racesc. Din acest motiv trebuie sa le mutam cu mare grija pentru a nu le rupe.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-3prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-4

Lasam foile sa se raceasca si pregatim crema. Punem la fiert laptele in care am dizolvat faina si amidonul, ouale batute si zaharul. Amestecam cat putem de des pentru a nu se lipi de fundul cratitei. Luam de pe foc cand aceasta capata consistenta unei budinci si o lasam sa se raceasca. Vom lipi folie alimentara direct pe crema pentru ca aceasta sa nu faca pojghita. Cand crema este usor calduta adaugam pasat de vanilie si untul si mixam pana se omogenizeaza.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-5prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-6

Impartim crema in 3 parti si montam prajitura.

Topim ciocolata neagra si cea cu lapte cu 2 linguri de lapte la microunde. Amestecam rapid cu smantana pentru frisca si unt, adaugam cateva picaturi esenta rom si intindem ciocolata peste ultima foaie, apoi presaram fulgi de ciocolata alba.

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-7prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie-8

Lasam prajitura la rece 12 h, apoi putem sa o taiem cuburi.

Prima oara cand am incercat reteta nu am pus greutate peste ea si a fost perfecta, dar a doua oara am vrut sa vad cum se comporta cu o greutate care sa nu fie foarte mare,  altfel foile se vor inmuia prea tare. As spune ca pastrarea fara greutate mi-a placut mai mult, dar nu as refuza prajitura nici in varianta 2 – singura problema a fost ca am taiat-o putin mai greu – ultima foaie mi s-a parut prea moale.

Daca va place reteta si o incercati va astept pozele, iar daca o distribuiti va multumesc!

prajitura-cu-foi-de-cacao-si-crema-de-vanilie

Daca va plac retetele mele va invit sa va abonati si la canalul de YouTube.

Va astept si in grupul Gatesc cu prieteniidaca vreti sa impartasiti retetele voastre.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Buna ziua! Imi place foarte mult cum arata aceasta prajitura si vreau sa o fac de Craciun. Nu am mai facut niciodata prajituri cu foi, pentru ca mi se pareau foarte greu de intins. Dar daca spuneti ca e usor….imi fac curaj. :). La aluat nu trebuie bicarbonat/amoniac/praf de copt…nimic? Multumesc! Irina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *