Aluat crusta de tarta – reteta clasica de aluat fraged cu unt

6 octombrie 2016Diva in Bucatarie

Aluat crusta de tarta – reteta clasica de aluat fraged cu unt. Reteta de aluat de tarta – crusta de tarta sau coji de tarte – este reteta unui aluat fraged cu unt, ce poate fi folosit atat pentru tarte dulci cat si pentru tarte sarate.

Reteta de aluat de tarta – crusta de tarta sau coji de tarte – este reteta unui aluat fraged cu unt, ce poate fi folosit atat pentru tarte dulci cat si pentru tarte sarate.

Reteta clasica pentru un aluat (crusta) de tarta dulce sau sarata se pregateste usor, dar trebuie sa respectam cateva indicatii ce vor ajuta ca blatul sa fie fraged, crocant si delicios.

Chiar daca se gasesc coji de tarte gata pregatite cel mai bine ar fi sa le faceti voi acasa. Veti sti sigur ca sunt proaspete si veti sti ce ati pus in ele.

Pentru tarte sarate se adauga putin zahar in crusta, iar la cele sarate 1/2 lingurita rasa de sare.

Exista tarte in care blatul se coace cu umplutura, dar si tarte in care crusta se coace separat, apoi sunt umplute cu crema de vanilie, ciocolata, crema de mascarpone, crema de lamiae sau creme de branza sarate.

Acest procedeu se numeste coacere in orb. Pentru ca acest lucru sa iasa cum va doriti, sa fie de aceeasi inaltime, grosime, sa nu cada de pe peretii tavii, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte importante.

Prima explicatie care poate fi observata chiar si de catre incepatori, est efaptul ca este posibil ca aluatul sa fie intins prea mult cu sucitorul, apoi sa nu fie aranjat corect in tava.

Proportiile ingredientelor folosite in mod gresit ar putea face ca aluatul sa nu aiba consistenta necesara.

Prima conditie pentru o coaja de tarta buna: untul trebuie sa fie rece.  A doua conditie obligatorie : folosim unt de cea mai buna calitate, cu grasime mare. Recomandarea mea este ca untul sa fie 1/2 din cantitatea de faina. Faina contine gluten. Cu cat lucrati mai mult aluatul se dezvolta glutenul si intareste produsele de patiserie. In concluzie lucrati rapid!

Atunci cand adaugam oul trebuie sa il batem cu o lingura apa rece, iar faina si zaharul se vor incorpora treptat. Aromele sunt optionale si se adauga la final, in functie de umplutura.

Aluatul de tarta trebuie sa stea la frigider minim 60 minute dupa ce a fost pregatit. Dupa ce a fost pus aluatul in tava ar fi bine sa mai stea la frigider alte 30 minute, daca aveti insa experienta si reusiti sa intindeti rapid, puteti sa puneti aluatul direct in forma.

In ceea ce priveste aluatul puteti intampina cateva probleme:

  1. – aluatul este lipicios – cauza poate fi untul topit prea mult sau prea multa apa. Puneti aluatul la rece si vedeti cum se comporta dupa 30 minute. Este posibil sa fie nevoie sa adaugati putina si il framantati. Il intindenti pe blat presarat cu faina.
  2. – aluat sfaramicios – mai are nevoie de lichid sau putin unt rece
  3.  – aluat prea crocant dupa coacere – ati pus prea mult lichid – nu se mai poate poate face nimic, schimbati data viitoare cantitatile. Puteti sa incercati sa pulverizati putina apa (un fas). Puteti obtine o usoara schimbare.
  4. – tarta pare cruda – are prea putin unt, nu s-a adaugat suficient lichid sau s-a prelucrat prea mult (cand a fost intinsa cu sucitorul)

Cand intindeti aluatul folositi o cantitate foarte mica de faina pe masa de lucru, astfel incat sa nu inflentati compozitia aluatului, sa nu se intareasca.

Acestea fiind spuse eu cred ca veti face cea mai buna coaja de tarta, asa ca va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru aluat fraged de tarta / coji de tarta.

INGREDIENTE:

(pentru o forma cu diametrul de 24 cm)

220 g faina

1 varf cutit sare

30 g zahar pudra sau 60 g zahar brun

110-120 g unt rece cu 80-82 % grasime

1 ou

1 lingura apa sau lapte foarte rece

Optional:

cateva picaturi esenta vanilie sau lamaie, portocala, rom

coaja rasa lamaie sau portocala

PREPARARE:

Am cernut faina si zaharul pudra intr-un castron pentru a nu avea cocoloase, apoi am adaugat un varf cutit de sare.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-1crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-2

Am pus untul rece, din frigider, taiat cuburi si am frecat intre palme (sau intre degete)  faina cu zahar si unt. Am obtinut firimituri de aluat. In mijlocul compozitiei am pus un ou batut cu o lingura de apa rece.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-3crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-4

Am inceput sa incorporam treptat firimiturile de aluat in oul batut. Am framantat rapid aluatul pana a devenit neted, elastic si nu se mai lipeste de maini. Am adaugat la final coaja rasa de lamaie sau portocala, dar puteti pune si esente sau alte arome si mai framantati putin.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-5crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-6

Am pus aluatul intr-o folie alimentara si l-am pus in frigider minim o ora, dar poate fi si congelat pana in ziua in care va fi pregatita tarta (in acest caz lasati in frigider sa se decongeleze peste noapte).

Partea cu frigiderul este obligatorie! Trebuie sa lasati untul sa revina la temperatura mica. Am intins aluatul astfel incat sa acopar fundul tavii si cel putin jumatate din inaltimea peretilor acesteia.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-7crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-8

In cazul in care intindeti prima oara un astfel de blat si aveti nevoie de mai mult timp sa il aranjati in forma de tava sau pur si simplu este prea cald in camera si aluatul devine moale, il puneti la frigider 20-30 minute inainte de a incepe coacerea.

Pentru a manevra usor aluatul l-am rulat pe sucitor si l-am pus peste forma de tarta. Am aranjat o hartie de copt peste aluat, am pus boabele de fasole sau perle pentru copt, orez, monezi, orice poate impiedica aluatul sa creasca prea mult.

crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-9crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-10crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-11crusta-tarta-aluat-tarta-dulce-12

Am copt crusta de tarta timp de 20 minute in cuptorul preincalzit la 180°C , apoi am scos greutatea.

Acesta este momentul in care se poate umple crusta cu crema daca aceasta are nevoie de coacere (tarta cu lamaie sau tarta cu branza) sau se coace simplu inca 15-20 minute pentru a fi umplut apoi cu crema de vanilie, crema de ciocolata sau mascarpone. Daca folositi fructe pentru topping puteti sa le acoperim cu gelatina (Tort Gelle- incolora)  pentru a pastra aspectul proaspat al acestora.

Crusta de tarta are marele avantaj ca nu trebuie umpluta imediat, acest lucru il puteti face si a doua zi.

Simplu, usor de pregatit si foarte bun!

Sper sa va ajute sa pregatiti cele mai delicioase tarte. 😉

Ioana Capa a pregatit crusta de aluat dupa reteta mea si a umplut-o cu crema de vanilie si zmeura.

crusta de tarta

Ma gasesti si pe  INSTAGRAM.

Pagina mea de  Facebook  este  aici.

Te invit sa ma urmaresti si pe YouTube. Nu uita sa apesi pe clopotel pentru a fi notificat cand postez o reteta noua.

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *