Prajitura rasturnata cu banane si caramel

29 octombrie 2016Diva in Bucatarie

Prajitura rasturnata cu banane si caramel. Prajitura rasturnata cu banane caramelizate.

Prajitura rasturnata cu banane si caramel este reteta unei prajituri frumoase, pe cat de simpla si usor de pregatit, pe atat de gustoasa.

Am facut-o  avand ca inspiratie o poza pe care am vazut-o intr-o revista in avion, calatorind intre Doha si China. Reteta era imposibil de descifrat fiind scrisa in limba araba. I-am facut o poza sa fiu sigura ca nu uit de ea si iata ca v-am adus si voua reteta in varianta in care m-am gandit ca ar fi putut fi pregatita ca sa arate la fel de bine, dar sa fie si delicioasa, astfel incat fiul si sotul meu sa isi doreasca un bis al retetei. Si chiar mi-a iesit! 🙂

Dar, am intampinat o problema: bananele nu au ramas la fel de frumoase a doua zi. Gustul era la fel de bun, dar aspectul nu era acelasi. De aceea recomand ca aceasta prajitura sa fie facuta si mancata in aceeasi zi.

Poate ar trebui mai mult caramel, poate ar fi fost bine sa umezesc bananele cu putin suc de lamaie ce ar impiedica oxidarea, dar aceasta este tema mea pentru viitor. Momentan ma bucur de reteta cea mai buna si mai usor de pregatit a unei prajituri rasturnate cu banane si caramel.

Aromata si parfumata, aceasta prajitura rasturnata cu banane si caramel este una din cele mai placute surprize pentru iubitorii de banane. Un lucru este sigur: dupa ce o incerci vei dori sa nu se termine prea repede.

Daca nu aveti 4 banane in casa, pentru a realiza toppingul cu un design ca al meu, puteti sa taiati  1-2 banane in rondele. Cred ca ar fi simpatica si aceasta prezentare.

Prajitura rasturnata cu banane si caramel poate fi si o solutie buna pentru a recicla bananele ce au inceput sa fie trecute. Asta daca v-ati plictisit sa pregatiti retete de chec sau banana bread.

Am ales un blat cu cacao pentru a scoate in evidenta culoarea bananelor. Nu-I asa ca se vede frumos contrastul acesta?

Am pregatit de-a lungul timpului  multe retete cu banane, dar cred ca salamul de biscuiti cu banane a fost cel care a starnit cele mai multe reactii „wow” printre prietenii copilui meu, apoi briosele marmorate cu banane si Nutella,in timp ce adultii au apreciat negresa cu banane.

Cand dai o cautare pe google cel mai cautate par a fi retetele de banana bread, asa ca ma gandesc sa pregatesc si eu mai multe variante.

Dar, acum va las cu reteta mea de prajitura rasturnata cu banane si caramel. Iata dlista de ingrediente  si modul de preparare pentru prajitura rasturnata cu banane si caramel:

INGREDIENTE:

(forma cu diametrul de 20 cm)

Pentru caramel:

200  g zahar brun

50 ml apa

60 g unt nesarat

1/2 lingurita pasta de vanilie sau semintele de la 1 pastaie de vanilie

4 banane medii-mari

Pentru blat:

3 oua

120 g unt

100 g iaurt

200 g zahar

200 g faina

30 g praf de cacao

1 lingurita rasa praf de copt – optional

1/2 lingurita pudra de scortisoara

1/2 lingurita esenta naturala de vanilie

PREPARARE:

Punem zaharul intr-o oala, adaugam apa si lasam pe foc pana se caramelizeaza. Luam de pe foc, adaugam untul, apoi pasta de vanilie si amestecam bine.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-1prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-2

Tapetam o tava rotunda cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt si turnam caramelul, apoi il lasam sa se raceasca complet.

In acest timp mixam ouale cu zahar, adaugand pe rand iaurtul si untul taiat cubulete foarte mici. Amestecam separat ingredientele solide pana se omogenizeaza.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-3prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-4

Curatam bananele de coji, le taiem pe jumatate, apoi le punem peste caramel, asa cum se observa in poza. Punem faina cu cacao peste oua, unt si iaurt, adaugam esenta de vanilie, mixam pana se omogenizeaza compozitia, apoi turnam aluatul peste banane, avand grija sa nivelam inainte de a muta tava in cuptor.

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-5aprajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel-6

Coacem prajitura rasturnata cu banane si caramel in cuptorul preincalzit la 180° timp de 45-50 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Scoatem tava din cuptor, o lasam in jur de 10 minute sa se raceasca – in acest timp aluatul absoarbe din lichidul caramelului. Punem un platou peste prajitura si o rasturnam pe platou cu viteza, astfel incat partea cu caramel sa fie in sus. Ridicam hartia de copt si lasam prajitura sa se raceasca inainte a fi taiata. Eu nu am rezistat. 🙂 ))

Pur si simplu delicioasa!

prajitura-rasturnata-cu-banane-si-caramel_-felie

De preferat ar fi sa o mancam in prima zi, caci isi va schimba culoarea pana a doua zi – isi pastreaza gustul, dar nu si culoarea.

Pofta buna!

Daca va place reteta si o pregatiti, va astept pozele. Daca ii dati un share, va multumesc! 🙂

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua. Iti las mai jos reteta mea de chec rapid cu banane si nuca

Te astept in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase, unde poti posta ceea ce gatesti.

Ma gasesti si pe Instagram – daca apesi aici. 

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Foarte apetisantă.Încercați să nu tapetați tava cu hârtie de copt și veți obține o prăjitură care absoarbe tot caramelul.

  2. Se pune unt crud într-o tigaie se ocupa tot fundul țiganii cu el impingadu-l cu mana ușor. Se taie bananele egale de 3,4 cm și se înfig în unt așa fel ca ele sa stea „în picioare” inprealabil se pune zahar, vanilie, piper rosu peste unt. Odată așezate bananele ele ocupa toată tigaia stand strâns unite. Peste ele se așează o foaie de aluat de cumpărat, care se taie rotund și care se introduce cu un cuțit bine sub fundul fiecărei banane. Se da la foc mic tigaia pana când zaharul forfaie și devine caramel, după care se pune în cuptor la rumenit. Când se scoate se pune iar pe foc și se scutura bine tigaia ca să se desprindă de pe fund și se răstoarnă tigaia pe un platou.

  3. Eu fac de multi ani ceva asemanator dar cu felii de mere .Merita sa incercati ! Tava nu trebuie tapetata cu hartie ,e suficient sa puneti caramelul si sa acoperiti fundul si marginile tavii .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *