Ratatouille – reteta clasica

20 septembrie 2016Diva in Bucatarie

Ratatouille – reteta clasica. Legumele din timpul verii  fac ca aceasta tocanita sa fie foarte gustoasa, dar toate ingredientele exista pe tot parcursul anului in orice supermarket/hypermarket.

reteta Ratatouille

Ratatouille – reteta originara din Nisa/ Franta – este o tocanita de legume foarte gustoasa. Putem avea langa aceasta o portie de orez, paste, putem sa servim avand alaturi branza sarata (telemea sau branza de capra), dar merge si simpla.

In aceasta perioada gasim din belsug legume, coapte, suculente, perfecte pentru aceasta reteta si avem si avantajul de a le cumpara la preturi mici, asa ca nu ar trebui sa ezitam sa incercam ceva bun, gustos si sanatos.

Ratatouille este un fel de ghiveci de legume de al nostru, cu multe legume. Ma gandesc la reteta copilariei mele: ghiveci calugaresc. Cred ca multi dintre voi ati mancat deja acest tip de mancare gustoasa fie in perioada postului, fie din pura placere de a savura o mancare buna, gustoasa si satioasa, fara carne.

Din cand in cand obisnuiesc sa iau o pauza de la carne. Si atunci mananc legume pregatite cel mai adesea ca tocanite / ghiveci. Mai multe retete de mancare fara carne pregatite de mine gasiti in acest link (peste 110 retete).

Ce are in plus acest ghiveci? De ce este acesta mai bun decat multe alte tocanite de legume? Parerea mea este ca la gustul extraordinar de bun contribuie combinatia de legume, felul in care au fost gatite (intai pe foc pentru a forma un sos, lichidul lasat de legume este foarte important, apoi finsarea la cuptor- moment in care aromele se vor intrepatrunde ). Fiecare leguma este introdusa treptat, Un amanunt important este folosirea ierburilor de provence, un mix excelent de verdeturi uscate ce aduc savoare mancarii. Asta pentru a respecta reteta. Dar, in lipsa lor, putem sa incercam sa ne cream singuri amestecul din alte verdeturi uscate: busuioc, oregano, maghiran, cimbrisor, rozmarin, salvie, cimbru si menta.

Aceasta tocanita de legume este una din cele mai cunoscute tocanite pe tot mapamodul, iar la acest lucru a contribuit si Julia Child, bucatar profesionist american, autoare de carti de bucate ce au la baza bucataria franceza, dar si a unui program de televiune celebru ” The Frech Chef”.

Legumele din timpul verii  fac ca aceasta tocanita sa fie foarte gustoasa, dar toate ingredientele exista pe tot parcursul anului in orice supermarket/hypermarket.

In ceea ce priveste tehnica de preparare, va spun ca este mai mult decat banala. Orice incepator in ale bucatariei poate pregati aceasta reteta.

Ratatouille a devenit una din mancarurile preferate in casa mea si datorita desenului animat. Copilul meu s-a uitat zilnic, aproape 2 saptamani la acest desen. Aveam in casa papusi, jucarii, postere, tot ce avea legatura cu respectiva animatie. Pana la urma, exista si o parte buna in acest lucru: copiii sunt fascinati de desene animate si imita sau isi doresc lucrurile care au tangenta cu personajele ce devin eroii lor. Acest lucru ne ajuta si pe noi parintii, dar si pe educatoare. Cand spun acest lucru imi aduc aminte de o poveste legata de copilul meu, care nu manca niciodata ardei gras rosu sau galben acasa. Pe cel verde da, si doar acesta era acceptat ca leguma la micul dejun. Asta, pana intr-o dimineata, cand era putin stresat in masina, in drum spre gradinita, de teama ca nu mai prinde micul dejun alaturi de restul copiilor. Povestind cu sotul meu ce urma sa manance in acea zi (noi primeam un tabel saptamanal cu meniul) ii spune ca are paine cu unt, cascaval si… inca ceva. Initial nu a vrut sa spuna ce este acel ceva, dar pana la urma a recunoscut ca este ardei gras rosu. Replica finala a fost ” doar la gradinita este bun ardeiul gras rosu”. Si adevarul este ca nici acum nu il consuma cu mare placere crud, doar cand nu are scapare si trebuie sa manance la pranz, pe barca, in mijlocul marii o salata mare de legume cu halloumi la gratar.

Revenind la ghiveciul nostru de legume, va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare pentru ratatouille – reteta clasica de tocanita de legume frantuzeasca.

INGREDIENTE:

40 g unt / unt de cocos/ margarina/ 30 ml ulei

100 ml ulei

2-3 catei usturoi

2 cepe medii

1 ardei gras rosu

1 ardei gras galben

1 dovlecel mare sau 2 buc. medii

1 vanata mare sau 2 buc. mici

4-6 rosii sau 2 rosii si o conserva pulpa rosii

1 lingurita varfuita sare

1 lingurita ierburi de provence

1 lingurita rasa piper proasapat macinat

PREPARARE:

Topim untul in uleiul incins, apoi calim usturoiul pana devine auriu. Il scoatem din oala in acest moment, l-am folosit doar pentru a aroma uleiul.

ratatouille-reteta-clasica-julia-child-1ratatouille-reteta-clasica-julia-child-2

Adaugam in uleiul cu unt aromate ceapa taiata julien. Daca feliile sunt prea mari le putem taia in jumate. Lasam la foc mic-mediu timp de 5 minute, cu capacul pus, apoi adaugam ardeii si ii lasam calim cu capac, in jur de 5 minute. Vom amesteca din cand in cand.

ratatouille-reteta-clasica-julia-child-3ratatouille-reteta-clasica-julia-child-4

Dupa acest interval adaugam dovleceii taiati in cuburi/fasii/felii mari, apoi amestecam pentru omogenizarea compozitiei, punem capacul si lasam alte 5 minute – avem grija sa mai amestecam de cateva ori in acest interval daca legumele nu lasa suficient suc. Repetam operatiunea si cu vinetele taiate dupa modelul doveleceilor.

ratatouille-reteta-clasica-julia-child-5ratatouille-reteta-clasica-julia-child-6

Adaugam rosiile taiate felii (sau conserva daca nu suntem in mijlocul verii, cand avem din belsug rosii coapte si gustoase), asezonam cu sare, piper si ierburi de provence si mai lasam 5 minute.

ratatouille-reteta-clasica-julia-child-7ratatouille-reteta-clasica-julia-child-8

Mutam compozitia intr-un vas termorezist astfel. Scurgem sucul lasat si il punem pe fundul vasului. Aranjam primul strat de legume, turnam iar sos, apoi punem al doilea rand de legume. Am preferat sa le aranjez pe randuri, pentru o prezentare cat mai frumoasa. Introducem vasul in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 20-30 minute, pana scade putin sosul nostru si prinde consistenta.

Mancam imediat, dar este la fel de bun si a doua zi. Mie imi place sa imi pun in fafurie si o felie de telemea sau branza de capra. Merg de minune impreuna, dar restul familiei il prefera simplu.

Bucurati-va de ratatatouille – reteta clasica, iar daca va place reteta puteti sa ii dati un share. Daca ii faceti poze le voi publica cu drag. 🙂

Multumesc, Cristina Cucuva! <3

Print

Distribuie pe:

0 răspunsuri

  1. Foarte, foarte bună rețeta iar asocierea cu brânză telemea se potrivește perfect.
    Am făcut-o acum vreo două săptămâni și mâine o repetăm.
    Cred că o s-o repetăm foarte des de acum.

  2. reteta este faina si multumesc ca mi-ai adus-o aminte ca nu am mai facut-o de mult, dar am o intrebare: de ce ne spui sa taiam toate legumele in bucati si in ultima poza arata de parca ar fii felii taiate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *